UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #34 - 990125

FÖRORD


Dags för årets andra mellannummer. Idag kåserar vi lite kring ett väldigt obehagligt rykte som cirkulerar där ute i Kingvärlden. Man kan fundera lite på hur alla dessa rykten uppstår och om det finns någon substans i dem. Det bästa är väl att ta dem med en nypa salt.

Hej, förresten! I samband med detta utskick skickar vi även ut ett annat brev som vi vill att alla svarar på. Vi försöker nämligen "kartlägga" Följeslagarnas medlemmar, det vill säga var de bor, hur gamla de är och så vidare. Som det också står klart och tydligt i det separata brevet så är detta något vi vill ha av rent statistiska skäl och personuppgifterna kommer inte att figurera på vår hemsida eller i andra offentliga sammanhang.

I övrigt finns det inte mycket mer att säga än att önska er en trevlig läsning!

Glada hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 81


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

Efter de senaste veckornas orgier i filmnyheter kan vi nu stolt presentera lite boknyheter!

* NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP, ANDRA BOKEN kommer att komma ut i april

* DEN GRÖNA MILEN (alla delarna i samma bok) kommer precis som de separata delarna att tryckas i kartonage, vilket är ganska unikt. Omslaget kommer att bli det samma som på den amerikanska samlade volymen.

* HEARTS IN ATLANTIS kommer troligen vecka 40, det vill säga 4-10 oktober.

THE GREEN MILE filmen kommer att få en officiell hemsida. Adressen blir inte helt oväntat http://www.thegreenmile.com. Just nu finns det bara en "under construction" sida, men så fort den är klar kommer ni att kunna läsa det i Följeslagarna!

Apropå THE GREEN MILE så har Ain’t It Cool News en spännande artikel om specialeffekterna i filmen. Man blir allt mer sugen på denna film... Adressen är: http://www.aint-it-cool-news.com/display.cgi?id=2869 Det har även rapporterats från annat håll att filmen ska ha amerikansk premiär redan den 16 juli, men det känns lite osäkert i dagsläget.

BarnesAndNoble.Com har nu börjat leverera boken STORM OF THE CENTURY. Det finns dock inte några spår av den i bokhandlarna ännu, vare sig i USA eller här hemma.


ETT ILLASINNAT RYKTE

För ungefär ett år sedan hade jag en ALU-plats på Studiefrämjandet i Örebro. Det tog inte lång tid innan min handläggare kom på mitt intresse för Stephen King i och med att jag kollade in diverse sidor på Internet dagligen. Min handläggare hade då inte läst en enda Kingbok men kände i alla fall till honom och ställde plötsligt en oväntad och konstig fråga: "Är det sant att det egentligen är hans fru som skriver alla böcker?"

Jag skrattade till och försäkrade att så inte var fallet, och hävdade att King var en mycket produktiv författare. Jag har inte tänkt något mer på saken till jag härom veckan stötte på alt.books.stephen-kings FAQ om allas vår favoritförfattare. Jag såg att FAQ:en var uppdaterad ganska nyligen och läste igenom den för att se vad som var nytt.

Ganska långt ned i FAQ:en stod den konstiga frågan igen, denna gång lite modifierad: "Är det sant att Tabitha skrev DOLORES CLAIBORNE, GERALD’S GAME och ROSE MADDER?". I svaret stod det att det inte var något annat än ett illasinnat rykte som förmodligen uppstått efter en gammal fördom om att en manlig författare inte kan skapa trovärdiga kvinnliga huvudkaraktärer.

Detta satte igång lite tankeverksamhet hos mig. Det är absolut inte så att jag betvivlar att det verkligen ÄR King som skrivit böckerna – något annat vore ju otänkbart – men å andra sidan är det faktiskt lite lustigt att det kom tre böcker på raken med starka kvinnliga huvudkaraktärer. Historiskt sett så har ju faktiskt ingen tidigare bok haft en kvinna som huvudperson på samma sätt som i just dessa tre böcker, men å andra sidan har kvinnorna i Kings böcker alltid varit trovärdiga och bra beskrivna.

Faktum är ju att Kings absolut första bok hade ju en kvinnlig huvudperson – CARRIE, och karriären har ju haft både en och annan kvinna i viktiga roller, så egentligen är ryktet både helt onödigt och extremt fånigt.

Varför skrev då King dessa böcker? Jag ställde frågan till en bekant Kingkännare och denna berättade att King hade tydligen en tjejkompis under collegetiden som blev slagen av sin kille, och i sina böcker har King – av en okänd anledning – försökt ta itu med detta problem. Dolores Claiborne, Jessie Burlingame och Rose Daniels är inte de första kvinnorna i Kings böcker som blivit misshandlade. Den första var Bev i IT.

Kontentan av detta är förstås att man ALDRIG ska tro på rykten, speciellt inte de med en negativ klang.

[Anders]


STOR OMRÖSTNING

Nu när det snart är dags för Oscarutdelningen (OK, om en månad lite drygt) tänkte vi hålla en egen omröstning här i Följeslagarna. Vi tycker nämligen att det skulle vara roligt att få reda på vilka av Kings verk som ni gillar bäst. Därför ber vi er nu skicka in era tre favoriter (i rangordning från nummer 1 till nummer 3) i följande kategorier:

* BÄSTA BOK.
* BÄSTA KORTHISTORIA.
* BÄSTA FILMATISERING.

Vi kommer sedan att sammanställa detta till en tre-i-topp över era åsikter. Detta blir naturligtvis både mer intressant och rättvisande om så många som möjligt skickar in sina favoriter.

Lite praktiska detaljer:
* Sätt ordet "OMRÖSTNING" som Subjekt i era mails.
* Skicka in era bidrag senast den 16:e februari (resultatet kommer att presenteras i nummer 38, 22/2), i och med detta finns det ingen anledning att stressa fram ert svar. Påminnelser kommer att gå ut i samtliga nummer till och med den 16:de.
* När ni skickar in era titlar, ange då antingen de svenska titlarna eller originaltitlarna. Detta eftersom ingen av oss är speciellt bevandrade i titlarna på andra språk (vilket skulle kunna leda till missförstånd).
* När det gäller korthistorier och böcker får ni rösta på ALLT som King skrivit och som ni läst. Det spelar alltså inte någon roll om det är översatt eller endast finns publicerat på engelska. Det spelar heller ingen roll om det publicerats i en "officiell" Kingbok eller inte (alltså är det fritt fram att även rösta på historier som endast publicerats i obskyra tidningar). Ett litet klargörande dock: Bachman böckerna är böcker och inget annat!


FRÅGOR & SVAR

1. Hej, jag undrar vad ni vet om nyhetsbrevet/tidningen Castle Rock, som man har läst om i olika sammanhang, bl a i The Stephen King Companion. Vad är det för något? Går det att prenumerera på från Sverige? Michael Nystås

- Snacka om bra timing! Just Castle Rock, och andra fan-relaterade saker, hade vi tänkt ta upp i nästa veckas OUMBÄRLIGA TING, så håll ut en vecka till, Michael och alla ni andra som har funderingar kring detta! [Anders]

2. Vet ni om det finns något handskrivet bokmanus av King redo att auktioneras ut? Har det förekommit sånt? Dan Linder

- Det jag har hittat är något som kallas för THE STEPHEN KING NOTEBOOK. Den donerades till en välgörenhetsauktion den 1:a maj 1988 och innehåller följande:
* KEYHOLES – en icke avslutat korthistoria eller möjligen början på en novell på 768 ord.
* Noteringar från King till sig själv och sin fru.
* Kings handskrivna manus till SILVER BULLET.
* Mängder av sidor där King löser mattetal för hand.
[Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Niklas Sundelius
* VARULVENS ÅR och DÖDSBÄDDEN (inbundna) saknas för att göra min samling svenska böcker komplett.

- Cesa
* Arkiv X-avsnittet "Chinga" till rimligt pris. Bor du i Örebrotrakten kan vi snuva posten på portot :)

- Stefan Söderlindh
* Skulle vilja köpa ett ex av VINTERVERK (pocket). Är det någon som har den och vill sälja, maila då mig!

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000).
Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- + porto och försäkringar vilket ni kan undkomma om ni bor i Stockholmsområdet. Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* ONDSKANS VÄSEN (Prime Evil), Kartonnage, ISBN 91-582-1714-2, Kinghistoria: Nattflygaren 100:-
* SVARTA SYNER (Night Visions 5), Inbunden, ISBN 91-32-31591-0, Kinghistorier: Dubbelgångarna (The Reploids),Dojan(Sneakers), Hängiven Tillägnan (Dedication) 100:-
* I NÖD OCH LUST (I shudder at your touch), Inbunden, ISBN 91-32-31671-2, Kinghistoria: Becka Paulsons Uppenbarelser (The Revelations of Becka Paulson) 100:-
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.


EFTERORD

Som vi antydde tidigare så blir nästa veckas nummer tillägnat alla dessa fanclubbar, mailinglistor och andra trevliga "organisationer" som finns för Kingfansen. Följeslagarna är knappast den enda, men kanske ensamma i Sverige/Skandinavien... Man vet ju aldrig! Tills dess får ni gärna höra av er med frågor, åsikter och andra saker som förgyller vår vardag, framförallt så får ni rösta på era favoriter. Vi säger aldrig nej till mails!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025