UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #43 - 990329

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. Denna gång har vi ett nummer späckat med STORM OF THE CENTURY material. Vi börjar med en titt på Kings egen inledning till boken för att sedan övergå till en recension av boken. Filmen spar vi tills den kommer till Sverige i höst.

Men innan vi går in på resten av utskicket har vi en riktigt glad nyhet att förmedla och det är att vi nu klättrat över den "magiska" gränsen 100 medlemmar! Vi har under året hoppats väldigt mycket att vi skulle komma upp i den siffran till årsnumret #46, men nu behöver alltså inte hoppas mer!

Extremt glada hälsningar - Lilja & Anders
Medlemsantal: 101


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Tyvärr har STORM OF THE CENTURY fortfarande inte nått alla bokhandlare, det verkar som om den grossistfirma som i vanliga fall levererar böcker till bokhandeln inte fått in den än. Det kan vara så att de anser att den inte är värd att köpa in eftersom det inte är en "riktig" bok utan ett manus, och därför antagligen inte säljer lika bra. Så, om ni inte har turen att handla i en bokhandel med egen bokimport får ni inskaffa den på annat håll, t.ex från Bokus. Tyvärr är det inte heller någon större ide att vänta på att den ska komma ut på svenska, med största sannolikhet är detta en av de King böcker som aldrig kommer att översättas, men den finns på tyska förstås!

* I ett kommande Simpsons avsnitt kommer man att driva med Kings MAXIMUM OVERDRIVE. Avsnittet heter "Maximum Homerdrive". Simpsons skapare, Matt Groening har i ett tidigare avsnitt även gjort en parodi på THE SHINING, man kallade det då för "The Shinning". Både Matt och King är för övrigt medlemmar i "The Rock Bottom Remainders".


OUMBÄRLIGA TING – STORM OF THE CENTURY

* Inledning av Stephen King *

I början av inledningen berättar King om hur han i många fall kan minnas verkliga situationer som varit upphov till hans berättelser och tar som exempel bland annat upp hur PET SEMATARY startades av att hans dotter Naomis katt blev överkörd. Men i vissa fall kan han inte alls minnas hur idéerna uppstod. Vissa startades av olika bilder som han föreställde sig.

Liksom THE GREEN MILE startade STORM OF THE CENTURY med en bild av en man bakom galler. En man sittande på en brits med fötterna uppdragna, händerna vilande på benen och med ögon som inte blinkade. Det var inte en god man som i THE GREEN MILE utan detta var en mycket ond man, kanske inte en man över huvud taget. Bilden dök upp allt oftare och varje gång blev mannen allt otäckare.

Berättelsen utvecklade sig. Mannen satt på en brits. Britsen var i en cell. Cellen fanns längst bak i en liten diversehandel på Little Tall Island, som vi känner igen från DOLORES CLAIBORNE. Varför i en diversehandel? Jo för att ett samhälle så litet som det på Little Tall Island behöver ingen polisstation utan en deltidskonstapel som tar hand om de förekommande fulheterna som ett jobbigt fyllo eller en våldsam fiskegubbe som pucklat på sin fru. Vem är konstapeln då? Jo, Mike Anderson förstås, innehavaren av Andersons divershandel. En hygglig kille som klarar av fyllona och fiskegubbarna... Men tänk om något verkligt illa kommer dit? Något som till exempel demonen som besatte Regan i EXORCISTEN? Något som bara sitter där i Mike Andersons cell och tittar och väntar...

Väntar på vad då? Jo, århundradets storm förstås. En storm stor nog att skärma av Little Tall Island från fastlandet så att ön får leva på sina egna tillgångar. Avskurna från världen, täckta av snö och med en ond figur i en cell som kan skapa förödelse, och värst av allt: utan att lämna cellen.

Så långt hade King tänkt runt oktober/november 1996 – en ond man i en cell, en enorm storm och ett samhälle avskuret från omvärlden. King skrämdes av idén av att skapa ett helt samhälle igen, precis som i ’SALEM’S LOT och NEEDFUL THINGS, men lockades av möjligheterna. Han kände också att det var dags att börja skriva ned berättelsen annars skulle det inte bli något.

King menar att idén skapar formen. Man kan inte skriva en korthistoria som novell, eller en novell som roman, men när han skulle börja skriva STORM OF THE CENTURY som roman kändes det inte rätt. Alla scener som han såg inom sig pekade på att berättelsen skulle bli film. Det skulle bli för långt för en biofilm, så King tänkte genast på ABC som han de senaste åren skapat en bra kontakt med genom bland annat miniserierna THE STAND och THE SHINING. Han frågade dem rätt ut om de var intresserade av en roman skriven direkt för TV, och utan någon som helst tvekan svarade de "ja".

King skrev manuset mellan december 1996 och februari 1997, och precis som när han skriver en roman förde han en lista över karaktärerna men gjorde i övrigt inga anteckningar. Han skrev på sin Mac Powerbook och använde ett manuskriptprogram kallat First Draft istället för Word 6 som han brukar.

Eftersom manuset var tänkt för TV produktion fanns det en massa restriktioner att anpassa det efter. Först och främst är den amerikanska censuren väldigt strikt och hård och för det andra var varje del tvungen att vara ca 91 minuter lång och indelat i sju "akter" så att reklamen kunde få sin naturliga plats. Givetvis ställer detta till det för författaren men "man får sticka ner pinnen i hålet och vicka med den tills den passar", som King själv uttrycker det.

King berättar att han ofta blir irriterad över frågan om han skriver sina böcker med en eventuell film i åtanke, och förklarar att STORM OF THE CENTURY blev film för att berättelsen "ville" bli det. Hade projektet fallit på att budgeten skenat iväg hade han själv skrivit om den till roman, en tanke som King fann mycket lustig.

Kings första förslag på regissör var givetvis Mick Garris som gjorde THE STAND och THE SHINING, men Garris var upptagen med annat. En dag hyrde King två filmer för att spendera en tisdagskväll med, den ena var en lågbudgetfilm som gått direkt på video – THE TWILIGHT MAN och den andra var RAMBO, som King plockade med som ett säkert kort i fall den andra var dålig. RAMBO plockades aldrig upp ur sin box den kvällen.

King blev imponerad av THE TWILIGHT MAN och noterade att regissören hette Craig R. Baxley. ABC tittade också på filmen och blev även de imponerade. De tog reda på att Baxley var ledig och King ringde upp honom och skickade sedan över det 300 sidor långa manuskriptet. Baxley ringde upp och var upphetsad och full av idéer. King gillade hans idéer och hans entusiasm samt faktumet att Baxley inte verkade skrämd av storleken av projektet.

Efter det flöt produktionen på oväntat smidigt. King, Baxley och ABC träffades i mars 1997. I juni fick King skisser på den onda mannens käpp med ett varghuvud i silver och en månad senare fick han se storyboarden. I februari 1998 började Baxley filma STORM OF THE CENTURY en snöig dag i östra Maine och avslutade 80 dagar senare i San Francisco. Under sommaren klipptes filmen och dataeffekter lades till och i februari i år visades den för första gången i amerikansk TV.

[Anders]

* Recension *

STORM OF THE CENTURY är en, minst sagt, udda bok. Frågan är väl om man kan kalla det för en bok? Historien presenteras ju visserligen i bokform men egentligen är det inte någon bok, egentligen är det ett TV-manus.

Spelar detta någon roll då? Jo, det gör det faktiskt. Jag tycker att det finns både negativa och positiva saker. Det positiva är att man verkligen får veta HUR King ser historien, HUR den ser ut i hans huvud när han skapar handling, platser och personer. Det är ofta som han beskriver hur saker och ting ser ut och hur han vill att läsaren/tittaren ska uppfatta saker. Detta är naturligtvis mycket intressant. Avsnitten, den är ju skriven som tre avsnitt, har till och med fått egna namn, LINOGE, THE STORM OF THE CENTURY och THE RECKONING. Tyvärr tycker jag dock ändå att "boken" blir lite jobbigt att läsa...

Personligen tycker jag att det blir mycket ryckigare än när man läser en "vanlig" bok. Som tur är presenterar King här en story som är kanon! Hade den inte varit så tät som den är så skulle det antagligen blivit lite segt att ta sig igenom.

Själva handlingen då, vad kan man säga om den? Jag tycker att det är kanon! Som vanligt börjar King med att introducera oss för ett flertal personer som vi sedan får följa genom boken. Detta är ett genialiskt drag som King nästan alltid använder sig av. Vi får möta Mike, Molly och Ralphie Anderson, Alton "Hatch" Hatcher och en massa andra öbor, men framförallt Andre Linoge, mannen som är så elak att han till och med skulle skrämma slag på Randall Flagg...om de nu inte är en och samma man... Jag misstänkte först att de skulle kunna vara det men övergav snart den tanken, MEN, med King kan man aldrig vara säker...

Spänningen byggs upp allt eftersom. Det börjar lugnt för att sen stegras allt eftersom. Allt börjar med ett brutalt mord på en av öns äldre innevånare. Förövaren, Linoge, väntar snällt på mordplatsen och låter sig gripas av Mike och Hatch. Man märker snart att Linoge inte är en vanlig mördare, han verkar veta en massa om öns innevånare, saker som de inte berättat för någon.

Snart börjar konstiga saker hända på Little Tall Island, samma ö som en annan av Kings figurer bor på, nämligen Dolores Claiborne, som för övrigt omnämns i boken. Folk börjar begå självmord eller ha ihjäl andra...kort sagt, folk börjar dö. Samtidigt börjar det dyka upp ett meddelande överallt, alltid samma meddelande "Give Me What I Want And I’ll Go Away", snart inser man att det är Linoge som ligger bakom...

Under stor del av boken upprepar Linoge sedan sitt budskap, "Give Me What I Want And I’ll Go Away". Han hotar och skrämmer sedan öborna så att de flesta faktiskt redan är överens om att ge honom vad han vill ha innan de ens vet VAD han vill ha. I en massdröm visar Linoge t.ex. han kommer att få öns alla innevånare att vandra ut, mot en säker död, i havet... om dom inte ger honom vad han vill ha. Allt man kommer att finna efter stormen är en tom och övergiven ö. Frågan är bara vad är det Linoge vill ha?

Berättelsen har ett oväntat och öppet slut, som vi inte vill avslöja för er här, och jag hoppas att King kommer att fortsätta den någon gång i framtiden för det finns en massa obesvarade frågor, bl.a. vem Linoge egentligen är? Denna och andra frågor, som har med bokens slut att göra, är något som jag hoppas att King kommer att besvara i kommande böcker/filmer/miniserier. Detta är nämligen en historia där man efter sista sidan verkligen säger till sig själv: "Vad hände sedan? Jag vill veta mer!"

En annan fråga som jag ställde mig själv efter att ha läst boken var: Vad betyder CROATON, som står skrivet på flera ställen i boken? För att få reda på det frågade jag en amerikansk vän. Han berättade att CROATON är ett ord från den amerikanska historien. I boken nämner King den försvunna kolonin från Roanoke, på Virginias kust. Detta har hänt i verkligheten. Hela kolonin försvann, och allt man hittade bland de övergivna husen var dels ordet CROATON och dels ordet CRO. Detta visade sig vara namnet på en lokal indianstam och man misstänkte att kolonisatörerna försvann för att leva med dem... King ville alltså antyda att Linoge hade ett finger med i vad som hände då, antagligen gav dom honom inta vad han ville ha...

Av fem möjliga Följeslagare får STORM OF THE CENTURY – fyra Följeslagare.

[Lilja]

Jag vill inte påstå att jag har speciellt stor erfarenhet av manuskript, men jag tycker ändå det är väldigt skojigt att läsa dem! Jag kan därför inte avgöra om detta manus är "lättare" än andra, men jag tycker att det gick väldigt lätt att läsa, trots att storyn går framåt i något slags slow-motion tempo. Tyvärr är det så att de flesta akterna inleds med några scenen från den snöbetäckta staden och det saktar ned berättandet avsevärt, men det är inget som stör.

Jag anser att STORM OF THE CENTURY har väldigt mycket gemensamt med NEEDFUL THINGS – en ond person (Linoge har enligt mitt tycke betydligt mer gemensamt med Leland Gaunt än Randall Flagg) som vänder upp och ned på en hel stad genom att bland annat vända dem emot varandra. Frågan är om inte King lyckades bättre denna gång.

Jag tycker definitivt att man ska SE STORM OF THE CENTURY innan man LÄSER den. I och för sig hade det varit ganska kul att ha gjort tvärtom, men nu lyckades både jag och Lilja se den först och det kändes väldigt speciellt. Det var precis som att läsa en bok, men mer om filmatiseringen i höst! Dessutom avslöjar Kings inledning, som vi sammanfattat först i denna artikel, mer än vad man önskat...

Boken innehåller även ett antal fotografier ur filmatiseringen.

Jag ger även jag betyget fyra Följeslagare.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Var står King politiskt? Är han demokrat eller republikan? Eller kanske är han inte särskilt insatt i politik? Daniel Åsenlund

- Detta är en svår fråga att svara på. King verkar nästan som han röstar på person och inte parti. King röstade på Barry Goldwater (republikan) 1964, Richard Nixon (republikan) 1968 (för att han trodde på Nixon när han sa att han skulle dra bort de amerikanska trupperna från Vietnam) och McGovern 1972. Senare lät han sig citeras som passionerad Ronald Reagan (republikan) motståndare, vilket ledde till att han var aktivt involverad i Gary Hart (demokrat) kampanj.

Vad King röstat på under senare tid har jag ingen information om. Det verkar dock som om King gillar Bill Clinton (demokrat). När han var med i TV programmet "The View" för att göra reklam för STORM OF THE CENTURY tyckte han att man skulle låta Clinton vara i fred. Senare har det även framkommit uppgifter om att King, tillsammans med andra kändisar, givit bidrag till Clintons advokatkostnader. Om detta är för att han gillar hans politik eller ogillar hans situation låter jag vara osagt. [Lilja]


EFTERORD

Så var det slut igen. Vi skrev ju inget om filmen STORM OF THE CENTURY i detta nummer, men så mycket kan vi väl säga att det är en mycket lyckad film! Vad som förmodligen inte är alls lika lyckat är den femtielfte delen av CHILDREN OF THE CORN (egentligen nummer 5, men vem räknar?) som vi tänkte avhandla i nästa nummer. Den kommer ju på video nu den 31/3 och frågan vi förstås ställer oss är: hur rutten är den?

I övrigt är det som vanligt dags för BUTIKEN så annonser bör skickas in i god tid. Sedan får ni förstås skicka in mails om vad som helst, det har vi ingenting emot!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025