UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #245 – 081201

Förord

Hej och välkomna till årets sista ordinarie utskick. I detta nummer kommer vi med tre recensioner och så en liten emailtävling sist i utskicket. Som vanligt handlar det mycket om serieadaptionerna av THE DARK TOWER och THE STAND, men som ni kan läsa i nyheterna finns det en hel del att invänta i bokväg inom kort.

God jul i förskott - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1100


Nyheter

* Kings officiella hemsida har utökats med funktionen "The Office", där man i en virtuell värld kan knalla runt i Kings kontor (modellerat efter de verkliga rummen) och klicka på saker. Det här projektet kommer att utökas med tiden och fler rum kommer att bli tillgängliga under våren och hösten 2009.

När man klickar på olika objekt så kan man leta efter 10 frågor att svara på (lite knepiga att hitta, men lätta att svara på) för att uppgradera sig till nästa nivå.

Har ni problem att hitta alla frågeobjekt finns det facit i vårt forum, men försök själva först!
http://www.stephenking.com/the_office.html

* Engelska PS Publishing kommer att ge ut en extremt begränsad upplaga av ett specialtryck av Kings novell "One for the Road". Boken kommer i 100 signerade och 200 osignerade ex (dock inte signerade av King, utav av de - idag okända - illustratörer som kommer att medverka i boken), inbunden med fyrfärgsillustrationer av hela historien. Kruxet är att man måste teckna en femårsprenumeration på PS Publishings tidning Postscripts för 200 eller 450 pund för att få boken. Mer info: http://store.pspublishing.co.uk/

* UNDER THE DOME, Kings kommande roman som han beskrivit som en riktigt tjock bok i samma omfång som THE STAND och IT, har nu schemalagts till nästa höst. Det har även meddelats att King skrivit en ny novell som heter "Mortality". Just nu är det inte känt om den sålts för publicering än, men det är väl bara en tidsfråga...

* Bra Böcker har skjutit fram den svenska översättningen av DUMA KEY till nu i januari, och i februari kommer som tidigare sagt DET MÖRKA TORNET VI: SUSANNAHS SÅNG. Fin inledning på det svenska King-året.

* Den svenska ljudboksutgåvan av MARATONMARSCHEN som borde varit ute vid det här laget, har som ni förstår blivit försenad. Enligt Adlibris ska boken komma under december.

* STEPHEN KING GOES TO THE MOVIES är en ny novellsamling som kommer i mars nästa år. Boken samlar - enligt det engelska omslaget - "five stories that became the classic films", och de klassiska filmer som åsyftas är NYCKELN TILL FRIHET ("Rita Hayward and the Shawshank Redemption", HEARTS IN ATLANTIS ("Low Men in Yellow Coats"), 1408, THE MANGLER och CHILDREN OF THE CORN. Lite märkligt urval kan man tycka. I boken kommer nya introduktioner, personliga kommentarer och bakom kulisserna-noteringar av King vara med.

Boken släpps i pocket både i USA och England, men Subterranean Press kommer att släppa en begränsad (2000 ex) inbunden utgåva för $75. Den utgåvan kommer att vara i två-färgstryck med fyrfärgsillustrationer i filmaffischstil av Vincent Chong.

Mer info: http://www.subterraneanpress.com

* Säsong 3, 4 och 5 av THE DEAD ZONE släpps på svensk DVD nu på onsdag.

* Så här års brukar tidningar ladda upp för sina årssammanfattningar, listor skrivs och jämförs. I vanlig ordning ska inte King vara sämre, så här är hans 10 bästa album i år:
http://www.ew.com/ew/gallery/0,,20243195,00.html


Recension av THE DARK TOWER: TREACHERY #3

Det tredje numret av “Treachery” känns en anings actionfattigt, med undantag för den avslutande sekvensen som Roland ser i Maerlyn’s Grapefruit. Det är hans fars öde han ser, och redan tidigare i numret får vi se Marten och Rolands mamma Gabriella umgås i det hemliga.

I övrigt känns det som det inte händer speciellt mycket mer i detta nummer. Ett mellannummer kort och gott, som dock berättar separata storys i skilda miljöer vilket i alla fall ger ett ganska brett visuellt intryck medan narrativet står lite stilla. En liten brist med ”Treachery” är att Roland är med så lite. Han har i princip legat i sängen ända sedan nummer 1…

Jag brukar aldrig kommentera det som är utöver serien i varje nummer av den enkla anledningen att jag inte läser det. Av någon anledning känns det som det är extra mycket ”bonusmaterial” i just detta nummer, och vid en sidräkning så är det nästan fördelat 50/50 mellan serien och annat jox. Känns lite snålt faktiskt.

Den här gången får det bli tre modesta Följeslagare av fem möjliga, främst för att det inte händer så mycket. [Anders]

Tvärt om mot vad Anders tycker så anser jag nog att det händer en hel del i detta nummer. Visst handlingen i sig kanske inte förs framåt så mycket men vi får se hur Rolands mamma ytterligare en gång faller för Marten, vi får se vilket öde Rolands far går till mötes tack vare Rhea och vi får se hur Alan och Cuthbert planerar att förråda Roland och stjäla Maerlyn’s Grapefruit från honom. Med andra ord många små fragment som förmodligen kommer att leda till stora gupp i Rolands väg framöver.

När det gäller det övriga materialet är det som vanligt rätt intressant läsning. Den här gången får vi också en genomgång av vem som är vem och för oss som följt serien från första numret känns det lite överflödigt.

Betyget blir dock rätt bra. Fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE STAND: CAPTAIN TRIPS #3

Nu har vi kommit strax över halvvägs in i den första omgången av serieadaptionen av THE STAND, och än finns det fler karaktärer att introducera. En betydande sådan dyker upp i detta nummer, nämligen gangstern Lloyd Henreid som inom kort kommer att blir Randall Flaggs högra hand, i tv-serien så fint gestaltat av Miguel Ferrer. Serietidnings-Lloyd ser inte alls ut som Ferrer och är heller inte lika brutalt hård som Ferrer var i tv-serien.

Seriens mest dramatiska sekvens finns i detta nummer, när Frannie Goldsmith berättar för sin mamma att hon är gravid. Rena såpadramatiken på ett par sidor. Annars så får vi följa med Larry, Stu, Nick och General Starkey på sina olika håll. I detta nummer är det Nicks tur att drömma om majsfälten där en mörk skugga alltid verkar vara närvarande.

”Captain Trips” fortsätter att vara en bra adaption även om jag tycker illustrerandet är lite så där just i detta nummer. Även berättandet är i lite mellannummerstil så det får bli fyra Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Tredje numret av ”Captain Trips” fortsätter i samma fina stil som de tidigare två numren. Jag gillar i stort sätt allt med tidningen. Jag tycker man lyckats får till illustrationerna och karaktärerna perfekt.

Jag är dessutom riktigt nöjd med hur bra manus man lyckats få till. Serietidningen följer boken väldigt bra och man lyckas verkligen bygga upp stämningen. En annan bra sak är att man tar sig tid att introducera huvudpersonerna. Med bara två nummer kvar av den första omgången har vi inte sett en skymt av Mor Abigail och endast små indikationer på Flagg, och de är bara några av alla de som saknas. Jag är dock glad att man tar sin tid och gör det ordentligt.

Detta det tredje numret är riktigt starkt och fortsätter det så här kan det bli hur bra som helst. Betyget blir fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE LONG ROAD HOME

Under våren och sommaren har vi recenserat den förra ”story arc:en” (till 2009 hoppas jag komma på ett bra svenskt ord för detta begrepp!) av THE DARK TOWER – THE LONG ROAD HOME – kapitel/nummer för kapitel/nummer, men sedan en tid tillbaka finns den samlade volymen tillgänglig, och precis som med den samlade volymen av THE GUNSLINGER BORN så blir det en annan sorts läsning när man klämmer hela omgången i ett svep.

Vissa nummer kändes lite stillastående när man läste dem ett och ett, men nu blir det som sagt en annan start. Eventuella svaga partier blir mer en dramatisk paus inför storyns final.

I grund och botten tar THE LONG ROAD HOME upp Roland, Alain och Cuthberts resa hem från Hambry till Gilead, en resa som ska bli rätt så komplicerad av olika anledningar. Till att börja med har de de kvarvarande Big Coffin Hunters och övriga arga Hambrybor bakom sig, men efter en dramatisk sekvens på en hängbro har de andra problem att behandla. Som en flock ilskna vargar till exempel. Men det största problemet är att Roland sugs in i Maerlyn’s Grapefruit och i princip är obrukbar under hela den långa resan.

I och med att Roland plötsligt befinner sig i en helt annan värld så blir berättandet lätt surrealistiskt och lite småflummigt, men det borgar även för en rejäl introduktion av The Crimson King, som i princip dominerar de två sista kapitlen. Detta är en riktigt spännande figur (vilket även uppmärksammas av Marvels Ralph Machcio i hans förord till boken), som faktiskt har mer plats i serieadaptionen än i originalboksviten.

Detta ger även Jae Lee och Richard Isanove lite nya utmaningar när det gäller att visuellt berätta serien. Här sätts de på nya prov som de klarar lika galant som alltid. Texten står ju som bekant Robin Furth och Peter David för, denna gång utan att adaptera en förlaga av King, och det är väl det som är det mest positiva med storyn – duon Furth/David har verkligen lyckats fortsätta i Kings fotspår utan att undvika en tum från originalkänslan.

Det enda bonusmaterial man får i boken är en samling av alla olika variantomslag till serietidningarna (och om man kollar in dessa extra noga så funderar man lite hur några av de gästande tecknarna tänkt för vissa omslag har verkligen ingenting med saken att göra), lite skisser och en karta. Essäerna från tidningarna är inte med.

THE LONG ROAD HOME är en bra andra del i denna sex delar långa historia. Än så länge finns det mycket kvar att berätta och det ser ljust ut inför de kommande åren. Betyget hamnar på fyra Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Jag skulle vilja varna lite för dessa inbundna versioner. Visst är det skönt att ha alla numren samlade men det gäller att komma ihåg att man missar bonusmaterialet som finns i de separata tidningarna.

Dessutom kan det nämnas att det för den inbundna versionen av THE LONG ROAD HOME finns inte mindre än fyra utgåvor som alla har samma innehåll men olika omslag, den vanliga, en för Amazon.com, en för Borders och en för Barnes & Noble. Detta är naturligtvis bara något för dem som vill ha alla varianter som finns av boken. [Lilja]


Tävling

I dagarna släpps säsong 3, 4 och 5 av THE DEAD ZONE på DVD här i Sverige. I samband med det har vi av Paramount fått ett ex av varje säsong (säsong 1 – 5) som vi nu tänkte lotta ut. Fem lyckliga vinnare får en säsong var (man kan inte välja vilken man vinner utan det kommer att lottas). Vill ni vara med och tävla om en av boxarna skickar ni svaret på frågan nedan till lilja@foljeslagarna.com innan den 13/12.

Hur många säsonger gjordes det totalt av THE DEAD ZONE?


Efterord

Slut för i år då, men direkt efter nyår är vi tillbaka med den traditionsenliga sammanfattningen av Kingåret 2008. Till dess får ni ha det så bra och hoppas på fina Kingklappar under granen!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025