UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #41 - 990315

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer har vi något riktigt bra att bjuda på. Vi har nämligen lyckats få en intervju med en av skådespelarna i den kommande filmatiseringen av THE GREEN MILE! Vem det är kan ni läsa lite längre ned i detta utskick.

Tyvärr har vi inte lika bra nyheter när det gäller filmen STORM OF THE CENTURY, mer om det senare. Vi vill även påminna de få medlemmar som inte skickat in sina uppgifter än (ni som fått en påminnelse) att göra det snarast.

Vänliga hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 92


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* ScanBox meddelar att STORM OF THE CENTURY (filmen) blir ytterligare försenad. Tyvärr så måste vi meddela att det preliminära datum som nu gäller är september. Detta innebär att vi får vänta ytterligare c:a sex månader tills den kommer till Sverige.

* Mer STORM OF THE CENTURY. Ni som inte lyckats lokalisera boken hos er lokale bokhandlare än kan vi rekommendera att köpa den genom Bokus.com. De har snabb leverans (inom 5 arbetsdagar) och är ofta även lite billigare än bokhandlarna. Läs mer på http://www.bokus.se

* För en vecka sedan, det vill säga måndagen den 8:de mars hade filmen THE RAGE: CARRIE 2 premiär i USA. I Sverige är det UIP som har rättigheterna till den. Tyvärr har de inte bestämt om den ska gå upp på biografer eller om den går direkt till videohyllorna, dock är det nog troligast att den släpps direkt på video. Inget datum är heller satt.

* Scribner har lagt upp en liten trevlig sida om THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON på adressen:
http://www.simonsays.com/book/default_book.cfm?isbn=0684867621
är kan man bland annat läsa följande text:

"Broschyren utlovade en ’måttlig till svår’ sex-miles vandring i Maine-New Hampshire delen av Appalachian spåret, där nioåriga Trisha McFarland skulle spendera en lördag med sin äldre bror Pete och hennes nyligen skilda mamma. När hon tar en egen stig för att undkomma deras ständiga käbbel och sedan försöker komma ikapp via en genväg genom skogen irrar Trisha vilsen i en vildmark fylld av fara och fasa. Speciellt när mörkret faller.

Trisha har bara sitt eget förstånd som navigation, bara sin påhittighet som försvar mot elementen, bara hennes mod och tro för att stå emot hennes stigande rädsla. Som tröst skruvar hon fram sändningar med Boston Red Sox matcher och sandrykande framträdanden av hennes hjälte – nummer 36, kastaren Tom Gordon - på sin Walkman. När radions mottagning börjar avta intalar Trisha sig att Tom Gordon är med henne – hennes nyckel till att överleva en fiende endast känd av de slaktade djuren och de söndertrasade träden.

En klassisk berättelse som engagerar våra mest primala känslor. THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON utforskar vår djupaste oro för det okända och hur länga vår tro kan bekämpa det. Det är en saga grymmare än bröderna Grimm, men upplyst av en flickas okuvliga mod."

Spännande värre!

* Igår visade kanal 5 första delen av KNACKARNA och del två visas troligen nästa söndag, om ni ser er tvugna att se denna något misslyckade Kingfilmatisering.


OUMBÄRLIGA TING – INTERVJU MED DOUG HUTCHISON

Som första svenska, troligen skandinaviska och eventuellt även europeiska forum kan Följeslagarna stolt presentera en intervju med en av skådespelarna i den kommande THE GREEN MILE filmen! Vi är väldigt stolta över att kunna publicera denna intervju med Doug Hutchison som spelar den elaka vakten Percy Wetmore i filmen. Doug har under inspelningen av filmen delat med sig av sina erfarenheter i sin journal som publicerades på nätet. Det var genom att han var så öppen i den som vi misstänkte att det kanske skulle gå att få honom att ställa upp på en intervju, och det gick ju!

Det är ingen idé att spilla mer tid så här kommer intervjun!

1. Till att börja med vill vi tacka dig för att du tar dig tid att svara på denna intervju, vi uppskattar det verkligen! Kan vi börja med att be dig berätta lite om din skådespelarkarriär med tidigare roller etc?

- Få se nu... utan att lista hela min bakgrund (vilken kan läsas på min hemsida http://www.doughutchison.com) så kan jag dra några av mina favoritroller. Tranvestitrenen Cupid i en pjäs som hette THE EIGHT, Elroy-El i SPACE: ABOVE AND BEYOND, Pete Willard i A TIME TO KILL and nu senast Percy Wetmore i THE GREEN MILE. I THE EIGHT hade jag gröna och röda kondomer hängande från mina horn för att bibehålla julstämningen. I A TIME TO KILL tog jag inte ett bad på sex veckor. Sandra Bullock signerade mitt manus med: "Ta en dusch så kan vi prata sen".

2. Hur fick du rollen som Percy Wetmore?

- Jag gjorde tre auditions för Frank Darabont över en sexveckors period.

3. Var du ett Stephen King fan innan du fick rollen? I så fall, vilka är dina favoritböcker?

- Ja. Jag har läst i stort sett alla av Kings böcker. Två av mina favoriter är THE SHINING och THE DEAD ZONE.

4. Hur förberedde du dig för att spela Percy? Vilka delar av hans karaktär fokuserade du på?

- Jag läste boken, arbetade med en "dialekt-coach" och drev min flickvän till vansinne genom att vara en arrogant, elak, diskussionslysten liten skit på hemmaplan.

5. Hur känns det nu när du tittar tillbaka på filmningen av THE GREEN MILE med lite distans till det hela?

- Det känns som en underbar dröm.

6. Har du några speciella tillfällen eller minnen från filmningen som du aldrig kommer att glömma och som du vill dela med dig av?

- Återigen vill jag hänvisa dig och alla andra till min hemsida där ni kan läsa höjdpunkterna från min tid med THE GREEN MILE i min journal. Det var så många speciella tillfällen och minnen. En speciellt kittlande sak var när Steven Spielberg besökte oss under filmningen. Frank samlade oss alla – Spielberg, Tom Hanks, David Morse, Barry Pepper, Jeffery Demunn och mig – för ett gruppfoto i och runt "Ol’ Sparky". Frank ramade senare in fotot och gav det till mig som en present. Det är definitivt något speciellt.

7. För ett tag sedan dök Frank Darabonts första utkast till manus upp på nätet och när man läste det förstod man att han är den enda regissör som klart och tydligt förstår Stephen Kings tankar. Manuset var i stort sett identiskt med boken, och det samma kan man säga om manuset till THE SHAWSHANK REDEMPTION. Hur skulle du vilja beskriva hur det är att arbeta med Frank?

- Frank Darabont är en man med visioner. Han vet precis vad han vill ha. Han målar upp underbara bilder och låter de han arbetar med bidra med penseldrag och detaljer. Jag kände mig alltid tillfreds i Franks händer. Han tål inte överdrivet trams och kräver enbart sanningen. THE GREEN MILE är Franks barn. Den är väldigt värdefull för honom och jag är tacksam över att ha fått delta i hans dröm.

8. I Sverige såg vi dig nyligen som den otrevliga The Polaroid Man i säsongspremiären av Millennium och eftersom vi är väl insatta i Arkiv X känner vi igen dig från den sliskige och slemmige Eugene Tooms. Varken The Polaroid Man, Tooms eller Percy är snälla typer – när får vi se Doug Hutchison spela en god människa?!

- Jag har spelat goda människor! Ni har bara inte sett dem för de flesta av mina goda karaktärer har varit på scenen eller i misslyckade TV-piloter som aldrig visades eller i oberoende filmer som försvunnit i distributionen. Jag spelade en rätt snäll kille i en episod av Mord och inga visor (avsnittet "Deadly bidding"), en snäll kille i en nedlagd NBC serie vid namn Local heroes som aldrig blev visad och en snäll kille i en CBS pilot kallad Skip chasers som inte blev antagen förra säsongen, för att nämna några få.

9. När man läser alla delarna i din THE GREEN MILE journal så får man känslan av att du var som ett barn i en godisaffär när du träffade och umgicks med alla dessa "stora" skådisar som du kanske såg upp till när du var mindre. Det var också kul att läsa att de flesta av dessa "giganter" verkade vara jordnära och vanliga människor. Kommentarer?

- Det är näst intill omöjligt att vara "vanlig" i den extraordinära arenan av stjärnstatus, kändisskap och berömmelse. Oddsen är emot det. Tom Hanks har på något sätt gått emot det . Jag skulle inte gå så långt och kalla honom en "vanlig" människa, men Tom är ett levande bevis på att en STOR HOLLYWOOD STJÄRNA kan vara generös, human och - ja – jordnära. Det är faktiskt det som gör honom så speciell. Tom Hanks var Tom Hanks innan han blev Tom Hanks och han har klarat av att fortsätta vara Tom Hanks genom sin uppgång som stjärna. Det är inspirerande. Jag tror inte att berömmelse förändrar en människa. Jag tror att berömmelse exponerar en människa.

10 . Det är väldigt sällan som en skådespelare medverkar i två Kingfilmer, men om vi leker med tanken att då kunde få spela vilken roll som helst i existerande filmer eller än så länge ofilmade berättelser – vilken roll skulle det bli?

- Oj, jag vet inte. Det vore i och för sig urfräckt att få spela "The Gunslinger" om THE DARK TOWER någon gång skulle bli film.

11. Hur är din relation med fansen? Jag känner en kille som har en kompis som fick ett foto taget tillsammans med dig sminkad som Tooms på en X-files mässa i USA. Är mässor och sådant något som du tycker om att göra?

- Jag håller kontakten med mina fans via min mamma som tar hand om alla e-mails och skickar fan-brev till mig. Alla som vill kan skriva till henne. Hennes aktuella e-mailadress finns på min hemsida. Mässor är en nostalgisk sak som hör till det som varit. De var underbara tillfällen att träffa och gnugga armbågarna mot fans av Tooms och Arkiv X... i början. Nu – med tanke på Arkiv X internationella popularitet – är jag rädd att mässor har blivit enorma korporativa monster med en ostoppbar hunger efter att sälja så mycket krimskrams som möjligt. De har för mig förlorat det som var kul med dem. Jag säger inte att jag aldrig kommer att medverka på en mässa igen, men det måste vara under väldigt speciella omständigheter.

12. Vad händer härnäst för dig? Har du fått någon ny spännande roll?

- Just nu arbetar jag på att få min THE GREEN MILE journal publicerad och med en massa andra projekt ihop med min partner Kathleen Davison. Vi ämnar lansera en film via vårt produktionsbolag Dark Water Inc år 2000.

13. Återigen så tackar vi för att du svarat på dessa frågor! Vi önskar dig allt väl i framtiden och ser verkligen fram emot att få se THE GREEN MILE på den stora duken (förhoppningsvis) i slutet av året. Förresten, är detta den första intervjun du gjort gällande THE GREEN MILE?!

- Nej. Detta är inte den första intervjun jag gjort angående THE GREEN MILE men det var väldigt kul! Tack för frågorna och mycket lycka till Följeslagarna!

Det var det hela. Vi hoppas att ni tyckte att detta var intressant och att ni är lika spända inför THE GREEN MILE filmen som med lite lite tur kan gå upp på svenska biografer innan årets slut.

[Anders]


EFTERORD

Då var det åter dags att sluta. I nästa nummer kommer vi att berätta mer om vad som händer under året när det gäller King. Detta kommer att bli en uppdatering av den artikel som vi körde i #30.

Det även dags för BUTIKEN så se till att ni skickar in era annonser i tid. Som vanligt tar vi även, med glädje, emot andra mails, mails som kan handla om vad som helst, gärna frågor. Vi känner att, när det gäller frågor, så har vi suttit lite sysslolösa på senare tid.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025