UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #242 – 080901

Förord

Hej och välkomna till ett nytt utskick! Sommaren är i det närmsta över och vi har förhoppningsvis en spännande höst framför oss. Som vanligt ligger det en del King-releaser redo att komma ut, närmast VARGARNA I CALLA som vi tittat lite närmare på i detta utskick. Vi har även sett den animerade adaptionen av Kings novell ”N.” som gått att se på nätet under augusti.

Utöver det lite smått och gott ur nyhetsskörden. Trevlig läsning!

- Anders & Lilja
Medlemsantal: 1086


Nyheter

* JUST AFTER SUNSET kommer att innehålla en fyra sidor lång introduktion av King samt ett efterord med kommentarer till historierna som är sju sidor långt. Boken kommer som tidigare sagt 11/11 och här är en beskrivning av den:

“In the introduction to his first collection of short fiction since EVERYTHING’S EVENTUAL (2002), King credits editing Best American Short Stories (2007) with reigniting his interest in the short form and inducing some of this volume’s contents. Most of these 13 tales show him at the top of his game, molding the themes and set pieces of horror and suspense fiction into richly nuanced blends of fantasy and psychological realism. “The Things They Left Behind,” a powerful study of survivor guilt, is one of several supernatural disaster stories that evoke the horrors of 9/11. Like the crime thrillers “The Gingerbread Girl” and “A Very Tight Place,” both of which feature protagonists struggling with apparently insuperable threats to life, it is laced with moving ruminations on mortality that King attributes to his own well-publicized near-death experience. Even the smattering of genre-oriented works shows King trying out provocative new vehicles for his trademark thrills, notably “N.,” a creepy character study of an obsessive-compulsive that subtly blossoms into a tale of cosmic terror in the tradition of Arthur Machen and H.P. Lovecraft. Culled almost entirely from leading mainstream periodicals, these stories are a testament to the literary merits of the well-told macabre tale.”

* MARATONMARSCHEN är på gång ut till den svenska marknaden igen – som ljudbok. Det är Tundell Salman audio som släpper boken på CD. Detta är en helt ny inläsning, men vem som läser boken vet vi inte för tillfället. Ljudboken släpps i november.

* Den 29/10 släpps THE MIST på DVD i Sverige via Noble Entertainment, och precis som med 1408 släpper de både en dubbeldisk och en enkeldisk. Dubbeldisken innehåller bland annat filmen i svartvitt.

* Remaken av CHILDREN OF THE CORN spelas in under september. Det blir en tv-film för SciFi Channel, men tydligen en biofilm i Europa (så klart under förutsättning att någon köper in den). Inga direkta giganter i huvudrollerna – David Anders och Kandyse McClure spelar de två vuxna som hamnar i majsbarnens våld. Kan bli bra, kan bli katastrof, klart är i alla fall att regissören/manusförfattaren/producenten Donald P. Borschers (även producent till originalet) utlovar en adaption trogen originalnovellen, något originalfilmen inte var.

* Limited edition-boken THE LITTLE SISTERS OF ELURIA – som innehåller DARK TOWER-novellen från antologin ”Legends” samt den bearbetade versionen av THE GUNSLINGER, är under produktion. Boken innehåller Michael Whelans bilder från originalutgåvan av THE GUNSLINGER samt några nya bilder. Mer information kommer från Donald M Grant i slutet av september.

* Under september startar inte bara den tredje omgången av THE DARK TOWER, med under titeln TREASURY, utan även första omgången av adaptionen av THE STAND: CAPTAIN TRIPS. Ytterligare ett par förhandstittar har trillat ut (och trots att siffrorna är okronologiska är det rätt ordning…):

http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-1.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-2.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-3.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-6.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-7.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-4.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/standpreview-5.jpg

Här är även en intervju med tecknaren Mike Perkins:
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=17847

Och här är en ”trailer” till serien (som tar något sorts rekord i ”häftig trailerröst”…):
http://www.marvel.com/news/comicstories.4432


Recension av ”N.”

Då har sista avsnittet av ”N.” lagts ut på www.NisHere.com och jag hoppas ni alla följt denna film-/serietidningsadaption av Kings novell med samma namn. Till en början kan jag konstatera att man lyckats riktigt bra med att föra över historien från text till rörliga bilder. Jag har även läst texten och några små avvikelser hittade jag, men inget större. Det ska dessutom bli väldigt intressant att se hur ”N.” funkar som ren serietidning när den släpps under nästa år.

”N.” är berättelsen om en psykolog - John Bonsain - som får en patient som upptäckt några stenar på en åker. Stenarna, som oftast är åtta till antalet, är placerade i en ring och det visar sig att de hålla ett hemskt monster från en annan dimension fången innanför den cirkel de bildar. Men jämna mellanrum försvinner dock en av stenarna och monstret som kämpar för att komma ut utnyttjar då detta för att smita ut. Patienten, som endast refereras till som N måste då fixa så att sten åtta återigen dyker upp. Detta gör han genom att räkna saker, placera saker i en viss ordning samt att ta på saker. John tror förstås att detta sitter i hjärnan på N och inte har någon förankring i verkligheten men efter ett besök på åkern förändras allt, och då menar jag verkligen allt.

Nackdelen med ”N.” i kortfilmsversionen är att det blir en massa reklam och text före och efter och då det är 25 avsnitt så blir detta rätt tröttsamt. Som tur är kommer alla avsnitt att följa med på en DVD (som kommer att säljas tillsammans med en speciell utgåva av boken JUST AFTER SUNSET) där jag hoppas de tagit bort allt sådant trams.

Betyget blir rätt bra. Jag ger ”N.” fyra Följeslagare av fem och dessutom tycker jag att det är riktigt kul att King (eller förlaget) fortsätter att hitta nya vinklar att få ut Kings historier. Mycket bra! [Lilja]

Det utlovade upplägget med 25 tvåminutersavsnitt visade sig vara båg. Minus reklam, för- och eftertexter så är varje avsnitt en dryg minut långt. I och för sig gör det inte så mycket, men jag är glad att jag valde att vänta och se fler avsnitt i ett svep, annars hade berättandet blivit rätt fattigt. Förhoppningsvis kan någon driftig person klippa ihop storyn till en lång film, för jag misstänker att avsnitten kommer att ligga episodvis på den där DVD:n.

Men jag gillar vad jag ser och hör. Visuellt är ”N.” mycket spännande med något slags animerat stillbildsupplägg. Lite svårt att beskriva bättre än så, men det passar historien och är snyggt gjort. Utöver det har man kryddat berättandet med stämningsfulla ljud och effekter som verkligen förstärker skräckkänslan, och dessutom tycker jag att röstskådespelarna är riktigt bra. När N öppnar munnen griper han verkligen tag i lyssnaren. Vet inte riktigt vem som gör rösten, men att han låter lite som John Cusack är inte alls fel.

Jag har inte läst novellen och kan inte jämföra hur den adapterats till det här formatet, men jag tycker det funkar lysande. Berättande i kombination med bilderna ger en bra story. Däremot är jag inte alls lika spänd på serietidningen som ska komma nästa år. Jag tycker ärligt talat att den är lite överflödig, och om Marvel ska fortsätta adaptera King så kunde de välja något annat – eller göra en originalhistoria.

Jag får vänta med att tycka till om själva historien tills JUST AFTER SUNSET kommit ut, men det intryck jag fått av denna paranoida OCD-historia i det här formatet är mycket positivt. Betyget blir fyra Följeslagare av fem möjliga även av mig. [Anders]


Kommentar till VARGARNA I CALLA

Nästan fem år har gått sedan VARGARNA I CALLA kom ut på engelska och då var den dels en efterlängtad fortsättning på THE DARK TOWER-serien men samtidigt början på slutet för den samma. King släppte de tre sista delarna inom ett år, och nu ser det ut som vi kommer att få samma final i Sverige. Det känns helt rätt och det känns också helt rätt för mig att fem år senare läsa om boken. De fyra första böckerna har jag läst ett par gånger men de tre sista har bara passerat mina ögon en gång tidigare så det är minst sagt ett kärt återseende.

VARGARNA I CALLA är dessutom en av de bättre böckerna i serien. Det tyckte jag då och det tycker jag fortfarande. Här frodas kulturkrocken mellan vår (våra) värld (världar) och Rolands värld på ett ypperligt sätt. Inte bara i den lilla byn Calla Bryn Sturgis där vår ka-tet tillfälligt bromsar sin färd mot Det Mörka Tornet för att rädda byborna från ett annalkande hot, utan även i 70-talets New York dit vi färdas på lite olika sätt under bokens gång. Man kan säga att historien drivs framåt i en kamp mot tiden på tre olika håll: det annalkande hotet i Calla Bryn Sturgis, ett ödesdigert datum i New York och födseln av Susannahs "pys". Oerhört rafflande och boken ger mycket kött till helheten. Faktum är att jag hittade många ledtrådar till själva finalen av den här bokserien i denna femte volym.

Precis som för fem år sedan känner jag att jag vill ha nästa del på en gång, men jag får hålla mig till tåls ett halvår. Det är ett mycket bra betyg på boken.

För en mer detaljerad recension, kolla in texten vi skrev i Följeslagarna #180, i december 2003:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=14 [Anders]


Resultat omslagsomröstning

Som ni minns ville Bra Böcker ha lite input om vilket omslag de skulle välja till den sista boken i DET MÖRKA TORNET-sviten nästa år. Beslutet ligger till syvende och sist hos Bra Böcker, men Följeslagarna var tämligen eniga. 261 röster kom in och av dessa föredrog hela 90% Steve Stones omslag. Röstfördelningen var 237-24. Ganska talande siffror.

De fem som vann exemplar av VARGARNA I CALLA blev:
Pidde Andersson, Malmö
Sussi Olsson, Helsingborg
Magnus Johansson, Falun
Per Kraft, Kolsva
Rickard Kratz, Norrköping


Frågor och svar

Fråga från Peter Johansson

1. Kommer det någon svensk översättning på tidningarna i Seriebörsen-erbjudandet?

- I och med att det kom en översatt utgåva av den samlade volymen av THE GUNSLINGER BORN, känns det sannolikt att det kommer en även av de kommande samlade volymerna (närmast THE LONG ROAD HOME). Men inte av de enskilda tidningarna. [Anders]

Fråga från Johan Karlsson

2. Undrar kort om den nya skräckfilmen ”The signal”, som nu finns att hyra, baseras sig på Stephen Kings bok CELL? Har lusläst på fodralet, men kan inte hitta Stephen Kings namn någonstans. Dock låter det som om handlingen är samma när man läser om dem. Har själv inte hyrt den.

- Jag kan hålla med om att upplägget är snarlikt men när man ser filmen så är likheterna inte så speciellt många. Filmen gjordes förövrigt innan CELL kom ut, så det är egentligen bara en lustig slump att de liknar varandra. [Anders]


Efterord

I nästa utskick är det dags att gräva ned sig i serietidningsvärlden igen då både TREASURY och CAPTAIN TRIPS startar dem 10/9. I övrigt får vi se vad månaden kommer med i nyhetsväg. Väl möt om en månad!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt