UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #40 - 990308

FÖRORD

DE FÖRDÖMDAS SPEL heter en bok av Clive Barker, som man enligt andra Kingorganisationer inte får läsa om man är Kingfan. "Trams", säger vi och påstår att man kan läsa vad man vill som Kingfantast, men det är ju klart att King ska ha sin plats i bokhyllan!

Vad har nu detta med någonting att göra? Jo, i veckans artikel har Lilja tittat lite närmare på några (data)spel relaterade till King, och det är mycket möjligt att han utbrast "Fördömda spel!" när THE DARK HALF spelet buggade för femtielfte gången...

Med bugfria hälsningar - Lilja & Anders
Medlemsantal: 90


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* De senaste medlemmarna som anslutit sig har blivit hänvisade av folk som redan är medlemmar i Följeslagarna, och detta vill vi givetvis uppmuntra er alla att göra. Har ni Kingdiggande kompisar så vägled dem till oss! Om ni har tips på olika ställen på nätet där man kan annonsera så får ni gärna höra av er med adresserna. Allt mottas med öppna armar!

* I veckan så såldes det första exemplaret av Kings nya bok, THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON. Det var ett tidigt utkast som gick för $125 (1000:-). En liten artikel som boken med ett helschysst foto på King finns på adressen:
http://www.usatoday.com/life/enter/books/b1022.htm

* Tyvärr verkar det som om STORM OF THE CENTURY (boken) har blivit ytterligare försenad i butikerna. Vi antar att detta beror på den grossist bokhandlarna köper sina böcker av, boken finns ju bevisligen ute i butiker i USA. Förhoppningsvis kommer ni dock att hitta den på hyllorna nu under veckan. Om inte, ring och tjata på era bokhandlare!

* Apropå STORM OF THE CENTURY så kommer vi att inom de närmaste veckorna att recensera den, trots att filmen ännu ej visats i Sverige. Vi råder dem som tänker se filmen så fort den kommer ut att hoppa över vår recension och läsa den vid ett senare tillfälle...

* Till sist kan vi rapportera att den legendariska regissören bakom Följeslagarnas näst bästa film THE SHINING – Stanley Kubrick har dött. Om nu detta har någon inverkan på videorättigheterna på STEPHEN KING’S THE SHINING i USA återstår att se.


STEPHEN KING OCH SPEL

Spel som är baserade på Kings verk, finns det? Jodå, det finns några stycken faktiskt, eller rättare sagt fanns. Tyvärr så verkar det som om de flesta har utgått och några nya verkar inte vara på gång - företagen verkar inte se detta som en stor marknad. Jag tänkte dock att jag skulle berätta lite om de som jag hört talas om. Om det är någon av er som hört talas om eller kanske själva spelat något annat så hör gärna av er till Följeslagarna.

Nintendo gjorde för ganska många år sedan ett spel som bygger på filmen THE LAWNMOVER MAN. Det var dock ganska så löjligt och inte speciellt likt handlingen i filmen. Det gick bland annat ut på att man skulle fånga eller kasta (ärligt talat kommer jag inte ihåg vilket) något som såg ut som färgglada CD-skivor. Tyvärr så var detta spel riktigt dåligt. Kanske skulle man gjort ett spel baserat på korthistorien istället för filmen?

Det finns även ett spel för PC som bygger på THE DARK HALF. Detta är ett spel där man ska styra Tad genom en kyrkogård genom att ge honom ett antal kommandon. Tyvärr så har alla jag pratat med som har detta spel (inklusive mig själv) upptäckt att det finns en bug som gör att det låser sig efter ett tag (när jag skulle kolla det inför denna artikel ville det inte starta överhuvudtaget). Det verkar som om det skulle vara omöjligt att spela hela. Detta kanske inte gör så mycket eftersom det inte var ett av de bäst gjorda spelen på marknaden. Till det får man lägga en bakgrundsmusik som är bland det sämsta och mest irriterande jag hört.

Det ska även finnas ett spel som bygger på THE MIST. Detta spel har jag inte sett själv men det skulle ju kunna vara ett hyfsat spel om det följer storyn, eller åtminstone spännande. Enligt vad jag hört så ska detta spel endast finnas för Macintosh och inte för PC.

Det senaste (och överlägset billigaste) spelet handlar om King, skådespelare och filmer. Det heter "Six degrees of Stephen King" och lanserades av ABC i samband med att THE SHINING (miniserien) visades. Det går ut på att man ska knyta ihop olika skådespelare, t.ex. Gwyneth Paltrow med Stephen King. Hur gör man då det? Jo, såhär…

Det hela går ut på att man får ett namn, i detta fall Gwyneth Paltrow. Sedan ska man via fem andra namn komma fram till King, t.ex:

Gwyneth Paltrow var med i
Seven med
Brad Pitt som var med i
Legends Of The Fall med
Anthony Hopkins som var med i
Silence Of The Lambs med
Jodie Foster som var med i
Maverick med
Mel Gibson som var med i
The River
Sissy Spacek som var med i
Carrie som är skriven av
Stephen King

…hur enkelt som helst, eller hur? Nä, detta är ett väldigt svårt spel om man inte är väldigt duktig på film. Tyvärr så finns inte detta spelet kvar på nätet (det enda stället jag sett det på), så vitt jag vet. Det försvann när ABC tog bort sin officiella hemsida för THE SHINING. Dock kan man ju spela detta utan själva spelet, man kan ju bestämma sig för en skådis och sedan använda papper och penna. När man gör det "manuellt" kan man ju ändra lite på reglerna (för att det ska blir ännu svårare) så att man bara anger ett namn och sedan ska man komma fram till King så fort som möjligt, t.ex. så här…

Gwyneth Paltrow var med i
Seven med
Morgan Freeman som var med i
Nyckeln till Frihet som är skriven av
Stephen King

Som jag sa tidigare verkar det inte som om detta är en marknad som företagen tycker att det är värt att satsa på. Några nya spel är alltså inte att vänta. Dock finns det ett företag, HyperBole, som försöker kombinera King och den nya tekniken. Enligt ett pressmeddelande håller dom tillsammans med King och Mainstream Software på att utveckla en interaktiv CD-ROM som ska basera sig på Kings korthistorier. De planerar även att lägga in en tidigare opublicerad historia.

Om detta skulle bli ett slags uppslagsverk eller om det ska bli någon form av ett spel vet jag inte. Det jag hört är att man på något sätt (kanske genom att svara på frågor) skulle ta sig igenom CD:n och när man väl gått i mål så belönas man med en tidigare opublicerade korthistoria. Låter rätt intressant, tycker jag…

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Hej, King skulle väl ge ut en bok om hur man skriver. När kan den tänkas komma ut? [Erik P-zon]

- Du tänker på ON WRITING (tidigare även känd under namnet ON FICTION, vilket mycket väl kan vara en rubrik inne i boken) där hälften av boken kommer att vara någon slags självbiografi och resten en liten instruktionsbok på hur King skriver. Den blir det nya millenniets första Kingbok (som det ser ut nu i alla fall, vi vet ju alla vad som hände i år...) då den planeras komma hösten 2000. Förhoppningsvis klämmer han kanske ur sig DARK TOWER 5 då också så att det inte bara blir en faktabok man "måste" läsa det året. Någon svensk upplaga av boken har ännu inte diskuterats, men Kings förra faktabok DANSE MACABRE tog 10 år på sig att komma hit... Men hösten 2000 är väl förhoppningsvis bokad för den svenska upplagan av BAG OF BONES och det är ju något att se fram emot. [Anders]


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000). Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- .Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.

- Anders
* Stephen King på video – dvs intervjuer, föreläsningar, udda TV-inslag och udda kortfilmer. Intresserade får lista per email.
* Kopior på svåråtkomliga korthistorier och även vissa filmmanus – skicka efter en lista med prisuppgifter etc.


EFTERORD

Jaha, ännu ett så kallat "mellannummer" är slut men nästa vecka är vi tillbaka med en riktig panggrej! Då är det nämligen dags för vår HEMLIGA intervju! Vem kan det vara? För att det ska bli extra spännande så får ni allt hålla er till tåls till nästa måndag då det avslöjas... Vi är i alla fall MYCKET nöjda med att kunna presentera den intervjun, och då förstår ni kanske att det är lite stort!

Tills dess får ni ha det så bra ni kan och hör gärna av er angående i stort sätt vad som helst. Följeslagarna ska vara ett forum och ett samarbete mellan ni som läser och vi som sätter ihop allt, så det är bara att vässa pennan för att sedan genast ställa undan den, för ni skriver väl inte med penna på skärmen? :)

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025