UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #253 – 090801

Förord

Hej! Sommaren fortsätter och det gör även Följeslagarna, även om detta utskick kanske är lite tunnare än vanligt. I detta utskick recenserar vi de senast utkomna serietidningarna och bjuder på en liten lätt sammanfattning av julis nyheter. Där finns bland annat en länk till en video ni kanske inte har sett, och till och med kanske aldrig hört talas om... Spännande värre!

Somriga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1157


Nyheter

* UNDER THE DOME kommer i en collector's edition från Scribner om 25 000 ex med diverse bonusgrejer som unikt omslag, fodral, och teckande "hockeybilder" på 27 av karaktärerna ur boken. Det släpps också 1 500 ex som är signerade. Filmrättigheterna är tydligen ute och luftas redan, men många debatterar om en miniserie är att föredra framför en långfilm med tanke på bokens rejäla längd.

* Nu ser det ut som det ska bli en fyratimmars miniserie av CELL istället för en långfilm. John Harrison har fått i uppdrag av Weinstein Company att skriva manuset.

* Den tredje omgången av THE STAND kommer att få undertiteln "Sole Survivors". Den drar igång i oktober så det blir ingen lång paus mellan omgångarna. Den första omgången av THE TALISMAN, å sin sida, får undertiteln "The Road of Trials" och består av sex nummer där det första också kommer i oktober. Planen är att göra ytterligare två omgångar med lika många nummer och det kommer att vara en månads paus mellan omgångarna.

* Amazon Kindle-unika novellen "Ur" släpps som egen ljudbok i februari nästa år.

* 26/9 visas tv-filmsremaken av CHILDREN OF THE CORN på SyFy (före detta SciFi Channel) i USA. I rollen som den karismatiske Isaac hittar man Preston Bailey som spelar Dexter Morgans styvson Cody i "Dexter".

* Några av er kanske känner till det, men för vissa är det säkert helt ny information, men King samabetade vid ett tillfälle med Michael Jackson i kortfilmsvideon "Ghosts". I Entertainment Weekly skriver King om sina minnen:
http://www.ew.com/ew/article/0,,20289166,00.html

Här finns den 40 minuter långa filmen att se:
http://www.dailymotion.com/video/xoybd_michael-jackson-ghosts_music

* För de som missade det finns vår recension av DOLAN'S CADILLAC på hemsidan:
http://foljeslagarna.com/recension.php?id=155


Recension av THE DARK TOWER: FALL OF GILEAD #3

"Remember the face of your father" är ju ett av THE DARK TOWER-seriens mest klassiska uttryck, och det dras till sin spets i detta tredje nummer i fjärde omgången av serieadaptionen. Visserligen är Aileen inte biologiskt sett dotter till Cort, men man har förstått att det är ungefär den relationen de har haft, och till följd av förgiftningen tidigare i omgången har det blivit dags för den populära och hårda läraren och mentoren att ta ned skylten. Ungefär samtidigt får Cuthbert det tragiska meddelandet om att hans far Robert stupat i strid, ihjälskjuten av Slow Mutants som lärt sig hantera redskap av självaste Marten, i alla fall är det det Steven Deschain tror.

Gileads fall analkas, för fienden kryper sig närmare - både mutanter och människor, och i det här numret får vi verkligen känslan av att något hemskt lurar bakom hörnet, redo att slå till när man minst anar det. Jag gillar det - det blir en spänning i historien, trots att hela omgången känns lite som en upptakt till finalen.

Fortfarande är jag spänd på att se vad Sheemies roll i det hela är. I det här numret är det mest dramatiska han gör att skydda sin get och sen sleva i sig mat för kung och fosterland, och jag antar att han har någon mer uppgift att genomföra innan han försvinner för denna gång...

En liten återupphämtning i en annars lite småsvag omgång, så betyget smyger upp till 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Ja, döden är verkligen närvarande i detta nummer. Cort och Cuthberts pappa dör båda två mellan första och sista sidan. Gilead är på gränsen till att attackeras och det finns inte många som ser ljust på framtiden. Frågan är bara om vi redan i nästa nummer får se början på Gileads fall eller om det dröjer. Personligen tror jag att det drar igång rätt snart.

Bonusinslagen i detta nummer är en text av Robin Furth om hur kvinnor porträtteras i serier samt lite skisser från sidor vi återser i numret. Och även om dessa helt klart är läsvärda känns det lite som om man fått problem med att hitta bra extramaterial. Skisser har vi i stort sett fått i alla nummer och texterna drar mer och mer åt sådant som inte direkt har med serien att göra. Än så länge funkar det dock men de får se upp så de inte går för långt.

Betyget blir en svag 4 av 5 möjliga Följeslagare. [Lilja]


Recension av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES #4

Efter det skräckfyllda Lincoln tunnel-numret är "American Nightmares" tillbaka i vanligt format, den här gången fokuserande på tre grupperingar. Stu och Glen Bateman blir mer bekanta med varandra och diskuterar vad de upplever. Bateman drar jämförelser till historiens pestepedemier innan han kommer in på en återkommande mardröm om en hemsk man, som Stu sedan på natten också drabbas av. Mannen i drömmen är så klart Flagg, denna skräckinjagande figur. Flagg gör sedan entré i fängelset i Phoenix där den svältande Lloyd Henreid överväger som mest om han ska börja tugga i sin döda cellkamrat för att klara livhanken. Han har redan ätit råtta och kackerlacka, så varför inte människa? Men Lloyd blir "draftad" av Flagg och släpps ut, men frågan är om det i det långa loppet inte hade varit värt det om han hade stannat kvar...

Den sista grupperingen är Fran och Harold som gör sig redo att lämna Ogunquit, Maine, men så mycket mer än så får vi inte av deras historia denna gång.

Det börjar bli rätt tjatigt nu, men i ett större perspektiv - inkluderande filmer, tv-serier och så vidare - så måste den tecknade versionen av THE STAND vara den bästa adaption - oavsett format och medie - som gjorts av en King-historia. Varje nytt nummer är en fröjd att sätta tänderna i och "American Nightmares" #4 är så klart inget undantag. Betyget blir återigen 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Jag gillar THE STAND. Den är i mina ögon mer intressant än THE DARK TOWER även om det är känt material man betar av. Jag gillar dock hela stilen på serien och jag gillar karaktärerna. I nummer 4 får vi bekanta oss ytterligare med några av huvudpersonerna och framför allt Harold och Fran känns verkligen kul, jag gillar verkligen Harold. Det jag ser fram emot mest nu är dock att få se Mother Abigail och hur man lyckats överföra henne från bok till serie.

Själva huvudhistorien går dock inte direkt framåt i detta nummer men jag har inget emot det. Jag gillar att man ger läsaren tid att lära känna karaktärerna (även om vi känner dem från boken) och deras personligheter. Jag blir dock lite nervös för att man inte ska hinna med hela historen innan serien är slut...

Betyget blir bra. 5 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]


Efterord

Då var det slut för denna gång, men det är bara en månad kvar till nästa utskick och då går vi så sakta in i hösten som kommer att bjuda på en hel del spännande saker att ställa i bokhyllan... Mer om det i nästa utskick.

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt