UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #28 - 981214

Förord

Hej i snömassorna! Det bästa med elektroniska brevlådor är att man inte behöver skotta för att få sin dagliga post. Ännu en fördel med att vara med i Följeslagarna!

Ytterligare en fördel är att vecka efter vecka bli försedd med intressanta artiklar om King. Förra veckan bjöd vi på en artikel om kommande filmer, denna vecka serverar vi en om filmer som kommit, men kanske inte borde ha kommit... Det är alltså dags att suga tag i de dåliga uppföljare som finns, som alla presenteras som "baserade på Stephen King bestseller" när de visas på TV (som om 34-sidiga "Majsens Barn" i DÖDSBÄDDEN skulle vara en fristående bästsäljande bok...)

Har trist i jul så får ni här lite tips om filmer som man kan hyra för att åtminstone få ett gott skratt, i alla fall om man får tro filmexperten Lilja...

Trevlig läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 69


Nyheter från Territorierna

En ny korthistoria av Stephen King är på gång! Den kommer att ingå i en ny skräcksamling vid namn 999 som ska vara en slags hyllning till slutet på detta årtusende. Boken kommer att ha Al Sarrantonio som redaktör och boken publiceras av Avon och Hodder & Stoughton. Hill House/Cemetery Dance kommer ansvara för en limited version.

Mer böcker: Pocket Books (som alltså tar över utgivningen av Kings pocketböcker i USA i och med övergången till Scribner) ger den 22:a januari ut manuset till STORM OF THE CENTURY och i juni kommer en pocketversion av den svåråtkomliga fotoboken NIGHTMARES IN THE SKY.

Kings första bokförlag Doubleday har passat på att fylla 100 år och gav då ut en promobok som bland annat innehåller en kort biografi om King och ett 8-sidors utdrag ur CARRIE.Visste du att...

...E-type borde bli hedersmedlem i Följeslagarna?! Enligt Magnus Lange skulle den gode eurotechnomannen gjort sin senaste video på THE SHINING temat genom att åka fram och tillbaka i en korridor i en trampbil och rappa (?) medan systrarna Graaf skulle agerat tvillingsystrarna. Nu blev det en video i POLTERGEIST-stuk istället.

I samma veva kan fundera på om inte TV-personligheten Kristian Luuk inte borde bli hedersmedlem han med. I förra tisdagens program gjorde han exakt det som E-type hade tänkt sig, nämligen trampade runt i en liten bil i en korridor och stötte på två flickor som sa "Kom och lek med oss, Kristian"...Rättelse

Jag måste göra en rättelse av några fel angående filmen THE GREEN MILE i den filmartikel som publicerades i förra numret.

Rollen i som Burt Hammersmith kommer som rapporterat att spelas av Gary Sinise. Däremot var det fel att Hammersmith var mannen som åtalade Coffey, han var naturligtvis den reporter som bevakade fallet, ingenting annat.

Det andra felet är att jag sa att den skådespelare som kommer att spela Arlen Bitterbuck heter Graham Greene (II). Detta med (II) är tydligen något som Internet Movie Database infört när det finns flera personer med samma namn. Alltså hans namn är Graham Greene och ingenting annat.

Jag vill även tacka Daniel Åsenlund, mannen med hökögonen, som upptäckte dessa misstag, tackar!

[Lilja]Oumbärliga ting - dåliga uppföljare

Dåliga uppföljare, just detta fenomen har tyvärr King råkat ut för alltför ofta. I Kings fall finns det inte mindre än 10 uppföljare (samt en 11:e på gång) och utav dessa är det endast en som är godkänd. Den är Kings "egen", CREEPSHOW 2 (1987). Detta är den enda uppföljare som King har varit inblandad i. Rykten gör även gällande att det ska vara ytterligare en film planerad. Denna skulle då vara helt eller delvis animerad och bl.a. innehålla en filmatisering av korthistorien Dolans Cadillac, som ni nu kan läsa i nyutkomna NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP: FÖRSTA BOKEN.

Förutom denna "godkända" uppföljare finns det alltså ytterligare filmer, dessa kan man dela in i tre kategorier:

Children of the Corn - kategorin

I denna serie finns det för tillfället fyra (plus originalfilmen), en på gång och allt tyder på att det kommer flera. Denna serie verkar bli något i stil med Fredagen den 13:e och Terror på Elm Street serierna, dvs en massa uppföljare som egentligen är samma filmer, med den skillnaden att de utspelar sig på andra platser samt har andra namn i rollistan.

Om man nu skulle föredra någon eller några av dessa filmer så skulle jag välja nummer 2 och 3. Varför? Jo, tvåan för att den faktiskt knyter an lite till den första filmen.

"Livet har börjat återgå till det normala efter den ohyggliga utrotelsen av vuxna människor som skedde i den lilla byn Gatlin. I grannstaden Heminford tar man sig an de "oskyldiga" barnen. Dit kommer också journalisten John Garrett tillsammans med sin son Danny för att täcka historien. Allt verkar lugnt och stilla, barnen lever i fullt samförstånd med de vuxna. Men en dag hittas det första liket ute på åkrarna. Mardrömmen börjar igen…" (från omslaget till Childeren Of The Corn 2)

Trean för att specialeffekterna är så fruktansvärt dåliga. I en scen ska ett monster, "He Who Walks Behind The Rows", äta upp några människor och då använder man sig av vanliga (stela) dockor…detta fick mig att vika mig av skratt och jag var även tvungen att kolla på scenen ett antal gånger i slowmotion, mycket rolig!

"Deras far dog en våldsam död på sitt eget majsfält. De nya föräldrarna heter Amanda och William Porter. De bor i stan, och det kan vara svårt att få två pojkar från landet att trivas bland bilar och höga hus. Deras flytt blir en mardröm för hela Chicago. Han, som gömmer sig bakom majsplantorna är tillbaka och inget blir sig likt i storstan". (från omslaget till Childeren Of The Corn 3)

"Grace Rhodes pluggar till läkare och återvänder till sin hemstad, Grand Island, för att ta hand om sin sjuka mor. Det dröjer inte länge förrän en influensa bryter ut bland stadens ungdomar. Influensan sätter sig på ungdomarnas psyke och får den bl a att plocka ut fyllningarna i sina tänder. Fler och fler insjuknar och under ledning av den mystiske prästsonen Josiah drar horder av smittade, mordiska ungdomar ut på staden för att ge sig på oskyldiga människor. De visar ingen hänsyn. De vill döda…" (från omslaget till Childeren Of The Corn 4)

Detta är filmernas titlar om ni nu skulle vara sugen på att sticka till videoaffären och hyra…

CHILDREN OF THE CORN 2 – THE FINAL SACRIFICE (1992)
Svensk titel: Children Of The Corn 2 – Det Sista Offret
CHILDREN OF THE CORN 3 – URBAN HARVEST (1995)
Svensk titel: Children Of The Corn 3
CHILDREN OF THE CORN 4 – THE GATHERING (1996)
Svensk titel: Deadly Harvest (konstigaste översättningen hittills).
CHILDREN OF THE CORN 5 – FIELDS OF TERROR (1998)
Svensk titel: Kommer någon gång i vår.
CHILDREN OF THE CORN 666
Svensk titel: Ej klar när den kommer men troligen i slutet av 1999.

Sometimes they come back - kategorin

Denna serie är i samma stil som Children… med det undantaget att uppföljarna har ännu mindre att göra med originalfilmen. I den första uppföljaren handlar det om en man vars fru och föräldrar dör under förfärliga och demoniska omständigheter och nu har ondskan återkommit för att även ta hans dotter… Detta låter ju inte direkt som en fortsättningen på Kings story.

Den andra uppföljaren är inte ute än men inte heller den låter som om den skulle ha speciellt mycket med den första (eller den andra) att göra. Denna gång är det i iskalla Antarktis som ondskan slår till. En arktisk befälhavare konfronteras med en omänsklig fara som dödar hela hennes trupp. Detta låter ju mer som en uppföljare på Rovdjuret än en fortsättning på Kings historia. Kanske är det därför som de funderar på att ge filmen titlen ICE STATION istället?

Första filmen var kanske inte något mästerverk men väldigt nära om man jämför med uppföljarna. Här är titlarna:

SOMETIMES THEY COME BACK…AGAIN (1996)
Svensk titel: Ibland Kommer De Tillbaka…Igen
SOMETIMES THEY COME BACK…FOR MORE (1998 eller 1999)
Svensk titel: Ej utgiven, kommer antagligen under 1999

Övriga uppföljare

A RETURN TO SALEM’S LOT (1987)
Svensk titel: Salem’s Lot - Återkomsten

Denna film är inte något att rekommendera om ni ska se en bra film. Inte heller denna film har någon som helst anknytning till Kings bok. Det enda är att den utspelar sig i en stad som heter Salem’s Lot och att staden är bebodd av vampyrer. Jag personligen tror att denna film hade haft större framgång om den INTE hade påstått sig vara någon uppföljare på SALEM’S LOT.

"I över 300 år har de lyckats bevara sin hemlighet. De bor i den lilla tysta och ödsliga staden Salem’s Lot i New England. De är vampyrer… Antropologen Joe Weber tar med sig sin 12-årige son Jeremy till Salem’s Lot, där han har ärvt en stuga efter sin faster. Snart är de i vampyrernas våld. En dag kommer en gammal man, Dr Van Meer till staden. Van Meer har spårat en nazistisk krigsförbrytare till Salem’s Lot, men upptäcker att det finns mer än en fiende. Tillsammans med Joe försöker Van Meer ta upp kampen mot vampyrerna." (från omslaget till Salem’s Lot - Återkomsten)

PET SEMATARY 2 – RAISE SOME HELL (1992)
Svensk titel: Jurtjyrkogården Två – Ett Rent Helvete

Denna film hade alla möjligheter att bli en bra skräckfilm. Tyvärr så misslyckades man totalt. Istället för att spinna på de "äckel" och skräckmoment som filmen faktiskt innehåller så har regissören Mary Lambert (samma kvinna som gjorde det utmärkta originalet) låtit personerna förstöra hela stämningen med att utveckla ett skämt i slutet av de flesta scenerna…mycket olyckligt. En recensent skrev i samband med att denna film gick upp på bio i Sverige: "Begrav denna film djupt" och jag kan inte annat än hålla med…

"Del två utspelar sig liksom ettan i den lilla staden Ludlow i Maine. Dit kommer veterinären Chase Matthews med sin son Jeff. De ska bygga upp ett nytt liv och försöka glömma att Jeffs mamma just dött i en olycka. I skolan får Jeff en vän i Drew Gilbert men också några fiender som är skolans busar. En dag skjuter Gus (Drews styvpappa) i vredesmod Drews älskade hund. Pojkarna tar med sig hunden till stadens ökända Jurtjyrkogård för att ge den en fin begravning, trots rykten om att varelser som begravs där kommer tillbaka från de döda." (från omslaget till Jurtjyrkogården 2)

THE LAWNMOWER MAN 2 – BEYOND CYBERSPACE (1995)
Svensk titel: Stephen King’s Gräsklipparmannen 2

Jag är sugen på att säga att detta är den sämsta film som någon sin gjorts…och det är det nog också, åtminstone om man ser det ur en "Stephen King-vinkel". Ser man filmen som "bara en film" så kan man gott titta på den, problemet är ju att den inte har ett smack att göra med King och hans historia. Detta är ju i och för sig inte så konstigt när man tänker på att originalfilmen inte hade något att göra med Kings historia heller.

King stämde de som gjorde den första filmen och fick ett domstolsbeslut på att hans namn inte fick användas i filmen eller i någon reklam för filmen, tyvärr så kunde han inte förhindra en uppföljare… Så vitt jag kan se så bryter dock Sverige mot detta eftersom Kings namn finns kvar både i filmen och på omslaget, på båda filmerna.

"I vår vanliga värld är han inte mer än en grönska. Hans ansikte är vanställt, han har inga ben. Men det finns en värld där han är allsmäktig, en gud. Välkommen till Cyberspace! Gräsklipparmannen är tillbaka. Dr Trace, mannen som med hjälp av Virtual Reality gjorde en "grönsak" till geni och skapade ett monster. Dr Trace tror att han lyckades förinta sin skapelse, men nu är han tillbaka, mer imponerande än någonsin. Jobe, den före detta trädgårdsmästaren, är läs och nu sjuder Internet av hat…" (från omslaget till Gräsklipparmannen 2)

Ska man då hyra dessa filmer? Jo, det tycker jag att man ska! Ni gör ju naturligtvis som ni vill men ni missar faktiskt något om ni inte gör det. Hur dåliga de än är så är de värda att se. Om inte annat så kan ni sitta och skratta åt hur dåliga dessa filmer är (speciellt CHILDERN OF THE CORN 3). Eller så kan ni sitta och bli upprörd över hur dåligt de hänger ihop med den föregående filmen, som ni antagligen inte gillade ändå…kort sagt, hyr dessa filmer!

[Lilja]


Kalkonscener

Jag tycker scenen i "Mangeln" när mangeln dödar den onde direktören genom att pressa ihop honom som ett klädesplagg var rent kalkonaktig och scenen när kylskåpet i samma film stängs med kyrkomannens arm i dörren var kalkonaktig till tusen.
[Andreas.Lindahl]

Om man ska räkna ALLA filmer, dvs även uppföljare så vinner definitivt den scen ur CHILDREN OF THE CORN 3 som jag nämnde i Oumbärliga ting ovan. Om jag ska välja en bland de "riktiga" filmerna (och inte får välja hela TRUCKS) så får det bli slutscenen i DET. Den där dom har ihjäl spindeln…otroligt dåligt gjord scen.
[Lilja]

Jag har ju tidigare utryckt min åsikt om filmen SÖMNGÅNGARE – och i mina ögon är det den sämsta Kingfilmen någonsin, och det trots att det är en originalhistoria. Filmen består ENBART av kalkonscener (förutom den med King och Clive Barker, fast det är ju ingen Oscarsvinnande scen heller för den delen...), men det som är mest kalkonartat och faktiskt rätt uppseendeväckande är det incestoida (om det nu finns ett sådant ord) förhållande som mor och son Sömngångare har. Totalt onödigt.
[Anders]


Svensk skräck

Magnus Lange har varit och shoppat och tar upp ämnet "svensk skräck" igen:

En trevlig sak med att vara ledig är att man kan titta in i diverse boklådor och kanske hitta något kul. (Jag t ex hittat "gula" CARRIE för tjugo spänn i ganska bra skick :-D )

För någon vecka sedan så såg jag en titel SJU RYSARE på en bokrygg och tog givetvis ned den. 10 kronor, inget att snacka om, så jag tog med mig Sven Sörmarks skapelse hem. "Väck inte Marie" är den första berättelsen som faktiskt fick mig att rysa behagligt......tills.....just det: upplösningen - där allt ordnar upp sig och får en naturlig förklaring i form av polisförhör av inblandade personer. Trist.

Sedan tar andra berättelser vid och den berättarform av typen "jag bekänner (till dagbok eller någon person) som kändes behaglig i början blir snabbt uttjatad. Nästan alla går i samma stil. Historierna är det inte mycket med heller, "En död i kärlek" hinner inte få styrfart innan den är slut.

Nej, tyvärr. Ingen svensk rysarhöjdare.


Frågor och svar

1. Har SALEM’S LOT blivit film två gånger för jag tror jag såg uppföljaren till den för 3-4 år sen. [Andreas.Lindahl]

- Se Oumbärliga ting [Lilja]

2. Vilka spelar med i filmen GRÄSKLIPPARMANNEN 2? [Andreas.Lindahl]

- De två huvudrollerna spelas av Patrick Bergin (Dr Trace) och Matt Frewer från THE STAND (Jobe). Det är altså INTE samma skådisar som i första filmen.

Läs mer om handlingen i Oumbärliga ting [Lilja]


Efterord

Vi närmar oss slutet på året allt mer för varje nummer och i nästa Följeslagarna lackar det mot jul så det stänker om det! Då kommer ni att få läsa om Kings uppfinnesrikedom när det gäller att bistå sina närmsta med trevliga julhälsningar... I samband med det blir det en tävling med ett MYCKET fint pris, kanske det finaste vi har haft, så var uppmärksamma och var med i tävlingen! Det är även dags för Butiken igen så har ni något att komma med så skicka in era annonser omedelbart. I övrigt ha det bra och hör gärna av er – sånt gillar vi!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025