UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #46 - 990419

FÖRORD

Jaha, så var det då dags! Fram med tårta och roliga hattar – Följeslagarna fyller ett år! (I morgon om man ska vara riktigt exakt...) Hoppas att ni som varit med sedan starten har haft kul och att ni som nyligen blivit medlemmar kommer att ha lika kul, för det har varit attans roligt att sätta ihop de här utskicken under året. En massa jobb, givetvis, men först och främst skoj.

Vi skulle vilja att detta utskick var ett riktigt jubileumsnummer, men det har kommit av sig lite. Från början hade vi tänkt att ha en halvklurig tävling, men vi lyckades inte komma på något bra pris så det föll på det. Inte heller har vi fått in några roliga minnen eller liknande som vi bad om sist i förra numret – har det varit så trist?!

Men något har vi förstås hittat på. Vi har kollat närmare på vilka ni är, hur gamla ni är, vad ni heter och bor. En liten statistisk undersökning av nästan 100 människor med ett samma stora intresse. Tyvärr blev denna undersökning inte riktigt heltäckande, trots ihärdigt tjat på de som inte skickat in sina medlemsuppgifter. Vi får väl passa på att be om ursäkt till de som drabbats av dessa tjatbrev, men det kändes faktiskt ganska viktigt.

Nåja, nu tänker vi inte mer på det utan hoppas på ytterligare ett år och många där till!

Glatt ett år! - Lilja & Anders
Medlemsantal: 109


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON gick direkt in på första platsen på Publisher’s Weeklys lista över inbundna böcker. Recension i nästa veckas Följeslagarna!

* King blir farfar! Nu under april månad planeras Kings första barnbarn att poppa ut. Det är äldsta sonen Joe som ska bli pappa. Kan det vara en Stephen King Jr. på gång?!

* En man vid namn Andrew Lew har skrivit och copyrightat ett manuskript till THE DARK TOWER: THE GUNSLINGER. Känns lite som bortkastat arbete då det är föga troligt att King släpper filmrättigheterna till DARK TOWER-serien, och om han nu skulle göra det kommer han troligast skriva manuset själv, men Andrew hade säkert kul när han skrev manuset och det utdrag vi läst är inte allt för tokigt.

* Det verkar som HBO, som har filmrättigheterna till ROSE MADDER, inte avser att göra någon film av boken. Nu verkar det som om enda chansen till att denna film blir gjord är att de säljer vidare rättigheterna till något annat produktionsförlag. Tråkigt.


FÖLJESLAGARNA 1 ÅR!

Vad som blygsamt började med 15 medlemmar har på ett år växt med nästan 100 medlemmar och bortfallet under året går att räkna på en handens fingrar. Det är klart att vi är nöjda över resultatet under Följeslagarnas första verksamhetsår, men samtidigt måste vi kämpa för att bli bättre och större utan att för den delen brista i kvalitén. Ett litet diagram över Följeslagarnas tillväxt (nr 1-46) finns på vår hemsida:
http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna/diagram.html

Under detta första år har vi lyckats presentera många trevliga saker. Vi var till exempel absolut först i Sverige (och kanske till och med i Europa) med en intervju med kommande THE GREEN MILE- stjärnan Doug Hutchison. Vi har även haft ingående intervjuer med Sveriges huvudsakliga översättare av King, fyra av de främsta bokhandlarna som säljer Kingrariteter samt en av de bästa författarna som skriver OM King. Vi hoppas att även i framtiden kunna erbjuda liknande godbitar.

Vi har även varit effektiva med att förmedla senaste nytt om kommande böcker och filmer. Vi var till och med först av alla att ge er titlarna på berättelserna i kommande HEARTS IN ATLANTIS, trots att vi troligen inte fick göra det. Vi har också med vår hemsidas hjälp försett er med olika intressanta dokument, som Kings chat via AOL och försmaken på THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON.

När något händer så läser ni det (nästan) först i Följeslagarna!

* 89 % av Följeslagarna *

Dags då för lite statistik! Av våra i dagsläget 109 medlemmar har 97 registrerat sig genom att skicka in några uppgifter om sig själva och nu är det alltså dags för er att veta vad ni är för några!

1. Åldersgrupp

Följeslagarna är ett brett forum som sträcker sig över hela 40 år! Den äldsta registrerade medlemmen är född 1946 (innan King till och med!) och den yngsta alltså 40 år senare – 1986 (samma år som IT kom ut). De flesta är dock födda 1974 eller 1975 (7 stycken födda/år). Dock, om man slår samman alla födelseår och slår ut ett medel är den genomsnittlige Följeslagaren född 1973.

2. Namn och kön

De flesta Följeslagarna heter Andreas. Hela 8 stycken bär detta förnamn och två av dem har även samma efternamn – Nilsson – som visade sig vara det mest förekommande efternamnet med 5 medlemmar. Bland de kvinnliga medlemmarna heter de flesta Cecilia eller Carina (2 av varje). Den kvinnliga delen av Följeslagarna utgör ca 23 %, men vi hoppas förstås att den siffran ökar i framtiden!

3. Geografi

Till att börja med kan vi säga att samtliga Följeslagare inte alls är svenskar. 2 medlemmar är från Norge och 2 från Danmark, något som givetvis glädjer oss väldigt mycket! Vi får väl även passa på att be om ursäkt för att våra utskick är extremt svenska, men det är inget som hindrar er nordiska Följeslagare att skicka in rapporter om vad som händer i era länder angående King! Det är minst lika intressant.

Till Sverige då! I den eviga kampen mellan storstäderna Stockholm och Göteborg (inklusive förorter i detta fall), vinner Stockholm med 13 Följeslagare över 10 för Göteborg. Tredje stora staden Malmö har inte en enda Följeslagare att skryta med även om Skåne i helhet har 9 Följeslagare utplacerade i lika många orter. Andra större Följeslagarefästen är Närke, Uppland och Småland (6 i varje landskap), följt av Västerbotten, Västergötland (Göteborg utelämnat) och Östergötland (5 i varje landskap). Vidare: Värmland och Halland (4 i varje), Södermanland (Stockholm utelämnat), Blekinge och Bohuslän (3 i varje), Västmanland, Norrbotten och Gästrikland (2 i varje) samt Dalarna, Ångermanland, Öland och Jämtland (varsin).

Den nordligaste Följeslagaren bor i Kalix i Norrbotten, och den sydligaste i Simrishamn i Skåne, vilket innebär en nätt flygtur på ca 127 mil, ifall de hade varit fåglar förstås!

Sammanfattningsvis kan man kanske konstatera att mellansverige har flest Följeslagare, men det är ju inget som säger att det kan ändras i framtiden...

4. Övrigt

Med varning för värdelöst vetande så kan vi under denna rubrik även berätta att 11 av er har egna hemsidor om King, alla från och med nu länkade från Följeslagarnas hemsidor. 21av er använder sig av hotmail-adresser i första hand, och om inte det är värdelöst vetande så vet vi inte vad som är det!

* Följeslagarnas framtid *

Vid flera tillfällen har vi skrivit ihop sådana här informationstexter om vad som komma i framtiden och eftersom årets planering ständigt är under konstruktion är det svårt för oss att komma upp med en konkret, långsiktig plan, så det får bli sådana här små snuttar emellanåt.

Till att börja med kan vi berätta att Följeslagarnas hemsida inom en snar framtid kommer att ändra utseende och struktur en smula. Genom kontakter hit och dit har vi lyckats få tillgång till lite (nu blir det lite datanördsnack här, men det får ni stå ut med) serverbaserade program, vilket innebär att vissa saker på vår hemsida kommer att bli lite smidigare. Först och främst kommer anmälningarna av nya medlemmar ske via ett "automatiskt" formulär som alla kan använda sig av, inte bara de med konfigurerade mailprogram. Det innebär att de som surfar från skolor eller andra delade datorer kommer att kunna anmäla sig lättare. Nu har ju ni som redan är medlemmar ingen nytta av detta, men även formuläret för anmälan av ICQ-nummer kommer att ske på samma sätt. Vi kommer även att sätta upp en "medlemsavdelning" på hemsidan, där man får logga in med ett lösenord (detta kommer att skickas ut separat när det är dags). I denna avdelning kommer vårt arkiv, vår ICQ-lista och troligen en webvariant av BUTIKEN att finnas plus förmodligen något mer. I övrigt kommer några nya saker att tillkomma på den "allmäna" avdelningen av hemsidan, bland annat en svensk Stephen King FAQ som vi jobbar med just nu. Mer information om hemsidan när den är klar!

När det gäller utskicken så fortsätter vi i samma stil fram till sommaren då det blir uppehåll varannan vecka under några månader eller så. Härnäst innehållsmässigt kommer vi att presentera några recensioner, bland annat på böckerna THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och NATTMAROR & DRÖMLANDSKAP – ANDRA BOKEN, samt filmen SOMETIMES THE COME BACK... FOR MORE! Ni får gärna vara med och påverka innehållet genom att skicka in förslag på artiklar och annat. Vi kommer även att göra vårt bästa för att fortsätta intervjuserien med intressanta personer relaterade till King, vi jobbar fortfarande hårt på att få en intervju med Kings sekreterare Marsha DeFilippo, men det verkar vara ett hopplöst fall. Dock har vi andra intressanta människor i åtanke!

Framtiden får visa vad som komma skall, hoppas ni vill uppleva den med oss!

Anders & Lilja


FRÅGOR & SVAR

Frågor från Magnus Kaukerat

1. Hur reagerar turistbyråerna i Maine på Kings böcker som utspelar sig många gånger i Maine, skrämmer han bort turisterna, eller kommer det mer, eller händer ingenting??

- Det är nog snarare så att han skrämmer dit turisterna! Många av de Mainemiljöer han skriver om finns ju i verkligheten. Den påhittade staden Derry är ju Kings hemstad Bangor och så vidare. För att hjälpa turisterna till rätta med alla "Kingsights" så har George Beahm nyligen givit ut boken STEPHEN KING COUNTRY där alla platser som inspirerat eller figurerat i böckerna finns beskrivna med text och bild. Fast efter DESPERATION kan man undra om folk litar på storväxta poliser...! [Anders]

- När jag var i Bangor i somras så verkade det som om befolkningen var ganska så vana med att turister frågade efter vägen till Kings hus, vägen till Betts och liknande. Folk verkade gilla att prata om King och berättade gärna små anekdoter om King och hans vanor. Detta är ju kanske inte så konstigt, King är ju fruktansvärt mån om sin hemstad och har dragit in enorma summor till stadskassan. [Lilja]

2. Var finns det en bra sajt med info om King som kan vara anpassad till skolarbete (helst på engelska)?

- Börja på den officiella siten http://www.stephenking.com men lite arbete får man allt göra själv! [Anders]

- Om jag får göra lite reklam för min egen sida ( http://come.to/liljas-library), så kan du där hitta alla böcker, korthistorier och filmer som King släppt. Vill du veta vad som släppts på svenska finns det på Följeslagarnas hemsida ( http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna) [Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Donald Johansson
Har några Kingböcker över:
* The Talisman köpt i England Pappersomslag
* Christine också köpt i England Pappersomslag. Båda är olästa. Skapligt skick
På svenska:
* Jurtjyrkogården, Kartonage 4:de kartonerade upplagan
* Carrie, Pocket 2:a upplagan
Byter helst mot böcker som jag saknar. Det är bl a: Dödsbädden, Raseri, Maratonmarschen, Det svarta tornet del 2, Creepshow, Dödsdansen, Rasande Rose, Den gröna milen -komplett, Desperation står högst på önskelistan, Nattmaror och Drömlandskap, Väktarna, Svarta syner.
Vill även ha Död zon, Vinterverk i kartonage eller inbundna för att byta ut mina pockets.
Bor i närheten av Kalmar.

- Erik P-zon
Talismanen och Den förskräckliga apan, i kartonage säljes för 50 kronor styck. Porto tillkommer, om ni inte bor i Örebrotrakten.

- Magnus Lange
MID-LIFE CONFIDENTIAL, fint skick, 250 kr.


EFTERORD

Nästa vecka inleder vi Följeslagarna År 2 med att recensera Kings färska roman THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON som ni kan köpa nu, via internet eller välsorterade bokhandlare. Tills dess – ha det så bra!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025