UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #3 - 980504

Förord

Välkomna till det 3:e numret av Följeslagarna! Responsen på de två första numren har varit bra, vi har fått både beröm och till en viss del kritik. Fortsätt att skicka in era åsikter och önskemål. Vi gör detta för er!

Nu finns Följeslagarna på nätet! Vi har sammanställt en enklare hemsida med den information vi kan tänka vara intressant för potentiella medlemmar. Vi kommer givetvis att utveckla sidan, och det första är att lägga till linkar till våra medlemmars egna Kingsidor, så om ni har en hemsida om King bör ni skicka hit URLen omedelbart! Adressen till Följeslagarnas hemsida finner ni sist i detta utskick.

Från och med Följeslagarna #5 kommer vi att köra Butiken i vartannat nummer. Det är den avdelning där Följeslagarnas medlemmar kan utöva byteshandel med varandra. Givetvis gäller detta ENBART saker som har anknytning till King, alltså INGA Koontz-böcker! Där är vi hårda! Skriv kort och ange klart och tydligt om du vill sälja, köpa eller byta. Er ”annons” kommer att publiceras vid tre tillfällen, och om annonsen blir inaktuell under den perioden måste ni meddela oss så vi kan ta bort den. Är det några oklarheter angående turerna kring Butiken så hör gärna av er så rätar vi ut frågetecknen. Skicka in era annonser nu!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 19


Nyheter från Territorierna

King har återigen deltagit i amerikanska Jeopardy. Det sändes den 30/4 i USA. King var med i Jeopardy redan i november 1995 och då vann han mot bland annat David Duchovney (Arkiv X). Hans motståndare denna gång var Regis Philbin och Robyn Quivers. Tyvärr gick det inte lika bra för King den här gången, han kom på andra plats och fick ihop $12,500 som han skänkte till Bangor YMCA.

Hade du bott i USA, eller närmare bestämt Bangor (just det, Kings hemstad) så hade du kunnat se King uppträda med sitt rockband THE ROCK BOTTOM REMAINDERS den 8:e maj. De kommer att genomföra en konsert i Bangor Auditorium och alla intäkter kommer att gå till ”Shaw House”, ett center för tonåringar på rymmen. I nästa nummer av Följeslagarna kommer du att kunna läsa mer om detta (minst sagt) udda rockband.

Samma dag, torsdagen den 8/5 visar Kanal 5 första delen av TV-serien DET. Del två visas veckan efteråt. Serien har visats två gånger förut, och har ni missat den då är detta ett gyllene tillfälle att se denna något snälla tolkning av Anders favorit King-bok. Tyvärr visas den kl 21.00 och då går ju Arkiv X på fyran, så vi vet i alla fall en person som prioriterar fyran framför femman denna kväll…


Oumbärliga ting - Apt Pupil

APT PUPIL - Historien om en förbannelse

Korthistorien APT PUPIL som publicerades i boken DIFFERENT SEASONS (SOMMARDÅD) 1982 skulle först filmatiseras 1988. Producent var Richard Korbitz (som tidigare hade gjort ’SALEM’S LOT och CHRISTINE och huvudrollerna spelades av Ricky Schroder (Todd) och Nicol Williamson (Dussander). De filmade i 10 veckor men när det var endast 11 dagar kvar tog pengarna slut. Tidningen Cinefantastique försökte 1991 att få en intervju med Korbitz, som tyvärr avböjde. Dock fick tidningen en "intervju" med hans regissör, William Frye, så länge han bara behövde svara på skriftliga frågor och inte behövde diskutera omständigheterna som gjorde att det inte blev någon film. Vad detta beror på kan vi bara gissa…

När de visade delar av filmen på testvisningar i Hollywood så hatade den judiska delen av publiken filmen. Filmen var väldigt mörk och grafisk och följde tydligen Kings novell väldigt bra, något som för övrigt är ganska så ovanligt.

När pengarna tog slut kämpade Korbitz förbrilt för att få nytt kapital och det var inte långt ifrån att han lyckades. Både 1988 och 1989 fanns det chanser att filmen skulle bli av, dessa sprack tyvärr. Varför det inte blev något vet jag inte och det verkar inte som om Korbitz tänker tala om det för oss heller. 1991 fanns det pengar, men alltför lång tid hade gått för att man skulle kunna klippa ihop gamla scener med nya utan att märka att skådespelarna hade blivit äldre. Denna version av filmen är för alltid död och begraven.

I börja av 1996 kom det så nya rykten om att APT PUPIL skulle bli film. Detta åtta år efter att det första hade misslyckats. Bryan Singer var mannen som skulle lyckas med det som Richard Korbitz misslyckades med. Rollen som Todd spelas av Brad Renfro (känd från filmen Klienten) och Sir Ian McKellen spelar Dussander. Vi kommer även att få se David Schwimmer (Ross i Vänner på TV5) i rollen som Ed French, Todds syokonsulent. Varför har inte denna film haft premiär då? Jo, det beror på den förbannelse som vilar över APT PUPIL.

Filmbolaget (TriStar) stämdes - av föräldrarna till några av barnen som var statister i filmen - för att i en scen (en drömscen från gaskarmarna i koncentrationslägren) filmades barnen nakna. Några av föräldrarna till barnen påstod att filmteamet hade sagt att barnen skulle få sparken om de inte ställde upp, vilket de då skulle ha gjort. Detta skulle i sådant fall ha varit olagligt i USA eftersom pojkarna inte var myndiga. Detta resulterade i en utdragen juridisk kamp mellan filmbolaget och föräldrarna, som tydligen inte nöjde sig med att scenen med pojkarna klipptes bort. Efter flera månader beslutade tillslut så äntligen en domare i USA att åtal inte skulle väckas, det gick inte att bevisa att det gått till som föräldrarna sa. En pojke gick ut och berättade att de (pojkarna) hade blivit förvarnade av filmfolket om vad som skulle hända och fått erbjudande om att lämna setet innan scenen skulle spelas in. Vilket som är sanningen kan man naturligtvis bara spekulera i men nu skulle filmen äntligen få premiär…trodde man åtminstone.

Som motangrepp gick då, i slutet av 1997, föräldrarna ut och propagerade för att folk skulle bojkotta filmen, de vill även att biografer skulle vägra att ta emot filmen…de fick inte så värst stort gehör för sina krav och nu har det även meddelats att man filmat om scenen med äldre skådespelare, äntligen kunde filmen få ett premiärdatum…

Filmen skulle gå upp på amerikanska biografer den 1:a februari 1998. Februari kom och passerade men filmen syntes inte till. Filmbolaget hade bestämt sig, av någon anledning (troligen för att den inte skulle krocka med någon storfilm) för att senarelägga den, denna gång också så skulle den gå upp på amerikanska biografer den 1:a oktober 1998…

Senare meddelades det att den har flyttats fram till den 23:e oktober 1998…

När får vi då se den i Sverige? Som det ser ut nu så kommer den att visas på Svenska biografer under november månad i år. Det faktum att den faktiskt kommer att visas på bio och inte gå direkt till videohyllan måste ses som en seger - Kings filmer brukar ju gå den vägen i Sverige. Senast vi fick chansen att gå och se en King-film på bio var när NYCKELN TILL FRIHET (THE SHAWSHANK REDEMPTION) hade premiär och det var ju 3 år sedan.

Jag tänker inte gå in närmare på handlingen här för jag antar att ni alla redan läst den, och om ni inte har det, tycker jag att ni ska göra det NU! Det är en av Kings bästa korthistorier. Manuset till filmen är dock inte lika mörkt som Kings story. Todds roll har minskats ner och han blir inte fullt så galen som han blir i slutet av boken. Kanske är det för att man i Hollywood anser att i en film så måste det finnas någon som man kan heja på, och man kan ju inte heja på en kille som blir en galen massmördare i slutet, eller…?

[Lilja]


Frågor och svar

Vi har fått in en hel del frågor, vilket vi givetvis tackar för – det är alltid roligt att hjälpa till. Tyvärr får alla inte svar. Det beror på att de frågorna kräver omfattande svar, och samtidigt är sådant som vi tänkt ta upp under avdelningen Oumbärliga ting i kommande nummer. Det är saker som Oöversatta och opublicerade böcker, King som Bachman och andra ”tunga” ämnen. Vi har en ganska utarbetad planering som vi måste följa, och för att slippa hänvisa till ”kommande nummer” hela tiden, har vi nu lagt upp planeringen på vår hemsida, så ni vet vad som väntar! Adressen kommer sist i utskicket.

Fråga 1
- När kommer SÖMNLÖS och RASANDE ROSE i pocketformat?

Svar – Anders
Tyvärr är det så att det inte kommer att göras några mer pocketböcker med King i Sverige. Varför? King tyckte att Legenda (som gav ut King i Sverige till och med PESTENS TID – DEN OAVKORTADE VERSIONEN) gav ut för stora och för många olika lågprisutgåvor, och han valde då att inte tillåta någon utgivning av kartonage och pocketböcker i Sverige. Att SÖMNLÖS kom ut i kartonage var en engångs-företeelse. Att DEN GRÖNA MILEN utkom i kartonage är däremot unikt. Överallt annars i världen har denna serie bara publicerats som pocketböcker, så där har vi något att vara stolta över i Sverige!

Fråga 2 - Daniel Åsenlund
- Brukar King medverka i amerikanska pratshower, till exempel David Letterman Show? Kanske man kan se honom som gäst där inom en snar framtid på ZTV?

Svar – Lilja
King har medverkat i ”The Late Show” med David Letterman, en gång. Detta i samband med att DESPERATION och THE REGULATORS släptes i USA. Detta var i september 1996 och avsnittet visades i Sverige (på ZTV) en vecka senare. Tyvärr så var Letterman mycket otrevlig mot King och King har senare sagt att han troligen aldrig mer kommer att besöka Letterman. Eventuellt så kommer King att vara med i någon annan pratshow, han var t.ex. med i Dennis Miller show för ett tag sedan. Tyvärr så visas inte den i Sverige.

Fråga 3 - Daniel Åsenlund
- Är det sant att Stephen och hans fru Tabitha (och deras två relativt nyfödda barn) under en kortare tid bodde i en husvagn, och att Stephen slängde vad som skulle bli boken CARRIE i papperskorgen, innan "Tabby" plockade upp den och övertalade honom att skicka in den till ett bokförlag?

Svar – Anders
Jo, hur otroligt det en låter var Stephen King en gång i tiden en fattig lärare som bodde i en husvagn med sin lilla familj. Där satt han och skrev korthistorier som publicerades mestadels i herrtidningar, och romaner som refuserades. Dessa kommer vi att uppmärksamma senare under året. Historien om det bortslängda manuset har blivit lite överdriven genom åren, för enligt ”The Stephen King Companion” av George Beahm (en mycket bra bok som vi rekommenderar varmt) gick det till på följande vis: King var två sidor in i en korthistoria och slängde rubbet. Tabitha hittade sidorna i papperskorgen, läste dem, skrev en lapp, ungefär: ”Det här är bra – fortsätt!”, och King fortsatte att skriva på den med tanken att sälja den till tidningen Cavalier som publicerade många av hans korthistorier vid den tidpunkten. ”Tyvärr” blev historien så lång att Cavalier omöjligt skulle kunna publicerade den. King skickade då manuset till Bill Thompson på Doubleday och så var allt igång…

Fråga 4 - Daniel Åsenlund
- Vet ni om det finns några planer på att göra film av "Bibliotekspolisen"? Det skulle bli en riktig höjdare, tror jag!

Svar – Anders
Denna fråga ställdes direkt till King när han var med och chattade på Internet via AOL 1996 och då svarade han ”inte för tillfället” och eftersom vi inte hört något om en eventuellt filmatisering av berättelsen så tror vi att det inte är någon på gång just nu. Jag håller med, det skulle bli en bra film och det skulle en eventuell filmatisering av ”Hemligt fönster, hemlig trädgård” också kunna bli.

Fråga – Michael Nystås
- Kan ni inte göra en sammanställning över alla King-filmatiseringar som gjorts?

Svar – Anders
Det skulle vi, men det finns redan en utmärkt sådan, inklusive alla ”cameos” som King gjort i filmerna, på Liljas hemsida! Så gå till http://come.to/liljas-library och klicka på The Movie Section.

Magnus Lange som frågade om manus till Kingfilmer i förra numret, meddelar att han köpt THE SHAWSHANK REDEMPTION - THE SHOOTING SCRIPT från www.bokus.com för 172 kr inklusive frakt. Han meddelar även att på www.scriptshop.com kan man hitta olika manus. Vi tackar för informationen.


Efterord

Tyvärr så är detta slutet för nummer 3. Vi hoppas att ni hör av er med åsikter och önskemål. I nästa nummer, som kommer den 11/5 får ni läsa mer om King som gitarrist i bandet The Rock Bottom Remainders. Glöm inte bort att skicka in annonser till Butiken!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025