UTSKICK UR ARKIVET

F Ö L J E S L A G A R N A # 3 2 - 9 9 0 1 1 1

FÖRORD

Då var det måndag igen och dags för det första "mellannumret", som vi valt att kalla de här utskicken som saknar avdelningen OUMBÄRLIGA TING. Denna gång har vi istället en liten slags krönika över Anders liv med King. Om det är någon av er som vill bidra med en liknande krönika eller någon annan text om King så är det bara att skicka in det till oss så ska vi läsa och begrunda och i bästa fall publicera det efter hand.

Vi är i dagsläget lite osäkra på vad dessa mellannummer ska innehålla, risken finns ju att de fasta inslagen – NYHETER FRÅN TERRITORIERNA och BUTIKEN – blir tunna och då finns det egentligen inte så stor anledning att skicka ut någonting den veckan. Med andra ord så är vi nära på desperata efter fräscha idéer så hör av er för sjutton!

För övrigt har vi gjort en mindre uppdatering av vår hemsida, gjort den lite mer aktuell så att säga. Ta en titt om ni vill. Vi kommer att under våren jobba på en svensk Stephen King FAQ som ska ligga på hemsidan, men mer information när den är klar!

Ha det bra till nästa gång! – Lilja & Anders
Medlemsantal: 76


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

Som vanligt är det torrt på nyhetsfronten, men vi har fått fram lite uppgifter som kan vara intressanta för de filmintresserade svenska King diggarna, tyvärr är de rykten som finns lite motstridiga om man jämför med vad filmbolagen meddelar:

* SOMETIMES THEY COME BACK...FOR MORE, släpps av Egmont i Juni.

* THE GREEN MILE, enligt rykten har Warner rättigheterna i Sverige och kommer antagligen att släppa den i år...förhoppningsvis på bio! Warner meddelade dock att de inte hade någon kännedom om filmen.

* CHILDREN OF THE CORN 5, inget releasedatum finns för filmen än. Rättigheterna ligger hos ScanBox

* STORM OF THE CENTURY, kommer som tidigare sagt ut i butik 31:a mars och kommer att vara uppdelad på tre kassetter.

* THE NIGHT FLIER, filmen vi alla väntar på finns det tyvärr inte så mycket att berätta om. Enligt ryktena är det ScanBox som har rättigheterna. Från ScanBox meddelar man att de inte vet något om filmen. Håll tummarna!!!

Mer filmnyheter: filmatiseringen av DESPERATION ligger just nu på is, men efter att ha tittat på sidan: http://www.aint-it-cool-news.com/display.cgi?id=2776 så får man verkligen hoppas att det händer något med filmen snart. På denna sida skriver Moriarty en artikel som Kings manuskript till filmen som denna snubbe tydligen läst, och det verkar inte alls dumt. Så här skriver han:

"Manuskriptet är suveränt och visar att King äntligen lärt sig att komprimera och forma om sitt eget material. Det finns fortfarande några ’författaraktiga’ delar i manuset som gör det lite segläst, men storyn är forcerad. Karaktären på det onda i filmen hålls hemlig tillräckligt länge för att få det att vara riktigt mystiskt, men avslöjas tidigt nog för att verkligen staka ut filmens slut. Rollkaraktärerna är välskriva och genuint humana – något som är väldigt viktigt i en sådan här sorts film."

Moriarty skriver vidare att problemet verkar vara att New Line vill fylla filmen med stjärnor som egentligen inte passar in. "Det här är ingen filmstjärnefilm", anser Moriarty. "Sätt ihop en smart, välrespekterad rollista och lita på att de sätter lite klass på filmen. Gör det som en P.T. Anderson film – ’indie’-skådespelare med riktig trovärdighet. Jag vet att Christophen Walken (John Smith i THE DEAD ZONE filmen, med mera) är intresserad av rollen som Collie, den ondsinta polisen som inleder filmen. ANLITA HONOM! Ni behöver inte större namn än så."

Följeslagarna väntar med spänning på fler nyheter om filmatiseringen av DESPERATION!


TIPS

Jag tillbringade de två första dagarna av 1999 åt THE LOST WORKS OF STEPHEN KING av Stephen J Spignesi och jag vill bara säga att den rockar hårt! Enormt intressant, analyserande, underhållande och lättsam. Den är väl snarare inriktat till ordentligt hängivna samlare, men är väl intressant. Dessutom bilder av opublicerade manus av King, kortare utdrag, kommentarer och analyser. Otroligt välskriven. Dan Linder

Vi kommer att skriva en omfattande artikel om Spignesis bok senare i vår och i samband med det även ha en intervju med mannen, men tills dess kan ni ju försöka få tag i boken och läsa den.


MITT LIV MED KING

När jag var runt 12-13 år gammal hade jag en kompis som vi kan kalla Johan för det var exakt vad han hette och heter än i dag. Denna kompis var lite mer litterärt intresserad än vad jag var vid den åldern och någon dag började han prata om Stephen King. Johan hävdar bestämt att jag vid detta tillfälle sa "Stephen King – sånt skit!", men det har jag inget minne av...

Hur som helst fick jag för mig att testa att läsa en av hans böcker. Valet föll på CUJO som jag i sin som tid betade av. Jag minns att vi plus ytterligare en människa hyrde filmatiseringen av CUJO och kollade på den, så CUJO blev både min första Kingbok och första Kingfilm.

Johan hade förstås flera Kingböcker så jag lånade dem en efter en och läste för fulla muggar. Jag minns att jag den hösten (1986) köpte min första Kingbok och det var FÖRBANNELSE samt att jag fick DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN i julklapp av min bror. Våren därpå shoppade jag loss ordentligt på bokrean och började sakta men säkert bygga upp en samling. Det var i samma veva som jag och Johan författade några ytterst pinsamma brev till King, och jag minns än idag den otroliga känslan av att komma hem från skolan och hitta ett litet brev med Stephen King som avsändare. Det var helt otroligt!

Något år senare började jag skriva brev till Kings dåvarande svenska förlag – Legenda – och byggde upp en bra kontakt med dessa som ledde till diverse oväntade presenter med jämna mellanrum; skyltar, DET-knappar och klistermärken, en STARK-tröja och även en bok (KNACKARNA, flera månader innan den kom ut), med mera. Det var en härlig tid och jag är väldigt tacksam för det som Legenda gjorde för mig, att de stod ut med mina väldigt fåniga brev med frågor och förslag (jag gav dem bland annat förslag på svenska titlar, vilka de lovade att framföra till översättarna, men lyckligtvis antogs inget av mina – idag faktiskt helruttna – förslag).

Åren gick och jag köpte givetvis varenda bok som kom ut, nästan alla i alla fall. Jag blev äldre och började på Komvux och fick plötsligt tillgång till den fantastiska uppfinningen Internet och kom på att man kunde surfa efter Kinginformation. Helt plötsligt dök det upp en massa böcker som jag inte hade en aning om att de fanns, och i samband med detta hittade jag ett par mystiska utskrifter från något som kallades SKEMERs (vad jag inte visste då var att det var Lilja som skrivit ut dessa). När jag något år senare skaffade en egen dator med internetabonnemang visste jag direkt vad jag skulle surfa på.

Jag gick med i SKEMERs och lärde känna en massa trevligt folk och gjorde några mycket givande byten som innebar att jag kunde läsa de böcker som inte kommit ut i Sverige. En helt ny Kingvärld uppenbarade sig, med limited editions, shortstories och en massa annat trevligt. Trots att jag egentligen inte har råd har jag införskaffat några limited editions och andra dyra böcker, och det mycket tack vare de utskrifter som Lilja lämnade efter sig på Komvux!

Ja, det var väl i korta drag mitt liv med King. Jag hoppas att det livet fortsätter länge!

[Anders]FRÅGOR & SVAR

1. Tja, undrar om King ofta är ute på föreläsningsturnéer och andra uppträdanden? Dan Linder

- Njä, det kan man väl inte påstå. Senaste gången han gjorde en större turné var väl i samband med INSOMNIA, då han åkte landet runt på sin Harley och besökte små bokhandlare. Det var ju bland annat då han fick inspiration till DESPERATION. I övrigt tror jag att King väljer sina framträdanden med omsorg, han ställer dock mer än gärna upp för sin hemstad när det gäller olika saker, men så omfattande som det var nu med BAG OF BONES brukar det ju inte vara. [Anders]

2. Hej! Jag har en fråga. När beräknas boken ON WRITING komma ut? Blir det under år 2000? Susanne Fridh

- Svar: ja! Om det blir under våren eller på hösten är ännu oklart, men mest troligt är hösten. Nu i höst kommer samlingen HEARTS IN ATLANTIS med fyra Kingstories i olika längder. [Anders]

3. Hej, jag vet att det här är helt jättesvårt att svara på men jag undrar vilka honorar (löst räknat) King får för kortberättelserna han brukar göra i New Yorker eller till de antologier där han varit med. Har aldrig sett en siffra på det (när det gäller romanerna handlar det om miljoner, det lär väl vara mindre när det är fråga om noveller och dyl), har ni? ? Dan Linder

- Oerhört svår fråga att svara på. Jag skickade vidare den till Bev Vincent som brukar kallas "the man with the answers", för skulle någon veta detta så skulle det vara han. Så här svarade han:

"Jag vet inte och jag tror inte att någon gör det. Jag är säker på att det någonstans finns riktlinjer för bidrag till vissa av dessa magasin (typ Fantasy & Science Fiction) tillsammans med honoraruppgifter, men tidningar som The New Yorker tar sällan emot obeställda bidrag och deras honoraruppgifter för beställda berättelser är förmodligen inte för allmänheten." [Anders]

- Enligt Stephen Spignesi fick författarna med historier i den kommande samlingen 999 $300,000 (2,400,000/29 = c:a 83000 till varje författare) i förskott att dela på, sen vet jag inte om det kommer mer i form av intjänade summor. Det är det enda jag vet. [Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Niklas Sundelius
* VARULVENS ÅR och DÖDSBÄDDEN (inbundna) saknas för att göra min samling svenska böcker komplett.

- Cesa
* Arkiv X-avsnittet "Chinga" till rimligt pris. Bor du i Örebrotrakten kan vi snuva posten på portot :)

- Stefan Söderlindh
* Skulle vilja köpa ett ex av VINTERVERK (pocket). Är det någon som har den och vill sälja, maila då mig!

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000). Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- + porto och försäkringar vilket ni kan undkomma om ni bor i Stockholmsområdet. Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* ONDSKANS VÄSEN (Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren 100:-
* SVARTA SYNER (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids),Dojan(Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication) 100:-
* I NÖD OCH LUST (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson) 100:-
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.


EFTERORD

Så var det slut för detta nummer. Nästa vecka är det åter dags för ett av de längre numren. Då kommer ni bl.a. att kunna läsa mer om boken "Stephen King from A to Z" av George Beahm.

Som alltid ser vi även fram emot mail från er. Det kan vara frågor, åsikter (bra eller dåliga) eller annat som har med King och/eller Följeslagarna att göra…skicka mails!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025