UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #36 - 990208

FÖRORD

Jaha, då var det äntligen måndag igen och dags för ett nytt nummer av Följeslagarna. I detta nummer har vi ytterligare lite mer information om den kommande boken THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Tyvärr har vi lite tråkiga nyheter när det gäller VÄKTARNA också men mer om det senare.

Vi vill även passa på att tacka alla som skickat in sina val i den omröstning som vi nu genomför. Resultatet är än så länge mycket öppet och intressant, fortsätt att skicka in era bidrag, ni som inte redan gjort det.

Även medlemsregistret har utökats sedan förra veckan, numera är vi uppe i 63 av 85. Vi vill fortfarande uppmana de som ännu inte skickat in sina uppgifter att göra det så fort de bara kan.

Ha det bra – Lilja & Anders
Medlemsantal: 85


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON:
Som vi berättade förra veckan så kommer King att släppa en bok med denna titel den 6 april, dvs om endast två månader. Vad är då detta för någon bok? Jo, det är en underlig liten sak. När King var i New York på sin promotionturné för BAG OF BONES så berättade han för en Kanadensisk reporter om en bok som han jobbade på, THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Att den sedan skulle publiceras inom sex månader var det nog ingen som trott.

Boken, som kommer att ges ut av Scribner i en mini-inbunden upplaga, kommer att vara på mellan 192 och 224 sidor och kosta strax under 200:- . Första tryckningen kommer att ligga på 1,250,000 ex.

Detta är handlingen:
- En ung flicka vid namn Tricia McFarlanes föräldrar är nyskilda. I ett försök att hålla samman familjen föreslår hon att hon, hennes mor och hennes bror ska ta en promenad i skogen nära deras hem. Vid ett tillfälle kommer de till ett ställe där stigen delar sig som ett "Y". Tricia, som måste kissa, går åt ena hållet medan hennes mamma och bror går åt det andra. När hon är klar bestämmer hon sig för att gena genom skogen istället för att gå tillbaka samma väg som hon kom. Hon går naturligtvis vilse.

Historien börjar egentligen när hon är vilse i skogen och vi får uppleva alla saker som rör sig i hennes huvud. Alla hennes rädslor, både de som är verkliga och dom som inte är det. Hon har även med sig sin Sony Walkman, som hon lyssnar på -- hon är ett stort "Boston Red Sox" fan och av en händelse sänds en match på radion… Hon är även en stor beundrare av Tom Gordon, en av spelarna i Red Sox. Tom Gordon blir sedan en person i den lilla flickas huvud, och spelar en central roll i historien.

Kanske finns det något hotfullt i skogen, men å andra sidan, kanske inte…

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON kommer även att ges ut både på kassett (c:a 300:- ) och CD (360:- ). Ett tips är att hålla koll på Barnes And Nobels hemsida, förhoppningsvis kommer det snart att dyka upp ett omslag där…

Boken: http://shop.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=5RTVZPTRTC&mscssid=R6BTCD94PMSH2JR700LHRVHF70C26TN6&pcount=0&isbn=0684867621

Kassetter: http://shop.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=5RTVZPTRTC&mscssid=R6BTCD94PMSH2JR700LHRVHF70C26TN6&pcount=0&isbn=0671045857

CD: http://shop.barnesandnoble.com/booksearch/isbnInquiry.asp?userid=5RTVZPTRTC&mscssid=R6BTCD94PMSH2JR700LHRVHF70C26TN6&pcount=0&isbn=0671045865

Förra veckan rapporterade vi dåliga nyheter när det gällde STORM OF THE CENTURY serien i Sverige, nu har vi ännu sämre nyheter... VÄKTARNA är framflyttad till hösten 1999 och det blir ingen svensk version av BAG OF BONES i år! Återigen får vi vänta i drygt två år för "nya" Kingböcker (VÄKTARNA tar ju till och med TRE år på sig för att komma ut)...

1999 års svenska Kingproduktion, bokmässigt, blir alltså: NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN (april), DEN GRÖNA MILEN – Komplett (maj) och VÄKTARNA (hösten).

Nu har ett mer exakt datum angivits för höstens Kingbok. HEARTS IN ATLANTIS kommer att släppas den 21:a september, just det, på Kings födelsedag!

http:///www.doughutchison.com – THE GREEN MILE journalen, skriven av Doug Hutchison (Percy Wetmore) är nu komplett. I den sista, väldigt gripande delen, skriver han att filmen ska ha premiär i november 1999. Warner i Sverige säger fortfarande att det inte är bestämt om filmen ska komma till Sverige, men det är det väl självklart att den gör!?

http://www.simonsays.com/excerpt.cfm?isbn=067103264X&filetype=CH01 – I väntan på STORM OF THE CENTURY kan man nu läsa den första "akten" på nätet på ovanstående adress. En liten varning dock, sidan är ganska stor så det tar en stund för den att laddas. Apropå det, senaste veckan har det ju varit århundradets storm här i Sverige (i alla fall har det känts så) så King har perfekt timing igen...!

I morgon kan dom som har möjlighet att se amerikansk TV se ett par intressanta Kingrelaterade program. King kommer nämligen att göra lite reklam för den kommande miniserien STORM OF THE CENTURY (14:e, 15:e och 18:e februari). Han kommer dels att vara med i "Good Morning America" (ABC) och "The View" (ABC) samt "Late Night With Conan O'Brien (NBC).


STEPHEN KING OCH ANTHRAX

En gång i världen fanns det ett hårdrocksband (eller thrash metal om man ska vara exakt) som hette Anthrax. Eller, fanns och fanns, de finns ju fortfarande, men det är ganska länge sedan de var bra. En av de saker som gjorde att Anthrax var bra, var att de dyrkade Stephen King!

King fanns alltid med på deras tacklistor ("Hur ska jag göra för att få min första upplaga av CARRIE signerad?" stod det i samband med hans namn på en av skivorna), och fullt naturligt så blev de inspirerade att skriva texter baserade på Stephen Kings berättelser. Jag känner till tre sådana.

1987 kom albumet "Among The Living" som hade två Kingrelaterade texter. Dels titellåten som var inspirerad av THE STAND, samt "A Skeleton In The Closet" som är baserad på förra årets biofilm APT PUPIL. Året därpå kom "State of Euphoria" med Kinglåten "Misery Loves Company", inte helt oväntat baserad på MISERY.

Anthrax har i dessa texter lyckats summera Kingberättelserna på ett mycket enkelt och smidigt sätt, några slags synopsis med andra ord. "Among The Living" inleds på följande vis:

"Disease! Disease! Spreading the disease. // With some help from Captain Trips, he'll bring the world down to his knees. // Power, yes Power! He'll show them all his power. // It pulses through his ice cold blood, a whole world to devour!"

Lite senare i texten tas själva slutkampen upp:

"Man, fights Man! Divided they can't stand! // United, they can battle back, and make him force his hand! // Fear, yes fear! His end is growing near, // He didn't count on Man's good faith, and their will to persevere. "

De tre texterna finns nu upplagda på vår hemsida på adressen:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/anthrax.html

Känner ni till andra låtar med texter baserade på Kings böcker och berättelser? Maila i så fall till oss!

[Anders]


STOR OMRÖSTNING

Omröstningen pågår fortfarande! Regler och dylik information hittar ni på:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/vote.html

En liten nyhet sedan förra veckan är att vi kommer att lotta en vinnare bland de som är med och röstar! Priset är inte bestämt i dagsläget, men det lönar sig alltså att tycka något om King!

Om man – till exempel – inte har läst så många korthistorier och har svårt att komma på tre favoriter, så kan man rösta på enbart en eller två kategorier, men för att kvala in till utlottningen bör man skicka in sina favoriter i alla kategorier.


ICQ-LISTA

En av många intressanta idéer som kom in i samband med medlemsuppgifterna var ett önskemål om en ICQ-lista för Följeslagarnas medlemmar. Det lät som en strålande idé, tyckte vi så ni som har ICQ kan skicka in ert Nickname och nummer till oss så sammanställer vi en lista och lägger ut på hemsidan. Märk mailet "ICQ-lista".


FRÅGOR & SVAR

1. Finns det någon särskild anledning till att King inte signerat 999? Det är ju klart att ingen kan tvinga killen att signera ditt och datt, men det vore kul att veta om det finns någon officiell förklaring. Det är ju lite fattigt utan HANS signatur... Magnus Lange

- Någon officiell förklaring finns inte men jag skulle gissa att det beror på att King just kommit tillbaka efter en omfattande signeringsturné (för att promota BAG OF BONES). Tydligen så är hans hand inte i bästa kondition efter en sådan signeringsturné. Man kan ju även gissa att han är ganska trött på att skriva sitt namn på olika saker... [Lilja]

2. Hej! Är King inblandad i företaget Castle Rock Entertainment? Man kan ju lätt tro det med tanke på namnvalet, Castle Rock förekommer ju mer än en gång i hans böcker... I och för sig hittade jag en massa firmor som hette något med "Castle Rock" i firmanamnet då jag sökte på altavista, men ändå. Fredrik Jacobsson

- Castle Rock skapades av Rob Reiner efter att han gjort STAND BY ME. STAND BY ME, som var en liten film i USA (mätt med deras mått), gick oerhört bra och gjorde Reiner till ett stort namn i filmindustrin. Som tack döpte han bolaget efter Kings fiktiva stad.

King själv har aldrig haft något med bolaget att göra, förutom att han givit inspiration till namnet. Castle Rock ägs för övrigt inte längre av Reiner utan ingår numera i Ted Turners megaimperium. Bland bolagets filmer återfinns bl. a MISERY, THE SHAWSHANK REDEMPTION och THE GREEN MILE. Deras hemsida finns på följande adress http://castle-rock.com/


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Susanne Fridh
* "Leaf-peepers" - The New Yorker Dec 28 1998 - jan 4 1999
* "That feeling, you can only say what it is in french". - The New Yorker june 22/29 1998.
Original eller kopior.

- Cesa
* Arkiv X-avsnittet "Chinga" till rimligt pris. Bor du i Örebrotrakten kan vi snuva posten på portot :)

- Stefan Söderlindh
* Skulle vilja köpa ett ex av VINTERVERK (pocket). Är det någon som har den och vill sälja, maila då mig!

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000). Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- .Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.


EFTERORD

Då var det åter dags att tacka för oss. Nästa vecka är det åter dags för ett vanligt nummer. Då kommer vi att berätta lite mer om Kings verk på kassettband. En ofta bortglömd läsform.

Fortsätt även att skicka in era mails. Som vi sagt tidigare, det kan vara vad som helst... vi läser allt!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025