UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #254 – 090902

Förord

Hej! Nu är det plötsligt höst även om några solstrålar fortfarande är kvar från en sommar som varit smått märklig. Därför känns det bra med en höst som utlovar en ny svensk Kingbok - DET MÖRKA TORNET VII: DET MÖRKA TORNET som släpps om exakt en vecka - och en ny Kingbok på engelska - bjässen UNDER THE DOME som kommer i november. Sen regnar det ut serietidningar i vanlig ordning och denna gång har vi satt tänderna i inte mindre än tre stycken, med ett extra kritiskt öga på nummer 0 av THE TALISMAN. Läs mer längre ned i utskicket.

Trevlig sensommarläsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1163


Nyheter

* Den 9/9 släpps den sjunde och sista delen i DET MÖRKA TORNET-sviten, lämpligt döpt till DET MÖRKA TORNET. Till er som inte läst boken tidigare så har vi ett litet tips för extra spännande läsning: Hoppa över kapitellistan i inledningen av boken och titta absolut inte på illustrationerna förrän ni läst klart boken! Annars finns det en stor risk för att ni får läsupplevelsen förstörd.

* Mer svenskt: Bra Böcker kommer att släppa en översättning av JUST AFTER SUNSET i maj nästa år.

* Enligt moderatorn på Kings forum kommer King och Peter Straub inleda arbetet med den tredje TALISMAN-boken om ungefär två år.

* Det amerikanska omslaget till UNDER THE DOME är fortfarande hemligt, och man planerar att avslöja det under ganska spektakulära förhållanden:

"The jacket concept for UNDER THE DOME originated as an ambitious idea from the mind of Stephen King. The artwork is a combination of photographs, illustration, and 3-D rendering. This is a departure from the direction of King’s most recent, illustrated covers.

In order to achieve the arresting image for this jacket, Scribner art director Rex Bonomelli had to seek out artists who could do a convincing job of creating a realistic portrayal of the town of Chester’s Mill, the setting of the novel. Bonomelli found the perfect team of digital artists, based in South America and New York, whose cutting edge work had previously been devoted to advertisement campaigns. This was their first book jacket and an exciting venture for them. “They are used to working with the demands of corporate clients,” says Bonomelli. “We gave them freedom and are thrilled with what they came up with.”

This CGI (computer generated imagery) enhanced image looks more like something made for the big screen than for the page and is sure to make a lasting impact on King fans.

The multiple elements of this jacket art lend themselves perfectly to a unique, four-part jacket reveal campaign. The first aspect will be unveiled on September 21, followed by the release of additional images on September 25 and September 28, and culminating with the full reveal on October 5, when the world will see that everything is UNDER THE DOME."

Dock har några andra omslag dykt upp:

- Det australiensiska (och troligen engelska) omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/underthedome_uk.jpg

- Det tyska omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/underthedome_de.jpg

- Det holländska omslaget:
http://www.liljas-library.com/img/other/utd_dutch.jpg

* Trots Kings enorma framgång och rikedom så är han fortfarande en helt vanlig människa. Som går på nöjesfält. Och pratar med andra vanliga människor. Läs denna gulliga och roande artikel:
http://shorl.com/gykifevenihu

* Nyfilmatiseringen av CHILDREN OF THE CORN visas på SyFy i USA den 26/9 och bara några veckor senare - 6/10 - kommer den på DVD. Även om man av förklarliga skäl inte har några större förhoppningar på ännu en CHILDREN OF THE CORN-film så har vi en bra känsla för denna. Så här ser DVD-omslaget ut:
http://www.liljas-library.com/img/other/children_2009.jpg

* THE SHAWSHANK REDEMPTION går upp som pjäs i London 4/9. På hemsidan kan man se en liten "trailer"/reklamfilm med några stillbilder ur uppsättningen. Lite trist att de marknadsför den genom att påstå att historien är en klassisk roman...
http://theshawshankredemption.co.uk/


Recension av THE TALISMAN: THE ROAD OF TRIALS #0 (black & white special edition)

THE TALISMAN står näst på tur att bli adapterad i serietidningsformat, och i och med att smakproven varit få så är det rätt spännande att sätta tänderna i #0 som enligt ryktena ska fungera som en liten upptakt till den stora historien. Just denna utgåva - "black & white special edition" - delades ut gratis på Comic-Con i somras och kommer senare i höst i fullt färglagt format. Vad vi har att göra med är originalen innan de färglagts, vilket betyder enbart svart och vitt - inga gråskalor eller skuggningar som ger liv åt teckningarna. Alltså är de ganska platta och stela, förutom på den sista sidan där vi får ett fyrfärgssmakprov som heter duga. På en helsida ser vi en sexårig Jack Sawyer springa i solnedgången medan ett otäckt getmonster (!) kommer ut ur ett buskage i förgrunden.

Det är en riktigt fin bild som helt klart lovar gott. Resten av numret är lite mer svårbedömt - det känns dock som THE TALISMAN kommer att hamna någonstans mellan THE STANDS realism och THE DARK TOWERS mer fantasybetonade stil. Dock måste jag åter igen gnälla lite om att karaktärerna ser så sammanbitna ut med pratbubblor som går till stängda munnar. Trist.

Storyn vi får ta del av känns dock inte som något nytt och oberättat, som det viskas om. Det är en sorts parallell berättelse - så klart - där vi både får ta del av Territorierna och vår värld. I Territorierna vill Morgan of Orris komma över vår världs magi - elektricitet - men prins Philip, Philip Sawyers "twinner" vägrar gå med på det, vilket slutligen leder till att både Philip Sawyer och prins Philip mördas. Detta hände då sex år innan THE TALISMAN tar sin början.

Det är lite svårt att bedömma detta första smakprov. Dels känns det bara halvfärdigt eftersom teckningarna inte är riktigt anpassade för att läsas än och sen är numret bara 20 sidor långt, så det handlar verkligen bara om ett smakprov, eller en introduktion. Jag håller lite på betyget och ger 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Som smakprov tycker jag detta nummer duger rätt bra. Det ger en vägledning om vilken inriktning serien kommer att ta och hur upplägget kommer att vara. Och så långt är allt väl. När det sen gäller själva utseendet säger, precis som Anders redan konstaterat, inte så mycket. Den färglagda sidan vi bjuds på ser fantastisk ut och blir resten av numret lika bra kommer jag att gilla detta. I dagsläget påminner det dock rätt mycket om Fantomenstripparna vissa dagstidningar hade för några år sedan.

Sen var det en liten besvikelse att nummer 0 inte innehöll något nytt som man lovat. Detta finns med i boken även om det kanske inte är exakt som det beskrivs i serien men det är knappast något nytt för oss som läst boken. Hur som helst har serien potential att bli riktigt bra men denna svartvita version av nummer 0 får inte mer än 3 Följeslagare av mig heller. [Lilja]


Recension av THE STAND: AMERICAN NIGHTMARES #5

Den andra omgången av THE STAND går i mål med i mitt tycke ett ganska mediokert nummer. Det känns sämre tecknat än normalt och är lite segt storymässigt. I och för sig ska man väl tillåta THE STAND att gå ned i varv emellanåt, och i och med att det är omgångens sista nummer så har det kanske sina förklaringar. I detta nummer får vi en första glimt av Mother Abigail när Nick i en feberdröm möter först Flagg och sedan Abigail lite snabbt och sedan i vaket tillstånd inser var han ska ta vägen. Larry är den som råkar ut för mest otrevligheter i numret då han dels blir av med sin följeslagare Rita under ganska äckliga förhållanden och senare är med om något riktigt hemskt mitt i natten. Trevligare är det för Stu som råkar på Frannie och Harold, och även om Harold är ett praktarsle så slår det igång en liten gnista mellan Stu och Frannie.

Mja, det är väl ungefär vad som händer. Lite småsegt och tillbakahållet, men i det stora hela bara ytterligare ett lager kött kring benet. För första gången inser jag hur mycket Harold ser ut som en yngre, tjockare King... Vet inte om inspirationen kommit därifrån till Mike Perkins penna, men det är rätt likt tycker jag.

Omgång tre ska heta "Sole Survivors" och förhoppningsvis blir det lite fart i storyn igen. Detta nummer får enbart 3 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]

Jag gillar att numret går sakta framåt och på så vis ger oss chansen att lära känna karaktärerna ordentligt. Det är mångas öde som ska in i historien så det är nog bra att man inte stressar handlingen. Det enda problemet är väl att man måste se till att man hinner med allt i numren som ska göras så att man inte får stressa ihop slutet.

I numret får vi se en första glimt av Mother Abigail och även om hon bara är med på två bilder känns det som om Mike fångat henne rätt bra. Förhoppningsvis får vi se mer av henne nästa gång. Annars är det Larrys öde som är bäst i detta nummer. Hans kumpan Rita lämnar honom på ett riktigt brutalt sätt.

Som bonus får vi lite bakgrund till omslaget samt en tillbakablick av Mike Perkins som illustrerat serien.

Jag tycker numret är bra och jag gillar THE STAND bäst av de serier som just nu är baserade på Kings böcker. Bra illustrationer, bra färgläggning och ett bra manus som följer boken troget. Vad mer kan man önska? Betyget blir 5 Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE FALL OF GILEAD #4

Det märks att vi börjar närma oss slutet på THE DARK TOWER i tecknat format. Visst, det är en hel omgång kvar och lite till, men skruven dras åt ett par extra varv i detta nummer. Det börjar dock ganska poetiskt när Steven går igenom läget för sina närmaste män. Spionen - och som vi läsare vet, förrädaren - Justus menar att Farsons trupper är undermannade just nu så det är genast läge att göra en oväntad attack, och detta är mycket nödvändigt inte minst för att rentvå Roland som riskerar att bli dömd av en lynchmob om inte bevis läggs fram.

Tyvärr drivs Steven in i en fälla och som Roland dystert konstaterar i slutet av storyn är detta "början på slutet"...

Mycket bra nummer, som sakta växer fram till en hotfull, pressad situation och klassisk revolvermannaaction. Jag gillar det skarpt och även om Richard Isanoves teckningar inte riktigt är i samma kvalitet som Jae Lees så håller han fanan högt in i det sista. Det är riktigt lovande inför det sista dryga halvåret med serien och jag vill genast ha mer.

Fyra Följeslagare av fem möjliga! [Anders]

Ja, nu är det full action när det gäller THE DARK TOWER. Revolvermännen tvingas slåss för sina liv och när numret slutar är utgången fortfarande oviss. Vi bjuds på spänning, förräderi och action och jag skulle nog nästan vilja gå så långt som att säga att detta nummer är det mest actionladdade som vi sett hittills... och jag gillar det. Nästa nummer kommer dessutom förmodligen bli ännu bättre när vi får upplösningen på slaget om Gilead.

Är det något man kan klaga lite på så är det alla dessa skisser som vi får med. Hoppa över det och ge oss mer seriesidor istället. Det känns lite som om extramaterialet börjar dippa lite. Även om det i just detta nummer är rätt intressant att läsa att David Lafuente som gjorde ett av omslagen ville ha med karaktärerna från böckerna i bakgrunden istället för de som är aktuella i serien. Det fick han dock inte.

Numret är dock bra och jag ger det fyra Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Efterord

Slut för denna gång, men vi ses som vanligt om en månad då vi troligen tittar närmare på DET MÖRKA TORNET och nästa omgång serietidningar. Kanske även CHILDREN OF THE CORN, om vi har riktig tur. Till dess får ni ha det så bra.

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025