UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #39 - 990301

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta, ganska långa nummer kommer vi att berätta lite om ett par specialbokhandlare i USA som specialiserat sig på böcker och andra prylar som har med King att göra. Mer om det längre fram…

Till de som ännu inte har skickat in sina medlemsuppgifter så kommer ett separat utskick om detta att gå ut. Anledningen till detta är att vi fick in så pass mycket svar att det känns motiverat att göra allt som är möjligt för att få in allas uppgifter. Detta är även ett sätt för oss att undersöka vilka som över huvud taget är intresserade av att få våra utskick varje vecka.

Till sist vill vi också göra er uppmärksamma på att avdelningen FRÅGOR & SVAR lyst med sin frånvaro i de senaste numren. Denna har inte tagits bort med flit utan på grund av att det inte kommit in några frågor, så sitter ni och klämmer på några frågor eller funderingar så är det bara att skicka in dem så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem.

Vänliga hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 89


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu finns omslaget till THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON (mycket snyggt dessutom) att ladda ned, men ett varningens ord bara: det tar tid!
http://www.amazon.com/covers/0/68/486/762/0684867621.l.gif

* ...och apropå det, nu har den riktige Tom Gordon – baseballspelaren alltså – uttalat sig om att vara en karaktär i en Kingroman:

”Jag tycker att det är helt ofattbart! Jag har alltid gillat Stephen Kings verk. Hela min familj är stora Kingfans. Han skrev ett brev till mig någon gång i oktober förra året, men jag fick det inte förrän nu i januari vid ’Baseball Writer’s Dinner’. Sedan dess har jag träffat Stephen och hans fru. Han är en trevlig man och hans fru och min mamma blev vänner direkt.”

King har varit i Florida under större delen av vintern för att träffa släktingar men planer är att han och Tom ”Flash” Gordon ska träffas nu i dagarna. Gordon säger att han planerar att ta med King på en fisketur och eventuellt också till golfbanan.

Gordon, vars Kingfavorit är filmatiseringen THE SHAWSHANK REDEMPTION, har ännu inte läst boken men berättade att King har skrivit att Gordon signerar en baseballkeps till flickan i boken. ”Hon gillar mig som spelare. Jag är glad att han gjort mig till ’the good guy’ i boken. Jag anser mig själv vara en ’good guy’”.

King har varit Red Sox fan i 40 år sedan han såg sin första match 1959, och King har ofta pratat om att skriva en berättelse om baseball. ”Jag har tänkt ofta på att skriva en berättelse, eller en roman där en sportjournalist hittar en gammal gubbe som aldrig sett Red Sox förlora. Han har varit på många matcher och de kommer på att när de tar med gubben till arenan så förlorar de inte. Så de tar med honom till World Series och gubben får några slaganfall och en hjärtattack men de tar fortfarande med honom. Men grejen är – förstås – att han dör innan den sjunde matchen.”

Om Red Sox någonsin blir till salu är nog King en tänkbar spekulant...

Ovanstående text är en sammanfattning av vad man kan läsa på:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0684867621/qid%3D919721211/002-3694160-3859216

* Nu i veckan ska det vara möjligt att köpa boken STORM OF THE CENTURY här i Sverige, så rusa till er lokala bokhandlare och köp eller beställ den! Tyvärr har filmen ej fått något datum i Sverige än…

* Nu får ni som missade THE MOVING FINGER när den visades tidigare på TV4 en ny chans. TV4 meddelar att avsnitt 70 av "Monster" kommer att sändas den 18/5.


OUMBÄRLIGA TING – SPECIALBOKHANDLARE

I landet där borta – USA alltså – finns det affärer som skulle svämmas över av dräggel om någon av oss i Följeslagarna skulle komma dit. Alla böcker som står högst på våra önskelistor från golv till tak. Vi pratar alltså om de bokhandlare som specialiserat sig på King.

Under åren har vi gjort affärer med några av dessa utan några som helst problem (med undantag för tullen som alltid vill ha sitt). Ofta kan man snacka till sig en liten tilljämning av priset om man beställer dyra saker, men man får nästan alltid räkna med ett 25%-igt tillslag från tullen, så tänk på det i fall ni beställer något!

Vi har bestämt oss för att kolla närmare på fyra av dessa bokhandlare, de som vi har bäst kontakt med och de som aldrig svikit oss – Betts Bookstore i Bangor, Maine, Gargadillo i Texas, Bad Moon Books i Kalifornien samt Camelot Books and Gifts i Florida – men i stället för att rabbla upp en massa information om de olika butikerna, så sammanställde vi ett enkelt frågeformulär som innehavarna fick svara på. Det är Stu Tinker (Betts), Keith Milstead (Gargadillo), Roy Robbins (Bad Moon) och Tony Duarte (Camelot) som ställts mot väggen.

Innan vi går in på själva intervjun är det några saker som måste klargöras. De här människorna är sådana som handlar med de finaste Kingböckerna som går att få tag på, så kallade limited editions. Runt dessa böcker finns det några begrepp som inte har någon svensk motsvarighet av den anledningen att vi inte har den här sortens böcker i Sverige, och i stället för att "hitta på" ett svenskt ord för begreppet, har vi låtit originalorden stått kvar, vilket kan verka en smula fånigt, men det hade varit ännu fånigare med försvenskningar. I stället har vi satt ihop en liten ordlista för att ni ska förstå vad det handlar om.

* Limited editions - påkostade, exklusiva böcker som endast finns i en begränsad upplaga. Brukar finnas i två olika varianter, en osignerad under benämningen "trade" och en signerad som i sin tur finns i två varianter:
* Numbered (numrerad) - boken är numrerad från 1 till antalet tryckta böcker som brukar vara runt 1500 exemplar.
* Lettered ("bokstaverad") - boken är numrerad med bokstäver i stället för siffror. Vanligast är att det finns 26 böcker (numrerade från A-Z) eller 52 (numrerade A-Z + AA-ZZ), vilket alltså gör lettered upplagan extra exklusiv.
* Asbestos FIRESTARTER - den dyraste Kingbok som finns, kostar runt 80000 kr att äga och det är ju inte direkt billigt. Boken fanns i 26 exemplar (en har brunnit upp) och har ett metalliknande omslag i asbest. Går nog inte att förstå om man inte får se den på riktigt.
* NEBEL – en tysk limited edition av THE MIST som trycktes i 500 ex. Denna var dock en bok som gjordes utan Kings tillstånd så de flesta exemplaren förstördes. Ungefär 50 exemplar ska finnas kvar.
* ARC (Advance Readers Copy) - förhandsexemplar av böckerna som skickas ut några månader innan boken kommer ut till recensenter, bokhandlare och andra folk i branschen. Brukar vara ganska trista böcker, dock i begränsad upplaga, med undantaget Scribners BAG OF BONES ARC som var riktigt snygg och gjordes i 11000 ex ungefär.

Mer info om limited editions finns att läsa i Följeslagarna #9.

1. Kan ni börja med att ge oss liten historisk tillbakablick om när och hur er bokhandel startades?

Betts: Betts Bookstore startades 1938 av Doritia Betts, en kvinna från staden vars man var en doktor. Hon startade först bokhandeln i sitt hem, men öppnade så småningom en butik i centrala Bangor. Hon avled i början av 70-talet och affären har sålts till ett antal olika personer innan Penny och jag köpte den 1991.

BadMoon: Jag jobbade förut som ingenjör för Hughes Aircraft Co., där jag gjorde missildelar. Jag jobbade där i tolv år och efter kanske åtta år tröttnade jag på stressen. Jag har samlat på böcker (i huvudsak King) sedan 1976. Jag började jobba i ett antikvariat för att lära mig branschen. 1993 lämnade jag Hughes och startade Bad Moon Books. Jag gjorde först och främst postorderkataloger och blev känd ryktesvägen. 1994 öppnade jag en ca 2000 m2 stor bokhandel för begagnat som hette Book King. Vi stängde butiken 1997 på grund av för mycket problem och för lite pengar. Jag hade också ”Medarbetaren från Helvetet”! 1996 började Tony från Camelot (en nära vän) att tjata på mig om att datorisera mig. Jag försvarade mig med att säga att verksamheten med katalogerna funkade alldeles utmärkt. Snacka om att jag hade fel! Tack vare Tony och min webmaster Russel Mullen är jag nu fullt tillgänglig på nätet. Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan nätet.

Gargadillo: The Gargardillo Bookstore öppnade sina dörrar den 3/6-97. Rhonda och jag bestämde oss då för att vi ville ta steget från samlare till försäljare. Plus att vi gillade idén att driva ett företag inom ett område vi båda alltid gillat.

Camelot: För ungefär tre år sedan ville min fru och jag starta upp något som vi kunde göra tillsammans, och eftersom vi båda älskade böcker och nyligen upptäckt saker som signerade limited editions ville vi sprida ordet. Då vi hade annan verksamhet började vi i liten skala med ett hörn i en annan affär och nu har vi hela affären och det blir bara större och större tack vare alla underbara kunder som anslutit sig under åren.

2. Vilken är den mest sällsynta King-artikel som ni sålt genom er bokhandel?

Betts: Den mest sällsynta artikeln vi har sålt var första och andra utkastet till THE NAPKINS, som blev senare EYES OF THE DRAGON. Båda hade korrigeringar som Steve gjort för hand på dem. Vi har också sålt fyra av Asbestos FIRESTARTER och diverse filmrekvisita, men eftersom det bara fanns en THE NAPKINS och 26 FIRESTARTER, vinner THE NAPKINS!

BadMoon: Jag har sålt två kopior av Asbestos FIRESTARTER och en kopia av THE PLANT (lettered)! Det är artiklar som går för STORA pengar! Men om vi pratar om rariteter så sålde jag nyligen en kopia av tidningen med ”I was a Teenage Graverobber”.

Gargadillo: NEBEL.

Camelot: Asbestos FIRESTARTER.

3. Ni har alla så kallade specialbokhandlare som koncentrerar på King, men finns det en viss sorts King-böcker som ni inriktar er extra mycket på?

Betts: Vi är kända för att ha det mesta av Steves signerade och numrerade limited editions, men vi säljer även alla hans böcker både inbundna och i pocketversion.

BadMoon: Jag koncentrerar mig först och främst på inbundna första utgåvor, limited editions och brittiska utgåvor. Jag är förmodligen den mest omfattande försäljaren av brittiska Kingböcker i USA.

Gargadillo: Brittiska utgåvor, signerade numrerade limited editions, lettered editions. Samlarobjekt, sällsynta, svåra att finna - böcker och tidningar samt andra King relaterade saker.

Camelot: Signerade limited editions. Efter att ha haft alla numrerade varianter regelbundet började vi koncentrera oss på lettered för ett år sedan, och har lyckats ganska bra med det. Men vi vill kunna tjäna kunden och framhäva ett brett utbud för de kunder som kommer och hälsar på oss.

4. Vilken är er absoluta storsäljare genom tiderna?

Betts: THE STAND.

BadMoon: Bör vara den absolut första upplagan av BAG OF BONES (den brittiska). Jag sålde 105 exemplar!

Gargadillo: THE DARK TOWER serien.

Camelot: Svårt att säga, av de signerade limited edition böckerna är det förmodligen DOLAN'S CADILLAC, av de vanliga böckerna definitivt de i THE DARK TOWER serien.

5. Ser ni några tendenser utifrån hur många Kingböcker ni säljer? Är han populärare än någonsin, eller har han redan nått sin högsta topp?

Betts: Försäljningen av Steves böcker började minska när GERALD’S GAME kom, men har återhämtat sig rejält nu i och med BAG OF BONES. Jag tror det var flera olika anledningar, förlaget (Viking) backade inte upp utgåvorna så bra som de borde ha kunnat. Han fick inte speciellt mycket publicitet, och som alla författare behöver han intressera nya läsare med varje bok. Men GERALD’s GAME, DOLORES CLAIBORNE och ROSE MADDER var även alla väldigt annorlunda mot vad folk hade förväntat sig av Stephen King, och alla gillade inte böckerna.

BadMoon: Jag tycker att King är lika het som han alltid varit. Just när man tror att han har nått sin högsta punkt växer han ännu mer. Jag tror också att internet öppnat marknaden för folk som normalt sett inte känner till den läskigare litteraturen.

Gargadillo: Steve är fortfarande en av våra mest populära författare. Tendenserna visar att han är lika populär som alltid.

Camelot: Det är svårt för oss av avgöra eftersom vår verksamhet fortfarande växer och varje år säljer vi mer och mer, och King är anledningen till vår årliga vinst...

6. Eftersom ni handlar med King varje dag så måste ni ju gilla hans böcker – vilka är era favoritböcker?

Betts: THE STAND är min favoritbok, följd av IT och THE TALISMAN. Jag tenderar att gilla hans längre verk mer än de kortare. De jag gillar minst är INSOMNIA, THE DARK HALF och THE TOMMYKNOCKERS. INSOMNIA var den första boken av Steve som jag seriöst övervägde att inte läsa klart. Jag hatade verkligen den! Jag borde antagligen försöka med den igen någon gång, eftersom flera kunder listar den som deras favorit!

BadMoon: Som jag berättade tidigare har jag samlat på Kingböcker sedan 1976. Min favoritbok är ’SALEM’S LOT som skrämde skiten ur mig. Speciellt scenen i bårhuset när kvinnan vaknar till liv. Det var så läskigt! THE STAND är tvåa med väldigt liten marginal.

Gargadillo: THE STAND.

Camelot: Jag har inte läst alla böcker, men av de jag läst gillar jag THE SHINING bäst. Min fru Kims favorit är CUJO.

7. Har ni stora personliga samlingar av Kingböcker? Ge oss lite exempel på vad ni har! Om ni fick utöka er samling med något, vad skulle det vara?

Betts: Penny och jag har alla av Steves böcker inbundna, de flesta personligt signerade. Vi har det flesta av alla signerade och numrerade limited editions, bland annat en lettered SKELETON CREW (bokstäverna TT för Tinker!) och ett matchande set av THE DARK TOWER serien. Vi har också några böcker som Steve givit oss som gåvor, och dessa värderar vi högre än alla andra.

BadMoon: Jag har en otrolig Kingsamling, både amerikanska och engelska. Jag äger första utgåvor av samtliga amerikanska och engelska böcker. Jag har även alla limited editions, med Asbestos FIRESTARTER som enda undantag. Jag kan bara inte förmå mig att betala 64.000 – 80.000 för en bok. Det är den enda Kingartikel som jag skulle vilja äga.

Gargadillo: Vi har tidvis haft minst ett ex av varje samlingsobjekt passerat genom vår butik. Personligen, om vi kunde behålla något skulle det vara Asbestos FIRESTARTER.

Camelot: Vår samling består av alla numrerade limited editions och de flesta av första upplagorna och ARC:arna. Kims personliga favorit är hennes THE GUNSLINGER och min är en ARC för MY PRETTY PONY av den enkla anledningen att ingen annan som vi pratat med har sett någon sådan! :)

8. Har ni någonsin träffat King? Om ja, när, var och hur?

Betts: Vi har känt Steve i över 20 år, först som fans och sedan – förstås – efter att vi köpt bokhandeln. Han har varit väldigt generös mot oss, speciellt då vi startade bokhandeln utan pengar och innehåll. Han har gjort flera signeringar hos oss, både formella som den i november, men flera gånger bara kommit in i butiken för att prata och signera böckerna i hyllorna.

BadMoon: Jag träffade King alldeles nyligen i Bangor vid BAG OF BONES signeringen i Betts Bookstore 23/11 1998. Det var mitt livs största kick. Stu var vänlig nog att låta mig vara den ”officiella dörrvakten” under signeringen (min 193 cm långa, 116 kilo tunga kroppshydda hjälpte nog till). Det var otroligt, och jag blev fotograferad ihop med Steve med våra armar runt varandra. Jag stod nära signeringsbordet under 2 timmar. Stu tog mig också till huset där jag fick träffa Tabby!

Gargadillo: Vi har aldrig haft den äran.. men vår stående middagsinbjudan till honom kvarstår.

Camelot: Nej, men vi har ett foto på Kim framför hans hus om det nu räknas! :)

9. Ni säljer alla böcker via internet, så väl som vanlig postorder och över disk. Hur viktig är näthandeln för er?

Betts: Näthandeln har hjälpt oss väldigt mycket, den har krympt ihop världen så att vi kan göra affärer med kunder från Sverige lika lätt som de från Kalifornien.

BadMoon: Näthandeln utgör numera 90% av allt jag säljer. Den är väldigt viktig! Jag säljer också mycket bra på www.ebay.com (auktionsservice på nätet). Jag kan inte föreställa mig min verksamhet utan internet.

Gargadillo: Eftersom vi enbart driver verksamhet via Internet betyder näthandeln allt för oss. Internet har tillåtit oss att utöka vår kundkrets över hela världen.

Camelot: Det är merparten av vår verksamhet, och utan den skulle vi inte vara så framgångsrika som vi är.

10. Avslutningsvis: varför ska Följeslagarnas medlemmar välja just ER bokhandel?!

Betts: Vi försöker alltid att ge så bra service som vi bara kan, vi kommer aldrig att vara 100% perfekta, men vi försöker verkligen att göra allting rätt. Jag försöker svara på alla emails samma dag som de kommer, till skillnad från andra som tar flera veckor på sig att svara. Vi är så nära Steve att vi ofta kan erbjuda saker som ingen annan butik kan. Dessutom är det logiskt; Steve skriver böckerna i Bangor, och då borde ni köpa dem i Bangor! :) Och, om nu Steve köper böcker hos Betts Bookstore, varför ska inte ni?

BadMoon: Folk gillar att handla av mig på grund av min vänliga attityd, mina snabba emailsvar och mina blixtsnabba leveranser! Jag skickar alltid böcker samma dag som jag får pengarna. Det är bara att fråga Anders!

Gargadillo: Några av de bästa priserna på marknaden och en snabb och vänlig service!!

Camelot: Bara för att vi är så trevliga! :) (inte för att de andra handlarna inte skulle vara det)

Vi tackar för svaren och nu är det bara för er att utforska de olika affärerna och välja vilken ni vill handla hos. För att ni nu ska kunna det kommer här deras hemsideadresser och emailditon:

Betts Bookstore
Hemsida: http://www.acadia.net/w95020
Email: bettsbooks@aol.com

Gargadillo
Hemsida: http://www.gargadillo.com
Email: gargadillo@gargadillo.com

Bad Moon Books
Hemsida: http://www.horrorcollector.com/badmoon.htm
Email: BadmoonBks@aol.com

Camelot Books and Gifts
Hemsida: http://members.aol.com/camelotbk/books.html
Email: CamelotBooks@worldnet.att.net

Säg gärna att ni är medlemmar i Följeslagarna om ni skriver till dessa handlare!

[Anders & Lilja]


ICQ-LISTA

ICQ-listan har utökats ytterligare och om ni ännu inte har installerat ICQ anmäler ni ert intresse på http://www.mirabilis.com där ni även laddar ned programmet. Adressen till vår ICQ-lista är:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/icq.html


EFTERORD

Jaha då var det slut för denna gång. I nästa nummer, som är ett mellannummer, kommer vi att berätta lite om ett par spel som är baserade på Kings filmer och böcker.

Det är även dags för BUTIKEN igen så se till att skicka in era annonser i tid. Skicka även in andra mails, gärna med idéer om vad ni vill läsa om i Följeslagarna. Under året kommer det att bli ett stort antal ”mellannummer” och till dessa behöver vi idéer om kortare artiklar. Har ni några önskemål så skicka in dom NU!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025