UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #33 - 990118

FÖRORD

Så var det då dags för ett ordinarie utskick igen, och denna gång har Lilja givit sig på George Beahms senaste bok om King – STEPHEN KING FROM A-Z. Läs mer om den i avdelningen OUMBÄRLIGA TING.

I förra numret så bad vi om idéer till vad vi kunde skriva i våra så kallade mellanutskick och vi fick faktiskt in ett riktigt bra förslag från Följeslagaren Cesa. Vad det förslaget gick ut på avslöjar vi inte nu, men det är faktiskt en idé som sträcker sig långt in på nästa år... Hur som helst så är vi fortfarande väldigt öppna för fler idéer och förslag, så tveka inte att höra av er med sådana. Det är bara att trycka "reply"!

Halkiga hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 78


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

Om ni styr era webläsare till följande URL så kan ni beskåda omslaget till Kings kommande bok HEARTS IN ATLANTIS. http://www.gargadillo.com/images/Hearts.jpg

Om ni planerar att spendera lite pengar på den limiterade upplagan av den kommande samlingen 999 så kommer här ett argument för att INTE göra det! Av de 30 författare som medverkar så är Stephen King den enda som INTE kommer att signera boken.

Det ryktas om att den 29-årige regissören (med mera) Robert Rodriguez (Desperado, Mimic, Four Rooms, From Dusk Till Dawn med mera) vill göra film av Stephen Kings kortnovell "The Sun Dog" (Solhunden från MARDRÖMMAR). I ett nummer av Hollywood Reporter (30 november) kunde man på en halvsida läsa om hur Rodriguez låg i förhandlingar om att få göra filmen. Följeslagarna återkommer med mer information när sådan finns.

Doug Hutchisons GREEN MILE journal har bytt adress till http://www.doughutchison.com/gmile.htm. Tyvärr har den inte utökats någonting sedan sist, utan de två sista delarna saknas fortfarande.

Tills sist ett litet konstaterande: vad som från början verkade vara ett stort skämt verkar nu bli allt mer seriöst. Vi syftar givetvis på uppföljaren till CARRIE - THE RAGE: CARRIE 2 – som får oväntat bra förhandsrecensioner. Någon svenskt biopremiär blir det knappast tag om, men det verkar vara värt att se filmen i alla fall.

Charnal House – hemsidan som duktiga Kevin Quigley driver har blivit hackad å det grövsta. Någon har lagt in grova pornografiska bilder på sidan och dessutom ändrat användarinformtionen så Kev inte kan komma åt sin sida i dagsläget. Så om ni av någon anledning surfar in på sidan så har ni härmed blivit varnade.


OUMBÄRLIGA TING - STEPHEN KING FROM A-Z

George Beahms senaste bok om King är en mycket ovanlig bok. Det är ett lexikon, ett lexikon över allt i Kings omgivning och liv. Boken heter STEPHEN KING FROM A-Z, med undertiteln AN ENCYCLOPEDIA OF HIS LIFE AND WORK (ISBN: 0836269144).

I boken har Beahm listat allt han kunnat komma på som har med Kings liv och arbete att göra. Alla böcker och filmer finns med, tillsammans med en massa människor som påverkat Kings liv i någon riktning. Det är alltså inte en bok som handlar om Kings böcker, den här boken handlar om mannen och människan Stephen King.

Under "B" kan vi tillexempel läsa att King hade ett annat husdjur innan den hund han har nu, nämligen en skorpion vid namn "Boris". King fick den som en present vid ett framträdande. Tyvärr så avled den i februari 1985. Längre fram i boken kan man läsa att i gruppen Genesis video till låten "Land of confusion" (den med alla spitting image-dockor) finns en docka föreställande King med. Han ska ha en vit baseballtröja på sig. Det finns även en uppgift om att King hade ett rockband i highschool som hette MUNE SPINNERS.

Sedan fortsätter boken med denna typ av uppgifter, uppblandat med information om diverse människor som påverkat King och hans jobb. Några är t.ex. Owen King (Kings son), Frank Darabont (skaparen av THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE), J. K. Potter (illustratören till Scream Press version av SKELETON CREW), Erik Keene (som bröt sig in hos King 1991) och så rullar det på med allt från inbrottstjuvar till lärare.

Är boken bra då? Jo, det är den! Det är en bok som man ska köpa om man vill veta ALLT om King. Det är inte någon bok för den som endast läser Kings böcker och inte är intresserad av King som människa. Tyvärr så har dock boken lite brister. Troligen har Beahm haft väldigt bråttom när han gjorde den. Den information som finns i boken är bra, men tyvärr så finns inte allt med. OK, jag erkänner att det vore omöjligt att få med allt, men de saker som Beahm har missat är sådan som är ganska uppenbart att det borde ha funnits, t.ex. så fattas filmatiseringen av THE TOMMYKNOCKERS (alla andra TV-filmer finns med) och den bok som det ryktades om att King skulle ge ut för några år sedan - THE PRETENDERS - finns det inte heller någon notering om (det finns dock en notering om en annan bok som det ryktades om att King skulle ha skrivit). Detta är en klar brist hos boken…tyvärr.

När jag skrev OUMBÄRLIGA TING för nummer 25 och skulle ha lite information om King-projekten GHOST, POLTERGEIST och BASEBALL letade jag i Beahms bok men inte heller om dessa fanns det något att hitta…

Ska man då låta bli att köpa denna bok? Nej, det tycker jag inte. Det är mycket bra information i den och priset är inte mer än 120:- (exklusive porto, hos Betts). Personligen skulle jag dock ha betalat mer för en mer komplett bok. Jag hoppas att Beahm kommer med en uppdaterad utgåva inom en inte allt för avlägsen framtid. Gärna med lite mer bilder i…

Betyg:
Av fem möjliga Följeslagare får den tre.

[Lilja]


ETT VARNINGENS ORD...

Trots att Beahm är en bra författare som skriver väldigt intressanta Kingböcker så är han en usel affärsman, i alla fall mot sina kunder utanför USA. Med andra ord: beställ boken från "säkra" bokhandlare och inte direkt från Beahm, även om det kan innebära ett signerat exemplar eller annat. Båda Lilja och jag har fått vänta extremt länge för att få våra produkter, trots påminnelser via e-mail och andra metoder. Men skaffa böckerna för sjutton!

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

1. Är det någon som hört något mer om Kings uttalande förut om att uppdatera DANSE MACABRE? Dan Linder

- Det kan man nog lugnt konstatera att det är något som inte kommer att hända. Hur intressant skulle det egentligen vara? Det skulle i så fall vara om han fortsatte där den första boken slutade, men frågan är om det verkligen är så intressant. ON WRITING kommer ju att vara lite åt DANSE MACABRE hållet, det vill säga självbiografisk och så, och det får väl ses som en liten, liten uppföljare till DANSE MACABRE. [Anders]

2. Det vore ju kul att få veta vad Kings sekreterare gör förutom att sätta brev i mappar om folk som har fått sitt bokomslag signerade. Dan Linder

- Det skulle vi också, och tro oss: vi har försökt och försökt, men hittills inget resultat. Håll tummarna! [Anders]

3. Jag vet att King blev stämd av en tokig kvinna för tio år sedan som hävdade att King snott MISERY från henne. Har det här hänt King fler gånger? Dan Linder

- Jo då, det har, och lär säkert hända, fler än en gång. I det fallet du nämner så hävdade kvinnan att King hade spionerat på henne och på så vis stulit hennes idéer, en av idéerna han skulle ha stulit var MISERY. Kvinnan ville ha ALLA intäkter King fått för boken. Av förståeliga skäl gick aldrig ärendet vidare till domstol.

Vid ett annat tillfälle påstod en man att King hade stulit en ide, från ett manus han skrivit, om en besatt bil. Mannen kunde aldrig bevisa att det var sant, så även detta rann ut i sanden. [Lilja]


EFTERORD

Tyvärr tar veckans utskick slut nu, men vi laddar batterierna inför nästa nummer där vi kommer att köra något slags kåseri om ett illasinnat rykte tillsammans med vanliga inslagen. BUTIKEN är det dags för också, så skicka in annonser och sånt. Vi tar som vanligt emot all slags input i form av åsikter, idéer, frågor, tips och annat, så det är bara att bombardera oss med brev!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt