UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #25 - 981123

Förord

Välkomna! Ni missade väl inte Arkiv-X i torsdags? Vi hoppas att ni inte gjorde det för det var nämligen då TV4 visade det avsnitt som King varit delaktig i. Skulle ni nu, mot förmodan, ha missat det så kan ni åtminstone i detta nummer läsa en recension av avsnittet.

Ni kan även läsa lite om två nya böcker som har kommit ut på marknaden, två böcker som inte är av King utan om King, läs mer längre fram.

Och så förstås, den debatt vi inledde i förra numret, som nu i detta nummer drivs vidare. Vi är väldigt glada för de bidrag som kommit till debatten! Mer sådant!

Ha det så bra! – Lilja & Anders
Medlemsantal: 64


Nyheter från Territorierna

Vi inleder med en mycket spännande nyhet! I december kommer äntligen en officiell website för King att lugga ute på nätet! I dags läget vet vi ingenting om den, vem som driver den, vad den kommer att innehålla, eller ens NÄR den kommer att ligga uppe, men självklart kommer vi att berätta det när vi vet. Adressen blir i alla fall: http://www.stephenking.com

Känner du för att investera i en Stephen King film? Och då menar vi inte att köpa en videokassett, utan vara med
och producera en film. Det lilla independent filmbolaget Edge Productions håller på med en filmatisering av ”The Last Rung On The Ladder” (”Sista Pinnen På Stegen”, ur DÖDSBÄDDEN) och man kan alltså köpa andelar i filmen. Mer info finns på: http://members.tripod.com/~lucasnite/last.html

CHILDERN OF THE CORN 5 – FIELDS OF TERROR. Scanbox meddelar att filmen har blivit framflyttad.
Den kommer nu inte att komma ut på video förrän tidigast i mars 1999.


Veckans boktips

Två nya böcker om King finns nu att köpa. I Sverige finns dom antagligen inte i handeln men varje bokhandel borde kunna beställa dom åt er, det går antagligen lättare om ni tar med ISBN-numret när ni beställer. Om de inte lyckas finns det ju alltid Betts Bookstore.

Den första av böckerna heter ”Stephen King From A to Z” (ISBN:0-8362-6914-4) och är skriven av George Beahm som för inte så länge sedan gav ut boken ”Stephen King: America’s Best-Loved Boogeyman” och även har givit ut diverse andra böcker om King.

Denna gång är det en uppslagsbok. En uppslagsbok om Kings ”riktiga” liv, dvs inte om Kings literära verk. Det är ett register över Kings alla böcker, filmer och korthistorier, samt en massa personer som påverkat Kings liv i någon form, allt från hans barn till Mr. Beahm själv.

Tyvärr känns boken lite ofullständig och det finns en del saker som man saknar men å andra sidan är det inte någon dyr bok, den kostar inte mer än c:a 120:- ($14:95).

Den andra boken är av den absolut bäste King-kännare i världen, Stephen J.Spignesi, mannen som gav oss ”The Complete Stephen King Encyclopedia”. Denna gång är det boken ”The Lost Work Of Stephen King” (ISBN:
1-55972-469-2). Här kan man läsa om just det som titeln säger, Kings försvunna verk. Man kan läsa om alla kortare och längre verk som King skrivit men aldrig givit ut, eller bara givit ut i mindre upplagor. Man kan även läsa om essäer som King skrivit. Det finns även register över Kings alla böcker filmer samt böckerom King. Denna bok är ett fantastiskt uppslagsverk men även en bok som tåls att läsas från pärm till pärm. Priset för denna inbundna bok är c:a 200:-($24:95), vilket jag tycker att den är värd.


Recension av Chinga

Först och främst så måste jag säga att jag personligen är ett stort Arkiv X fan, vilket alltså betyder att jag har samtliga avsnitt på video och följer serien rent religiöst, i den betydelsen att jag INTE ser de videofilmer som kommer ut, med avsnitt som visas senare. Det är liksom fel. "Chinga" hade jag i och för sig möjlighet och se för bra länge sedan i och med att Lilja fick avsnittet på video strax efter att det hade visats i USA för första gången för runt ett år sedan, men principer är principer!

Hur mycket King egentligen var inblandad i detta avsnitt är svårt att säga, för precis innan det visades i USA så kom det fram uppgifter om att Chris Carter inte riktigt var nöjd med Kings manus och skrev därför om det en smula. Hur mycket är svårt att veta, King har inte kommenterat saken, men i och med att han är sugen på att skriva ännu ett avsnitt så kan han ju inte ha varit helt missnöjd med resultatet.

OK - till "Chinga"! Faktum är själva historien är ganska svår att återge. Scully och Mulder har en ledig helg och Scully har åkt i väg på semester till en kuststad i - inte så förvånande - Maine. Riktigt ledig blir hon inte för hon ramlar rakt in i ett knivigt fall. En liten flicka - Polly - med sin småläskiga docka står i centrum för en rad märkliga händelser där utfallet är döden. Pollys mamma Melissa är dock också inblandad, fast på det sättet att hon precis innan varje dödsfall ser syner där den döde (eller den som kommer att dö, rättare sagt) ber om hennes hjälp.

Men vem är det egentligen som utför morden? Eller ska jag säga självmorden, för de som dött har förvållat sin död själv med diverse tillhyggen, där det ovanligaste ändå måste vara en trasig vinylsingel (!)... När sedan Melissa ser en vision av sig själv död, och ställs öga mot öga med Polly och hennes docka, samtidigt som hon har en hammare i handen - ja, då blir det knepigt...

Faktum är att jag gillar det här avsnittet starkt! Även om Kings inblandning eventuellt är minimal, så spelar det inte så stor roll. Jag tycker ändå att det finns mycket av King kvar i historien, speciellt hans humor, i alla fall i de delar i avsnittet där Mulder och Scully kommunicerar via telefon, där man får reda på att Mulder verkligen inte har någonting att göra när han är ledig. Avslutningsscenen där blyertspennor som Mulder kastat upp i taket (?) ramlar ner i huvudet på honom var dråplig!

Men det finns även blod i mängder (!), och det sägs att det var något som Carter ökade på. Hur som helst var avsnittet
fräckt filmat, speciellt det första "mordet"... Brr...

Alltså ett bra avsnitt, både ur Arkiv X-synvinkel och King-synvinkel. Därför delar jag ut 4 Följeslagare av 5 möjliga, och håller tummarna stenhårt för att King får göra ett avsnitt till under säsong 6!

[Anders]

Jag är visserligen inte lika stort fan av Arkiv-X som Anders men gillar och följer serien regelbundet. Jag tycker dock att det är lite synd att det inte finns mer King i ”Chinga” än det gör, antagligen tog Carter bort en del. Men å andra sidan kanske det var det enda rätta, det skulle ju inte vara så lyckat om avsnittet avvek allt för mycket från seriens helhet, det finns ju (hur otroligt det än kan låta) folk som inte gillar King. Jag, personligen undrar om det var King som bestämde att Mulder inte skulle få vara med denna gång…

Betyget blir 3 Följeslagare av 5 möjliga.

[Lilja]


Oumbärliga ting - King och andras filmer

King har ju som ni säkert redan vet varit delaktig i andra projekt som inte direkt har något att göra med hans böcker. Tyvärr så har det oftast runnit ut i sanden eller blivit något halvhjärtat. Dessa projekt är:

POLTERGEIST:
King fick i uppdrag av Steven Spielberg att skriva manuset till denna film. Efter ett antal manus som alla hade blivit ratade av Spielberg sa King upp sig. Han tyckte att det var lika bra att någon annan skrev det. I den färdiga filmen finns alltså inget av King, förutom kanske någon idé… King nämns inte heller i eftertexten även om det är troligt att filmen blev till genom diskussioner mellan Spielberg och King.

ROSE RED:
King och Spielberg försökte här att samarbeta ytterligare en gång med ett projekt om ett spökhus. Detta är vad King sa om ROSE RED i Fangoria:

"It went into turnaround. Steven and I have tried to work together on a couple of occasions, starting with 'Poltergeist', and we've just never been able to do it. I think it just wasn't meant to happen. I don't have anything for him except the best feelings in the world. What happened with 'Rose Red' was that he stayed in touch and asked if I still wanted to do a haunted house story. So I did this screenplay and Steven said, "Yeah, this is great. This is going to be fantastic and I have a couple of ideas." The thing is, if you stand too close to that guy you get flash burns, that's how bright he is. And he will wear you out. So I incorporated the ideas he had -- because they were fabulous ideas. And he looked at the screenplay and said, 'Well,OK, but this isn't motivated, and by the way, I have a couple of other ideas.' So I did a third draft. And by then it had gotten a pretty good distance away from where I started, and Steven knew that. Steven also wanted a bigger, more positive kind of feeling than I wanted to go for. He wanted that whooooosh thing and I wanted to scare the shit out of people. We finally got to a point where it seemed like the best thing for me to do was step away…"

Förhoppningsvis kommer King själv att färdigställa denna film.

GHOST:
King och Michael Jackson talade om att göra en musikvideo, detta innan Jacksons pedofilproblem började. King tog fram en idé som Jackson sedan utvecklade och ändrade avsevärt. Jackson erbjöd King ett arvode för hans del i videon, antagligen ville de kunna använda hans namn i videon. King bad då i stället Jackson att donera pengarna till Bangor YMCA i stället. Han tyckte antagligen att de kunde använda dom bättre än han själv. King var alltsåe ndast inblandad i ett tidigt stadium och hade inget att göra med videon närde väl började filma den.

BASEBALL:
Detta är en TV serie som visades på PBS i USA under 1994 i nio delar. Serien handlar om baseballens historia. Hur passar då King in i baseballens historia? Nja, det gör han väl inte riktigt heller…mer än att han är ett stort fan. Antagligen är det därför som de anlitade King, för så vitt jag vet så använder de sig inte av hans namn i marknadsföringen av serien (som även säljs på video). Vad bidrar då King med? Jo, i ett av avsnitten agerar han berättarröst, dvs han hörs endast i här, han syns inte.

[Lilja]


Debatt

I förra numret inledde vi en debatt om varför King planerar att lägga av som publicerande författare. Vi inledde med Daniel Åsenlund som hade en teori om att King vill se den stora massan uppskatta hans verk innan han dör, genom att betrakta marknaden utan att själv utöka den. Ungefär så. Vi uppmanade er att skicka in egna åsikter, och sådana har det kommit, vilket vi givetvis är mycket lada för. Här fortsätter debatten:

- - - - - - - - - - -

Jag tycker att det är mycket strongt av King att lägga av. Att sluta medan han är på topp och känner att han inte kan nå högre mål. Dessutom tror jag att King längtar efter att få dra sig tillbaka ett tag, och umgås med sin familj. Allvarligt talat: denna arbetsmyra har suttit framför sin ordbehandlare och spottat storys stort sett varje dag i flera års tid. Och när han inte har gjort det så har det varit PR-turnéer, filmprojekt och allt vad det heter. Är det inte dags för vår lille konung av Maine att ta sig en weekend eller två och koppla av?

Det är de stora författarna som vet när det dags att lägga av, i stället för att till slut publicera bleka bokmanus som inte är dugliga till att torka av skorna på. Se på Astrid Lindgren. Hon skrev sin sista bok, RONJA RÖVARDOTTER för femton år sedan.

Däremot tror jag inte alls det är omöjligt att King hamnar framför sin ordbehandlare förr eller senare och börjar skriva nån halvtokig story till sina barn eller till sin fru, som till slut hamnar på bokhandelsdiskarna igen. Kanske är det så att King vill ha bort den pressen han har på sig själv. Att kunna ta avstånd från sitt skrivande, för att sedan gå tillbaka till det med nya perspektiv.

Vad än "The King" må göra, och vad än hans syften må vara med detta uppehåll så kan han i alla fall gladeligen gotta sig åt att ha givit ut de mest hårresande och kvalitativa skräckromanerna från det här århundradet.

Kenneth Bodin

- - - - - - - - - - -

Apropå det här med King: Det är rätt som Daniel Åsenlund påpekade att King sällan blir recenserad. Själv mailade jag till Bokus.com i juni och frågade när de skulle recensera BAG OF BONES. Svaret finns att läsa i deras frågespalt. Fjanten som svarade var jättespydig och hela hans svar gick ut på att när de väl hittat någon som ville ta i en Kingbok skulle den recenseras.

Skiljelinjen mellan populära romaner är stor. Som sagt: Tom Wolfe eller Norman Mailer är alltid briljanta enligt
recensenterna. King är det aldrig. Kanske är det för att King vädjar till det lägsta av oss som gör att recensenter och andra tycker han är låg.

Det finns en likhet mellan King och Steven Spielberg: under 80-talet etablerade Spielberg sig som popkulturikon med Indiana Jones och allt medan recensenterna sågade honom för att hans filmer bara handlade om effekter och inte om människor. När han gjorde SCHINDLERS LIST tystnade dessa. Då var Spielberg okej. Lite så känns det med King. BAG OF BONES var hans rundningsmärke. Rätta mig om jag har fel, men jag tycker den boken mer än någon annan har prisats av både läsare och recensenter mer än något annat än han gjort tidigare.

Dan Linder

- - - - - - - - - - -

...bare en tanke jeg havde, hvad om han ikke vil skrive så meget mere fordi han vil have noget ud af sit liv? Måske bærer manden rundt på en uopfyldtdrøm om at rejse jorden rundt (selvom han ikke kan lide at flyve), eller have mere tid til familien? Jeg vil ikke håbe det har en medicinsk årsag, at manden ikke har langt igen eller lignende...!

Gerd C Heil

- - - - - - - - - - -

Tja, vad ska man säga? Som nybliven följeslagare vill jag inte sticka ut hakan mer än nödvändigt, men Daniel Åsenlunds teori om varför King ev slutar med publiceringen av böcker syns mig något osannolik.

A. Först problemen med själva teorin - att han tror att han kommer att bli mer uppskattad som f.d. författare. Mot det talar:

1) Att han skulle ta ett så stort steg på grundval av en så bräcklig förhoppning. Det är ju inte alls självklart att han blir mer uppskattad -istället kanske vi får höra massor av "skönt att vi slipper honom"-uttalanden.

2) Låt säga att erkännande är en drivkraft. Nu finns det två slags erkännanden: det man får av alla fans som älskar det man skriver och som köper alla böcker - och det man får av litterära etablissemang. Om King slutar så kan han möjligen få mer erkännande av de senare - men det sker till priset av ständiga påtryckningar från alla tusentals fans som inte kommer att ge honom en lugn stund. King är inte dum - så han ser detta.

Frågan är om det då är lika uppenbart att han skulle vinna något på att sluta? Det har också att göra med vilket slags person King är - är han verkligen mer mån om sitt eget erkännande än om alla fans?

B. Sedan har vi det uppenbara problemet att det finns flera andra lika plausibla svar på varför King skulle vilja sluta:

1) Han är väl för sjutton helt enkelt lite trött på detta jobb! Han behöver ju inte skriva för brödfödan längre...

2) Som han själv redan sagt i intervjuer: han vet inte om han kan göra något essentiellt nytt längre och vill vara säker på att det han skrivit är värt att ge ut innan han ger några utfästelser.

3) Han har dessutom en allvarlig ögonsjukdom och vill kanske förbereda läsare på att det kan bli mindre skrivet i framtiden. Visst finns det hjälpmedel, men inget vet hur man tar en sådan sak och det är inte lätt att veta om King kommer att finna samma nöje i sitt arbete i ett sådant läge.

4) Han kanske bara vill skrämmas - det är ju trots allt hans yrke :-)

Allt som allt - jag har bara ägnat detta några minuters reflektion, så det finns säkert många fler möjliga skäl - så finner jag att en kombination av B1-B4 är mer sannolik är herr Åsenlunds teori.

Men är det här verkligen värt att debattera?

Stefan Eriksson

- - - - - - - - - - -

Vi tycker att det är värt att debattera, så vi ger ämnet i alla fall en vecka till, så kan åtminstone Daniel stå till svars för sin teori. Skicka in fler debattinlägg tillfoljeslagarna@swipnet.se och skriv ”debatt” som subject/ämne!


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Dan Linder
* Dödsbädden, inbunden. Nämn ett lämpligt pris.


Efterord

Då var det åter dags att stänga IN-BOX:en och gå ut i riktiga livet igen. Men misströsta inte, redan om en vecka är vi tillbaka och då blir det en recension på ytterligare en ny King bok på den svenska marknaden. Vi talar naturligtvis om boken NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP – FÖRSTA BOKEN, ni har väl köpt den? Mer om det nästa vecka!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt