UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #243 – 081001

Förord

Hej och välkomna till oktobers utskick. Nu är det serietidningsdags igen för den tredje omgången av THE DARK TOWER, nu under namnet TREACHERY och den första omgången av THE STAND – CAPTAIN TRIPS går nu parallellt under hösten. Mycket spännande och vi har förstås grävt ned oss i de första numrena.

I övrigt kan vi rekommendera ett besök i Följeslagarnas forum, för i forumtråden ”Stephen King > Bilder >Önska bilder!” kommer vi inom kort att lägga upp gamla tidningsklipp och annat kul från våra personliga Kingsamlingar, så ta en titt där om ni vill se hur King figurerat i svensk media.

Trevlig höst - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1093


Nyheter

* DET MÖRKA TORNET 5: VARGARNA I CALLA finns tillgänglig nu. I slutet av månaden, närmare bestämt den 29:e, kommer THE MIST på svensk DVD/Blu-Ray. Noble Entertainment kommer att släppa samma dubbeldiskutgåva som i USA, vilket är klart positivt.

* King har nyligen medverkat i en reklamfilm för Sports Center. Här kan ni se den:
http://www.dailymotion.com/video/x6vdsr_sports-center-king_shortfilms

* På Kings officiella sida har Robin Furth och Peter David svarat på lite frågor om den nya omgången i THE DARK TOWER, TREACHERY:
http://www.stephenking.com/promo/9_9_interviews/treachery.html

* Damon Lindelof har pratat lite om filmatiseringen av THE DARK TOWER:

- THE DARK TOWER is to me every bit as daunting an adaptation as the "Lord of the Rings" trilogy must have been for Peter Jackson, except we've got seven books we're looking at. And the idea of doing that at the same time Carlton [Cuse, "Lost"-producent/manusförfattare] and I are bringing "Lost" to a close is simply not viable. There are always DARK TOWER conversations, but the figuring out of what this will look like as a movie has not begun. If THE DARK TOWER were in the right hands, I would love to see seven movies executed just right. But you have to get people to see the first one to get them to come and see the second one.

* King har intervjuat sig själv för sin egen hemsida:
http://www.stephenking.com/stephens_messages.html

Och här är en videointervju angående "N.":
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=42543432

* 10 personer kommer att vara inblandade i inläsningen av JUST AFTER SUNSET-ljudboken. De är Stephen King ("Harvey's Dream"), Jill Eikenberry ("Graduation Afternoon", "The New York Times at Special Discount Rates"), Holter Graham ("Willa", "The Cat from Hell", "N."), George Guidall ("Ayana"), Ron McLarty ("A Very Tight Place", "Stationary Bike"), Denis O'Hare ("Rest Stop", "N."), Ben Shenkman ("The Things They Left Behind", "N."), Skipp Sudduth ("Mute"), Mare Winningham ("The Gingerbread Girl") och Karen Ziemba ("N.").

Notera att det är fyra personer som tillsammans delar på "N." och att "Stationary Bike" och "The Gingerbread Girl" är de inläsningar som redan finns utgivna separat.

* Teatersällskapet The Blood Brothers kommer under vinjetten "The Master of Horror" sätta upp tre pjäser baserade på noveller av King. De är "Nona", "Quitters, Inc." och "In the Deathroom". Pjäserna spelas under 12 dagar mellan 9/10 och 1/11 på The Gene Frankel Theatre i New York.

* Här är sex förhandssidor från andra numret av THE STAND: CAPTAIN TRIPS, där vi bland annat ser hur smittan går vidare och dessutom introduceras till Nick Andros:

http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview1.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview2.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview3.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview4.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview5.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/stand2_preview6.jpg

* I januari nästa år kommer en icke-auktoriserad biografi om King under namnet "Haunted Heart: The Life and Times of Stephen King". Boken, som King är medveten om, är skriven av Lisa Rogak och är på 304 sidor. Här är omslaget:
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51aoK6%2BVqyL._SS500_.jpg


Recension av THE STAND: CAPTAIN TRIPS #1

Det kändes ju inte som någon högoddsare att THE STAND skulle förvandlas till tecknad serie efter succén med THE DARK TOWER. En av Kings mest älskade böcker, rejält lång så den kan bli ett antal ”story arcs” och en historia som passar bra att illustreras.

Faran är dock att storyn redan finns bildsatt i en tv-serie som både är bra och dålig, och efter detta första nummer känns det som att serien bildmässigt kommer att bli ganska lik den filmade versionen. Men vi får se hur det utvecklas.

Den första ”story arc:en” av fem går under namnet CAPTAIN TRIPS, som ni vet även är namnet på det virus som slår ut nästan hela mänskligheten. En fruktansvärd influensa med grönt, otäckt snor, vidrigt återgivet ett par gånger i det första numret som i stort fungerar som en introduktion av tre av huvudpersonerna – Stu Redman, Frannie Goldsmith och Larry Underwood.

Randall Flagg lyser med sin frånvaro förutom på omslaget där han elakt står som den ”Dark Man” han är. Däremot sveper Captain Trips in via Charles D. Campion som kraschar in i en Texaco-mack i Texas i en av numrets mest dramatiska scener.

Bildmässigt handlar det om en mer realistisk stil jämfört med THE DARK TOWER:s mer lummiga fantasystil. Bilderna är otroligt detaljerade och fint färglagda. Däremot kan jag tycka att karaktärerna ibland känns lite stela och odynamiska, och precis som i THE DARK TOWER lider de av det sammanbitna ”stängda munnen”-syndromet. Ska det vara så svår att rita öppna munnar när folk pratar?

Numret känns väldigt matigt och man får en bra känsla inför framtiden. Det känns som Roberto Aguirre-Sacasa hittat rätt direkt i sin adaption av texten och Mike Perkins (illustrationer) och Laura Martin (färgläggning) hänger med på ett bra sätt.

En spännande start på detta nya serieäventyr som är värt fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Serievarianten av THE STAND uppfyller enligt mig alla de förhoppningar och förväntningar jag hade på serien. Den är snyggt gjord, manuset är välgenomarbetat och följer väl den historia King skapat. Karaktärerna känns trovärdiga och stämmer även de bra överens med vad jag såg framför mig när jag lästa boken.

Efter att ha läst första numret får jag känslan av att THE STAND faktiskt kan bli ännu bättre än THE DARK TOWER-serien. Just nu känns det så i alla fall men vi får se när det kommit några fler nummer. Hur som helst blir betyget 5 Följeslagare av 5 möjliga [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: TREACHERY #1

De två första delarna av THE DARK TOWER – THE GUNSLINGER BORN och THE LONG ROAD HOME har dominerats av ett ganska mörkt och murrigt färgschema. Därför känns det oerhört fräscht när man slår upp den första sidan i TREACHERY och möts av en knallblå himmel och Gileads gröna kullar.

Som resultat av de inledande äventyren belönas Cuthbert och Alain genom att bli revolvermän, till sina kompisars förtret. De tycker att Cuthbert och Alain har fuskat till sig titlarna och inte erövrat dem enligt traditionellt vis – som Roland, och det är en del sura miner runt omkring dem. Roland fortsätter att titta djupt i Maerlyn’s Grapefruit som han hemlighåller från sin far Steven och i den stöter han återigen ihop med The Crimson King, ett möte som är oroväckande nära att sluta riktigt illa.

När Steven och hans revolvermän ger sig ut för att stoppa några av Farsons män som är i närheten får vi äntligen se revolvermännen i den prakt vi bara hört talas om tidigare, men striden slutar illa – eller gör den det? Fortsättningen i nästa nummer får tala om det för oss.

Ännu en ny historia tar sin start i detta första nummer av TREACHERY. Som titeln avslöjar kommer det att handla om svek och dubbelspel och man kan riktigt känna hur det bubblar under ytan redan i detta första nummer.

THE DARK TOWER fortsätter att hålla stilen – allt är i vanlig ordning mycket bra gjort och betyget landar på fyra starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Jag tycker att TREACHERY fortsätter i samma fina stil som de tidigare omgångarna. Problemet nu är lite att man blivit van och bortskämd med hur bra det ser ut. Man blir alltså inte lika överraskad och hänförd längre, fast det är precis lika bra nu som tidigare. Oundvikligt, men samtidigt lite synd.

Annars är det som Anders skriver en mycket spännande titel på den här omgången. Vem är det som ska spela dubbelt? Jag har mina aningar men väntar lite med att yppa dem…

Betyget blir dock bra. Fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Frågor och svar

Fråga från Maria

1. Jag undrar om någon av er vet titeln på en film som jag tror är en Stephen King-film. Jag såg den för ca ett halvår sedan och den handlade om en man som blev attackerad av en miniarmé, små gubbar stora som tennsoldater, i sitt eget hem och den var väldigt bra. Har ni någon aning om detta och var man kanske kan köpa eller hyra den?

- Det är ”Battlefield” i TV-serien NIGHTMARES & DREAMSCAPES: FROM THE STORIES OF STEPHEN KING som du syftar på. Tror inte att man kan hyra den separat, men boxen med samtliga åtta filmer går att köpa hos alla DVD-shoppar på nätet.

Här är vår recension av den: http://foljeslagarna.com/recension.php?id=101 [Anders]

Fråga från Christian

2. Jag läste precis ut VARGARNA I CALLA och ser med förtjusning fram mot nästa del i serien. Dock såg jag att man har översatt "The Dark Tower" till "Det svarta tornet" på några ställen i boken. Detta är inte konsekvent eftersom man i 9 fall av 10 i boken (och i alla tidigare delar) översätter till "Det mörka tornet". Väldigt irriterande! Har herr Holmberg missat på några ställen, eller har jag själv missat någon poäng?

- Vi bollade så klart frågan vidare till John-Henri, som svarade följande: [Anders]

- Jag har sökt energiskt i manuskripten och tvingas förstås medge att frågeställaren har rätt. Jag har varit slarvig. På tre ställen i VARGARNA I CALLA står faktiskt "Det svarta tornet", och det ska det förstås inte. Nu kallas det fortfarande "Det mörka tornet" i fler än nio fall av tio, för så heter det de andra 37 gånger det förekommer i texten. Men jag ska inte fåna mig och märka ord; så borde det förstås ha hetat 40 gånger. Och min högt värderade redaktör har också missat det, liksom förlagets korrekturläsare. Jag kan bara tigga urskuld.

- Fast samtidigt kan jag ju lova att det inte heter något annat än "Det mörka tornet" någonstans i bok 6, SUSANNAHS SÅNG. (Däremot förekommer i den boken en annan byggnad som två gånger kallas för "Det svarta tornet", men så ska det också vara.) Så jag har bättrat mig, och lovar att se till att inte blanda ihop svart och mörkt i bok 7 heller. [John-Henri]

Fråga från Madelene

3. Hejsan, har just läst ut DUMA KEY och blev otroligt intresserad av bakgrunden till Perse. Finns det någon information om han baserat henne på någon speciell legend, eller hur den passar in i hans övriga karaktärsvärldar? Om inte ni vet kanske ni kan lägga in frågan i nästa utskick så kanske någon av de andra Följeslagarna vet.

- Någon koppling till Kings övriga skrivande finns inte så vitt jag vet, men den andra frågan gick vidare till vårt ständiga litterära orakel John-Henri Holmberg: [Anders]

- På svenska heter "Perse" vanligtvis Perseis. I den grekiska mytologin var Perseis en av havsnymferna, som faktiskt var 3000 stycken, alla döttrar till guden Okeanos och hans syster Thetys som var oerhört flitiga eftersom de också hade tusentals andra avkommor. Perseis blev älskarinna åt solguden Helios och fick fyra barn, häxorna Kirke och Parsiphae samt magikerna och kungarna Aëetes och Perses. Så visst finns det en legendbakgrund till den här magikunniga havsnymfen. [John-Henri]

Fråga från Juni

2. Håller just nu på att byta ut mina trasiga King-böcker mot nya, en del har blivit sönderlästa. Var inne på bl a Tradera för att se om det fanns några till salu där. Det fanns det. Men jag blev jätteförvånad när jag såg att NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP - FÖRSTA BOKEN hade blivit såld för ca 1600 kr! Jag har faktiskt två (!) av just den. Varför är den så dyr?

- Grattis, du har en pensionsförsäkring i bokhyllan! Återigen blir John-Henri inblandad i svaret för han släppte ju boken (böckerna). Som han minns det var upplagan runt 2000 ex, så det förklarar varför den är så pass mycket värd. [Anders]


Efterord

Då säger vi mantackar-sai för denna gång. I nästa utskick fortsätter vi att beta av THE STAND: CAPTAIN TRIPS och THE DARK TOWER: TREACHERY, samt att det förmodligen dyker upp något annat också. Ni får se om en månad. Ha det fint till dess.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025