UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #45 - 990412

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer hade vi tänkt att ni skulle få veta lite mer om en man som skrivit åtskilliga böcker om Stephen King, bl.a. den nyutkomna THE LOST WORK OF STEPHEN KING, nämligen Stephen J. Spignesi. Mer om det längre fram.

Innan ni börjar läsa vill vi dock börja med att återigen be er som INTE har skickat in era uppgifter (namn, födelseår, hemstad, emailadress för utskicken, alternativ emailadress för nödfall samt eventuell URL till personlig hemsida om King (om sådan finns)) att göra detta NU. Vi hade tänkt att försöka sammanställa lite intressant statistik till vårt 1-års nummer nästa vecka och det blir ju missvisande om vi inte fått in ALLAs uppgifter. Vill ni mot förmodan inte lämna dessa uppgifter så meddela oss detta, så slipper vi tjata i all evighet. Maila oss NU!

Trevlig läsning - Lilja & Anders
Medlemsantal: 106


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Som ni vet firade King i dagarna sitt 25 års jubileum som publicerad författare, CARRIE kom ju för 25 år sedan. Detta firades på ett party med att King delade ut en liten bok med en ny korthistoria – "The Lieutenant’s Rap". Boken, i "chapbook"-format var handskriven och uppkopierad av Philtrum Press (Kings egna förlag) i 500 ex. Det enda vi vet om handlingen är att den är kopplad till kommande HEARTS IN ATLANTIS men att den inte ingår i boken. Vi väntar med spänning på mer info om denna berättelse/bok.

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON finns för 195 kr inklusive allt från engbooks@engbooks.com.

* Pocket Books börjar nu ta över "mass market"-rättigheterna till Kings böcker. Nu har de fått rättigheterna till de två första böckerna – CARRIE och ’SALEM’S LOT. Nya varianter av böckerna med nya introduktioner av King kommer under hösten – CARRIE i oktober och ’SALEM’S LOT i november.

* SOMETIMES THEY COME BACK…FOR MORE kommeratt släppas tidigare än väntat på video i Sverige. Redan den 21 April släpper nämligen "NewStar Home Entertainment" den på hyrfilm. Tyvärr är detta inte något mästerverk men som halvtaskig B-skräckis duger den faktiskt. Recension i Följeslagarna #48.


EN LITEN KOMMENTAR

Susanne Fridh har suttit och läst gamla utskick och hittat svaret på en fundering som Kenneth Bodin hade i #13. Det gällde en fras han hade förälskat sig i som han trodde var med i THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER, nämligen "Det skiter väl fem miljoner röda kineser i". Så här skriver Susanne:

"Denna fras är inte från THE GUNSLINGER, i alla fall inte på den engelska, om den skulle finnas med i den svenska översättningen har jag ingen aning om. Men i "The Body" från DIFFERENT SEASONS, slutet på kapitel 20 finns följande fras: ’But eight hundred million red chinese don´t give a shit, right?’"

Så var det, och på svenska står det "Men det skiter väl åtta hundra miljoner kinesiska kommunister i, eller hur?"


OUMBÄRLIGA TING – STEPHEN J. SPIGNESI

* Presentation *

Stephen J. Spignesi - vad kan man säga om denna man? Jo, att han är ett stort Stephen King fan. I de böcker Spignesi skrivit framgår det tydligt att han gillar Kings verk. Biografierna är extremt noggrant framtagna. Ett exempel är boken "The Complete Stephen King Encyclopedia", där Spignesi har listat ALLA personer, platser och saker i ALLA Kings böcker fram till och med FOUR PAST MIDNIGHT (som var den sist utgivna boken innan encyclopedin kom). Enligt min mening finns det tre personer som kan King’s historia ordentligt (och som skriver böcker om honom), varav Stephen J. Spignesi är en av dessa. De andra är George Beahm och Michael R. Collings.

Spignesi kan även sägas vara en mycket ambitiös man. Han skriver nämligen nästan lika många böcker som King. Alla dessa böcker handlar dock inte om King. Spignesi har även skrivit böcker om Cityakuten (ER), Vänner (Friends), Titanic samt en massa andra ämnen.

Framför allt kan man säga att Spignesi är en trevlig och mycket hjälpsam man. Jag har fått mycket hjälp av honom när det gäller information om King och hans verk. Både när det gäller sådant som jag personligen har funderat på och när det gäller frågor från er.

[Lilja]

* The Lost Work of Stephen King *

Stephen Spignesis senaste bok om King är ett imponerande verk på strax över 360 sidor med undertiteln "A guide to unpublished manuscripts, story fragments, alternative versions, and oddities" och det är precis vad det handlar om. Spignesi presenterar här en fullständig genomgång av alla Stephen King berättelser som ännu inte finns samlade i något officiellt verk (som tillexempel novellsamlingarna NIGHT SHIFT (DÖDSBÄDDEN) och SKELETON CREW (DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN).

Det handlar om berättelser som enbart publicerats i någon obskyr tidskrift för länge sedan, berättelser som figurerat i fler sammanhang, berättelser som inte publicerats alls eller ens färdigställts – alltså Stephen Kings borttappade verk. Varje genomgång inleds med en förklaring vad det handlar om, det vill säga till exempel en korthistoria som publicerades i en tidskrift på 60-talet, hur stor chans det finns till att hitta en originalkopia av verket – i de flesta fall omöjliga – samt ett synopsis av historien ofta med poängen klarlagd.

Men det är inte bara Kings borttappade berättelser som behandlas utan även ett stort antal essäer, introduktioner, artiklar och annat som inte är påhittat som Spignesi går igenom på samma vis. Utöver det finns det inledningsvis en kort men övergripande sammanfattning av Kings liv samt avslutningsvis ett antal "appendixes" där Spignesi bland annat går igenom samtliga publicerade böcker och berättelser samt filmatiseringar till dags dato och även ger tips på hur man ska bära sig åt för att samla på Kingmaterial.

Vi har valt att inte sätta något betyg på den här boken, efter som den inte kan få mer eller mindre än högsta möjliga eftersom den dels är den enda av sitt slag – och där efter oumbärlig som referensbok bland Kingfansen – men också för att det är en otroligt välskriven och genomarbetad bok. Har man inte tid och pengar att spendera tusentals kronor på att försöka få tag på alla dessa texter på ett eller ett annat sätt är detta ett ypperligt tillfälle att i alla fall få veta vad man missat för enbart några hundralappar, och om man av någon händelse faktiskt har de flesta texterna är boken ett bra komplement.

[Anders]

* Intervju *

I intervjun som nu följer har vi valt att inte översätta de titlar på Kingböcker och korthistorier som Spignesi berättar om. Vissa fackord har vi heller inte översatt då det inte finns några bra svenska ord för dessa, däremot har vi skrivit en liten kommentar inom klamrar.

1. Berätta lite om dig själv, hur började du med att skriva alla dessa böcker om Stephen King?

- Jag föddes som en enkel prästson 1887 i en timmerstuga i norra Minnesota… oops, förlåt, Jag kanaliserade någon annans biografi för en sekund. Jag ville bli en författare enda sedan jag var åtta eller nio år gammal. 1984 avslutade jag min första bok, MAYBERRY, MY HOMETOWN, som var en encyklopedia om en älskad amerikansk TV serie som hette "The Andy Griffith Show." För den boken hade jag gjort anteckningar från alla 249 avsnitten och skrivit 4,000 alfabetiserade uppgifter om personerna, platserna och sakerna i Mayberry, North Carolina, den fiktiva staden där serien utspelade sig. Efter att jag sålt boken till ett förlag (boken kom ut 1987 men jag sålde den 1984), slog det mig att jag kunde använda samma tillvägagångssätt för att se på Stephen Kings verk, som då var och fortfarande är, min favorit författare. Jag diskuterade iden med min utgivare och vi skrev kontrakt 1985. Det tog mig fem år att skriva boken och till slut publicerades ett 75,000 ord och 800 sidors monster våren 1991. Jag har skrivit på heltid sedan 1990. Jag har varit gift i 22 år med min fru Pam, som jobbar på ett lokalt sjukhus, och vi har en katt som heter Carter, döpt efter vår favoritperson i ER (Cityakuten).

2. Berätta lite om hur du arbetar med böckerna om King! Hur hittar du all information? Har du ett stort arkiv med anteckningar, fotokopior och klipp eller har du allt samlat i datorn eller kanske till och med i ditt huvud?!

- Jag har ett enormt arkiv innehållande handskrivna anteckningar, urklipp, recensioner osv. Jag har även otaliga fotokopior av saker och en hel bokhylla hängiven King och böcker om honom. Jag har en stor samling kassettband med alla intervjuer jag gjort genom åren angående King, plus videoband med alla Kingfilmer, intervjuer och andra framträdanden, såsom föreläsningar och boksigneringar. Jag har även en enorm samling av tidningar, manus, filmmanus, och galleys (förhandsexemplar av böcker) relaterade till King och hans verk. Jag har även ZIP- och floppydisketter fulla med material. Det är en stor samling, men den har byggts upp under tjugofem år.

3. Har du en personlig kontakt med King och/eller har du någonsin träffat honom eller fått hjälp från honom till böckerna du skrivit?

- King och jag har brevväxlat med varandra, men aldrig träffats. Han skickade SLADE (en westernparodi i åtta kapitel som publicerades i "The Maine Campus" 69-70) till mig när jag jobbade på encyklopedin och genom åren har jag fått ett och annat brev från honom, och jag har även skickat saker till honom. Nyligen skickade jag mina tre senaste böcker THE BEATLES BOOK OF LISTS, THE COMPLETE TITANIC och THE LOST WORK OF STEPHEN KING.

4. I en chat King gjorde via AOL fick han frågan: "Har du sett Steve Spignesis THE COMPLETE STEPHEN KING ENCYCLOPEDIA? Känns det konstigt att någon skrivit en så pass LÅNG bok om dig?", och King svarade "Jag ogillar den boken på sätt och vis" – hur kändes det när personen du skrivit om inte verkar uppskatta ditt arbete?

- Jag vill tro att Steve syftade på att han tyckte det var pinsamt att det fanns en sådan massiv bok om honom och hans verk. Även om boken är auktoriserad, växte den utöver vad jag tror att han väntade sig när han gav mig sitt tillstånd (plus att det tog mig fem gånger så lång tid att skriva som jag från början uppskattade). King är från Maine där privatlivet är något känsligt och om det var upp till honom, misstänker jag att det inte skulle finnas några böcker publicerade om honom och hans verk äver huvud taget. Men jag anser att Stephen King är en av de viktigaste amerikanska författarna under 1900-talet och det jag gör nu under hans (och min) livstid kommer att vara värdefullt för studenter och forskare femtio, eller hundra år från nu. King är vår tids Dickens, 1900-talets Poe, moderna Amerikas Twain och jag känner att hans verk befogar de böcker jag skriver. King studeras i skolor. Jag tror att han, vid denna tidpunkt i sin karriär, inser att har han skapat en samling verk som kommer att synas och analyseras under decennier framöver och jag hoppas att jag på något litet sätt kan göra sådana studier lättare för de personer som är seriöst intresserade av hans verk.

5. Hur ofta läser du om hans böcker? Vilken är i din uppfattning den King bok eller berättelse som du läst flest gånger?

- På senare tid har jag inte hunnit läsa om någonting, men jag har nog läst IT och historierna i NIGHT SHIFT och SKELETON CREW flest gånger. Det är svårt att få tid till att hinna läsa det jag vill, ännu svårare att hinna läsa om böcker. Utöver mina böcker, har jag även just slutfört ett filmmanus på spekulation vid namn WOMAN IN BRAS, plus att jag även skriver musik. Att läsa bara för nöjes skull har på senare tid nästan blivit omöjligt, även om jag ser till att få tid för att läsa allt King publicerar samt några andra saker som jag inte kan motstå!

6. Apropå det, vilken är din absoluta favorit King bok eller berättelse?

- Favoritbok: Min absoluta favorit är IT, följd av THE SHINING och THE DEAD ZONE. Andra böcker som definitivt är på min topp 10 lista är THE GREEN MILE, MISERY, BAG OF BONES och THE TALISMAN. Korthistorier: Det är lite svårare, men jag gillar verkligen "Strawberry Spring", "One For The Road", "Gray Matter", "The Jaunt", "Survivor Type", "The End of the Whole Mess", "Nona", och "Blind Willie". Av de som ej publicerats gillar jag verkligen "The Other Side of the Fog" i PEOPLE, PLACES, & THINGS, "Squad D", och WIMSEY. Jag tycker även att Kings uppskattande essä om John Lennon - "Remembering John" - är superb. (Jag skrev om denna essä i LOST WORK. Den har bara publicerats en gång).

7. Om du får välja bland de osamlade historierna i "Lost Works", vilken anser du vara den bästa som definitivt borde samlas i en bok, och tvärt emot det: vilken är den sämsta och borde för alltid vara osamlad?

- Jag tillåter mig inte att bedöma vilka av de historier och essäer i LOST WORK som borde publiceras i någon av Kings samlingar. De är hans historier och essäer och han är den enda som kan avgöra vilken som bör vara med i någon av hans samlingar och vilka som inte bör vara med. Personligen gillar jag en hel del av de jag recenserar i boken, men det är Kings beslut – och endast hans – att avgöra vilka som ska publiceras i en bok med hans namn på omslaget.

8. Har du själv en stor samling av King samlarobjekt? Vilken är din favorit?

- Ja, jag har många av Kings samlarobjekt, mest i form av litterära rariteter. (LOST WORK skrapar endast på ytan över de mer okända King sakerna). Jag har många sällsynta tidningspublikationer (inklusive några av de svåråtkomliga herrtidningarna från 70-talet) och även några unika saker som jag inte vill berätta om (helt enkelt för att ibland blir fans lite galna när diskussioner om rariteter dyker upp och jag har inte tid att svara på alla e-mail eller frågor gällande dessa saker). Jag har inte så många limited editions (begränsade specialutgåvor), men jag har några signerade böcker, och några andra speciella saker. Min personliga favorit är antagligen min första utgåva av THE GUNSLINGER på grund av dess illustrationer och dess legendariska samlarvärde bland Kingfans. Jag har även ett original sett av MAGAZINE OF FANTASY & SCIENCE FICTION där THE GUNSLINGER först publicerades i fem delar, och en komplett samling av CASTLE ROCK. Det var en fantastisk tidning och jag blev ledsen när den lades ner.

- Sen, om ni ursäktar, är även Overlook Connection Press limited edition av min egen STEPHEN KING ENCYCLOPEDIA en av mina favoriter. Det var Dave Hinchbergers första limited edition och han gjorde ett otroligt jobb med att designa denna utgåva. Det är en magnifik bok: Den ligger i ett slipcase (fodral) och har ett underbart fotocollage som omslag (olika fram och bak). Den innehåller även specialgjorda illustrationer av Steve Bissette för inneromslaget, ett underbart "gory" utvik också av Steve Bissette, ett limited edition tryck av min korthistoria "Downstairs", plus nästan 30 signaturer, av bl.a. sådana legender som Richard Matheson, Robert McCammon, Joseph Payne Brennan och många andra. Det finns inte många ex av denna speciella bok kvar i Daves lager (jag tror att han hamstrar dem!) och, som ni säkert förstår, känner jag varmt för denna bok.

9. Vilken är din favoritbok OM King om du bortser från dina egna?

- Ytterligare en svår fråga eftersom nästan alla andra som skriver om King är goda vänner till mig, men om jag måste välja, får det bli Doug Winters briljanta THE ART OF DARKNESS, Michael Collings uttömmande och ovärderliga bibliografi THE WORK OF STEPHEN KING (och många av hans insiktsfulla litterära böcker om Stephen King), Tyson Blues THE UNSEEN KING (som visade vägen för min LOST WORK) och George Beahms THE STEPHEN KING STORY och STEPHEN KING FROM A TO Z.

10. Det sägs att det nu finns fler böcker om King än böcker skrivna av honom – finns det i ditt tycke fortfarande någonting kvar att skriva om honom, eller kommer framtida böcker om King (oavsett författare) bara vara uppdateringar eller upprepningar?

- Det finns definitivt mer att säga eftersom King fortsätter att skriva – och han lockar även nya läsare, många som kan ha en fräsch syn på hans verk. Se det såhär: Nya böcker om Hemingway och Poe (och andra) publiceras fortfarande idag för att varje ny kritiker ser på saker på saker på ett lite annorlunda sätt och ofta dyker det upp någon med ett nytt synsätt på författarens verk som är värt att höras och publiceras. Så jag tror att så länge King fortsätter att utvecklas som författare och publicerar nytt material, kommer det alltid att finnas nya möjligheter att diskutera vad han producerat – och det kommer att gälla även efter att han slutat att publicera.

11. Är någon av dina böcker översatt till något annat språk?

- Ja, många av dem är det. Min ER bok finns på franska, min frågebok om V.C. Andrews på holländska och fler av de andra finns i utländska utgåvor över hela världen. Jag skäms för att säga att jag inte håller mig uppdaterad på alla utgåvor av mina böcker. Jag gav ut fem böcker förra året och jag har fyra planerade för 1999. Den mängden av böcker tvingar mig att prioritera och jag låter därför min agent hantera så mycket som möjligt av den sidan så jag kan koncentrera mig på skrivandet (och hålla mina deadlines!).

12. Har du några nya böcker om King på gång? Kanske en uppdaterad version av encyklopedin?

- En helt ny bok om Stephen Kings verk kommer att publiceras sommaren 2000. Det är en helt ny ide och en ny vinkel på King och hans verk och jag tror att den kommer att generera en hel del uppmärksamhet från både media och fans. Detta kommer att vara en banbrytande bok, en som jag ser kompletterar Spignesis "Stephen King Triologi" – encyklopedin, LOST WORK och den här nya boken. Allt jag kan säga nu är att den kommer att vara en inbunden och kanske innehålla något verkligen speciellt. Håll ögonen öppna! Angående uppdateringen av encyklopedin… jag hoppas fortfarande att en dag uppdatera den, med ser det inte möjligt inom den överskådliga framtiden. Det är ett massivt jobb att uppdatera den boken och jag skulle tvingas lägga flertalet andra böcker på hyllan och ägna mig på heltid åt den, vilket jag inte kan se mig själv göra. Jag skulle dock vilja göra det någon dag. Det skulle vara roligt att gå tillbaka och läsa om alla Kings böcker efter 1990 och skriva om dem. Vi får se.

13. Du skriver inte bara böcker om King – berätta lite om dina senaste projekt som du arbetat på och kommande böcker!

(Här skrev Stephen ned en omfattande förteckning över alla hans böcker som känns överflödig att återge. I sammanfattning kan vi berätta att utöver böcker om författare som King och V.C Andrews, filmfolk som Woddy Allen och Robin Williams och TV serier som Galen i dig, Vänner, ER etc har han skrivit några mer "skumma" böcker som THE ODD INDEX: THE ULTIMATE COMPENDIUM OF BIZARRE AND UNUSUAL FACTS (som planeras få en uppföljare), THE CELEBRITY BABY NAME BOOK ("uttömmande titt på kändisars namngivande åt sina barn") samt THE ITALIAN 100: A RANKING OF THE MOST INFLUENTICAL CULTURAL, SCIENTIFIC AND POLITICAL FIGURES, PAST AND PRESENT (en bok om "viktiga" italienare och amerikanska italienare – kunde han inte ha hittat på en lite längre titel?!). Allt i allt 23 titlar mellan 1987 och 1999. Produktiv herre, minst sagt.)

14. Skriver du alla dina böcker (inte enbart de om King) på eget initiativ eller på beställning från förlag?

- Både och. Ibland kommer förlag till mig, ibland sätter jag ihop förslag som skickas runt. Det är en ge-och-ta process och jag har skrivit böcker som jag aldrig skulle ha tänkt på att skriva själv, och tvärtom, mitt förlag har publicerat böcker de aldrig tänkt på innan de såg mitt förslag.

15. Eftersom du skrivit böcker både om Cityakuten (ER) och King, och avsnittet där Dr Ross lämnade Cityakuten visades samtidigt som det första avsnittet av STORM OF THE CENTURY visades samtidigt, så undrar vi vilket du tittade på?!

- Jag tittade på (och spelade in) ER eftersom jag redan då sett hela STORM OF THE CENTURY serien på video (tack och lov utan reklam!).

16. Tack för att du svarade på denna intervju! Är det något du vill säga för att runda av?

- Ja, det finna det, och förlåt mig för att jag håller låda, men jag är orolig för en sak - faktumet att ingen verkar läsa längre. Jag vet att det är en konstig sak att säga till de som läser denna intervju eftersom anledningen till att de läser den är böcker – både Stephen Kings och mina. Men jag talar mer generellt nu. TV och filmer har fört oräkneliga människor bort från böcker och jag är orolig för vad det kommer att betyda för framtiden. Skillnaden mellan de som ser på TV serier och filmer och de som läser/köper böcker är häpnadsväckande. Visste ni att en försäljning av 100 000 exemplar av en bok gör den till en bästsäljare, men om 100 000 personer ser en TV-serie eller en film, är det som om den inte existerade? Böcker får mindre och mindre uppmärksamhet medan video-intensiva produkter (TV, filmer, videospel) tar mer och mer av folks pengar och nästan all deras tid.

- Att se på TV och film är den enda mänskliga aktiviteten vi kan göra stirrande. Läsning kräver att ögonmusklerna rör sig fram och tillbaka och det stimulerar delar av vår hjärna som är nödvändiga för att vi ska kunna förbättra våra kunskaper att resonera och lösa problem, vår vokabulär, för att inte glömma uppfattandet av nya kunskaper. (Detta är varför folk som inte läser regelbundet klagar på att de jämt somnar när de försöker att läsa. Deras ögonmuskler är inte vana vid den ökade aktiviten och det gör dem trötta. Som man säger, "if you don’t use it, you lose it!"). Jag vet personer som inte ens läser dagstidningar och jag har noterat att dessa personer finner det svårt att prata om det enklaste ämne utan att använda sig av konstlade och osammanhängande ordsammansättningar. Om du frågar någon som inte läser regelbundet varför de gillade eller inte gillade en film, kommer de inte att kunna formulera kompletta kommentarer som uttrycker vad dom egentligen tycker. De faller tillbaka på tomma kommentarer som inte döljer de tomma tankarna bakom uttalandena. Personer som inte läser regelbundet kan inte tänka ordentligt. Det är så det är. Så vad jag säger är inte att ni ska stänga av TV: n totalt eller sluta titta på filmer… försök bara att avvara en halvtimma per dag – varje dag – att läsa en bok. De långsiktiga fördelarna är gränslösa. Åter igen, förlåt för min predikan, men litteratur och läsning är saker som jag känner starkt för, och trots allt öppnade ni dörren för en avslutning, eller hur? Tack återigen för ert intresse för mig och mina böcker.

* Vi kan inte göra så mycket mer än att tacka Stephen J Spignesi för de uttömmande och perfekta svaren!

[Anders & Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Donald Johansson:

Goddagens, undrar bara en liten sak som jag gått och grubblat på ett tag. Varje gång jag ser på PESTENS TID slår mig samma fråga gång på gång. När Stu och de andra tre kommer till vägen som är borta undrar jag vart tog den vägen vägen? Hehehe. Spolades den bort eller? Blindtarmsoperationen som man i filmen får dyka in i helt plötsligt är den inte så där plötslig i boken också, eller tog King bort delar ur den förlängda versionen också? Det låter väl konstigt eller hur. Eller är den så där i originalboken med? Visst skulle jag kunna ta och läsa om boken om mitt minne nu är så kort men som ni vet så är den lååååång. Dessutom så blandar man lätt ihop filmen med boken.

- Tur för dig då att jag hållit på med den långa THE STAND av och till sedan i somras! När det gäller den första frågan med den försvunna vägen så säger boken att en damm brustit någonstans i närheten och följaktligen spolat bort den. Den plötsliga blindtarmsoperationen i filmen är en smula mer omfattande i boken. Filmens abrupta inhopp kan kanske förklaras med att scenen klippts ner eller att den på något sätt ville visa att de överlevande var tvungna att ta itu med många nya göromål i den "nya" världen. Fast som det är nu i filmen så känns det faktiskt ganska onödigt. [Anders]

Några frågor från Susanne Fridh:

1. Denna fråga har ni besvarat förut, släkt och vänner är ute på landets loppisar och antikvariat (letar King böcker till mig), vad ska jag säga till dem att söka mest efter, Vad är mest svårt att få tag på, på svenska?

- Några riktiga rariteter finns ju inte på svenska, så det som kan tänkas vara mest värt är nog inbundna böcker av de tidiga böckerna, gärna med Askil & Kärnekull som förlag. Även VARULVENS ÅR som kom och försvann på ett ögonblick kan vara värd att leta efter, jag vet i alla fall flera Följeslagare som väldigt gärna skulle vilja ha den. Men i övrigt är det väl kanske den första svenska Kingboken, en gul CARRIE pocket (som åtminstone 3 Följeslagare äger) som är ett litet samlarobjekt. [Anders]

2. Vilka King böcker är det i dags läge som ej är översatta på svenska, och vilka kommer troligtvis aldrig att översättas?

- Nu i och med att Replik givit sig på NIGHTMARES & DREAMSCAPES så är det bara "omöjliga" böcker kvar, det vill säga kaffebordsboken NIGHTMARES IN THE SKY, samt THE WASTE LANDS och WIZARD AND GLASS. Nyare böcker som BAG OF BONES och THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON kommer med största sannolikhet att komma ut, men den kommande ON FICTION ligger nog på gränsen att bli en "omöjlig" bok. [Anders]

- En annan bok som antagligen inte kommer att översättas är den nyutkomna STORM OF THE CENTURY. Jag misstänker tyvärr att de svenska bokförlagen inte tror att en manusbok skulle sälja värst bra. [Lilja]

3. Läste i SKEMERs om en kille från Holland som sa att Holland låg så långt bakom USA i utgivningen av King böcker, på holländska. Den senast utgåvan där var BAG OF BONES, När lär denna komma ut på svenska?

- Ganska löjligt av någon att säga så när böckerna i alla fall kommer ut inom ett år där. Både Norge och Finland har översättningar av BAG OF BONES, men Sverige börjar bli rena blåbärsnationen när det gäller utkomsten av Kingböcker. BAG OF BONES kommer på svenska, om allt nu går rätt, hösten 2000. [Anders]

- Tyvärr så kan man bara konstatera att Bra Böcker sköter utgivningen av Kings böcker mycket dåligt i Sverige. 1997 slarvade man och hade en ojämn utgivning av DEN GRÖNA MILEN serien och innan VÄKTARNA är ute har man missat original releasen med c:a ett år…sedan blir man förvånad över att ingen längre köper Kings böcker på svenska!?! Dåligt! [Lilja]


EFTERORD

Jaha, nästa vecka är det då ett årsjubileum och det ska vi uppmärksamma! Ni får gärna hjälpa till genom att skicka in era bästa Följeslagare-minnen eller liknande. Vi gör ju de här utskicken tillsammans, även om vi drar det tyngsta lasset. Det är även dags för BUTIKEN igen och har ni något att annonsera om så skicka in det snarast!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025