UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #255 – 091001

Förord

Hej och välkomna till vad som får anses vara höstens första utskick, men i det går vi inte och sparkar i lövhögarna utan flyr läskiga barn i Nebraskas majsfält... Ja, vi har tittat närmare på nyfilmatiseringen av CHILDREN OF THE CORN som gick på amerikansk tv häromveckan. Mer om den lite längre ned i utskicket - först har ni rätt mycket nyheter att ta er igenom där vi bland annat informerar om ännu en nyfilmatisering av samma story...

Trevlig läsning och goda höstgärningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1167


Nyheter

* Marknadsföringen av UNDER THE DOME har gått in i slutfasen och bland annat har hemsidan stephenkingunderthedome.com öppnats med diverse godis som karaktärsbiografier, nedladdningsmaterial och framförallt en smygtitt på omslaget i fyra steg. Kolla in UNDER THE DOME-tråden i Följeslagarnas forum för att se omslaget växa fram.

Men det tar inte slut där - ett antal "viral sites" har dykt upp. Först en blogg från av karaktärerna i boken, och sedan staden Chester Mills officiella hemsida och även polisen i Chester Mills hemsida. För den nyfikne finns det lite ledtrådar att snappa upp här.

Dessutom har King grävt i arkivet och dammat av de 60 första sidorna av den osläppta THE CANNIBALS, som var ett tidigare försök att skriva UNDER THE DOME. Spännande nog får man i PDF-filen inskannade sidor från Kings maskinskrivna originalmanus, med handgjorda rättningar och allting. Riktigt häftigt! På THE CANNIBALS-sidan på stephenking.com finns även ett litet brev från King där han berättar lite om bakgrunden till historien. Tydligen ska ytterligare 60 sidor dyka upp på sidan inom kort, och eventuellt mer nästa år.

Länkar:
http://www.stephenkingunderthedome.com
http://www.scarecrowjoe.com/
http://www.chestersmill.com/
http://www.chestersmill.org/
http://www.stephenking.com/library/unpublished/cannibals_the.html

* Vad är KA IS A WHEEL? På Kings DARK TOWER-sida har det dykt upp en stor bild med denna fras och "November 2009" - men vad är det? Svaret kan finnas i detta utdrag ur USA Weekends snack med King:

"When we were chatting about his upcoming book UNDER THE DOME, a novel with political subtext out in November, King said he had recently had an idea for a short story. “And then I thought, ‘Well, why don’t I find three more like this and do a book that would be almost like modern fairy tales?’ Then this thing started to add on bits and pieces so I guess it will be a novel.” That idea, according to King, is for a new DARK TOWER novel, a continuation of his epic seven-part fantasy/sci-fi/Western series about a lone gunslinger named Roland and his ongoing hunt for the Man in Black. “It’s not really done yet,” King admits of his magnum opus. “Those seven books are really sections of one long uber-novel.”"

Nog kan man lägga ihop ett och två och få det till att KA IS A WHEEL är namnet på denna bok, som antingen är en roman, eller en novellsamling i stil med HEARTS IN ATLANTIS. I november får vi veta mer, men det kan knappast vara så att boken kommer ut då, inte när King har UNDER THE DOME att marknadsföra. Spännande fortsättning i november...

Länk:
http://www.stephenking.com/darktower/

* För ett tag sedan pratades det om att THE COLORADO KID skulle ligga till grund för en ny tv-serie, och nu är det klart att 13 avsnitt av "Haven" ska produceras av E1 Entertainment. Bakom serien ligger delvis folk som tidigare jobbat med THE DEAD ZONE. Planen är att ragga internationella finansiärer först och sedan gå på den inhemska marknaden. Seriens plott är att den "centers on a spooky town in Maine where cursed folk live normal lives in exile. When those curses start returning, FBI agent Audrey Parker is brought in to keep those supernatural forces at bay — while trying to unravel the mysteries of Haven."

* Något annat det har viskats om är en ny Kingfilm med Samuel L. Jackson i huvudrollen. Nu har det avslöjats vilken story det är - nämligen QUITTERS, INC. När det finns gott om ofilmade historier känns det lite som ett antiklimax att man ger sig på en som redan filmats (den är ju med i episodfilmen CAT'S EYE). Manuset har dock inte börjat skrivas än då det är en del rättighetstrassel i och med den tidigare filmatiseringen.

* Rättighetstrassel verkar inte finnas i fallet CHILDREN OF THE CORN. Längre ned i detta utskick finner ni recensionen av den senaste i raden, om än den första nyfilmatiseringen, men redan innan filmen hade haft premiär kom information om nästa nyfilmatisering av samma story. Ehren Kruger, som tidigare slarvat bort THE TALISMAN, har anlitats för att skriva manus för Dimension, vars Bob Weinstein har gjort följande uttalande: “We felt the New World film [originalet från 1984] was a missed opportunity. If you read the short story, it’s got such a strong feeling to it and there’s this religious overtone to it as well. Ehren wants to hit it hard. It’s popular in Hollywood to say you’re re-envisioning a project, but a lot of the time they’re just carbon copying the original. We are bringing something new to the story.”

Hm... detta har vi hört för många gånger tidigare, och behöver världen ännu en CHILDREN OF THE CORN?

* Även rättigheterna till novellen HOME DELIVERY har köpts och adapterats för en långfilm. Storyn har tidigare filmats som en animerad dollarbaby.

* King och John Mellancamps musikal GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY, som var så nära att ha premiär nyligen, verkar nu ha fastnat i ingenmansland. Dock finns det goda chanser för att den CD-utgåva, med musikalens manustext (minus låttexterna) kommer att släppas nästa år. Enligt Rolling Stone ska två av de medverkande artisterna vara Elvis Costello och Neko Case.

* I novembernumret av Playboy medverkar King med dikten "The Bone Church". Månaden därpå kommer King att börja publicera en lång, tvådelad essä i Fangoria under namnet "What’s Scary" som tar upp de senaste 10 årens skräckfilmer. "It has always been a dream of mine to have King listed as a contributor on our masthead, and the fact that he has written enough for two issues is just icing on the cake", säger redaktören Tony Timpone, medan King kommenterar med "It’s one of the magazines that comes into the house that we all fight over. Fangoria is always welcome in my house.” Essän publiceras i #289 och #290.

* Den kommande referensboken "The Illustrated Stephen King Companion" av experten Bev Vincent lockar med godbitar, som de första manussidorna från THE GUNSLINGER, THE STAND, PET SEMATARY och THE DEAD ZONE, en välbekant scen från NEEDFUL THINGS, en helt annorlunda scen från INSOMNIA, återtryckning av Kings extremt svåråtkomliga text "The 43rd Dream", en skämtteckning av King, utdrag från opublicerade historier, återtryckningar av sidor från "I was a teenage grave robber" - Kings första publicerade text... Låter spännande alltihop!

* Apropå skämtteckning - här är en auktion om ett signerat självporträtt av King... Mycket fint!
http://ny.bloomsburyauctions.com/detail/NY034/108.0

* Under september fyllde King 62 år.


Recension av CHILDREN OF THE CORN

Det var rätt länge sedan jag såg originalet från 1984, men spontant känns denna nyinspelning rätt lik sin föregångare. Den har visserligen lite splattrigare effekter och till och med en sexscen, som jag inte minns att originalet hade. Storyn känns dock rätt så lik.

De flesta känner väl till historien, men i en sammanfattning så handlar det om en liten stad i Nebraska - Gatlin - där traktens barn under 60-talet gick samman i en sekt och mördade alla vuxna. Det hela var på guds och den mystiska "He who walks behind the rows" befallning. Sedan dess får alla som nått 19-årsåldern vandra ut i majsfälten och möta sitt öde.

12 år senare - 1975 - förvirrar sig ett par till Gatlin och dess imponerande majsfält. Paret är på en andra bröllopsresa, men det är ingen kärleksfylld dialog de för med varandra och när de slutligen hamnar i barnens våld är strid på liv eller död som gäller.

Det blir lite av ett kammarspel när paret gnäller på varandra. Om än lite tjatigt, så känns det faktiskt ganska trovärdigt, men kvinnan i paret (Kandyse McClure) är riktigt irriterande. Man bara önskar att hon ska hamna i de mordiska barnens våld snabbast möjligt. Mannen (David Anders, ett av få kända ansikten i filmen - han är ju med i "Heroes") är desto mer sympatisk, och med sin militära bakgrund ger han ordentligt svar på tal.

Jag minns inte hur sektledaren Isaac (Preston Bailey, det andra kända ansiktet - han är ju med i "Dexter") och underhuggaren Malachai (Daniel Newman) beskrevs utseendemässigt i Kings korta novell, men de ser ungefär ut som i originalfilmen. Preston Bailey växlar mellan att kännas allt för ung för rollen, men klarar ganska bra av att leverera replikerna, till skillnad från vissa andra, ännu yngre barn. Den stackars tandlösa lintotten som läspar fram "He who walks behind the wows" i en lång monolog gör inget starkt intryck direkt. Dock känns fortfarande upplägget med religiöst fanatiska barn ganska så otäckt, men i och med att detta knappast är första gången vi får se just detta blir effekten bara sisådär.

För att vara en tv-film är den varken tam eller billigt gjord, det är rent av en ganska bra filmatisering som jag absolut inte hade gissat på var en tv-film om jag inte visste om det. Men hur man än vrider och vänder på det - efter ett hyggligt original, och femtioelva mer eller mindre usla uppföljare, så kommer inte nya CHILDREN OF THE CORN med något direkt nytt. En uppfräschning av originalet - som den dessutom sneglar väldigt mycket på, men hade det verkligen behövts?

Filmen får två Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

Den nya CHILDREN OF THE CORN är rätt lik sin föregångare till en början, och även om det är ett tag sedan jag såg originalet, och det därför är risk för att jag väljer att minnas det som bättre än det egentligen är, känns denna remake riktigt usel. Man vill väl men det funkar inte. Huvudpersonerna Vicki och Burt bråkar så med varandra att det enbart känns larvigt. Speciellt Vicki känns så överdriven och överspelad att när Burt äntligen ger henne en örfil skriker man nästan till av lycka. Och även om David Anders gör rollen som Burt hästlängder bättre än Kandyse McClure gör rollen som Vicki räcker det inte. Det hela faller platt och jag bryr mig faktiskt inte om om de lever eller dör.

När det gäller handlingen är den som sagt till en början rätt lik originalfilmen men efter att jag sett filmen inser jag att det egentligen inte är mycket som är lika, om jag minns rätt. Inte bråkar Vicki och Burt så mycket som de gör här? Inte är Burt en före detta militär som i det närmsta utmanar ungarna? Inte går Vicky det grymma öde till mötes i originalet som hon gör här? Nä, jag tror faktiskt inte det.

När det sen gäller ungarna som trots allt har en rätt stor roll i filmen känns de alldeles för amatörmässiga. Malachai funkar, han ser till och med riktigt bra ut, men resten, inklusive Isaac tycker jag är riktigt dåliga. De kan inte leverera sina repliker utan att låta tillgjorda. Dessutom har ju Isaac fått en alldeles för stor hatt. Han ser mest ut som en svamp som går omkring och yrar om att de ska be.

Så, tyvärr. Denna remake är inte ett dugg bättre (eller jo, kanske liiite bättre) än alla de uppföljare som gjorts under åren. Man vill väl men får det inte att funka och det är bara att hoppas att man låter barnen i Nebraska vila för gott efter detta misslyckade försök.

Betyget blir en Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Lite om foljeslagarna.com

Vi har fått frågan om sidan håller på att självdö, och utifrån nyhetsflödet på startsidan kan man tro det. Det är ingen rolig syn och så klart något vi känner lite ångest inför. Saken är den att vi inte fått några bra rutiner för nyhetsuppdateringarna på sidan, mycket på grund av att Följeslagarna blivit lite av ett "en gång i månaden"-arbete i och med utskickens regelbundenhet. Vi får fundera ut någon bra lösning och rikta in oss på en rejäl nystart efter nyår. Till dess öppnar vi en tråd i forumet under "Viktiga meddelanden från Följeslagarna" där vi lämnar ordet fritt för idéer på förbättringar av hemsidan. Det är idagsläget inte aktuellt att göra en total redesign, men kanske stuva om lite och fräscha upp det hela lite till. Var gärna med och tyck till, det uppskattar vi.


Efterord

Ännu ett utskick går mot sitt slut och nästa gång blir det spännande värre - då är det nämligen dags att avhandla UNDER THE DOME. Väl mött då!

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025