UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #30 - 981228

Förord

Välkomna till det sista numret av Följeslagarna för i år. Vi hoppas att ni är lika nöjda med året som gått som vi är och att ni kommer att bli ännu mer nöjda med året som kommer. Följeslagarna kommer att förändras en aning i och med att 1998 blir 1999, mer om det kan ni läsa längre fram.

Vi vill även rekommendera er att plocka fram era almanackor, filofaxer eller i värsta fall ett tomt papper. I detta nummer har vi nämligen en lista över vilka nya böcker, filmer och korthistorier som kommer under 1999 och när.

Gott nytt år! – Lilja & Anders
Medlemsantal: 73


Nyheter från Territorierna

Nu rapporteras det från högsta instans – dvs King själv – att de tre avslutande delarna i THE DARK TOWER sagan kommer att publiceras 2001, 2002 samt 2003, som tidigast. Del 5, som ryktats gå under namnet THUNDERCLAP har inte alls fått någon titel ännu, så THUNDERCLAP kan vi glömma.

I det aktuella numret av The New Yorker bidrar Stephen King åter igen med ett oannonserat bidrag. Denna gång handlar det dock om en essä på två sidor om staten Maine på vintern. Essän heter "Leaf-peepers".


Oumbärliga ting - vad händer 1999?

Del 1 – Följeslagarna 1998 – 1999

Så här i årets sista självande timmar och minuter ansåg vi att det vore passande att summera Följeslagarnas första år samt att blicka framåt lite och se vad som komma skall under 1999, fast till att börja med ska vi berätta den mycket spännande historien om hur Följeslagarna föddes. Det hela började på stora posten i Örebro...

Mitt i Örebro ligger stora posten som på något sett blivit en central träffpunkt för Lilja och mig när vi haft något ärende som krävt att vi måste träffas. Vad orsaken var den gången vi träffades i mars detta år, minns jag inte, men det slutade i alla fall med att vi hade fantiserat ihop en idé om en svensk (våra skandinaviska medlemmar får ursäkta!) Stephen King fan club via Internet.

Vi var båda lite frustrerade över att det amerikanska forum – SKEMERS – som vi båda är med i hade tappat den "Kingska" tråden. De dagliga utskicken handlade mer om medlemmarnas privatliv än om King. Visst, SKEMERs är ett sådant forum där folk kan "snacka av sig" om det så behöver, men vi ville ha mer King! Så utifrån det spånade vi fram en idé om ett forum, eller en klubb som ägnade sig till 100% åt King.

Det var Lilja som drev idén vidare. Han var väldigt sugen på att dra igång klubben, och kunde faktiskt tänka sig att göra det på egen hand om inte jag var intresserad, men det var jag ju. Via emails försökte vi skapa en konkret form för klubben/forumet. Från början var det meningen att det skulle bli ett renodlat nyhetsbrev, men vi kom snabbt överens om att det skulle innehålla något mer, inte bara senaste nytt. Med andra ord så fick utskicken innehålla artiklar och recensioner, frågor och svar, samt på lite sikt en liten köp-byt-sälj avdelning. Men vad skulle vi kalla klubben?!

Det föll på min lott att försöka komma på ett passande namn. Mina två första förslag var KA-TET och DET SVARTA TORNET, varvid Lilja fattade tycke för det sista. Jag tvekade dock lite och tänkte till lite mer och kom på FÖLJESLAGARNA som visade sig vara det ultimata namnet – ett namn som både har en klar koppling till King, men som också sammanfattar vad det hela handlar om på ett bra sätt.

Sen var det var det bara att sätta igång. Vi skaffade en emailadress, designade en skitful logo, skrev ihop en liten informationstext som vi både placerade på Liljas hemsida samt skickade ut till alla adresser vi kunde hitta till folk som antingen skrivit till oss personligen om King, eller hade hemsidor om King. Sakta men säkert började "medlemsansökningarna" ramla in och vi började inse att det trots allt kanske fanns ett intresse för vår idé. Vi bestämde oss för att i alla fall vänta tills vi hade 15 medlemmar innan vi började skicka ut något, och den 20:de april kom det första utskicket...

Sedan dess har det alltså rullat på, och det har varit ett fantastiskt år! Först och främst har det varit otroligt kul att jobba med Följeslagarna, inte minst tack vare den positiva respons som kommit med jämna mellanrum. Den värmer verkligen! Vi har haft 21 artiklar, 10 recensioner, 3 debatter, 1 intervju och ett antal tävlingar – faktum är att man skulle kunna sätta ihop en mindre bok av alla dessa artiklar! Och där kommer vi tyvärr till ett problem inför framtiden...

Vi har nästan bränt allt krut när det gäller artiklar redan under första året! Det finns inte så mycket kvar att skriva om, och detta är något som fått våra pannor att veckas under den senaste tiden. Därför måste vi göra vissa förändringar inför det kommande året:

Från och med #31 kommer endast VARTANNAT nummer ha en längre artikel. Detta är tyvärr den enda lösningen som finns i dagsläget. Genom att skära ner på artiklarna på detta vis så har vi faktiskt idéer till artiklar som nästan täcker hela året, men i och med detta är vi också i ett starkt behov av idéer och förslag på ämnen att skriva om. SKRIV TILL OSS med era förslag – vi vill ju givetvis skriva om det som ni vill läsa om!

I de "andra" utskicken kommer tonvikten då att ligga på nyhetssidan och Butiken, men just Butiken lever farligt, för det ser inte ut som om det händer så speciellt mycket med de annonser som publiceras där. Kanske får Butiken en lite mer passiv roll under 1999, vi får se. Vi kommer även att någon gång köra mindre artiklar (av typen King och serietidningar) i de här utskicken. Vissa ämnen/idéer håller inte för en längre artikel.

Vi vill även försöka få Följeslagarna att bli det forum som vi vill att det ska vara. Med andra ord så är det fritt fram för er att bidra med texter och annat. Gärna mer debatter och åsikter, mer frågor och annat. Ni ska inte vara blyga för att höra av er! Vi gör detta för er, men blir det inte någon slags "interaktivitet" finns risken att Följeslagarna självdör, eller trappas ned till en månatligt utskick med enbart nyheter...

Det låter kanske lite bittert allt det här, men som sagt: vi har idéer för i stort sett hela året! Vad kommer då Följeslagarna 1999 att innehålla? Tja, vi har inte satt ihop en konkret planering i dagsläget, men så mycket kan vi väl säga att det blir fler intervjuer under det kommande året, med personer med anknytning till King, och om ni skärskådar Liljas preliminära kalender här nere så kommer det att vara en hel del recensioner likväl, och några tävlingar där det passar...

Med hopp om ett lika spännande 1999!

[Anders]

Del 2 - preliminär kalender över Stephen Kings 1999

Januari

15:e CARRIE 2 har biopremiär i USA.
22:a STORM OF THE CENTURY. Manuset släpps på engelska i bokform från Pocketbooks.

Februari

14:e Första delen av STORM OF THE CENTURY visas på TV kanalen ABC i USA.
15:e Andra delen av STORM OF THE CENTURY visas på TV kanalen ABC i USA.
16:e Tredje delen av STORM OF THE CENTURY visas på TV kanalen ABC i USA.
v. 7: BAG OF BONES släpps på engelska i pocket från Pocketbooks i Sverige.
SOMETIMES THEY COME BACK…FOR MORE släpps på video i USA.

Mars

31:a STORM OF THE CENTURY släpps på video (v.13) i Sverige.
CHILDREN OF THE CORN 5 – FIELDS OF TERROR släpps på video i Sverige.

April

THE LONG WALK ges ut i en pocketutgåva. Den kommer även att följas av nyutgåvor av ROADWORK och "THE RUNNING MAN". Inget datum för dessa är dock satta.

Maj

DEN GRÖNA MILEN släpps inbunden på svenska i en volym av Bra Böcker.

Juni

NIGHTMARES IN THE SKY släpps i pocketformat av Pocketbooks.

Juli

BAG OF BONES släpps på engelska i pocket från Pocketbooks i USA.

September

HEARTS IN ATLANTIS kommer antagligen att publiceras på engelska från Scribner.
Novellsamlingen "999" släpps av Avon och Hodder & Stoughton. (limited versionen kommer att ges ut av Hill House/Cemetery Dance, antagligen någon eller några månader tidigare)..

Våren 1999

VÄKTARNA släpps på svenska av Bra Böcker.
NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP - ANDRA BOKEN släpps på svenska av Replik.

Hösten

THE GREEN MILE kommer antagligen att få biopremiär i USA under hösten.
THE GREEN MILE. En bok OM filminspelningen kommer att ges ut i samband med att filmen får premiär.
THE SHINING – TV serien visas i tre delar på svensk TV
BAG OF BONES kommer, översatt av John-Henri Holmberg, på svenska (Bra Böcker).

Eventuellt under året

CHILDREN OF THE CORN 666 kommer antagligen att få videopremiär i USA under året.
DESPERATION (film)
NIGHT FLIER (video i Sverige)

[Lilja]

Vi vill även påminna om att alla våra gamla utskick finns bevarade på nätet på adressen:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/arkiv-f


Tävlingsresultat

I förra numret – julnumret – hade vi ju en gissningstävling där det gick ut på att komma med ett förslag på hur många ark papper som ingick i vinsten (THE PLANT 1-3), och visst har det kommit in förslag. Allt från 7 till 97 ark har kommit in, men ingen har prickat rätt. Rätt svar var 62 ark och närmast kom – trumpeter, fanfarer och hurrarop – kom Andreas Eriksson i Partille med en gissning på 52 ark, alltså endast 10 för lite. Tvåa, dock utan pris, kom Cesa i Kumla med 73 ark – med andra ord skilde det endast ETT ark mellan ettan och tvåan!

Vi säger grattis till Andreas! Priset kommer per post så snart som möjligt!


Efterord

Så var 1998 slut! Men deppa inte för det – 1999 har mycket att bjuda på, inte minst här i Följeslagarna! Redan nästa vecka inleder vi 1999 med en spännande artikel om hur Stephen King/Peter Straub samarbetet TALISMANEN kom till. Tills dess – ha det så bra och skicka GÄRNA in era åsikter och önskemål om 1999! Tack på förhand!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025