UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #44 - 990405

FÖRORD

Hej, hoppas att ni haft en bra påsk och inte ätit allt för mycket ägg. Nu är det återigen dags för ett mellannummer och denna vecka blir det två mindre inslag. Dels har Lilja haft videokväll ihop med den femte delen i den eviga CHILDREN OF THE CORN-serien – denna gång med undertitlen DÖDENS FÄLT, och dels bjuder vår man i USA – Daniel Åsenlund på en liten lägesrapport över Kingläget där borta.

Men innan vi sätter igång är det dags för lite mer tjat. Om två veckor är det dags för vårt årsnummer där vi kommer att presentera lite rolig statistik över Följeslagarnas medlemmar baserat på de uppgifter som vi fått in. Vi vill ju så himla gärna att denna statistik ska omfatta om inte alla så i alla fall så många som möjligt och tyvärr är det fortfarande ganska många som inte skickat in sina uppgifter. Vi kan ju inte på något sätt tvinga någon att lämna in uppgifter, men det om det nu är så att man vill vara "hemlig" så kan man lika gärna höra av sig och säga det istället för att vara kvar i den grupp av människor som vi faktiskt inte vet om de vill vara medlemmar eller inte. Påminnelser kommer att gå ut även fortsättningsvis fram till nummer 46.

Trevlig förtsättning på påsken - Lilja & Anders
Medlemsantal: 104


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Vid en föreläsning nyligen berättade King lite om vad som komma skall. Han ska skriva klart ON FICTION nu i sommar och sedan sätta igång med de tre sista delarna av THE DARK TOWER som ska släppas samtidigt. Han ville inte berätta vad som kommer att hända men han har allting klart för sig. En sak berättade han dock och det är att Susannah är gravid (vilket vi som läst WIZARD & GLASS) visste, men att det inte ser så speciellt bra ut eftersom "the thing inside her is really pissed off". Ni som läst THE WASTELANDS minns att Susannah är tvungen att "ta hand" om en demon när Jake ska komma över till Rolands värld, så det är inte enbart Eddie som är far till barnet får man misstänka...

* Det aktuella numret av skräckfilmstidningen Fangoria har en intervju med King angående STORM OF THE CENTURY.

* Enligt Dan Linder ska Hedengrens Bokhandel i Stockholm ha THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON till försäljning nu efter påsk. Mer info på: hedengrens@hedengrens.se. Priset sägs ligga runt 295 kr vilket vi anser vara rätt så väl tilltaget för en bok strax över 200 sidor... andra bokhandlare kommer antagligen att ligga runt 200:-

* I Filmtidningen BIO (ni vet den som finns gratis på biograferna) kan man under rubriken "På klippbordet" läsa följande:

" DEN GRÖNA MILEN utspelar sig 1932. En man dömd för våldtäkt och mord på två flickor anländer till en fängelseavdelning för dödsdömda. Avdelningens chef (Tom Hanks) börjar snart undra om mannen verkligen är skyldig. Filmen är baserad på en roman av Stephen King och enligt nätarkivet Coming Attractions luktar manuset Oscarstatyetter."

Tänk, det tror vi också!


INTRESSANT INFORMATION

Hej, varför inte informera alla glada Följeslagare om ett suveränt sätt att köpa böcker från nätet?! På internet finns ett företag som heter English Language Books, som drivs av en svenskättling med namnet Valdemar Paradise. Han tar emot beställningar av all engelskspråkig litteratur och man får oftast böckerna på ca en vecka. Men nu till det fina i kråksången: han skickar dem direkt i din brevlåda tillsammans med en faktura. Och fakturan betalas i *svensk valuta* på postgirot. Så glöm alla checkar, dyra VISA-kort etc. Tills saken hör att han är väldigt trevlig - vi har blivit goda vänner - och ger fantastisk service. (STORM OF THE CENTURY fick jag för två veckor sedan, fraktfritt för 140:-!)

Epostadressen är engbooks@engbooks.com.

Se till att Ni anger att Ni hör av Er efter rekommendation från Stefan, Uppsala, så torde Ni få en god start!

Mvh / Stefan Eriksson

* Vi tackar Stefan för tipset, har ni liknande information att bidra med så är det bara att skicka in det.


CHILDREN OF THE CORN 5 – DÖDENS FÄLT

Då var det dags för den femte delen i CHILDREN OF THE CORN-serien. På svenska har den undertiteln DÖDENS FÄLT. Originalets undertitel är dock något mer diffus. På originalomslaget står det FIELDS OF TERROR, som originaltitel på det svenska omslaget står det FIELDS OF TERROR, när man sedan sätter på filmen står det FIELDS OF SCREAMS?!?! Detta är bara det första som gör att man får intrycket av att detta är en slarvigt gjord produktion.

Rollbesättningen är nästa. Visserligen är dessa skådespelare bättre än de som är med i t.ex. TRUCKS, men inte mycket. I en av rollerna ser vi bl.a. Alexis Arquette som även finns i kalkonfilmen SOMETIMES THEY COME BACK…AGAIN, andra är Fred Williamson (From Dusk Till Dawn) och Gary Bullock (Species).

Tyvärr så har man denna gång inte ens försökt att knyta an till originalfilmen. Visserligen är det en massa barn som dyrkar "He Who Walks Behind The Rows" (på svenska slarvigt översatt till "Han Som Går Bakom Rosen"?!) och visserligen måste dom offra sig till honom på deras 18-årsdag men där slutar likheterna.

Denna gång handlar det om ett gäng ungdomar som är på väg med en död väns aska till en begravning (får man förmoda), naturligtvis åker de vilse och hamnar i… nej inte Gatlin (som det borde vara) utan i Divinity. Väl där slaktas några av dem ganska snabbt. Dom andra får då höra talas om "He Who Walks Behind The Rows". En av tjejerna minns då plötsligt att hennes bror gått med i denna hemska sekt, jo ni läste rätt, denna gång har det blivit en sekt.

Sekten, som för övrigt är ett stort kollektiv som ligger på en gård, leds av en vuxen man (ytterligare något som inte stämmer med originalet, även om detta senare får en förklaring), vid namn Luke. Naturligtvis ger de sig av dit för att söka upp brodern och få honom att följa med dem hem. Detta visar sig dock vara lättare sagt än gjort eftersom de måste ha ihjäl "He Who Walks Behind The Rows" först. Han bor i denna film inte ute på majsfälten utan har flyttat in i en silo på gården. Han gestaltas här av en stor gröngul eldslåga (som för övrigt är den som spelar sin roll bäst)…

Givetvis slutar filmen på ett sätt som gör att man frågar sig "När kommer 6:an?", som för övrigt på gång och kommer att ha titeln CHILDREN OF THE CORN 666, oväntat eller? Knappast.

Om ni gillar de tidigare CHILDREN OF THE CORN-filmerna kommer ni säkert att gilla även denna. Om ni inte gillar de tidigare filmerna ska ni endast hyra denna film om ni, som jag, vill se ALLT som har det minsta med King att göra, annars blir ni nog lyckligare av att låta bli!

Av 5 möjliga Följeslagare får CHILDREN OF THE CORN 5 - 1 Följeslagare.

[Lilja]


RAPPORT FRÅN STATERNA

Snart har jag tillbringat ett helt år i detta speciella land, och i Kingväg händer det alltid mycket, skall ni veta! Dock, måste jag erkänna, är hans rykte inte särskilt bra... Jag menar, alla vet vem han är - konstigt vore väl annat - men fördomarna om honom är inte de roligaste direkt. I stort sett alla som inte läst någonting av honom skrattar och skakar på huvudet då hans namn nämns. Många förstår inte att han skriver böcker; de bedömer honom på de filmer som har hans namn i titeln. De som läst honom, dock, är av en helt annan uppfattning. Mina engelsklärare här borta nästan avgudar honom! Denna underskattning och förbedömning existerar naturligtvis även i Sverige, som vi ju vet, men den är liksom mycket större har, på något sätt. De flesta kritiker gillar honom inte över huvud taget; de vågar liksom inte erkänna att han är en skicklig författare, även om en del av dem säkert tycker det.

Angående Stanley Kubricks bortgång har det varit mycket i tidningarna och på TV. I en hedrande artikel i Newsweek nämndes King angående THE SHINING. Detta är vad som stod:

"Kubrick går mycket djupare in i psykologin än Kings bok. Förmodligen är huvudpersonen ett försök av Kubrick att symbolisera sina egna mörka sidor." Verkar som om den journalisten inte läst boken... Mellan raderna kan man tydligt läsa att Kings bok är lite halvdant småskräp, som Kubrick gjorde om till ett magnifikt mästerverk med sin talang. Visserligen ifrågasätter jag inte Kubricks talang - han var ett filmgeni ensam i sin sort - men jag gillar inte att kritikerna alltid skall vara så fega. Våga gilla King, säger jag bara! Gör ni det inte - okay, ni kan säga som det är. Gör ni det - kom igen och säg det!

Jag såg nyligen CARRIE 2 - THE RAGE på en förhandsvisning i orten där jag bor. Jag var inte direkt imponerad, men inte besviken heller. Det var verkligen ett försök av regissören att göra en bra film; inte alls någon pengajakt av CHILDREN OF THE CORN typen. Jag vet inte vad, men det är någonting som saknas i manuset - kanske handlingen är lite väl lik sin föregångares, trots allt (men dock inte alltför mycket). En halvdan film, men ändå värd en chans, tycker jag!

STORM OF THE CENTURY var dock en riktig höjdare (som ni säkert redan läst i Följeslagarnas recension)! En atmosfärisk och mysig film med spännande intriger. Kanske lite väl lik KÖPLUST (NEEDFUL THINGS) på sina håll, om man skall vara kritisk - men det tycker jag inte att man skall vara; det är en underbar upplevelse i filmväg, enligt min mening!

Har ni några frågor om någonting ni undrar över, är det bara att maila mig så skall jag göra mitt bästa att svara på dem. Ha det bra!

* Vi tackar Daniel Åsenlund för detta bidrag.


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Köpes

- Erik P-zon
* Jag skulle vilja köpa Vinterverk och Sommardåd. Inbundna eller kartonage, till rimligt pris. Maila om du har nån av böckerna. Bor du Örebrotrakten så slipper vi portot.

Säljes

- Magnus Lange
* BAG OF BONES, Hodder & Stoughton, signerad och numrerad (1422 av 2000). Alltså en av den som släpptes när King var i London. Boken är skyddad i en av Camelots gröna Slipcases. Den är absolut obläddrad, bara kikat lite för att se vilket nummer det var. Originalköpehandlingar medföljer. 1500:- Avbetalning uppdelat på 2 inbetalningar accepteras.
* MY PRETTY PONY, Den röda varianten. Finns endast i 15000 ex. Kan beskådas på Anders sida http://home5.swipnet.se/~w-55592/gallery.htm, 600 riksdaler.
* MID-LIFE CONFIDENTIAL, fint skick, 250 kr.

- Anders
* Stephen King på video – dvs intervjuer, föreläsningar, udda TV-inslag och udda kortfilmer. Intresserade får lista per email.
* Kopior på svåråtkomliga korthistorier och även vissa filmmanus – skicka efter en lista med prisuppgifter etc.


EFTERORD

I nästa nummer fortsätter vi vår serie "intervjuer med folk relaterade till King" då vi frågat ut författaren Stephen J. Spignesi (ansvarig för bland annat THE LOST WORK OF STEPHEN KING) om både det ena och det andra. Dock är det inte i skrivandets stund säkert om vi kommer få in svaren i tid till nästa vecka, men vi håller tummarna och hoppas på det bästa... Tills dess får ni njuta av vårsolen så mycket det bara går!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025