UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #261 – 100406

Förord

Hej och välkomna till månadens utskick från Följeslagarna. Som vi nämnde sist har vi en del förändringar på gång, och detta kan mycket väl vara det sista utskicket - i det här formatet. Våra tankar för framtiden är att koncentrera Följeslagarnas verksamhet kring den nya hemsida vi håller på att bygga upp. Som det varit de senaste åren har hemsidan blivit lidande och i och med att den är vårt "ansikte" utåt är det inte så bra. Så planen är att fräscha till hemsidan och framför allt göra en mycket bättre nyhetsbevakning.

Mailutskicken har fyllt sin funktion men inte alltid blivit så snabba på att förmedla nyheter som vi önskat. Vi har stagnerat lite i formatet och för att gjuta nytt liv i Följeslagarna (som för övrigt lite senare i april fyller 12 år) så behövs det göras förändringar och det är på gång. Riktigt när är svårt att säga just nu, det kan bli under april eller så kan det bli under maj.

När hemsidan är lanserad så kommer vi att införa ett nytt sorts utskick som kommer att vara mer koncist och sammanfattande, med hänvisningar till nyheter och recensioner på hemsidan. Då och då, till exempel vid större bokrecensioner kommer dessa att skickas ut som ett utskick, men den stora ambitionen är att hemsidan och forumet blir Följeslagarnas huvudsakliga hem inom kort.

Givetvis kommer vi att se till att man kan RSS-prenumerera på den nyhetsblogg som kommer att lanseras i den nya hemsidan så att man snabbt kan hålla sig ajour med vad som händer.

Men detta är fortfarande i framtiden, än så länge är det "den gamla stilen" som gäller, och i detta - kanske sista utskick - finns det trevliga nyheter.

Vårsoliga hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 1193


Nyheter

* Det var så att man fick dubbelkolla datumet när Cemetery Dance skickade ut ett pressmeddelande om att de skulle släppa en helt ny Kingbok i april, men det var inte ett första aprilskämt - det var helt sant. Den 20/4 ska BLOCKADE BILLY släppas, en lång novell/kort roman om 112 sidor som sammanfattas som ett baseballmysterium.

King om boken: "I love old-school baseball, and I also love the way people who've spent a lifetime in the game talk about the game. I tried to combine those things in a story of suspense. People have asked me for years when I was going to write a baseball story. Ask no more; this is it."

Bokens förstaupplaga är i "de lägre femsiffriga antalen", troligen så liten som 10 000 ex och räknas därför av King och Kings agent som en limited edition, även om ytterligare tryckningar kommer att göras. Detta är dock inte någon bok som kommer att massproduceras och ej heller är berättelsen BLOCKADE BILLY planerad att återpubliceras inom en snar framtid. Enda sättet att lägga händerna på denna bok är att beställa den direkt från förlaget.

Mer info: http://blockadebilly.com

* Kings nästa bok, eller i skrivandets stund näst-nästa, FULL DARK, NO STARS kommer som tidigare känt innehålla fyra längre noveller. Dessa har nu på Kings officiella sida fått titlar och plottbeskrivningar:

"1922" - The story opens with the confession of Wilfred James to the murder of his wife, Arlette, following their move to Hemingford, Nebraska onto land willed to Arlette by her father.

"Big Driver" - Mystery writer, Tess, has been supplementing her writing income for years by doing speaking engagements with no problems. But following a last-minute invitation to a book club 60 miles away, she takes a shortcut home with dire consequences.

"Fair Extension" - Harry Streeter, who is suffering from cancer, decides to make a deal with the devil but, as always, there is a price to pay.

"A Good Marriage" - Darcy Anderson learns more about her husband of over twenty years than she would have liked to know when she stumbles literally upon a box under a worktable in their garage.

Boken släpps i höst.

* Den fjärde omgången av THE STAND får namnet "Hardcases" och det är väl ingen kvalificerad gissning att den kommer att ta upp vad de onda hittar på...

* Kings engelska förlag Hodder & Stoughton satsar på ett annorlunda utseende till pocketutgåvan av UNDER THE DOME. Inte mindre än fyra olika omslag kommer att användas, och tanken är att använda ett mer tv- och filmaktigt tänk i marknadsföringen. Så här ser omslagen ut:

http://liljas-library.com/img/other/utd_pb1.jpg
http://liljas-library.com/img/other/utd_pb2.jpg
http://liljas-library.com/img/other/utd_pb3.jpg
http://liljas-library.com/img/other/utd_pb4.jpg

* Under mars kunde man i svensk press läsa att Liv Ullmann var aktuell som regissör till Kings och John Mellencamps musikal GHOST BROTHERS OF DARKLAND COUNTY. I artikeln kunde man läsa att Ullmann upplevde att King och Mellencamp representerade en "ny och lite läskig värld" för henne.

Några dagar senare kommenterade King nyheten: "Liv Ullmann? Probably but don't believe it until you see it here. Remember, stephenking.com is the horse's mouth, the rest is just rumor."

* En remake av PET SEMATARY har det pratats om av och till under de senaste åren. Nu har snacket fått lite nytt liv då det rapporteras att Matthew Greenberg (som skrev manuset till 1408) har fått i uppdrag av Paramount att göra ett nytt manus på den gamla Kingboken.


Recension av THE STAND: SOUL SURVIVORS #5

Sista numret av SOUL SURVIVORS blir ett väldigt bra avslut på den tredje omgången av serien. Kärntruppen av de goda har samlats hos Mother Abigail och förbereder sig för sin resa mot Boulder. De sista överlevande som tillsammans inser att de kommer att ställas öga mot öga mot något ofattbart ont upplever nu ändå några sista dagar i en sorts harmoni. Ett bra och logiskt ställe att avsluta omgången.

Precis som med de tidigare numren gillar jag även detta. Det är bra illustrerat, bra färglagt och har ett bra manus. Betyget blir 4 Följeslagare av 5. [Lilja]

I och med det här numret har man kommit halvvägs genom adaptionen av THE STAND, vilket Mike Perkins och Roberto Aguirre-Sacasa reflekterar över i ett efterord, och för mig är det bara att lyfta på hatten och uttrycka min stora uppskattning för deras arbete. Den här adaptionen är så mycket bättre än den som filmades under 90-talet.

Numret blir ett slags mjukt avslut på omgången där planer inför framtiden smids hos Mother Abigail. Nick, som blivit utsedd till en ledare, får veta lite mer om vad som väntar. Detta korsberättas med ett ganska dramatiskt nedslag hos Stu och Frannie där de blir brutalt varse om vad livet efter apokalypsen innehåller och framför allt vad det saknar.

Tjusig avslutning på en riktigt bra omgång, och det är bara att hoppas på att kvaliteten fortsätter under resten av adaptionen, men det har jag samtidigt ingen anledning att oroa mig över. Detta nummer får 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Recension av AMERICAN VAMPIRE #1

Ytterligare en serietidning som bär Kings namn har sett dagens ljus. Den här gången heter den AMERICAN VAMPIRE och är ett samarbete mellan Scott Snyder och King. Snyder har skrivit en serie som heter "Big Break" och King en som heter "Bad Blood". Båda har sen illustrerats av Rafael Albuquerque och packats in i samma tidning.

De har dock rätt mycket gemensamt så det är inte bara så att man slängt ihop vad som helst. Båda handlar om vampyrer; Snyders om en blivande skådespelerska, Pearl Jones och Kings om den mycket osympatiske Skinner Sweet. Båda blir de bitna av vampyrer och som jag förstått det ska resten av serierna handla om deras liv som just vampyrer.

Jag gillar både Snyders och Kings historier och de är väldigt bra illustrerade, om än annorlunda än de övriga Kingserierna. Tyvärr tror jag bara Kings medverkan kommer att pågå i de fem första numren. Betyget blir dock bra. 4 starka Följeslagare av 5 möjliga är ingen dålig debut. [Lilja]

Till att börja med så känner jag mig lite negativ till den här nya serien. Dels tycker jag att det räcker med redan fyra serier igång och dels tycker jag att själva vampyrtemat är ganska så uttjatat i dagsläget. Men AMERICAN VAMPIRES fördel är ju att det är en originalhistoria av King, och det är ju en ganska stor fördel.

Historien "Bad Blood", som King ligger bakom, handlar om en godissugen skurk i den vilda västern. När historien börjar har han blivit haffad av Pinkterton-agenter och förs via ett tåg till New Mexico där han ska möta sitt öde. Men Skinner Sweet är en slug figur som ordnat så hans kumpaner ska stoppa tåget längs med vägen så att Skinner kan rymma och samtidigt ta hämnd på de som satt fast honom. Vad han dock inte vet är att ombord på tåget finns det en vampyr som inte alls gillar den här planen och ser till att sätta Skinner på plats. Alltså lämnas Skinner till sin "död" med blödande stick i halsen...

Jag gillar den här inledningen. King har fått till en spännande upptakt till storyn och man känner igen hans språk i narrativet. Dock blir det aningens rörigt mot slutet av avsnittet, men man känner ett sug efter mer.

Den andra historien "Big Break", som egentligen inleder tidningen, håller den med. Nog dyker Skinner upp här också, men det är skådespelerskan Pearl som står i fokus, som i jakten på det stora genombrottet gör ett val som hon kanske inte hade planerat.

Det är kul att berättelserna är så pass annorlunda, både till hur de berättas och när de utspelar sig. Samtidigt hålls de ihop av samma tecknare, Rafael Albuquerque, som har en ganska europeisk stil. Snyggt är det i alla fall och det passar historierna.

Mina negativa känslor har vänt - jag ser fram emot att läsa fler nummer av AMERICAN VAMPIRE, men nöjer mig med 3 Följeslagare av 5 den här gången. [Anders]


Recension av N. #2

Nummer två av N. är nu ute och i och med det är vi halvvägs igenom historien. Efter förra numret tyckte jag det kändes som om man lagt till saker i denna version jämfört med den animerade som kom 2008 och efter detta nummer är det inte längre något tvivel. Man har här lagt till en sidohandling där man förklarar lite om det som patient N. (Nathan) drabbas av. Eller rättare sagt att det han drabbas av är rätt gammalt och att fler än han drabbats genom åren.

Det känns också som att man (och detta säger jag också utan att ha kollat den animerade versionen) tagit bort lite till denna version. Speciellt delen då patient N. är hos psykiatrikern känns väldigt kort. Kan dock vara så att man valt att ändra om lite i ordningen så att detta kommer senare. Vi får se.

Jag gillar dock serien även om även om den känns lite råare i sin illustrationsstil än de övriga King-serierna. Betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Lilja]

Precis som Lilja skriver så har det tillkommit en liten sidohistoria om den ursprungliga ägarinnan till Ackermans Field som efter att ha noterats N:s intresse helt enkelt skänker honom fältet med stenarna, innan hon tackar för sig. Delar av detta var med i den animerade versionen (N. får en nyckel) men i övrigt är den ny. Jag minns inte ens om den är med i novellen, men jag antar att det inte är taget ur tomma intet.

Man får lätta feberkänslor av att läsa "N.". Patient N. lever i sin egen OCD-infekterade värld och man har verkligen lyckats fånga hans besatthet och desperation i serierutorna. Det är väldigt skickligt gjort och jag finner det väldigt svårt att läsa numret utan att inte bli medryckt. Ur den synvinkeln är "N." verkligen unik i det stora serieflödet vi är mitt uppe i. Den är unik hur som helst med sitt ganska grovhuggna bildspråk och omväxlande narrativ. Det är bra och ganska otäckt på samma gång. Jag lägger mig också på 4 Följeslagare av 5 möjliga. [Anders]


Efterord

Ja, då var det slut för den här gången, och som vi skrev i förordet är det förändringar på gång. Vi kommer givetvis att berätta för er exakt när de sker så var inte oroliga - än har ni inte hört det sista från oss på den här vägen. Ha det bra till nästa gång.

http://foljeslagarna.com
http://dvdkritik.se
http://liljas-library.com
http://stephenking.com

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025