UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #260 – 100304

Förord

Hej och varmt välkomna till ännu ett seriefyllt utskick från Följeslagarna. Inte mindre än fem olika nummer av fyra serier recenseras i detta utskick. Man kan säga att det går inflation i serieadaptionerna, och nu är ytterligare två på gång, vilket ni kan läsa om i nyheterna. Där avslöjar vi även namnet och pyttelite av innehållet i årets Kingbok.

Innan vi släpper er har vi dock lite viktig information att delge er:

Vi diskuterar en omstrukturering av Följeslagarna som planeras träda i kraft nu under våren. Efter 11 år har det bakomliggande arbetet förändrats jämfört med hur det var i början. Eller snarare ska man kanske säga att det bakomliggande arbetet stagnerat en smula och vi behöver tänka om lite för att fortsätta vara Sveriges främsta och mest pålitliga källa för Kingnyheter. Förändringarna innefattar både utskicken och hemsidan. Riktigt hur vi tänker går vi inte in på just nu, men förändringar är definitivt på gång.

Med det sagt önskar vi en trevlig läsning som alltid - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1193


Nyheter

* Kings nästa bok har annonserats. Den kommer att heta FULL DARK, NO STARS och blir likt FOUR PAST MIDNIGHT en samling med fyra längre noveller. Ur en pressrelease från Hodder hittar vi följande beskrivning:

"These darkly thrilling stories are all linked by the theme of retribution, and are a showcase for the power of King’s inimitable imagination – satisfying established readers whilst enticing new ones. Visceral, immediate and featuring just a few characters, this is the other side of King’s writing; contrasting intimate portraits after the huge canvas that was UNDER THE DOME."

Boken kommer i november, som visat sig vara en bra månad för Kingböcker. Kings moderator har även fått tillåtelse att berätta att en av berättelserna utspelar sig i Hemingford Home, där Mother Abigail från THE STAND bodde.

* I maj fortsätter serieadaptionen av THE DARK TOWER med en helt ny omgång (bestående av mindre omgångar), och nytt till denna är att Jae Lee nu hoppar av som tecknare och att Sean Philips kliver in istället. Resten av teamet kvarstår. Den första omgången består av fem nummer och heter THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER.

* Mer serienytt: Under mars kommer AMERICAN VAMPIRE med sitt första nummer.

* BAG OF BONES ser nu ut att bli en tv-serie istället för en långfilm. Det är i alla fall vad Mick Garris säger just nu. Vilket tv-bolag som kommer att visa serien är just nu inte känt.

* Under mars släpper Bra Böcker storpockets av JURTJYRKOGÅRDEN, LIDA och DET. Sen i maj kommer ytterligare en omgång, denna gång bestående av PESTENS TID, STADEN SOM FÖRSVANN och ELDFÖDD.

Här är omslagen till böckerna som kommer under mars: http://www.monowasp.com/sk_bbb_D_L_J.jpg


Recension av THE TALISMAN: THE ROAD OF TRIALS #4

När vi kommer fram till det fjärde numret av THE ROAD OF TRIALS har Jack flippat över till vår värld igen i panik. Han beslutar sig för att beta av delar av sträckan mot slutmålet här, men kassan är knapp och det blir knepigt att klara sig. Alltså måste Jack ha ett snabbt jobb, och det får han i den lilla hålan Oatley. Han tar jobb på en bar, men ganska snart ska det visa sig att barägaren inte alls är den snälle man som anställde honom, utan en riktigt jävlig chef. Detta är dock inte det värsta av allt utan någon har följt med från Territorierna för att ge Jack en knäpp på näsan.

Jag har varit ganska tydlig om att THE TALISMAN är den historia som adapterats sämst av de pågående serierna, och det står jag fast vid. Det känns som det enda som är riktigt bra med adaptionen är färgläggningen. Teckningarna är stela och dialogen hattig. Om jag inte visste bättre skulle jag kalla det för en amatörmässig adaption, för i jämförelse med de andra så är det en klasskillnad. Det känns ungefär som när man ser en dålig film baserad på en Kingförlaga. Helst av allt skulle jag faktiskt vilja att serien lades ned så vi slapp dras med den i ett par år till...

Lite hårda ord, men serien är trots det inte urusel, men mer än två Följeslagare av fem möjliga kan jag inte ge. [Anders]

I THE TALISMAN forstätter vi att följa Jack. Han är nu tillbaka i vår värld och nu gäller det att få ihop pengar för att överleva. Jake tar jobb på baren Oatley Tap och där även träffar Elroy, en riktig elaking som är ute efter att undanröja Jake och det är inte långt ifrån att han lyckas. Men nöd och näppe lyckas han fly tillbaka till Territorierna.

THE TALISMAN är rätt annorlunda illustrerad, men jag gillar den ändå. Jag tycker att serien som sådan för tillfället känns mer intressant är THE DARK TOWER till exempel, men samtidigt går det inte att förneka att den är lite stelt illustrerad.

Serien blir bättre och bättre för varje nummer men personligen hoppas jag nu att Wolf snart dyker upp. Jag ser väldigt mycket fram emot att se hur man lyckats illustrera honom. Det kommer inte att bli lätt men det känns ändå som om det är möjligt. Betyget blir tre Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE STAND: SOUL SURVIVORS #4

Den pågående omgången av THE STAND fokuserar som bekant på en karaktär i taget, och nu har vi kommit fram till den punkt då Mother Abigail introduceras ordentligt. I ett mycket vackert och snudd på poetiskt nummer får vi se hur den mycket gamla damen sitter och reflekterar över sitt liv medan hon väntar på sina första gäster, som anländer på den sista sidan. Trots detta finns det faktiskt utrymme för lite dramatik och obehag. Dels när Abigail precis som alla andra drömmer om Randall Flagg och dels när hon får slåss - ja, mer eller mindre - mot hungriga vässlor.

Detta nummer är ytterligare ett exempel på hur extremt väl THE STAND behandlas i det här formatet. Alla inblandade gör som alltid ett kanonjobb och det finns så många finesser och detaljer att man nästan blir stum. Historien ringas så snyggt in av att vi under de första rutorna zoomar in på Abigails farm och under de sista zoomar ut igen, lite som vi bara fått blicka in i en persons liv under några sidor. Om det är ett nummer av THE STAND som skulle kunna leva helt på egna ben utan sitt sammanhang så är det detta.

Fantastiskt snyggt, och högsta betyg är givet: fem Följeslagare av fem möjliga. [Anders]

I detta nummer är det som sagt Mother Abigail som har huvudrollen. Jag gillar henne och hon är riktigt bra illustrerad. Vi får även lite Flagg men de andra lyser med sin frånvaro under större delen av numret. De dyker upp lite i slutet, men det är allt. Detta är dock inget oväntat. Redan i tidigare nummer har man fokuserat på en eller några få karaktärer per nummer och det gör man alltså även här.

Ett riktigt bra nummer som ger en bra och informativ bakgrund till vem Abigail är. Dessutom innehåller det lite olika skisser från nummer fyra (det nummer vi just läst) samt nummer fem. Ett bra och starkt nummer som får fem Följeslagare av fem möjliga i betyg. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE BATTLE OF JERICHO HILL #3

De sista före detta Gilead-borna rustar upp för ytterligare en attack mot Farson, men något som står på agendan först och främst att lokalisera och frita den kvinna och det barn som kidnappades av ett trögmutant i slutet av förra numret. Det ska dock visa sig att bakom denna kidnappning finns återigen Marten Broadcloack/Walter O'Dim som utpressar kvinnans man på information. Återigen drabbas alltså Roland och hans revolvermän av en förrädare.

Medan Roland och hans gäng gör en attack mot ännu ett av Farsons oljefält, och där stöter på ett märkligt folk som tillber en oljepump (!), så lyckas Walter komma ett steg närmare och kidnappar den så värdefulla Sheemie, som i en sista insats försöker förmedla till Roland vem som är förrädaren.

Det känns att det börjar dra ihop sig mot det stora slaget, och man känner hur motgångarna staplar sig framför Roland. Det är inte lätt att vara revolverman, det är ett som är säkert. Numret är i vanlig ordning snyggt ritat och Richard Isanove har fått gå loss ordentligt med färgpaletten och skapat många olika miljöer i detta nummer. Trots att det finns en del action så är det av förklarliga skäl lite av ett mellannummer. Tre starka Följeslagare av fem möjliga är det värt. [Anders]

Jag kan bara hålla med Anders, detta är ett mellannummer. Visserligen actionfyllt med allt från förrädare till underliga folkslag som tillber en oljepump men ändå ett mellannummer. Dock börjar striden börjar närma sig och då kan vad som helst hända.

Dock måste jag tyvärr konstatera att dragningskraften från THE DARK TOWER-serien börjar avta lite. Det känns inte lika spännande som i början längre. Dock är den fortfarande väl värd att följa och jag hoppas att själva slaget vid Jericho Hill ska trollbinda mig som bara THE DARK TOWER kan.

Betyget blir tre svaga Följeslagare av fem möjliga. [Lilja]


Recension av THE DARK TOWER: THE BATTLE OF JERICHO HILL #4

Det är knappast lugnet före stormen i det näst sista nummret av den här omgången av THE DARK TOWER. Roland, fortfarande ovetande om vem förrädaren är och medveten om förlusten av Sheemie, griper efter det sista halmstrået då en attack mot ett vapenlager planeras. Det visar sig dock vara en fälla, och i samband med detta dör en av Rolands närmaste vänner. Den första av många, får man misstänka...

Samtidigt förvandlar Marten sig till förrädaren och förvandlar en kråka till sig själv, så att Roland kan få en liten present. Roland går dock inte på detta utan inser snabbt att någon försöker lura honom, och precis när han står öga mot öga med Marten ljuder Elds horn: striden vid Jericho Hill är här...

Nu är det bara den rafflande finalen kvar och det känns verkligen som man byggt upp för något i hästväg. Det är knappt så man kan bärja sig inför nästa nummer, och som upptrappning är detta nummer utmärkt. Ännu ett snyggt nummer som får fyra Följeslagare av fem möjliga i betyg. [Anders]

Nu händer det saker. Striden är här och allt är tillåtet. En av Rolands närmaste vänner dör, förrädare avslöjas, Marten försöker lura Roland och så vidare. Man släpper här på allt vad man har och nästa nummer kommer, om man nu kan leva upp till den uppbyggnad man skapat här, att vara ett mycket värdigt slut på denna omgång.

Betyget för detta råa nummer blir fyra av fem möjliga Följeslagare. Det är bra illustrerat och färgerna står ut på sidorna. Som en bonus bjuds vi dessutom på lite variantomslag sist i numret. [Lilja]


Recension av N. #1

Äntligen är N. här som serietidning. Många av er minns säkert den animerade versionen från 2008 och det är i stort samma historia som vi får här fast nu i pappersformat. Dock känns det som om man utvecklat den lite och även om jag inte törs svära på det (det var ett tag sedan jag såg den animerade versionen) känns vissa av partierna nya.

N. är gjord i en lite annan stil än de övriga Kingserierna och känns ibland lite rörig. Jag gillar den dock och ser fram emot de kommande tre numren. På sätt och vis känns det rätt bra att det kommer en serie som ”bara” har fyra nummer istället för de 30-tal de andra King serierna ska få innan de är färdiga.

Betyget blir rätt bra. En tre starka Följeslagare av fem möjliga får det bli för första numret. [Lilja]

Nog känner man igen N. från de animerade episoderna. Det är ganska självklart att samma grundillustrationer använts, vilket bevisas ytterligare när man i numrets bonusdel får se tecknaren Alex Maleevs storyboards. Hur som helst - det var ganska väntat, och jag ser inget fel i det. Jag gillade hur N. presenterades i animerad form och även så här i stillbilder fungerar den mycket fint.

I detta första nummer av fyra får vi bekanta oss med fyra karaktärer: Sheila Bonsaint Leclaire, som efter sin bror John Bonsaint död skriver ett brev till den gemensamma vännen Charlie. Här berättar hon om hur John började behandla en patient han kallar för N. Patienten menar att världen ramlat av sin axel och att han är ansvarig. Han berättar om en incident vid den hemska platsen Ackermans Field där några mystiska stenar står och förändras beroende på hur man ser på dem. Det finns en ondska där, som N. tror sig släppt lös.

Även om N. har en lite annorlunda stil med sina fotorealistiska teckningar med en ganska ruff yta, så är den mest lik THE STAND i hur den berättas. Mycket dialog och ett liknande upplägg på layouten. Jag gillar det och ser fram emot att läsa resten. Fyra Följeslagare av fem möjliga får det första numret. [Anders]


Efterord

Då tackar vi för denna gång. Nästa gång kanske vi ses på ett lite annorlunda sätt. Vi får se hur det blir med det... Ha det bra till dess!

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025