UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #248 – 090301

Förord

Hej och välkomna till ett nytt utskick mitt i bokreans tider. Det finns en del King-fynd att göra i bokhögarna, så håll ögonen öppna. I det här utskicket berättar vi om den nya novellen ”Ur” samt tittar närmare på finalen av TRECHERY och den senaste svenska Kingboken SÅNGEN OM SUSANNAH.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1123


Nyheter

* Februaris största nyhet var att King skrivit en ny novell som till en början släpptes enbart för Amazons digitala textläsare Kindle. Novellen - ”Ur” - handlar dessutom om just en Kindle. Här är en beskrivning av handlingen:

”Following a nasty break-up, lovelorn college English instructor Wesley Smith can't seem to get his ex-girlfriend's parting shot out of his head: "Why can't you just read off the computer like the rest of us?" Egged on by her question and piqued by a student's suggestion, Wesley places an order for a Kindle. The device that arrives in a box stamped with the smile logo--via one-day delivery that he hadn't requested--unlocks a literary world that even the most avid of book lovers could never imagine. But once the door is open, there are those things that one hopes we'll never read or live through.”

Detta lät direkt som ett beställningsjobb från Amazon och King bekräftade i en videointervju i samband med annonseringen att det var just det och att han ursprungligen tackat nej, men sedan fått en idé som gjorde att han till slut skrev historien.

Intervjun:
http://www.youtube.com/watch?v=ffWE-L3MJMI

Den 12/2 kunde Kindle-ägare ladda hem historien och det är tänkt att en annan digital utgåva för även de som inte äger en Kindle ska komma inom kort. När är dock inte känt.

Enligt uppgifter ska novellens längd motsvara 100 tryckta sidor, vilket med Kings mått mätt förvandlar den till en novellette.

* En annan novell som nämnts tidigare är ”Mortality”, som enligt uppgifter kommer att publiceras i Esquire i juli.

* Nu har det kommit mer information om serieadaptionen av THE TALISMAN. Manus kommer att skrivas av Robin Furth, som många känner igen som Kings researchassistent under de tre sista THE DARK TOWER-böckerna, vilket leddes till hennes två konkordanser till bokserien och hennes involvering i serieadaptionen av THE DARK TOWER, och Tony Shasteen kommer rita. Här är några karaktärsskisser:

http://www.liljas-library.com/img/other/morgansloat.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/speedyparker.jpg

Serien drar igång i höst och det är ännu inte känt hur många nummer det blir, men det har tidigare pratats om ett 30-tal. Serien kommer att föregås av ”nummer 0” som blir en sorts prolog till hela serien, ej baserad på boken.

Videontervjuer:
Robin Furth:
http://www.suvudu.com/2009/02/nycc-interview-robin-furth.html
Tony Shasteen:
http://www.suvudu.com/2009/02/nycc-interview-tony-shasteen.html

* Omgång tre av THE DARK TOWER, TREACHERY, är nu över och omgång fyra - THE FALL OF GILEAD - drar igång i maj. Denna omgång kommer att göras utan tecknaren Jae Lee och färgläggaren Richard Isanove kommer i stället att göra allting själv. Någon förklaring till detta, och om Lee kommer att återvända till den sista omgången, finns inte just nu.

* TREACHERY släpps i samlad volym den 8/4.

* UNDER THE DOME, som släpps 10/11, blir inte Kings längsta bok någonsin, som förutspåtts. Enligt Simon & Schusters hemsida är sidantalet 1038, vilket å andra sidan är rätt imponerande i alla fall.

* Manusförfattarna Johnathon Schaech och Richard Chizmar är inne på sitt 16:e utkast till FROM A BUICK 8, vilket inte låter speciellt bra, men med illa dold iver berättar det att King älskar det. ”He says it’s a great screenplay, which is sort of THE GREEN MILE meets STAND BY ME meets FRIDAY THE 13TH.”, berättar Schaech till Fangoria. Filmen ska regisseras av Tobe Hooper.


Recension av THE DARK TOWER: TREACHERY #6

TREACHERY är slut och så även denna omgång av THE DARK TOWER-serien. Nu dröjer det inte så värst länge innan nästa omgång är här men för stunden är det paus som gäller. TREACHERY-omgången slutar rätt dramatiskt och även lite oväntat skulle jag nog vilja säga med att Roland… nja, ni får läsa själva.

Hur som helst får förräderiet som legat till bas för hela omgången ett slut i sista numret. Roland och Aileen kommer varandra närmare än Roland trott varit möjligt och vi får även för första gången höra Roland uttala sin längtan efter tornet. Dock känns detta nummer lite kortare än de tidigare och utfyllt med lite skissvarianter på några av sidorna i numret...

Annars är historiedelen av numret väldigt passande då det, precis som handlingen i numret, har väldigt mycket med gåtor och de tävlingar man hade i gåtgissning att göra. Vi får till och med några gåtor som man kan använda som test för att se hur man hade lyckats i tävlingarna. En del är rätt lätta medan andra är svårare. Som tur är finns det även svaren med. Men fuska inte nu, utan försök först.

Hur som helst gillar jag slutet på omgången och det känns som om det är rätt ställe i historien att ta en paus på. Numret håller samma höga kvalité som de tidigare, vilket man nu kommit att förvänta sig av serien, och betyget blir en stark fyra av fem möjliga. [Lilja]

Slutsekvensen i TREACHERY är dramatisk, där Roland återigen luras av Maerlyn’s Grapefruit och gör något som vi fram till nu bara hört talas om i bokserien. Nu får vi tragedin i bilder. Jag hade förväntat mig ett helt annat slut på den här omgången, men det slutet lär komma i nästa - THE FALL OF GILEAD.

Som Lilja skrev inleds Rolands sökande - på sätt och vis - efter Det Mörka Tornet i detta nummer, och man kan dra som slutsats att vi kommer att se mindre av Gilead i de avslutande omgångarna (redan nu vågar jag gissa att den sista omgången får namnet THE BATTLE AT JERICO HILL…).

En sak som jag gillar med numret är att man får en skymt av Corts styrka. Roland har bara nämnt Cort som hastigast i sina berättelser och i sekvensen när Roland blir revolverman är han tydligt svag, men i det här numret är han stark och egentligen avgörande i avslöjandet av konspirationen.

Ändå tycker jag att numret är lite svagt för att vara final på omgången, men å andra sidan är vi mitt i hela seriesviten vilket kanske förklarar det hela, och samtidigt ger en indikation om att vi har det bästa kvar framför oss. Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga. [Anders]


Kommentar till DET MÖRKA TORNET VI: SÅNGEN OM SUSANNAH

På sätt och vis är SÅNGEN OM SUSANNAH en av Kings mest komplexa romaner. Den utspelar sig mellan olika tid och rum, berättas på ett komplicerat sätt, och syftar både på hela DET MÖRKA TORNET-sviten och Kings övriga skrivande. Dessutom förs ett meta-element in i historien i och med att King själv dyker upp som karaktär. Jag är fortfarande inte helt förtjust i detta grepp. Jag tycker det är lite onödigt och hade helst sett att det inte fanns där, men i den stora helheten gör det inte så mycket.

SÅNGEN OM SUSANNAH fungerar lite som en transportsträcka till den maffiga och händelserika finalen som släpps i höst, men samtidigt bjuder den på en del matnyttig information som både fyller i luckor i berättelsen och skapar en del nya frågor. Det är ingen dålig bok, men samtidigt den jag tycker sämst om i hela boksviten, fast ändå oumbärlig för helheten…

En mer detaljerad recension skrevs för fyra och ett halvt år sedan och finns i arkivet:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=15

[Anders]


Efterord

Så var det slut för den här gången, men vi ses igen om en månad. Ha det fint till dess.

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025