UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #247– 090202

Förord

Hej, och välkomna till ett nytt utskick där vi ger oss på tre nyutkomna serietidningar och en kommentar till den svenska utgåvan av DUMA KEY, nästan på dagen ett år efter att vi recenserade den amerikanska. Att det blev tre nummer av THE STAND: CAPTAIN TRIPS och THE DARK TOWER: TREACHERY har att göra med att det var lite oregelbundet med utgivningen runt jul och nyår.

Lite snålt med nyheter denna gång, men vi hoppas att utskicket ska underhålla i alla fall.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1115


Nyheter

* UNDER THE DOME kommer ut i november. Exakt datum är inte klart än. Efter framgången med ”N.” som en videoserie har King funderat på att göra något på YouTube i samband med UNDER THE DOME. "Such projects are definitely fun, but with all these multimedia things, the story is the story still, the book is the book, and that's the source material. As J.R.R. Tolkien might say, 'That's the one ring.' It rules the other one.", säger King i en intervju i USA Weekend.

* Här är en fyradelad videointervju med King där han pratar om STEPHEN KING AT THE MOVIES, JUST AFTER SUNSET, noveller och vad som skrämmer en och DUMA KEY:
http://www.bordersmedia.com/borderspresents/king?cmpid=SL_20090122_REW

* THE STAND: CAPTAIN TRIPS släpps som inbunden bok den 10/3. Boken kommer även i ett limited edition-utförande med ett utvikningsbart omslag med de variantomslag som tillsammans bildar en stor bild:
http://liljas-library.com/img/other/captaintrips_hb_2.jpg

Andra omgången av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES startar nu direkt i mars. Vad nästa omgång av THE DARK TOWER ska heta och när den drar igång är i dagsläget okänt.

* DUMA KEY har nu släppts på svenska, se kommentar längre ned i detta utskick.


Recension av THE STAND: CAPTAIN TRIPS #4

Nu börjar det hetta till i CAPTAIN TRIPS. Folk dör som flugor och militären börjar sakta men säkert inse vad det är som händer, vad det är de har skapat. Naturligtvis gör de allt de kan för att stoppa det, men ju mer folk som smittas och ju mer folk som dör, desto svårare blir det att kontrollera situationen.

Vi får också lära känna våra huvudpersoner lite bättre. Deras nära och kära dör som alla andra medan de själva inte visar minsta spår av att vara smittade. Inte ens Stu som direkt exponerats för smittan. Än har de dock inte hittat varandra utan stämningen byggs upp och vi får lära känna alla inblandade lite bättre. Alla utom Flagg som fortfarande mest är som en skugga i bakgrunden.

Som vanligt har de inblandade gjort ett lysande jobb och serien blir bara bättre och bättre. Jag gillar den skarpt och inte blir det sämre av att Lilja’s Library syns på en skylt i detta nummer… Betyget blir som tidigare fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Precis som Lilja skriver kommer smittan allt närmare våra huvudpersoner och de försöker hantera situationen så gott det går. De, liksom alla andra amerikaner i historien, börjar så smått förstå att det inte längre handlar om en vanlig förkylning eller influensa, men än finns ingen förklaring eller information om vad det egentligen är som händer.

Militären Starkey citerar Yeats mest skräckinjagande strof: ”What rough beast, its hour come round at last, slouches towards Bethlehem to be born?” och i numrets sista sida – efter att Starkey valt den slutgilitiga utvägen – visas denna best för första gången – Flagg gör entré…

CAPTAIN TRIPS tar ett steg in i mörkret i och med detta nummer och serien går från klarhet till klarhet. Det är helt klart att den här serieadaptionen verkligen gör Kings roman rätta och det ska bli vansinnigt spännande att se hur allting så småningom utvecklar sig och avslutas om ett par år. Nivån är fortfarande hög och så även betyget; fem Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Recension av THE DARK TOWER: TREACHERY #5

Den tredje omgången av THE DARK TOWER serien börjar närma sig sitt slut och nummer fem får ses lite som en transportsträcka till nästa, omgångens sista nummer, där man bygger upp allt inför finalen. Rolands mor Gabrielle kommer allt närmare att svika sin make och son. Frågan är bara om hennes planer på att mörda sin man, Rolands pappa Steven, kommer att lyckas. Roland misstänker att något är på gång och hans far är inte allt för lätt att lura…

Samtidigt är Roland svårt märkt av sin sorg efter Susan. Medan Alain och Cuthbert ser fram emot att få sina revolvrar och den tillhörande festen sitter Roland mest och sörjer. Han ser det som omöjligt att någonsin älska igen nu när hans livs kärlek är borta så varför ens försöka?

Som vanligt får vi också lite historia och denna gång handlar det om giftiga växter och vad man ska göra om man utsätts för dessa. Detta är något en revolverman måste kunna innan han får utmana Cort för att få sina vapen. Vi får också se lite hur numret blev till, lite olika omslag och sista delen av intervjun med Robin Furth. Tyvärr känns detta som sagt lite som ett mellannummer och betyget blir därför inte högre än tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Detta nummer innehåller en av de mest brutala scener som visats upp i seriens historia än så länge och seriens berättare varnar till och med läsaren: ”This is the part of the story I least wanted to share with you”… Där ser vi hur Charles Campignon utsätts för John Farsons vidriga ondska för att få fram ett rekommendationsbrev för Farsons brorson Kingson som i detta nummer anländer till Gilead för att delta i den stundande gåttävlingen. Han har också en annan agenda och det är att förse Gabrielle med giftindränkt kniv och se till att stölden av Maerlyn’s Grapefruit går som den ska.

Jag gillar det här numret. Vi får se att Alain och Cuthbert fortfarande är tonåriga pojkar medan Roland vuxit till sig genom sina sorger och äventyr och vi får också se gåtmästaren Vanney för första gången.

Det känns som man kan räkna med en riktigt stark avslutning nästa gång, så tre starka Följeslagare av fem möjliga blir även betyget av mig. [Anders]


Recension av THE STAND: CAPTAIN TRIPS #5

Äntligen fick vi så se lite mer av Flagg. Nu i sista numret i första omgången av THE STAND: CAPTAIN TRIPS dyker han äntligen upp lite mer ordentligt. Vi får veta lite om hans bakgrund och vad han är kapabel till och jag måste säga att jag tycker Mike Perkins lyckats väldigt bra med att föra över honom från Kings bok till serietidningen. Han ser precis ut som han borde.

Detta var alltså det sista numret av CAPTAIN TRIPS och det första jag tänkte när jag läst färdigt det var att det inte var något slut på det. Och det är ju inte så konstigt i och med att boken inte slutar där... Det finns ju inga naturliga avslut i boken utan detta drygt månadslånga uppehåll innan nästa nummer dyker upp är mest för att de som gör tidningen ska hinna hämta andan lite. Nu gör det inte så värst mycket att slutet inte känns som slutet. Vi vet ju att det kommer mer och att det kommer att vara bra. Personligen tycker jag att CAPTAIN TRIPS faktiskt är strået vassare än THE DARK TOWER-serien.

Men åter till detta nummer. Här får vi som sagt se mer av Flagg och vem han är men vi får också se hur viruset sprider sig och hur regeringen gör allt för att dölja vad det egentligen är som händer. Man vidhåller att det är influensa och att alla kommer att bli friska. Även detta är riktigt bra illustrerat och även om jag börjar bli tjatig så måste jag återigen säga att jag gillar CAPTAIN TRIPS väldigt mycket!

Betyget blir föga överraskande fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Det är helt klart en poetisk ton över det sista numret av CAPTAIN TRIPS, nu när Flagg introduceras ordentligt. Genom hela numret vandrar han i natten men vi får fullt klart i vem han är och vad han är kapabel till genom små sidospår och flashbacks. Det här är en riktigt bra presentation av Flagg, faktiskt en av de bättre jag sett. Ondskan i honom har sällan kommit fram så tydligt som i detta nummer.

In i detta är en militärkonspiration insprängd, där militären förvandlat USA till en polisstat som kontrollerar all media, allt för att dölja allvarligheten av smittan. Men många medieaktörer börjar ta sitt civila ansvar och riskerar allt genom att berätta sanningen, vilket självklart chockerar amerikanerna. De inte bara riskerar allt, de offrar allt, ska det så småningom visa sig.

Våra huvudpersoner glimtar bara förbi, men det här numret tillhör Flagg helt och hållet.

Med de första fem numrena avklarade och i och med det den första ”boken” av THE STAND skriven så måste jag utrycka min imponerade känsla för helheten. Det är fem perfekt upplagda nummer som successivt ger oss mer och mer information, som ger karaktärerna tid att mogna och samtidigt presentera så sanslöst mycket ur originalmaterialet. Det tar ett bra tag att ta sig igenom ett nummer för det är MYCKET text. Och det är mycket bra. Betyget blir självklart fem Följeslagare av fem möjliga. Nu vill jag genast ha fortsättningen! [Anders]


Kommentar till DUMA KEY

Nu har Stephen Kings senaste roman DUMA KEY kommit på svenska genom Bra Böcker i översättning av Anders Bellis. Romanen skildrar byggmästaren Edgar Freemantles nystart i livet till följd av en allvarlig byggplatsolycka där han förlorade en arm och i en förlängning av detta även sin fru. Han flyttar tillfälligt till ett hus i Florida för att rehabilitera sig själv och börja måla.

Måleriet tar en vansinnig fart och Edgar kreerar surrealistiska tavlor som i trans, och tavlorna visar sig har vissa kopplingar till verkligheten, antingen som varsel eller som förändringar. Så småningom börjar Edgar bli involverad i ett gammalt mysterium på ön som kan förklara varför han målar som han målar.

Som jag skrev i vår recension av den amerikanska utgåvan (#234, 3/2 2008), så föredrar jag bokens första hälft framför den andra. Den är riktigt bra, men sen känns det som boken inte riktigt utvecklas så som jag vill. Det är fortfarande en bra roman som i sitt innehåll känns både fräsch och bekant från King.

Läs vår recension för mer tankar:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=122

[Anders]


Efterord

I nästa utskick avslutar vi den aktuella omgången av THE DARK TOWER och tittar även närmare på DET MÖRKA TORNET: SUSANNAHS SÅNG som släpps under månaden. Sen vet man aldrig – det kan dyka upp något annat också… Väl mött om en månad.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt