UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #37 - 990215

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna, dagen till ära ganska fullspäckat med allt möjligt trevligt. Veckans artikel handlar om Kings verk på kassett med lite tips om vad man ska köpa och inte köpa. Ni kommer även att få se bevis för att Följeslagarnas medlemmar KAN påverka bokförlagen, mer om det längre fram!

Apropå förra veckans miniartikel om King och musik så har det kommit in lite respons och exempel på andra kopplingar mellan King och vissa grupper. Vi tackar de medlemmar som bidragit med detta.

Veckans nyheter handlar lite om vad som är på gång för Följeslagarna här framöver samt att vi bjuder på en himla massa länkar till olika intressanta saker

Till sist en extra påminnelse om att i morgon (16/2) är det deadline för bidragen till omröstningen om Kings bästa bok, film och korthistoria! Kom igen nu och skicka in era bidrag!

Trevlig läsning – Lilja & Anders
Medlemsantal: 86


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

Vad är det egentligen som är på gång för Följeslagarna egentligen? Ja, att sätta ihop en vettig planering för detta år är ingen lätt uppgift. Vi anpassar ju vår planering utifrån när böcker och filmer kommer och datumen för dessa har ju kastats om hit och dit nu i inledningen av året, så om vi ska göra som vi har sagt kommer det att innebära att vi kommer att ha två eller flera "recensionsblock" under året, eftersom väldigt mycket kommer på en gång. Vi hoppas givetvis att ni har överseende med det.

Vi håller även på att planerar för att utöka hemsidan med några saker. Dels en svensk Stephen King faq som vi spånar på och eventuellt också en slags nyhetssida, men den sistnämnda konkurrerar lite med oss själva, eftersom vi vill att våra nyheter ska nå våra medlemmar först och sen "allmänheten". Vi får se vad som händer.

Lite om framtiden: i någon av de närmaste utskicken kommer vi att ha en riktig kanongrej! Vi tänker inte avslöja i förväg vad det är för något, men så mycket kan vi säga att det är en intressant intervju med en riktigt spännande person... Vem kan det vara, tänker ni... Vi säger ingenting (men det är INTE King himself)!

I #46 (990419) blir det jubileum! Då är det nämligen ett år sedan det första utskicket kom och det måste firas på något sätt! Planen just nu är att bland annat redovisa resultatet av medlemsuppgifterna, det är en ganska intressant statistik. Ni som ännu inte skickat in era uppgifter ombeds vänligen att göra det – vi vill komma upp i 100%!

Nu till King-nyheterna:

Som ni säkert redan vet så blev det tyvärr ingen Oscarsnominering för filmen SOMMARDÅD. Vi tycker nog att både Brad Renfro (Todd) och Sir Ian McKellen (Dussander) gjorde sig förtjänta av en nominering i klassen "Bästa manliga huvudroll". Eller varför inte en nominering för bästa biroll till David Schwimmer för rollen som Ed French, Todds syokonsulent? Sir Ian McKellen nominerades dock för "best actor" i en annan film – GODS AND MONSTERS.

THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON: Vi har tyvärr hört ryktas att personer med insikt i produktionen av boken inte tror att den kommer att vara färdig till det utsatta datumet (6/4) utan kommer att bli försenad. Vi återkommer med mer så fort vi hör något. Vi kan dock meddela att Scribner har listat boken på sin hemsida http://www.simonsays.com/catalog/author_book.cfm?isbn=067103264X men tyvärr utan utgivningsdatum. Följeslagaren Dan Linder har pratat med Hedengrens bokhandel i Stockholm som säger att de ska ha ...TOM GORDON till försäljning från och med den 26:e april.

http://www.aint-it-cool-news.com/display.cgi?id=3010
För de som inte orkar vänta på STORM OF THE CENTURY finns det en recension på nätet. Läs på egen risk, vi tänker i alla fall låta bli!

Känner man för att kolla in en trailer för STORM OF THE CENTURY kan man ladda hem sådana på adresserna:
http://mod.intervu.net/smirror/ultimatetv/archive/abc/9902/abc_stormofthecentury_9902_28.ram (28K Streaming, RealVideo)
eller:
http://mod.intervu.net/smirror/ultimatetv/archive/abc/9902/abc_stormofthecentury_9902_56.ram (56K Streaming, RealVideo)

http://www.hauntedinkbottle.com/StephenKing.html
...leder till en intervju med King av lite annorlunda slag. Snacket går mest om Aids, THE STAND och vår framtid. Har en känsla av att intervjun är gammal, men läsvärd ändå.

http://www.mostnewyork.com/today/New_York_Now/Television/a-19241.asp
...leder till en färsk intervju i New York Daily News där det bland annat talas om en ny bok om ett priskrig mellan några livsmedelsbutiker i 60-talets Detroit, men det låter snarare som om det borde vara en av berättelserna i HEARTS IN ATLANTIS som ju ska ha 60-talets som gemensam nämnare.

http://www.usatoday.com/life/enter/tv/let007.htm
...leder till YTTERLIGARE en bra intervju med King där han bland annat berättar om sin och Tabbys motvilja angående en planerad sit-com kallad "Stark Raving Mad" som ska handla om en Kingliknande skräckförfattare i Maine och dennes liv. Låter både kul och inte kul på samma gång.

http://programs.npr.org/archives/totn/Day.cfm?Date=02/9/99&Program_ID=TOTN&FileName=TOTN020999
King medverkade i radioprogrammet Talk of the Nation i förra veckan. På ovanstående adress finns en länk till en RealAudio fil från programmet.

http://movielist.simplenet.com/r/ragecarrie2.html
På ovanstående adress kan man ladda ned en trailer till THE RAGE: CARRIE 2, eller kan man det? Vi har försökt flera gånger men det verkar inte funka som det ska. Prova på egen risk!


DET LÖNAR SIG ATT TJATA...

...det har Följeslagaren Stefan Söderlindh fått erfara. Så här skrev han i ett mail i måndags:

"Ja, då var det klart. Efter fyra månaders ständigt ringande till Bröderna Wahlströms förlag så har dom beslutat att ge ut DÖDSBÄDDEN igen. Boken kommer att ges ut det här året (enligt Gunilla Ahnegård som är redaktör) och kommer antagligen att vara i pocket."

Ytterligare en bok att räkna in bland årets svenska Kingskörd!


OUMBÄRLIGA TING – KINGS VERK PÅ KASSETT

Böcker på band, finns det verkligen någon mening med att lyssna på det…speciellt när man lika gärna kan läsa boken? Ja, kanske om man inte har så mycket tid över till att läsa kan det ju vara bra med kassetter. Man kan ju t.ex. lyssna på väg till jobbet eller skolan, i bussen eller i bilen…eller när man städar eller diskar. Är då detta den enda anledningen till att man ska lyssna på böcker? Nej, verkligen inte!!!

Ni som redan lyssnat på någon av Kings böcker vet redan vad jag pratar om. Om man har turen att få en bok som är inläst av en bra berättare kan det vara en underbar upplevelse.

Av Kings böcker finns det två typer av kassettböcker. Den första är den som man oftast tänker på när man hör ordet kassettbok. Den varianten då någon läser boken rakt upp och ner, förhoppningsvis med en stark inlevelse. Den andra varianten är när det gjorts en dramatisering av boken, som en radioteater. De av Kings böcker som finns dramatiserade är THE MIST (som för övrigt är inspelad i 3D-sound) och PET SEMATARY. Enligt rykten skall det även finnas en dramatisering gjord av SALEM’S LOT, detta har jag dock inte fått bekräftat.

Vilket är då bäst? Ja, personligen tycker jag att den första varianten är bäst. När boken dramatiserats kan den bli lite svår. Det kan vara svårt att fatta vad som händer och vad personerna tänker och känner. Det krävs mer av en sådan kassettbok än det gör av en "vanlig" för att det ska bli bra.

De där någon bara läser boken blir då oftast bättre, man kan, precis som när man själv läser boken, få en känsla för vad personerna tänker och känner. Tyvärr så ges dessa kassettböcker ut i två olika varianter. I vissa så har man kortat ner boken, dvs man har struntat i vissa delar av boken. Detta är naturligtvis idiotiskt! Det är ju som att inte läsa hela boken. Anledningen till att detta görs är för att man ska få in boken på färre kassetter och därför kunna ta ett lägre pris, vilket i sin tur leder till att de får fler ex sålda. Dessa kallas för "abridged" och de oavkortade kallas för "unabridged".

Utav Kings böcker finns de flesta på kassett, åtminstone på engelska. De flesta är inlästa av en man vid namn Frank Muller, som gör ett mycket bar jobb. Några av böckerna är även inlästa av King själv, bl.a. THE DARK TOWER 1 – 3. Tyvärr hade han inte tid att läsa in del 4 utan det fick Muller göra. I samma veva passade Muller även på att läsa in del 1 – 3 också, så om ni ska införskaffa någon av dessa rekommenderar jag er att i första hand försöka få tag på de som är inlästa av King själv, han gör ett kanonjobb!

På senare tid har Kings böcker även börjat släppas på CD, då till ett lite högre pris. Detta kan man ju bara tacka för, (inte det högre priset utan att de gått över från kassett till CD) ett kassettband är ju inte lika hållbart som en CD, det kan ju alla som svärande trasslat loss ett band ut bandspelaren intyga. De böcker som finns för tillfället på CD är THE MIST, BAG OF BONES samt den kommande THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON.

Vilka King böcker som finns på kassett är onödigt och omöjligt att lista. Så vitt jag vet finns alla titlar utgivna på kassett eller CD. Det är även en svår uppgift all lista alla, dels för att de ges ut av olika förlag men även för att de ges ut i olika konstellationer. I en box kan en del från SKELETON CREW, en del från NIGHT SHIFT samt någon annan korthistoria finnas samlade. Vissa är abridged och vissa är unabridged och ytterligare vissa finns i båda versionerna. Om ni ska köpa kassettböcker är det alltså lättare att börja i andra änden, bestäm er för vilken titel ni vill ha och kolla upp vilka varianter den finns i.

Vad finns då på svenska? Ja, det beror på om ni vill äga dom eller nöjer er med att låna dom. De titlar som finns till försäljning är endast två, HÖSTGÄRNING och VINTERVERK, båda från boken VINTERVERK, dessa är dock ganska så svåra att få tag på. Dock finns chansen att låna de flesta titlarna på biblioteket. Så vitt jag vet finns alla titlar inlästa för att personer som är synskadade ska kunna njuta av Kings verk. Tyvärr så lånar en del bibliotek endast ut dessa böcker till synskadade personer, men det kan ju vara värt ett försök om ni är intresserade...

Till sist vill jag ge er några råd innan ni ger er ut och införskaffar Kings böcker på kassett eller CD.
#1: Köp ALLTID "unabridged" versioner. En "abridged" version är som jag sa tidigare som att strunta i vissa delar av en bok.
#2: Om ni behärskar engelska språket tillräckligt bra, köp ALLTID de engelska varianterna. De svenska blir aldrig lika bra.
#3: Kolla ALLTID upp om King själv läst in boken, köp då ALLTID den versionen.

[Lilja]


STEPHEN KING OCH MUSIK

* Apropå er artikel om Anthrax förhållande till King, så har jag ett annat lysande exempel. Nämligen det suveräna bandet Ramones, som i mitt tycke faktiskt är mer King-relaterade. Det första och mest tydliga är ju att de på Kings inrådan skrev temat till filmen PET SEMATARY, samt även medverkar med en av deras mest kända låtar; "Sheena is a punkrocker" (spelas i lastbilen vilken kort därefter kör på Gage). Även i flera texter nämner de Stephen King, och en låt är även döpt till "Danny Says", inspirerad av Danny Torrance i Varsel (själva låten har dock inget särskilt med boken att göra, utom raden "Danny says we got to go").

Detta vet jag inte om det är helt korrekt, men det har också sagts mig att det var (är?) just Ramones som King helst lyssnade på i samband med skrivningsprocessen av många böcker. Jag vet som sagt inte om detta är riktigt, kanske ni eller någon annan på listan har någon aning? Nu har jag inte studerat min SKEMERS-historia så noga, vilket kanske gör att jag framställer mig som extremt okunnig, men jag är så gott som helt säker på att King åtminstone är ett stort fan av Ramones (sånt där om att han skulle lyssna på dem under skrivandet, och liknande påståenden är ju oftast bara skrönor, men ganska intressant ändå). Jonny Klingvall

- Det stämmer att King är ett stort fan av rockmusik, men vilka band det gäller speciellt har kanske aldrig framgått, men man kan ju misstänka att Ramones är ett av dom med tanke på att de citerades friskt i boken PET SEMATERY och de skrev ju mycket riktigt låten på beställning. Ett annat band med en liknande koppling är AC/DC som specialskrev några låtar till filmen MAXIMUM OVERDRIVE. [Anders]

* Med anledning av Anthrax - ett annat stenhårt (?) gäng, nämligen Twisted Sister har, på plattan "Stay hungry" dedikerat låten "Horror-Teria The Beginning" till Stephen King. "Dedicated to Stephen King - thanks for the inspiration" står det efter låttiteln i det inre skivfodralet (jag har den på vinyl).

Låten är indelad i två avdelningar A). Captain Howdy och B). Street Justice. Inledningen på Captain Howdy, skulle kunna vara taget från förordet i en Kingbok:

"Oh, it's so nice to see you all inside my dreamy little world // And it's so nice to be with all you lovely little boys and girls // Make yourself comfortable // My place is so divine // Don't you think it's wonderful // Say yes! you're on my time"

Man kan väl inte säga att texten har så mycket med King att göra (mer än att de är ganska kusliga... :-) Björn Folbert

- Vad som är intressant i sammanhanget är att gamle gode Dee Snider i Twisted Sister nyligen gjort en film av låten där han själv spelar just Captain Howdy. Kommer snart (?) till en videobutik nära dig! [Anders]

* Ni undrade om låttexter med King-referens. Ett av de mest uppenbara exemplen måste vara "skate-punk"-bandet Pennywise från Kalifornien. Givetvis har de tagit namnet från SK. De har till och med en låt med titeln "Pennywise". Har tyvärr inte mer info om bandet då de inte tillhör mina favoriter direkt.

"Pennywise // clear your mind hide your fear // don't look around don't turn around pennywise is here // evil lurks in his eyes // the clown they call pennywise // he's a monster he's not human he's more than just a figment of your imagination you can't run can't hide there's no way to escape pennywise // he'll creep inside your soul at night and torment nice and slow // don't turn around or look around pennywise will know // he'll make you wish that you were dead and make it hard to cope // he'll make you wish that you were dead and hanging by a rope" Hans Mogren

- Japp, bra exempel. Inga favoriter i min bok heller! [Anders]


STOR OMRÖSTNING - SISTA CHANSEN

Omröstningen går in i slutskedet! Regler och dylik information hittar ni på:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/vote.html
Genom att rösta deltar nu automatiskt i en liten tävling där vinnaren får välja ett fint pris. Om ni har problem med att få ihop 3 röster i någon av kategorierna går det bra att bara rösta i en eller två kategorier. Observera att det fortfarande måste vara tre böcker eller filmer eller korthistorier ni röstar på. För att kvala in till tävlingen krävs det dock att ni röstar i samtliga kategorier.

Glöm nu inte att sista dagen att skicka in era röster är den 16/2, dvs i morgon!


ICQ-LISTA

Vi har fått in 10 ICQ-nummer och lagt upp dessa på hemsidan. Adressen är:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/icq-html
där även ni som ännu inte skickat in era nicknames och nummer kan posta dem.


FRÅGOR & SVAR

1. Jag undrar om det finns någon hemsida ute på nätet med omslagbilder från Kings filmer? Susanne Fridh

- För de som inte vet det så har jag en sida där jag samlat så många omslag till Kingböcker jag har kunnat få tag på. Just nu är jag VÄLDIGT nära 1000 omslag, och emellanåt får jag frågan om jag inte ska ha videoomslag på sidan också. Jag brukar då svara att jag varken har plats för dem eller tid att leta rätt på några, men jag brukar i min tur uppmuntra folk att göra just en sådan sida för det tycker jag behövs! Nu får man i stället surfa på olika videobutiker och dylikt för att få se några omslag. www.videobutiken.se är ett bra ställe för svenska omslag och www.blockbuster.com ett bra för amerikanska. OK, vem blir nu först med att göra en sida för videoomslag?! [Anders]


EFTERORD

I nästa nummer kommer vi äntligen att presentera vad Följeslagarnas medlemmar tycker om Kings verk. Det har med andra ord blivit dags att presentera resultatet av vår stora omröstning. Har du inte redan röstat så gör det NU! Ni har chansen till och med i morgon vid midnatt.

Fortsätt även att skicka in andra mail, vi gläds verkligen åt de vi får. Vi har fått in många bra idéer som vi under året kommer att utveckla i form av artiklar och annat. Tycker du att något saknas, berätta det! Annars kan vi inte tillföra det. Ni får naturligtvis även berätta när något är bra.

På återseende!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025