UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #27 - 981207

Förord

Hej och varmt välkomna till december månads första Följeslagarnautskick. Tre till blir det innan vi skriver "99" där uppe i överskriften. Ett år går fort, och vi hoppas att ni har haft det trevligt hittills.

Detta nummer, såväl som nästa kommer att handla om King och film. I Följeslagarna #2 (980427) berättade vi om de filmer som var på gång och nu i slutet av året tyckte vi att det var dags för en liten uppdatering. Följeslagarnas egen Nils-Petter Sundgren – Lilja – har finkammat nätet och skrivit ihop en lång överblick om vad som komma skall, och vad som delvis faktiskt redan kommit, men inte hit till Sverige alltså.

Och för ovanlighetens skull nu (under hösten i alla fall) har vi några riktiga höjdarnyheter att komma med, så sätt genast igång med att läsa detta brev!

Ha det – Lilja & Anders
Medlemsantal: 67


Nyheter från Territorierna

En strålande nyhet för oss svenskar! Som ni känner till kommer ju King med en ny TV-serie i vår – nämligen STORM OF THE CENTURY – och denna kan vi faktiskt se tidigare än väntat. Vecka 13 (mars) nästa år släpps hela serien på video av ScanBox! Läs mer om STORM OF THE CENTURY här nedan i Liljas filmartikel!

THE DARK TOWER 5 nyheter. King har INTE börjat skriva på boken än. När han var i Miami, i november, sa han att han skulle börja nästa år men, sedan garderade han sig med att han alltid sa att han skulle börja nästa år… När han sedan var i Bangor för ett tag sedan antydde han att det fans en möjlighet att boken skulle kunna vara ute i slutet av nästa år, även om någon gång under år 2000 är mer troligt.

Det rapporteras nu att Castle Rock Entertainment har anlitat den gamla Castle Rock Newsletter redaktören och Kingexperten Tyson Blue att skriva en "The Making of The Green Mile"-bok. Det är ännu inte bestämt vilket förlag som ska publicera boken, men den planeras att komma ut samtidigt som filmen nästa höst. Tyson Blue och regissören Frank Darabont hoppas kunna göra en till formatet stor bok med mycket färg, mycket foton, mycket information från bakom scenerna, skisser, och annat som rör produktionen.

I övrigt kommer Scribner/Pocket Books att släppa en nyutgåva av den kompletta THE GREEN MILE boken med så kallade "movie-tie ins" någon gång under första halvåret 1999.

Ytterligare en spännande nyhet: King har börjat tala om en ny bok som han arbetar med just nu. Arbetstiteln är THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och innehåller bland annat en scen där en liten flicka har gått vilse. Detta är vad vi vet om handlingen för tillfället:

"Flickans namn är Tricia McFarlane, hon är nio år gammal och vilse i skogen norr om Maine, nära Kanadensiska gränsen. Hon har varit vilse ett tag. Hon har en blå tröja, som nu är smutsig. Hon har ett bistick över sitt vänstra öga och rivmärken på armarna efter att ha vandrat i skogen". I en scen hör flickan en röst som säger "God might be a sports fan, but he's not a Red Sox fan".

Enligt obekräftade rykten ska King hittills ha skrivit c:a 300 sidor på denna bok som enligt uppgift INTE ingår i det treböckers-deal som King skrivit med Scribner (BAG OF BONES, HEARTS IN ATLANTIS och ON WRITING). Det kan alltså dröja lääääänge innan denna bok kommer ut, om det inte är så att King släpper den "på sidan om" sitt nuvarande kontrakt.

Om inte detta sätter en liten punkt för diskussionen om att King ska trappa ned så kanske följande, som vi fått från en källa nära King, göra det:

"Vad King sagt gång på gång är att han inte vill pensionera sig från skrivandet. Under de senaste månaderna har han sagt att han hoppas ha ytterligare 10 goda år som författare och ytterligare 20 år som man och far. "Pensionerings" ryktena kommer från hans uttalande om att han kommer att vara mer selektiv angående vad han publicerar…att han inte längre ser publikation som en nödvändig förlängning på skrivprocessen, om det inte är något han känner väldigt starkt för".

I förra numret recenserade vi NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP: FÖRSTA BOKEN och av en olycklig händelse föll Liljas betyg bort. Hans betyg var även det tre följeslagare av fem möjliga. Vi uppmanade också i ett separat brev att ni som har hemsidor om King att höra av er så vi kan uppdatera den sidan. Nu en vecka senare har vi fått ett (1) svar – vilket är lite lustigt när det är länkat till sex sidor. Vi ber nu vördsamt om att ALLA med en hemsida om King hör av sig omedelbart, annars finns det ingen anledning att ha kvar sidan.


Oumbärliga ting - uppdatering av kommande filmer

STORM OF THE CENTURY
Detta är en miniserie som kommer att visas på TV kanalen ABC i USA den 14:e, 15:e och 18:e februari nästa år, och som ni läste i nyheterna kommer den att släppas på video i Sverige v.13 (slutet av mars). Detta är faktiskt något av ett under, aldrig tidigare har en King TV-serie släpps så snabbt på video i Sverige, tack för det ScanBox! Det ovanliga med just denna miniserie är att den inte bygger på en bok utan att King skrev den direkt för TV samt att det kommer en bok som bygger på miniserien...åtminstone delvis. King kommer nämligen att publicera manuset till serien i bokform innan serien visas på TV, närmare bestämt runt den 20: januari.

Vad handlar då serien om? Jo, serien handlar om en djävulsk figur vid namn "Linoge", som letar efter ett litet barn som ska ta över efter honom. Detta barn bor på samma ställe som en annan av Kings karaktärer, Dolores Claiborne, nämligen Little Tall Island. För att få staden att ge upp detta barn, låter Linoge en enorm storm svepa över ön.

King har som vanligt en lite biroll i serien, denna gång ska han spela en advokat. Ytterligare "lokala" kändisar kommer att dyka upp i serien men jag tror knappast att det är någon vi i Sverige kommer att känna igen…

Vill vi se lite bilder från inspelningen av filmen surfar ni hit:
http://www.daagy.com/storm

Tim Daly…Michael Anderson
Deborah Farentino…Molly Anderson
Colm Feore…Andre Linoge
Casey Siemaszko…Alton Hatcher

Regi: Craig R. Baxley

THE GREEN MILE
Denna film som bygger på King serie böcker med samma namn kommer antagligen att få biopremiär i USA under hästen 1999. Förhoppningsvis kommer Warner att promota den ordentligt nu när självaste Tom Hanks finns i rollistan. Detta är en filmatisering som jag personligen tror mycket på, dels på grund av att det är Frank Darabont (mannen bakom THE SHAWSHANK REDEMPTION) som står för regi och manus, men även för att jag har läst manuset, som är kanon! Även filmen är gjord i sex delar, eller rättare sagt sex akter (i en film)…mycket bra! Om den färdiga filmen blir lika bra som manuset, skulle inte jag bli förvånad om det blev ett antal Oscars…

Tyvärr så har det inte nämnts något om King kommer att dyka upp i en lite roll eller inte. En som däremot gör det är Gary Sinise (Stu i THE STAND). Han spelar Burt Hammersmith, mannen som åtalade Coffey.

I Sverige har man inte satt något datum än men vi får hoppas att den kommer redan nästa år.

En liten försmak får ni om ni styr era webläsare hit:
http://www.newstream.com/rm/98-378.ram

Vill ni läsa en dagbok skriven av Doug Hutchinson (Percy Wetmore) så ska ni gå hit:
http://www.vaxxine.com/nfrc/gmile.htm

Patricia Clarkson…Melinda Moores
James Cromwell…Hal Moores
Jeffrey DeMunn…Harry Terwilleger
Michael Duncan…John Coffey
Graham Greene (II)…Arlen Bitterbuck
Tom Hanks…Paul Edgecombe
Bonnie Hunt…Janice Edgecombe
Doug Hutchison…Percy Wetmore
Michael Jeter…Edward Delacroix
David Morse (I)…Brutus "Brutal" Howell
Barry Pepper…Dean Stanton
Sam Rockwell…William "Wild Bill" Wharton
Gary Sinise…Burt Hammersmith
Harry Dean Stanton…Old Toot Toot

Regi: Frank Darabont

THE MIST
Frank Darabont kommer än en gång att ge oss en filmatisering som bygger på en av Kings historier. Rykten gjorde dock gällande att denna inte skulle påbörjas förrens Darabont hade gjort klart sin del i de nya Starwars filmen. Nu låter det dock som om Darabont inte kommer att ha så värst mycket att göra med dessa, vilken kan betyda att THE MIST kan bli klar fortare. Även om detta inte är sant och det verkligen kommer att dröja inan filmen blir klar, ha tålamod. Darabont har inte gjort oss besvikna tidigare och kommer troligen inte att göra det denna gång heller. Faktum är att Darabont fick rättigheterna till filmen under en paus av premiärvisningen av THE SHAWSHANK REDEMPTION för att King var så imponerad av filmen.

Rykten gör gällande att de förhandlar för att få Michael J. Fox i huvudrollen vilket borde kunna bli riktigt intressant.

Regi: Frank Darabont

DESPERATION
Jag hoppas att New Line Cinema, trots strul, ser till att denna film får biopremiär under nästa år, men det verkar ganska osäkert eftersom det nyligen rapporterats att filmningen ligger på is. Det som talar för att detta kommer att bli en bra film är att det är Mick Garris ligger bakom den, det är samma man som bl. a. gav oss THE STAND och THE SHINING (miniserien). Inga skådespelarnamn har nämnts än så länge.

Ni kan dock ta som vana att hålla ögonen på denna sida:
http://www.darkhorizons.com/1999/Desperation.htm

Regi: Mick Garris

STUD CITY
Detta är en lustig film, den baserar sig på en berättelse som existerar i en berättelse. Den berättelse som heter STUD CITY berättar Gordy för sina kompisar i berättelsen "The Body". I boken är denna på c:a 10 sidor och hur man får detta att bli en film övergår mitt förstånd! Visserligen kommer det inte att bli en biofilm av detta utan det ser mer ut som om det kommer att utvecklas till pilotavsnittet i TV serien "Night Moves", som tydligen skall påminna om serier som "The Twilight Zone" och "Tales From The Darkside". Det enda datum som jag har hört talas om än så länge är den 19:e augusti 1999. Detta datum ska vi nog dock inte lite allt för mycket på, det verkat mycket luddigt.

STUD CITY har den officiell hemsida på följande adress:
http://www.virtualashland.com/studcity

Mark Crumley…Chief Mechanic
Rudy Deitz…Second pit crewman
Brian Luman…pit crewman
Erik Nagel…First pit crewman

Regi: Sean Simmons

CARRIE 2 - SAY YOU'RE SORRY
Denna film skulle egentligen ha premiär i USA den 7:e oktober men på grund av diverse strul har den nu blivit framflyttad till den 15 januari nästa år. Kopplingen mellan den här filmen och den första ska tydligen vara den att Rachel (Emily Bergle) är Carries halvsyster och därför har fått liknande krafter som Carrie hade.

Handlingen: Den unga Rachel Lang blir kär i skolans fotbollskille men blir illa behandlad, detta leder till att hon blir mycket arg…

Även CARRIE 2 har en officiell hemsida:
http://www.mgm.com/carrie2/

Amy Irving…Sue Snell
Jason London…
Emily Bergle…Rachel Lang
Dylan Bruno…

Regi: Robert Mandel

SOMETIMES THEY COME BACK...FOR MORE
Detta är ytterligare en uppföljare till originalfilmen men denna gång tror jag inte att man kommer att kunna gissa vilken film det är en uppföljare till. Detta är handlingen: Faith Ford spelar en antarktisk befälhavare som konfronteras med en omänsklig fara som dödar hennes trupp. Det låter ju inte direkt som en fortsättning på originalfilmen, eller? I USA kommer den att få premiär (antagligen direkt på video) senare i år, eller i början av 1999, och när den väl kommer till Sverige är det Egmont som har rättigheterna. Rykten gör gällande att denna film eventuellt kommer att döpas om till ICE STATION, om detta är sant, eller endast ett rykte, har jag dock inte fått bekräftat än.

Faith Ford…
Clayton Rohner…
Chase Masterson…
Michael Stadvec…

Regi: Dan Berkfile

NIGHT GALLERY
En ny TV serie som ska sändas på NBC i USA. Enligt rykten vill dom använda Kings "The Boogeyman" och en historia av Clive Barker till pilotavsnittet. Det kommer att bli ungefär som QUICKSILVER HIGHWAY (EVIL HIGHWAY). Ryktena säger även att den avlidne Rod Serling (Twilight Zone) genom databilder kommer att presentera serien.

ROSE MADDER
Om denna film finns det inte så mycket att berätta. TV-kanalen HBO har köpt rättigheterna och kommer (någon gång), förhoppningsvis att göra den till en TV-film.

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025