UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #249 – 090401

Förord

Hej och välkommen till detta utskick som är garanterat fritt från aprilskämt. Detta är på sätt och vis även vårt 11-årsjubileumsutskick, men det gör vi inget större väsen av i år. Istället koncentrerar vi oss på innehållet som är massvis med nyheter, viktig information och recensioner av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES #1 och den nya novellen "Ur", som än så länge enbart går att läsa i Amazons textläsare Kindle, som dessutom har en stor del av handlingen i novellen.

Nog om det, ni kan läsa mer om allting längre ned.

Våriga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1131


Nyheter

* UNDER THE DOME har växt med 82 sidor, från 1038 till 1120 sedan förra utskicket... Släppdagen kvarstår i alla fall, 10/11.

Följande beskrivning av historien har kommit:

"On an entirely normal, beautiful fall day in Chester’s Mills, Maine, the town is inexplicably and suddenly sealed off from the rest of the world by an invisible force field. Planes crash into it and fall from the sky in flaming wreckage, a gardener’s hand is severed as 'the dome' comes down on it, people running errands in the neighboring town are divided from their families, and cars explode on impact. No one can fathom what this barrier is, where it came from, and when—or if—it will go away.

Dale Barbara, Iraq vet and now a short-order cook, finds himself teamed with a few intrepid citizens—town newspaper owner Julia Shumway, a physician’s assistant at the hospital, a select-woman, and three brave kids. Against them stands Big Jim Rennie, a politician who will stop at nothing—even murder—to hold the reins of power, and his son, who is keeping a horrible secret in a dark pantry. But their main adversary is the Dome itself. Because time isn’t just short. It’s running out."

* BAG OF BONES kan möjligen börja filmas i sommar, och möjligen även i Maine. Mick Garris och producenten Mark Sennet har träffat Maines guvernör för att diskutera saken. Vad som diskuteras är någon form av skatteavdrag, för hur gärna de än vill filma i Maine så måste de löna sig också när budgeten är satt till 20 miljoner.

De menar att det inte spelar någon roll att King är välkänd Mainebo, men å andra sidan utspelar sig historien i Maine, så varför inte filma den där den utspelar sig?

* Nedanstående är INTE en affisch för DOLAN'S CADILLAC utan en officiell säljbild som har använts vid införsäljningen av filmen för den internationella marknaden. Det bör i alla fall ge en sorts försmak av vad vi har att vänta när den riktiga affischen kommer:
http://www.liljas-library.com/img/other/dc_poster.jpg

* Här är en färsk intervju med King som dock inte bjuder på några speciella nyheter, utan är i stället en ny version av en intervju man läst tusen gånger tidigare...
http://www.usaweekend.com/09_issues/090308/090308king.html

* Här är en intervju med Robin Furth i vilken vi får veta en hel del spännande om specialnumret THE DARK TOWER: SORCERER som släpps nu i maj, baserat på helt ny information om Walter/Marten direkt från King!
http://shorl.com/grisutigrijedi

* Apropå Robin så är ju hon boss över serieadaptionen av THE TALISMAN och nu har färglagda bilder av Speedy Parker och Morgan Sloat dykt upp:
http://www.liljas-library.com/img/other/tal_prev_full.jpg

* För några år sedan pratades det om en remake på IT ur Beverly Marshs synvinkel. Då var det någon kabelkanal som hade rättigheterna, men nu är filmen tillbaka hos Warner som satsar på en biofilm. Inte mycket information finns ännu förutom att Dave Kajganich ("The Invasion") ska skriva manus. Frågan är om han klarar av att trycka ihop Kings 1138 sidor långa bok till en film i vettig längd...

* Boken med nya och gamla illustrationer, bokomslag, filmaffischer etc som vi skrev om i vårt januariutskick har fått titeln "Knowing Darkness: Artists inspired by Stephen King" och går nu att förhandsbeställa.

Boken kommer i november, är 448 sidor lång i fyrfärg med över 500 illustrationer och 30 utvikningsbaka uppslag. Frank Darabont har skrivit ett förord medan texten i boken, med intervjuer och en Kingbiografi är skriven av George Beahm.

Här är några exempel på sidor i boken:
http://www.liljas-library.com/img/other/sk_art1.jpg
http://www.liljas-library.com/img/other/sk_art2.jpg

Här är några av illustrationerna som figurerar i boken:
http://www.slide.com/r/mWD9i6P17D-TyGeuHkvS4_At3zTVa0TH?cy=wp

Och här är slutligen beställningssidan... Det är dock en väldigt dyr bok, även i sitt billigaste utförande:
http://www.centipedepress.com/skart.html


Information för de som beställer serietidningar från Seriebörsen

Nu är det dags att fundera över hur ni vill köpa era nummer av THE DARK TOWER: THE FALL OF GILEAD. På grund av en ostabil dollarkurs kan inte Seriebörsen ge oss ett fast pris. Dock ger de oss rabatt som om vi vore en person som köper för mer än $20 per månad, och Följeslagarna får därför medlemsrabattpriset och betalar i dagsläget max 9:- per dollar. Ni kan se tabellen och läsa mer här:
http://www.serieborsen.se/pren.html (skrolla ner en bit).

För den som önskar få alla THE DARK TOWER-tidningar som kommer ut går det att sätta upp sig på "Dark Tower ALL" så behöver inte prenumerationen uppdateras varje gång det kommer en ny miniserie eller oneshot. Detsamma gäller för Kings THE STAND ("The Stand ALL").

Allt ni behöver skicka in till Seriebörsen är namn och adress samt hur ofta ni vill ha era tidningar (efter avslutad serie, efter varje nummer eller minst två åt gången (porto-ekonomiskt)). Glöm inte att nämna att ni är Följeslagare för att få rabatten!

Har ni frågor eller funderingar gör ni enklast i att maila Peter på Seriebörsen direkt på: kei@algonet.se, där ni även skickar in era beställningar.


Recension av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES #1

THE STAND är tillbaka för en andra omgång. Titeln den här gången är AMERICAN NIGHTMARES men annars är allt sig likt. Illustrationerna är lika bra som tidigare och manuset likaså. När det sen gäller handlingen är den en direkt fortsättning på vad vi fick se i förra omgången. De överlevande har nu börjat säga farväl till sina nära och kära samtidigt som de börjar fundera på vad tusan de ska göra nu.

Framförallt får vi se mer av Nick, Larry, Fran och Stu men vi får också en första titt på Harold Lauder. När vi ser honom för första gången söker han upp Fran och han är precis som man såg honom framför sig när man läste boken. Jag saknar dock fortfarande Mother Abigail och Trashcan man men de lär väl dyka upp vad de lider. Den senare ska tydligen dyka upp redan i nästa nummer. Annars håller numret samma höga kvalité som vi kommit att förvänta oss av serien och dessutom får vi se skisser av några av sidorna för att få en uppfattning om hur numret skapats.

Numret fortsätter alltså i samma stil som tidigare och orkar man fortsätta såhär tror jag detta kommer att bli en riktigt bra omgång. Betyget blir fem Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]

Förutom vidriga Harold Lauder ansluter även Rita Blakemore till karaktärsgalleriet när Larry stöter på henne i Central Park efter att bland annat spanat in en snuvig apa! Säga man vad vill om THE STAND-adaptionen men just snor har nog aldrig illustrerats så äckligt som i denna historia.

Annars är numrets actionfyllda final där Stu äntligen tar sig fri ur sin fångenskap kanske det mest minnesvärda. Här har Mike Perkins verkligen gått loss med pennan och i bonusmaterialet får vi se lite exempel på hur han jobbar med gråskalor i sina teckningar på ett lyckat sätt. Jag gillar även numrets och omgångens prolog som tar oss tillbaka dit där allting började. Mycket snyggt gjort och genialt berättat av duktiga Roberto Aguirre-Sacasa. Att dessa två, tillsammans med färgläggaren Laura Martin, verkligen kan sin sak vet vi redan vid det här laget, men det är egentligen först nu man börjar inse hur otroligt smart allting är gjort.

Ännu ett bra nummer, som jag dock enbart ger fyra Följeslagare av fem möjliga. Nivån är så hög nu att något alldeles extra krävs för högsta betyg. [Anders]


Recension av "Ur"

Tänk er en verklighet där det finns mer än en dimension. Tänk er sen en liten manick som gör att man kan ladda ner böcker och nyheter från dessa andra dimensioner. Gör ni det har ni kärnhistorien i "Ur". Som ni säkert vet skrev King "Ur" direkt för Amazons nya version av Kindle (som är en liten manick man kan läsa elektroniska böcker med) och det är också det enda stället (förutom iPod Touch/iPhone - i USA) där man idag kan läsa den.

Hur som helst handlar historien om Wesley som just skaffat en Kindle. Trots att han är skeptisk till den ger han den en chans. När det sen visar sig att han kan få fram böcker från en annan dimension (men av författare som existerar i vår dimension) tar hans nyfikenhet över. Snart upptäcker han dessutom att han även kan få fram nyheter från andra dimensioner och dessutom lokala nyheter. Kruxet är bara att han endast kan få lokalnyheter från framtiden…

Jag gillar "Ur" och även om jag från början var lite orolig över att den skulle vara för kommersiell och ett enda stort reklamjippo för Kindle är jag efter att ha läst den riktigt nöjd. Visst, det finns repliker som “You can download books from thin air, and you can make the type as big as you want. Also, the books are cheaper because there’s no paper or binding.” men ändå känns den inte som reklam. Handlingen står stadigt på egna ben och när den väl kommer ut i ett annat format och i ett annat sammanhang kommer man inte att tänka på dessa meningar.

Jag läste "Ur" i stort sett i en sittning och även om jag vill ha mycket av en historia gillar jag när man kan få i sig allt på en gång. Det håller ihop historien på ett bra sätt. Betyget för "Ur" blir riktigt bra. En stark fyra av fem möjliga. [Lilja]

Jag var själv oerhört skeptisk till "Ur" när den annonserades eftersom det kändes som ett rent beställningsjobb från Amazon för få lite extra draghjälp till andra versionen av deras textläsare Kindle. Även King var skeptisk och beslöt sig först för att skriva någon när han kommit på en tillräckligt bra historia, och "Ur" är en bra historia. Faktiskt en av de bättre korta historier jag läst av honom på sistone.

Men: krasst sett så skulle den här historien lika gärna kunnat handla om en magisk hemsida med tillgång till andra världars böcker och nyheter, så den är absolut inte låst till manicken den handlar om. Som Lilja beskriver får Wesley tillgång till okända böcker med sina favoritförfattare och just det partiet ger mig en speciellt känsla. Förr kunde jag ofta drömma att jag kom tillbaka efter en tid utomlands/borta/vadsomhelst och hittade 5-6 helt okända Kingböcker i bokhandeln, så jag kan verkligen relatera till Wesleys entusiasm.

Men trots att Kindlen varnar för "paradoxlagarna" börjar Wesley rota i framtiden, vilket han kanske inte skulle gjort i första taget...

Det mest glädjande med novellen är att det är Kings första steg i THE DARK TOWER-världen sedan sista boken kom ut! Ja, ni läste rätt - "Ur" har kopplingar till THE DARK TOWER och det är som en kär vän kommer tillbaka. Bland annat får vi veta hur många världar det egentligen finns i THE DARK TOWER:s universum... Och det är många!

Mycket trevligt och novellen i sig är även den mycket trevlig. Betyget blir fyra Följeslagare av fem även från mig. [Anders]


Efterord

I nästa utskick tittar vi närmare på THE DARK TOWER: SORCERER och nästa nummer av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES. Väl mött då!

http://www.foljeslagarna.com
http://www.liljas-library.com
http://www.stephenking.com
http://www.dvdkritik.se

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025