UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #49 - 990510

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna, denna gång utan datakrashar! I detta nummer kommer vi att berätta lite mer om King som sportkung , inklusive en djupgående genomgång av den "försvunna" filmen PINFALL, samt ger er lite mer information om Kings senaste, hemliga bok, THE NEW LIEUTENANT'S RAP, som vi aldrig kommer att få se på den svenska marknaden.

Angenäm läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 115


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN är nu på ingång. Enligt John-Henri Holmberg ska boken komma från tryckeriet vilken dag som helst nu och då förhoppningsvis ut i butik så snabbt som möjligt. Recension troligen i Följeslagarna #51.

* Om man av någon anledning lyckas få tag på aktuella numret av Cemetary Dance så finns det en högintressant intervju där med "The queens behind the Kings", nämligen Kings sekreterare Marsha DeFilippo och Julie Eugley.

* Ni som väntar på att fantasysamlingen LEGENDS (med Kings DARK TOWER novell "The Little Sisters of Eluria") ska komma i pocket nästa år kan ta och provsöka på boktiteln i ert lokala biblioteks dator. Stadsbiblioteket i Örebro har den listad, så då borde den finns lite här och var.


THE NEW LIEUTENANT'S RAP

Vi tänkte berätta lite mer om denna bok som King alltså delade ut till de personer som var med på hans 25-år-som-författare-fest. Källor som sett denna bok beskriver den på följande sätt:

Boken levereras i ett grått fodral med ljusa fredssymboler (4 stycken på ena sidan) på. Den har ett mörkblått omslag och är bunden med stygn. Antalet sidor, inklusive blanka, (sidorna är inte numrerade) är 22. All text är tryckt med Kings handstil (inklusive omslag och copyright-info). Med boken följer en liten silverfärgad (det är troligen äkta silver) fredssymbol i form av ett halssmycke. Kings signatur finns på en, för övrigt blank sida, som sitter före titelsidan. På titelsidan finns följande:

THE NEW LIEUTENANT'S RAP
By Stephen King
PHILTRUM PRESS
-April, 1999-
På Copyright-sidan märker vi av Kings humor när han klargör att "inget barnarbete förekom vid skapandet av boken". På samma sida finns även numreringen. Efter numreringssidan finns en intro-sida, där King bland annat säger att THE NEW LIEUTENANT'S RAP är från HEARTS IN ATLANTIS, men att detta är en annorlunda version,. Jämfört med den som kommer att finnas i boken så är den här längre.

THE NEW LIEUTENANT'S RAP finns endast i 500 exemplar, vilket gör att det kommer att bli extremt svårt för oss "dödliga" fans att få tag på ett ex att läsa, även när det gäller i kopieform. Vi kommer antagligen att få hålla till godo med den version som finns i HEARTS IN ATLANTIS. Tyvärr vet vi inte vilken av historierna detta är, eftersom den i HEARTS IN ATLANTIS ingår i en historia, men vi TROR att det är ett kapitel ur antingen "Why We're in Vietnam" eller "Hearts In Atlantis".

Alla exemplar är signerade av King, samt numrerade eller "lettered" av Michael Albert, som King öser beröm över för arbetet med THE PLANT och THE IDEAL, GENUINE MAN (bok av Don Robertson, publicerad av King genom Philtrum Press). King skriver slutligen att: "The printing is my own. So are the mistakes and scratch outs."

Exemplar av boken har även börjat att finnas till försäljning via Internets auktionssite, eBay. Tydligen ligger budet för närvarande runt $800 (c:a 6,800 SEK) för ett ex, men säljaren är uppenbarligen inte nöjd. Vissa säljare har tydligen tackat nej till bud på $1500 (c:a 12,800 SEK) för sitt ex...

[Lilja]


OUMBÄRLIGA TING - SPORTKUNGEN

I och med att King skrev och publicerade THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON gick en av hans stora drömmar i uppfyllelse - att skriva en baseballroman. Baseball har King skrivit om tidigare i The New Yorker-essän "Head Down" (återpublicerades i NIGHTMARES & DREAMSCAPES, kommer på svenska i den andra boken under titeln "Håll huvudet högt") men han har även skrivit andra artiklar i ämnet och agerat speakerröst i en tv-serie kallad just "Baseball". Dessutom finns det ju en annan stor koppling mellan King och baseball och det är baseballplanen "Field of Screams" i hemstaden Bangor som han varit inblandad i. Men finns det kopplingar till andra sporter?

Svar ja! Episodfilmen CREEPSHOW 2 skulle ursprungligen haft ett segment under titeln "Pinfall" som är en bowlingskräckis! Hur sjukt det än låter så hade King skrivit ett manus där bowlingspelare spelade en stor roll, speciellt döda bowlingspelare…

"Pinfall" tar sin början i bowlinghallen The Big Ten Lanes där laget Regi-Men ledda av den stöddige Reggie Rambeaux tränar för fullt inför ett kommande mästerskap. Regi-Men är ett gäng seriösa, strikta bowlare och inte alls några öldrickande sluskar. Några banor bort står en skröplig gammal gubbe och lägger iväg klotet i någon slags slow-motion rörelse. Reggie stör sig på detta, eftersom det är "team-night", och börjar bråka med gubben. Gubben - J. Frederick MacDugal, en gammal skotte - hävdar att han precis som Reggie och hans lagkamrater betalat en avgift och har då rätt att bowla varje dag, precis som han alltid gjort. Mitt i en utläggning om hur han hela sitt liv velat komma med i ett bowlinglag, bryter MacDugal samman i hostattacker. Då kommer Chooch Mandolino till hans räddning.

Chooch är ledare för ett annat lag - The Bad News Boors - som bowlat ytterligare några banor bort. The Bad News Boors är precis de sluskar som Regi-Men inte är, och inget av lagen är speciellt förtjust i det andra. Chooch säger åt Reggie att han ska lämna gubben i fred och erbjuder sedan MacDugal att bli hedersmedlem i The Bad News Boors. MacDugal får en alltför stor tröja och ett par öl och han njuter i fulla drag, till Reggies stora missnöje. "Mina lagkamrater och jag vill gärna vinna mästerskapet, men varken ni eller något annat lag i ligan utgör något slags motstånd", säger Reggie varpå Chooch svarar: "Kanske är det så att några av oss inte bryr oss ett dugg om en fånig liten trofé. Kanske tycker vi att det är viktigare att ha kul med sina polare, ta några öl och garva lite".

Reggie är synligt störd av hela situationen och bowlar inte speciellt bra de sista rundorna innan det blir The Bad News Boors tur. När Chooch ber MacDugal att lägga iväg några klot, visar gubben sin tacksamhet med säga att detta har varit hans mest spännande kväll på 20 år. MacDugal berättar även att han bowlat 20 rutor varje dag i 70 år, men att han på senare tid varit tvungen att bowla i The Big Ten Lanes och inte på sina egna banor. "Vadå egna banor?", skrattar Chooch och hans kamrater och tror att gubben hittar på allt.

MacDugal lägger iväg ett klot och får som resultat en så kallad "seven-ten split" - när käglorna längst till vänster och höger står kvar, stort sett omöjligt att slå ned. MacDugal säger att trots att han bowlat 20 rutor varje dag i 70 år så har han aldrig klarat en "seven-ten split". Gubben tar sats, men klotet vill inte släppa hans fingrar och hans tunna lilla kropp liksom flyger med klotet ned mot käglorna och för första gången i hans liv klarar han en "seven-ten split", och dör på kuppen.

Det visar sig att J. Frederick MacDugal inte var vem som helst - han var en av Amerikas rikaste män som levt ensam utan familj hela sitt liv med en förmögenhet på 3 miljarder dollar. MacDugal testamenterade 5 miljoner dollar till det lag som uppnår det högsta resultatet under säsongen på The Big Ten Lanes. Regi-Men som ligger först just nu är övertygade om att de kommer att vinna, medan The Bad News Boors plötsligt har något att kämpa för i stället för någon fånig trofé.

Detta inleder ett tävlande utan dess like. De seriösa Regi-Men löptränar och bowlar för fulla muggar, medan The Bad News Boors festar och bowlar allt bättre och till slut går de upp i ledningen. Reggie anser att något måste göras.

En kväll när The Bad News Boors festar på en bar och funderar på vad de ska göra med alla de pengar de kommer att få, står Regi-Men utanför och bevakar sina konkurrenter samtidigt som de gör vissa ingrepp på deras bil, skruvar upp lite bultar, sågar lite i rostig metall. När The Bad News Boors sedan rumlar ut, fulla och fina, och kör iväg i sin bil blir det inte bättre än att den faller isär och de kör ut för ett stup. I en stor explosion dör hela laget, framför Regi-Mens ögon.

I en TV-intervju senare uttalar Reggie sin stora sorg över att ett så pass bra lag gått bort. De hade ju ärligt slagit Regi-Men och för att visa sin sorg har alla medlemmarna i laget ett svart band runt sina armar. Allt för att hålla skenet uppe. Regi-Men fortsätter att träna för Reggie vill att de ska vinna trofén med "den perfekta omgången", så Regi-Men får stanna kvar efter stängningsdags för att fortsätta träna under natten. Plötsligt släcks allt ljus och Regi-Men:en tror att det är Reggie som jävlas med dem. Men det är inte Reggie - det är The Bad News Boors som kommit tillbaka från det döda för att ta hämnd.

Det hela slutar i en rolig splatter-orgie i bästa BRAINDEAD stil där de fem döda The Bad News Boors bowlarna tar död på sina värsta konkurrenter, allt beskrivet på ett humoristiskt sätt av King. Den avslutande scen 76 beskrivs enligt följande:

"Regissören (och specialeffektfolket) får koreografera denna sista scen för det bästa resultatet, så jag kommer inte att beskriva den för detaljerat.

Vad vi ser är en parodi på team-night där The Bad News Boors, alla brända till flagnande, ruttnande, krispiga lik, dricker blodiga öl, ger varandra high-fives (tappar ett par välstekta fingrar varje gång).

Det är ett sjätte lik med där också rökande och drickande. Detta lik är gammalt sedan länge och förruttnat, men inte krispigt från brännskador. Det är J. Frederick MacDugals lik, ute för lite klassiskt bowlande med grabbarna.

Käglorna är armarna och benen från Regi-Men:en. Klotet är, förstås, Reggie Rambeaux huvud!"

Anledningen till att "Pinfall" uteblev från CREEPSHOW 2 var att det skulle ha blivit alltför komplicerat och kostsamt med alla effekter som krävdes för att de sista scenerna skulle bli så bra som möjligt, och det var ju synd för denna story går precis i den humoristiska andan som "E.C. Comics" serietidningarna, som inspirerat King mycket, speciellt till CREEPSHOW.

Man vet aldrig, men kanske kan "Pinfall" tas upp vid ett annat tillfälle, men det är nog inte speciellt troligt. Opublicerade eller oanvända Kingberättelser brukar sällan plockas upp igen.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Dan Linder

1. För något år sedan var det en brud som vann det åtråvärda priset att låna sitt namn till en figur i en King-berättelse. Vad heter hon och vet man när den historien dyker upp?

- Hon som vann, eller rättare sagt betalade mest, heter Mary Charlton och är från Lockwood, New York. Hon betalade 5300 amerikanska dollar (c:a 45,000 kronor) vid en auktion för att hennes namn skulle ges till en personlighet i en av Kings kommande böcker eller kortnoveller. Det sägs nu att hon kommer att dyka upp i en av historierna i HEARTS IN ATLANTIS, vilken är dock i dagsläget oklart. Klart är att det INTE är "Blind Willie", eftersom den är från 1993. Mary kommer att vara en person som, 1960, är sex år, och det är högst oklart om hon någonsin kommer att bli sju... [Lilja]

- Personligen är jag lite förbluffad över att King tog tag i detta "pris" så pass fort med tanke på vad som hänt vid en annan auktion. En bekant i USA betalade en svindlande summa för en middag för fyra tillsammans med King. Denna middag har ännu inte blivit av, men när det sker blir det en fullständig rapport i Följeslagarna, var så säkra! [Anders]

Frågor från Christian Persson

2. Vet ni någon bra försäljare där man kan beställa Kingböcker, engelska som svenska?

- Nja, när det gäller svenska bokförsäljare så är de oftast inte speciellt billiga (i alla fall när det gäller böcker på engelska) men http://www.bokus.com och http://www.akademibokhandeln.se har ganska stort urval. Om det gäller böcker på engelska är det nog billigast att gå genom till exempel http://www.amazon.com eller varför inte http://www.engbooks.com/~engbooks?[Anders]

3. Den här boken WIZARD AND GLASS är det en del av Det Svarta Tornet?

- Ja, det är del fyra och vill man läsa den får man köpa den på engelska. Att den svenska utgivningen av Det Svarta Tornet ska fortsätta (den slutade ju som bekant med del två: FÖLJESLAGARNA) är ytterst tveksamt då det sägs att de böckerna är de sämst säljande Kingböckerna någonsin i Sverige. Synd i och med att serien verkligen tar fart med del tre (THE WASTELANDS). [Anders]


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. Nästa vecka är det 50-nummersjubiléum, vilket vi i all anspråkslöshet tänkte fira med en titt på George Beahms senaste bok om King - Stephen King Country - en resehandbok för er som planerar en resa till Bangor, Maine eller andra Kingrelaterade miljöer. I nästa nummer är det även dags för BUTIKEN så skicka in era annonser i tid.

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna - http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025