UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #252 – 090701

Förord

Hej och välkomna till ett nytt stekhett utskick från Följeslagarna. Idag är det världpremiär för en ny King-film - i Sverige av alla ställen. Dessvärre får ni ingen recension på den idag, men den som väntar på något gott... får vänta lite till. I tider som dessa, när solen eldar på som värst är det knappt att man orkar läsa emails, så vi håller detta lite kort. Notera dock att vi har en tävling lite längre ned i utskicket...

Varma hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1154


Nyheter

* Idag släpps DOLAN'S CADILLAC på DVD/blu-ray i Sverige och det är alltså världspremiär för filmen. Amerikanerna får till exempel vänta till december innan de får se dem enligt den senaste informationen. Unikt! Recension på filmen kommer separat, men se även längre ned i detta utskick där ni kan tävla om filmen på DVD.

* Novellen "Mortality" som recenseras i detta utskick går numera att läsa helt gratis på nätet:
http://www.esquire.com/fiction/fiction/stephen-king-morality-0709

Även den gamla novellen "Weeds", som ligger till grund för "The Lonesome Death of Jordy Verill" i CREEPSHOW har dykt på nätet:
http://www.cavmag.com/featured.php

* King kammade hem inte mindre än två stycken Bram Stoker Awards och gjorde följande kommentar:

"I'm delighted to tell you that I won not one but TWO Stoker Awards at this year's ceremony, one for Duma Key (Best Novel) and one for Just After Sunset (Best Collection). My motto is, You can never be too thin, too rich, or win too many Stoker Awards. (If you've never seen one, the awards are most excellently cool.) My thanks to everyone who voted, and my congratulations to all the other nominees. Most of all, though, thanks to everyone who bought those books and enjoyed them. (And if you bought them and didn't enjoy them, I still thank you.)"

* Den sjätte och sista säsongen av THE DEAD ZONE har nu släppts på svensk DVD. Ni finner en recension på vår systersajt DVDKritik.se:
http://dvdkritik.se/recension.php?id=1547

* King har utlovat ett utdrag ur UNDER THE DOME i Entertainment Weekly någon gång under sommaren. Han kommer även att göra en bokturné i samband med släppet men som det ser ut just nu blir det bara i USA. Ljudboken blir för övrigt 37 timmar lång, fördelade på 30 (!) CD:s...

* Omslaget till "nummer 0" av serieadaptionen THE TALISMAN har dykt upp. Numret kommer i höst och är en sorts prolog till storyn. Så här ser det ut:
http://www.liljas-library.com/img/other/talisman_issue0.jpg

Ha i åtanke att omslaget inte är gjort av de som ritar själva serien och är därför ingen klockren fingervisning för hur seriens utseende kommer att vara.

* Månadens intervjuer:

- Frank Darabont om THE MIST, UNDER THE DOME och THE LONG WALK:
http://www.shocktillyoudrop.com/news/topnews.php?id=10909

- Tony Shasteen (illustratör för THE TALISMAN):
http://stephenking.pl/sk_wywiady_skpl_061.html

- Robin Furth om THE DARK TOWER och THE TALISMAN:
http://www.stephenking.pl/sk_wywiady_skpl_051.html

* I ovanstående Robin Furth-intervju bekräftar hon att Jae Lee återkommer till den sista omgången som - precis som vi förutspådde i mars i utskick #248 - får titeln THE BATTLE OF JERICHO HILL.

* King vilar aldrig... På en fråga i Kings officiella forum om det är dags för THE TALISMAN 3 snart svarade moderator att King redan håller på med en ny roman, och har gjort det ett tag... Detta efter att precis avslutat en av sina längsta böcker någonsin. Det där pensioneringshotet från häromåret är som bortblåst...


Recension av "Morality"

"Morality" tar sin grund i den rådande ekonomiska krisen. Vi möter paret Chad och Nora som har det knivigt med pengar. Han jobbar som lärarvikarie och har en halvfärdig bok skriven med roande anekdoter från livet som vikarie. En agent har lovat att han troligen kan sälja boken för 100 000 dollar när den är färdigskriven. Problemet är att Chad inte har tid att skriva klart den eftersom han måste jobba så mycket det bara går och få in pengar på det viset. Nora å sin sida jobbat som skötare på timbasis, och det finns ingen möjlighet att de skulle klara sig på endast hennes inkomst i fall Chad skulle koncentrera sig på att skriva klart boken.

Men så kommer det en möjlighet. Den strokedrabbade mannen Nora jobbar med erbjuder henne 200 000 dollar om hon gör en moraliskt tveksam sak, garanterat olaglig men med väldigt liten risk för att hon ska åka dit. Det är ett erbjudande Chad och Nora vänder ut och in på innan de bestämmer sig - men vad blir det egentligen för konsekvenser efteråt?

King lyckas skickligt hålla innehållet i erbjudandet hemligt för läsaren väldigt långt in i novellen och det gör att man läser texten med enorm spänning. Det är en skickligt konstruerad novell där man nästan får pausa och läsa om för att se om man missat något. Det har man inte, King håller bara på det lite extra länge.

Jag får lite Richard Bachman-vibbar av novellen, eller kanske snarare John Swiften för det är lite den känslan "Morality" ger mig. Det finns inga övernaturliga inslag eller egentligen någon skräck, utan enbart en psykologisk thrillerkänsla som det känns som man inte fått från King på ett tag (okej, "A very tight place" var ju så mycket psykologisk thriller det går att få...). Ur den synvinkeln är "Morality" något fräscht, men jag blir lite snopen när den tar slut. Inte besviken utan bara snopen. Det kanske ändrar sig vid upprepade läsningar, men just nu får "Morality" tre starka Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Det jag gillar med "Morality" är att den egentligen inte har någon början eller slut. När vi kommer in i handlingen har Chad och Nora redan varit gifta ett tag och de har en del av sitt liv bakom sig. När vi lämnar dem vet vi inte riktigt hur deras historia slutar. De har definitivt en hel del kvar att uträtta innan det är dags att kasta in handuken. Vi får nöja oss med att titta in till dem under en kort del av deras liv och under den tiden ta del av ett hemskt beslut de måste fatta. Jag gillar det.

Sen tycker jag även att King lyckas måla upp väldigt bra borträtt av både Chad och Nora under de få sidorna vi får på oss att lära oss något om dem. Man känner med dem och den ångest de känner inför det beslut de måste fatta. Jag tycker King lyckats riktigt bra med "Morality" och mitt betyg blir bra. Jag ger den fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE FALL OF GILEAD #2

Förra numret slutade med en blodbestänkt Roland, knästående vid sin mamma som han just skjutit och en vansinnig Steven Deschain vrålande om att han skulle jaga tag på sin frus mördare. Och det var ju i och för sig bara för Steven att ta tag i sonen så var det gjort. Frågan var om Roland skulle hålla käften eller ärligt erkänna vad som hänt. Han valde det sista och får lite oväntat full förståelse från ledaren Steven. Trots att bevisen för Rolands oskuld bokstavligen talat trillar ut på golvet måste lagen följas och Roland fängslas innan Steven ger sig av på jakt efter sin frus egentliga mördare, ett litet äventyr i sig som slutar i numrets stora actionsekvens och cliffhanger.

Det är ungefär det av vikt som händer i detta andra nummer som i övrigt känns lite oväntat blekt och händelsefattigt. I och för sig dyker en gammal bekant upp - Sheemie - och gör en liten oväntad entré in i Gilead, men vad hans anledning till besöket är, är ännu inte förklarat.

För första gången, efter 20+ nummer så börjar jag känna att THE DARK TOWER börjar tappa stinget. Kanske är det ett tidigt mellannummer i den här omgången, men det är lite svagt. Richard Isanove har inte direkt förbättrat tecknandet från sist och karaktärerna är ännu mer sammanbitna och uttryckslösa än tidigare. Däremot är miljöerna och de mer detaljerade bilderna lika fina som alltid.

Mja, det vacklar lite, men det är fortfarande tämligen hög kvalitet så re Följeslagare av fem möjliga blir det denna gång. [Anders]

Jag håller med om att skillnaden mellan Isanove och Lee är större i detta nummer än i det förra. Jag tycker dock inte att det gör så mycket även om det är lite irriterande att karaktärerna inte ser likadana ut som i tidigare nummer.

Något som jag dock gillar med numret är att vi får se mer av Rolands far. Jag gillar honom och i detta nummer kommer han verkligen till sin rätt. Dessutom dyker Sheemie som sagt upp och han är alltid kul att se ”in action”. Det ska bli spännande att se vad han hittar på i kommande nummer.

Som bonus får vi lite tankar från Robin Furth om vad det inneburit att jobba med THE DARK TOWER-serien samt lite skisser från Isanove. Furth-grejen är kul men skisser känns det lite som om vi fått allt vi behöver av redan. Vi vet på ett ungefär hur sidorna ser ut nu så personligen hoppas jag att man skippar skisserna till förmån för något nytt i kommande nummer. Betyget blir en svag fyra av fem möjliga Följeslagare. [Lilja]


Tävling

Dags för en tävling igen och den här gången är det givetvis fokus på DOLAN'S CADILLAC som vi har fem ex av på DVD. Men två lyckliga vinnare kammar hem rena King-paketet bestående av DOLAN'S CADILLAC, THE MIST - special edition, DIMMAN som pocket och THE MIST-affisch.

Logga in på hemsidan med 1408deathrooM och delta i tävlingen. Sista tävlingsdag är 8/7.


Efterord

Nu slutar vi för denna gång och njuter av sommarvärmen på alla tänkbara sätt, men om en månad är vi tillbaka med nya krafter och eventuellt brunare hy... Väl mött då!

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025