UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #42 - 990322

FÖRORD

Då var det dags för ett av våra "lättare" mellannummer igen, och för ovanlighetens skulle är detta ett ganska "tungt" mellannummer. Det är ju alltid trevligt...

Eftersom det blivit en hel del ändringar i den kalender över vad som händer i Kingvärlden under 1999 sedan vi publicerade den runt årsskiftet har vi uppdaterat den, så fram med filofaxar, almanackor och annat att skriva i och justera datumen!

Vi vill även tacka för att frågespalten äntligen fick en liten uppsving och vi uppmanar förstås alla att skicka in de funderingar ni har. Vi ska göra vårt bästa för att räta ut frågetecknen!

En liten påminnelse om medlemsregistret måste vi också passa på att göra. Det är fortfarande för många kvar som inte skickat in sina uppgifter för att vi ska kunna sova gott om nätterna!

Ha det så bra! - Lilja & Anders
Medlemsantal: 94


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Till att börja med en trevlig nyhet! Förra onsdagen blev Följeslagarnas hemsida utsedd till "Dagens site" av den svenska sökmotorn punkt.se!

* Pocket Books pocketvarianter av BAG OF BONES och THE GREEN MILE (komplett) finns nu tillgängliga i Sverige.

* Första kapitlet ur THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON – "Pregame" - finns nu på vår hemsida! Detta kapitel spreds via e-mail från bokförlaget så det är inget fuffens! Läs på adressen:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/pregame.html

Vill ni i fortsättningen ha dessa e-mails skickade till er direkt från Scribner kan ni anmäla er på deras sida: http://www.simonsays.com

* Ni visste säkert redan att King gjorde sin skådespelardebut i filmen KNIGHTRIDERS 1981. Ni visste säkert också att den filmen varit så gott som omöjlig att få tag på i Sverige, eller hur? Nu har det dock blivit ändring på den punkten. Nu kan alla som vill se Kings skådespelardebut köpa filmen för ynka 84:- (plus frakt) från Internet företaget Boxman (http://www.boxman.se). Tack till Dan Linder som meddelade detta! Boxman har för övrigt en ganska imponerande rysar-rea där flertalet Kingtitlar säljs till VÄLDIGT billiga priser!

* Tyvärr har utgivningen av SOMMARDÅD, den skulle ju som bekant komma vecka 17, blivit framflyttad. Det meddelas nu att den inte kommer förrän i juni.

* Filmen THE RAGE: CARRIE 2 som hade premiär nyligen öppnade som nummer 2 och tjänade ihop $7,4 miljoner – inte illa!

* De som gillar George Beahms böcker har två nya godbitar att se fram emot. Just binds fotoboken STEPHEN KING’S MAINE och i slutet av denna månad skickas boken STEPHEN KING COLLECTIBLES: AN ANNOTATED PHOTO-ILLUSTRATED PRICE GUIDE. Mer info på: http://www.gbbooks.com


VAD HÄNDER 1999? - UPPDATERING

Nu när det står klart att det kommer mycket mer Kingmaterial än vi trodde i slutet av förra året tycker vi att det är i sin ordning att göra en liten uppdatering över vad som egentligen kommer av/om King och när det kommer under året. Samtidigt har jag försökt att, lite kortfattat, ge er en uppfattning om vad det handlar om.

Mars

* CHILDREN OF THE CORN 5 – DÖDENS FÄLT släpps på video i Sverige den 31:a (ScanBox).

Så var det återigen dags för en uppföljare till evighetsserien Children Of The Corn. Tyvärr är det inte slut efter del 5 heller, en del 6 är redan på gång.

April

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON släpps av Hodder & Stoughton den 1:a och Scribner den 6:

Denna bok kom som en överraskning för hela bokvärlden. Under Kings BAG OF BONES turné berättade han att han jobbade på en bok om en liten flicka som är vilse i skogen. Sedan (i februari) dök nyheten om att boken skulle komma redan den 6:e april upp…och jag tror inte att det är någon av oss som klagar över det, eller?

Boken handlar om den unga flickan Trisha McFarland, vars föräldrar är nyskilda. I ett försök att hålla samman familjen föreslår hon att hon, hennes mor och hennes bror ska ta en promenad i skogen nära deras hem. Vid ett tillfälle kommer de till ett ställe där stigen delar sig som ett "Y". Trisha hittar på att hon måste kissa, för att få en andningspaus, och går åt ena hållet medan hennes mamma och bror går åt det andra. När hon är klar bestämmer hon sig för att gena genom skogen istället för att gå tillbaka samma väg som hon kom. Hon går naturligtvis vilse.

Historien börjar egentligen när hon sedan är vilse i skogen och vi får uppleva alla saker som rör sig i hennes huvud. Alla hennes rädslor, både de som är verkliga och de som inte är det. Hon har även med sig sin Sony Walkman, som hon lyssnar på -- hon är ett stort "Boston Red Sox" fan och av en händelse sänds en match på radion… Hon är även en stor beundrare av Tom Gordon, en av spelarna i Red Sox. Tom Gordon blir sedan en person i den lilla flickans huvud, och spelar en central roll i historien.

Läs mer på Scribners hemsida:
http://www.simonsays.com/book/default_book.cfm?isbn=0684867621

* NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP - ANDRA BOKEN släpps på svenska av Replik.

Äntligen får alla som inte läst boken på engelska chansen att läsa alla historierna. Den första delen av NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP kom som bekant förra året.

Läs mer på Repliks hemsida:
http://www.replik.se/bokbeskrivningar/king2.html

* THE LONG WALK ges ut i en pocketutgåva av Signet..

THE LONG WALK kommer även att följas av nyutgåvor av ROADWORK och THE RUNNING MAN. Anledningen till dessa separata böcker är att King vill få bort RAGE från marknaden. För att få det måste THE BACHMAN BOOKS dras in och enda sättet att rädda de andra var att ge ut dom i separata utgåvor.

Maj

* DEN GRÖNA MILEN. Vecka 20 släpps boken i en svensk inbunden volym av Bra Böcker.

Detta är alla sex delarna hopsatta till en volym. Personligen tycker jag att det var roligare att läsa dem när de kom, spänningen var olidlig, även om Bra Böckers utgivningsschema inte var det bästa…

Juni

* SOMMARDÅD släpps på video (Egmont).

Nu får alla som missade filmen på bio en chans att se David Schwimmer från "Vänner" med mustasch…

* ROADWORK ges ut i pocket av Signet.

* Novellsamlingen 999 släpps i en "limited" version.

Denna utgåva ges ut av Hill House/Cemetery Dance och innehåller Kings historia "The Road Virus Heads North". Boken kommer även att innehålla 28 andra historier av olika författare. Limited versionen är signerad av samtliga författare UTOM King.

* NIGHTMARES IN THE SKY släpps i pocketformat av Pocket Books.

Detta är inte någon ny bok. Den kom redan 1988. Det är en så kallad "kaffebordsbok", det vill säga en stor, tunn inbunden bok med mycket bilder i. Bilderna i denna bok är tagna av en man vid namn F-Stop Fitzgerald och föreställer "gargoyles" (statyer av små monster). King bidrar med en essä.

September

* HEARTS IN ATLANTIS kommer att publiceras på engelska i september. Den 16:e av Hodder & Stoughton och den 21:a av Scribner.

Denna bok, som för övrigt kommer (i USA) på Kings 52:a födelsedag, är av samma typ som DIFFERENT SEASONS och FOUR PAST MIDNIGHT, det vill säga den innehåller 4 olika historier av varierande längd. Dessa är:
- "Low Men In Yellow Coats" (en DARK TOWER relaterad långnovell)
- "Hearts In Atlantis"(en novell)
- "Why We're In Vietnam" (en korthistoria)
- "Blind Willie" (en novell från SIX STORIES).

* Novellsamlingen 999 släpps i "trade" version av Avon (i USA) och Hodder & Stoughton (i England).

* STORM OF THE CENTURY släpps på video i Sverige av ScanBox.

Från början skulle den släppas redan den 31/3 men p.g.a. förseningar har den blivit framflyttad. Det preliminära datumet är nu någon gång i september men ScanBox säger att den kan komma tidigare…eller senare. Den kommer att släppas på tre separata kassetter. Serien visades på den amerikanska TV-kanalen ABC den 14:e, 15:e och 18:e februari och efter att ha sett den kan jag bara säga att det helt klart är Kings bästa miniserie.

Läs mer på ABCs officiella hemsida:
http://abc.go.com/primetime/storm_of_the_century/index.html

Oktober

* SOMETIMES THEY COME BACK...FOR MORE släpps på video (Egmont).

Tyvärr har de flyttat fram den, tidigare skulle den släppas i juni. Denna film är faktiskt lite unik. Den har redan släppts i England tidigare i år, men har INTE släppts i USA än. Detta är mycket ovanligt. I England släpptes den först under titeln FROZEN (som för övrigt verkar vara den titel som gäller i USA). Tydligen gick den inge vidare så bolaget bestämde sig för att dra in den och släppa den på nytt, nu under titeln SOMETIMES THEY COME BACK..FOR MORE. Jag antar att de tror att det går bättre om de kan använda ett Kingrelaterat namn i reklamen…jag tror de har rätt.

Efter att ha sett filmen kan jag bara konstatera att som B-skräckis är den ändå ganska OK. De har till och med lyckats knyta ihop den med originalfilmen vid ett tillfälle…men, se upp så ni inte blinkar, då är chansen stor att ni missar kopplingen.

November

* THE GREEN MILE får biopremiär i USA.

Förhoppningsvis kommer Warner att promota denna film, som bygger på Kings serie böcker med samma namn, ordentligt nu när självaste Tom Hanks finns i rollistan. Detta är en filmatisering som jag personligen tror mycket på, dels på grund av att det är Frank Darabont (mannen bakom THE SHAWSHANK REDEMPTION) som står för regi och manus, men även för att jag har läst manuset, som är kanon! Även filmen är gjord i sex delar, eller rättare sagt sex akter (i en film)…mycket bra! Om den färdiga filmen blir lika bra som manuset, skulle inte jag bli förvånad om det blev ett antal Oscars…

I Sverige har man inte satt något datum än men vi får hoppas att den kommer redan i år, även om det inte är troligt.

En liten försmak, i form av en filmsnutt, får ni om ni styr era webläsare hit:
http://www.newstream.com/rm/98-378.ram

Här är filmens officiella hemsida:
http://www.thegreenmile.com/

Vill ni läsa en dagbok skriven av Doug Hutchinson (som vi hade en intervju med i förra numret) så ska ni gå hit:

http://www.doughutchison.com

* THE MAKING OF THE GREEN MILE. En bok OM filminspelningen.

Boken kommer att ges ut i samband med att filmen får premiär. Den kommer antagligen att vara ganska så lik den bok som gavs ut om inspelningen av THE SHAWSHANK REDEMPTION och är skriven av Tyson Blue.

Våren 1999

* FROZEN släpps på video i USA.

Eller SOMETIMES THEY COME BACK…FOR MORE, beroende på vilken titel som de väljer…

Hösten

* VÄKTARNA släpps på svenska av Bra Böcker.

Denna bok skulle egentligen ha kommit under 1998 men har av okänd anledning blivit framskjuten gång på gång. Vi kan bara hoppas att den dyker upp under året.

* THE RAGE: CARRIE 2 kommer till Sverige.

Detta är en fortsättning på den första filmen…nästan. Kopplingen mellan den här filmen och den första är att Rachel (Emily Bergle) är Carries halvsyster och därför har fått liknande krafter som Carrie hade. När sedan den unga Rachel Lang blir kär i skolans fotbollskille och blir illa behandlad, detta leder till att hon blir mycket arg…

UIP som har rättigheterna i Sverige kunde inte ge några exakta besked om när eller hur filmen kommer att dyka upp i Sverige.

Folk som sett denna film säger att den är ganska bra. Läs mer på den officiella hemsidan:
http://www.mgm.com/carrie2/

* THE SHINING – TV serien visas i tre delar på svensk TV

Eventuellt under året

* CHILDREN OF THE CORN 666 kommer antagligen att få videopremiär i USA under året.

* NIGHT FLIER kommer förhoppningsvis att släppas under året. Tyvärr är det inte klart vilket bolag som har rättigheterna (både ScanBox och Warner har nämnts) men jag hoppas att den kommer snart, det är en kanonfilm!


FRÅGOR & SVAR

Två frågor från Kenneth Bodin:

1. Vet ni om Stephen King har gjort något uttalande i samband med Stanley Kubricks bortgång. De var ju visserligen inte så förtjust i varandra, inte King i Kubrick i alla fall, men med tanke på att THE SHINING räknas som en av Kubricks främsta så har de ju onekligen en stark förbindelse mellan varandra.

- Så vitt jag vet har King inte gjort något uttalande. Jag tror inte heller att han kommer att göra något, om han inte skulle få en fråga angående Kubrick i samband med någon intervju eller liknande. Faktum är att THE SHINING tyvärr knappt nämnts i samband med Kubricks bortgång. [Lilja]

2. Jag har läst lite hit och dit om Stephens konfrontationer med John Lennons mördare Mark David Chapman. Att de träffades och att Stephen blivit feltagen för att vara Mark (de är ju rätt lika i utseendet). Hur ligger det till med det där exakt?

- Det har sagts att Chapman kom till en boksignering och berättade för King att han var "your number one fan" och att detta sedan skulle ha bundits in i MISERY, men det är inte sant. "Jag kan aldrig ha träffat Chapman", sa King i en intervju i den engelska tidningen The Guardian i augusti förra året. "Datumen stämmer inte. Han var på Hawaii när jag var i New York". Senare dök det upp en annan tokdåre vid namn Stephen Lightfoot som förföljde King och på största allvar påstod att King mördat Lennon... Vi skrev mer om Lightfoot i Följeslagarna #13. [Anders]

Fem frågor från Susanne Fridh

1. Finns det någon bok om Stephen King, eller om hans verk på svenska, eller planeras det någon sådan?

- I dagsläget finns det ingen sådan bok, och vad vi vet finns det ingen planerad heller. Det närmaste man kan komma är nog John-Henri Holmbergs kommande bok SKRÄCK I LITTERATUREN. I ärlighetens namn är det nog tyvärr så att intresset för King inte är tillräckligt stort i Sverige för att till exempel någon av George Beahms King-biografier ska översättas. [Anders]

2. King har döpt sin ena son till Joeseph Hillstrom King, är det någon som vet varför?

- Jag har ingen som helst aning till varför King valde det namnet. Man får väl anta att det är ett släktnamn eftersom det inte är så vanligt. [Lilja]

3. Läste någonstans att Stephens Bror David är adopterad, stämmer det?

- Den två år äldre David King är mycket riktigt adopterad. [Anders]

4. Vad handlar korthistorian "The other side of the fog" om?

- "The other side of the fog" är en av de väldigt korta historier som King skrev och som tillsammans med några andra korta historier, antingen skrivna av King eller kompisen Chris Chesley publicerades i "boken" PEOPLE, PLACES AND THINGS 1960. Berättelsen handlar om Pete Jacobs som en dag går ut ur sitt hus och direkt in i en tjock dimma. När han kommer ut ur dimman upptäcker han att han står mitt i en stad, trots att närmaste stad ligger 40 miles bort ifrån där han bor! Dessutom har han hamnat i framtiden där bilar svävar ovanför marken. Förvirrad av detta och jagad av en arg polis, springer Pete tillbaka in i dimman för att komma hem, men när han återigen kom ut ur dimman möts han av en gigantisk brontosaurus som nästan stampar ihjäl honom. Pete springer in i dimman igen. Berättelsen avslutas med en uppmaning om att nästa gång du uppslukas av dimman och hör springande steg så kan det vara Pete Jacobs som försöker hitta ut – hjälp honom! [Anders]

5. Ni skrev i utskick #39 att avsnittet "The Moving Finger" Skall visas den 18/5, detta är en tisdag, Monsters brukar visas på natten mellan fredag och lördag. Är den 18/5 det korrekta datumet?

- Detta är det datum som TV4 gav mig. Jag hoppas att det stämmer. Jag vet att TV4 för några veckor sedan visade fler än ett avsnitt / vecka, kanske ska de göra det igen. Mitt råd är att kolla i tidningen och spela in ALLA avsnitt, för säkerhets skull. [Lilja]

Fråga från Daniel Lönnqvist

Tänkte bara fråga om en film... THE BOOGEYMAN, är det Stephen King som har gjort den (eller manus till den)?

- Det enda King gjort med den titeln är kortfilmen (baserad på Kings historia) som finns på "Stephen King's Nightshift Collection". Jag har sett att det finns en film med samma namn från 1981 men den har INTE något med King att göra. [Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Erik P-zon
* Jag skulle vilja köpa Vinterverk, Sommardåd och Drakens ögon. Inbundna eller kartonage, till rimligt pris. Maila om du har nån av böckerna. Bor du Örebrotrakten så slipper vi portot.

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000). Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- .Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.
* MID-LIFE CONFIDENTIAL, fint skick, 250 kr.

- Anders
* Stephen King på video – dvs intervjuer, föreläsningar, udda TV-inslag och udda kortfilmer. Intresserade får lista per email.
* Kopior på svåråtkomliga korthistorier och även vissa filmmanus – skicka efter en lista med prisuppgifter etc.


EFTERORD

Då var det åter igen slut på ett utskick. Men, som vanligt är vi tillbaka redan nästa måndag. Då kommer vi att ha en genomgång och recension av Kings senaste bok, STORM OF THE CENTURY, som vi hoppas att ni läst till dess. I övrigt är det bara att hålla tummarna för att solen tittar fram lite oftare!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025