UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #4 - 980511

Förord

Välkomna till nummer 4! I detta nummer kommer ni att få läsa om Kings karriär inom musiken. Jo, det är faktiskt sant, King är inte bara en hejare på att skriva bra böcker, utan även en musiker.

I övrigt får vi tacka för all respons vi fått. Med lite distans till alltihop nu, så känns det verkligen att det varit värt att dra igång detta projekt! Så tack igen!

Vi har även passat på att snygga till hemsidan en smula. Den såg lite trist ut och det berodde på att den stressades fram. Ni är välkomna att ta en ny titt. Kom ihåg att skicka in adresserna till era sidor om King.

Hej – Lilja & Anders
Medlemsantal: 21


Nyheter från Territorierna

Vi vill återigen påminna om att nästa måndag, den 18/5 alltså, visas en kortfilm i TV-programmet Monster på TV4 som bygger på Stephen Kings historia ”The moving finger” som återfinns i den oöversatta samlingen NIGHTMARES & DREAMSCAPES. Detta är förmodligen ENDA gången som man kommer att kunna se denna filmatisering i Sverige, så programmera videon!

Glöm inte bort att se del två av DET på femman på torsdag om ni nu tittade på del ett. Slutet är ju en smula fånigt, men det är smällar man får ta som Kingdiggare!

Visste ni att Stephen Kings hund Marlowe är en fotomodell?! Den lilla coola hunden, som kan ses på författarbilden till DESPERATION (håll tummarna för att Bra Böcker har kvar bilden på den svenska upplagan!), var nämligen med i en kalender för 1998 med kända amerikaners hundar. Marlowe representerade månaden januari.

Som ni minns från förra numret så donerade King sin Jeopardy vinst till Bangors YMCA, och det är inte första gången han skänker pengar till sin hemstad. I våras hade YMCA en auktion med riktigt fina vinster. En närstående till Anders och Lilja kammade hem den riktiga godbiten – en middag med King i höst! Den 22/10 är det dags igen för King att ställa upp till förmån för YMCA, då han läser ”Peter and the wolf” vid en tillställning hos Bangor Symphony Orchestra.


Oumbärliga ting - The Rock Bottom Remainders

Stephen King som rockstjärna? Jo det är faktiskt sant. Det är visserligen inte så troligt att han kommer att åka på någon världsturné inom en snar framtid, eller ge ut någon CD men han, och de övriga i bandet har nyligen haft en konsert och de kommer garanterat att ha flera.

Det hela började 1991 med att Kathi Goldmark, en PR-agent som tog hand om författare som var ute på promotion-turnéer, bestämde sig för att starta ett band som bestod av författare. Meningen var att de skulle ge en konsert på American Booksellers Convention samma år. Hon tillfrågade en massa personer, bl.a. skaparen av The Simpsons, Matt Groening och Stephen King (en fullständig medlemslista kommer senare). Till hennes stora förvåning så svarade de flesta JA och bandet var ett faktum. Nu gällde det bara att komma på ett bra namn. I början fanns det förslag som t.ex. The Blurbs, Hard Cover, Cheap Trade Edition, Seamless Prose, Finally In Paperback. Till slut bestämde man sig för The Remainders.

Två veckor senare fick de dock reda på att ett band med det namnet redan existerade och man beslöt sig för att det var säkrast att byta. THE ROCK BOTTOM REMAINDERS blev det slutgiltiga namnet.

De flesta kunde faktiskt spela något instrument, även om de inte var några proffs. King visade sig vara riktigt bra på gitarr. Det bestämdes att Tad Bartimus, Kathi Goldmark och Amy Tan skulle agera kör och de tog namnet The Remainerettes. Eftersom de ansåg att de behövde alla fördelar de kunde få fick även några kritiker ingå i bandet, de gick under namnet The Critics Chorus.

Nu gällde det ”bara” för bandet att bli synkroniserade, vilket inte var det lättaste. Denna tuffa uppgift gick till Al Cooper. Efter mycket slit fick han dem till slut att låta acceptabelt. Allt var klart för deras första framträdande. Ett första och även ett sista, trodde alla inblandade, då…

Konserten på American Booksellers Convention blev en succé och bandades även för att ges ut på video. Intäkterna skulle gå till hemlösa författare i Los Angeles området. King hade dock spontant ändrat en textrad i låten Teen Angel (”high school ring” till ”vial of crack”) vilket skulle visa sig ödesdigert. The Remainders och King, som även framförde låten på två konserter i denna version hotades nu av en stämning. Om de framförde låten i denna version en gång till skulle de stämmas. På grund av detta blev de tvungna att dra tillbaka videon. På videon, som faktiskt går att få tag på (om man letar på de rätta ställena) får man uppleva King som en sann gitarrhjälte, han sjunger 2 låtar (Teen Angel och Sea Of Love) och körar på de andra. Efter att ha sett denna video måste jag dock säga att det är verkligen tur att King blev författare och inte musiker…

Dave Barry sammanfattade gruppens musikaliska förmåga på ett utmärkt sätt:
- This band plays music as well as Metallica writes novels

Alla inblandade var överens om att konserten på American Booksellers Convention var bland det roligaste de gjort. De diskuterade om att ge sig ut på en miniturné och så blev det också till slut. Detta hände dock inte förrän 1993. Konserten gick under namnet THREE CHORDS AND AN ATTITUDE och de spelade i 14 städer över hela USA. De låtar som dom framförde var: Mammer Jammer, Teen Angel (King), Gloria, (Sittin` On) The Dock Of The Bay, Nadine, Money, Take Out The Insurance, Wooly Bully, 634-5789, Caress Me Baby, Give Him A Great Big Kiss, The Boy From New York City, Susie-Q (King), Good Rocking` Tonight, Stand By Me (King), Louie Louie, You Can’t Sit Down, The Last Time, Who Do You Love (King), Land Of 1,000 Dances, Last Kiss (King), Leader Of The Pack, Double Shot (Of My Baby’s Love), He Will Break Your Heart, My Guy, Chain Of Fools, These Boots Are Made For Walking, Endless Sleep (King), Midnight Hour och Short Shorts.

För att finansiera sin turné så gav de även ut en bok (detta borde ju inte ha varit en överraskning, de flesta i bandet livnär sig ju som författare) som fick titeln MID-LIFE CONFIDENTIAL. I denna bok fick några av medlemmarna (bl.a. King) skriva ner sina upplevelser från turnén. Denna bok som är utgiven av Viking i USA (ISBN: 0-670-85234-1) är tydligen slutsåld men om ni skulle råka springa på den så kan jag verkligen rekommendera att ni köper den, det är en urkul bok. I boken finns det en hel del roliga bilder från turnén och dom är alla tagna av Kings fru, Tabitha.

Gruppen gjorde sin senaste konsert så sent som den 8:e maj. Konserten hölls i Bangor Auditorium och alla intäkter gick till Shaw House, ett center för tonåringar på rymmen.

Medlemmarna i THE ROCK BOTTOM REMAINDERS är:
Dave Barry, sologitarr, sång
Tad Bartimus, Remainderette
Roy Blount JR, Critics Chorus
Michael Dorris, slagverk
Robert Fulghum, mandolin, sång
Kathi Kamen Goldmark, Remainderette
Matt Groening, Critics Chorus
Josh Kelly, trummor
Stephen King, gitarr, sång
Barbara Kingsolver, synt, sång
Al Cooper, gitarr, synt, sång
Greil Marcus, Critics Chorus
Dave Marsh, Critics Chorus
Ridley Pearson, bas, sång
Jerry Peterson, sax
Joel Selvin, Critics Chorus
Amy Tan, Remainderette
Jimmy Vivino, synt, sång

[Lilja]


Frågor och svar

Fråga 1 – Michael Nystås
- VARULVENS ÅR är den enda av Kings böcker på svenska jag saknar. Jag har den engelska upplagan, eftersom det har visat sig stört omöjligt att få tag i den på svenska. Vet ni om boken kommer i svensk nyutgåva i framtiden?

Svar – Anders
Med risk för att vara för negativ så är det nog så att det är kört! Tiden då bokhandlarna svämmades över av olika Kingböcker är tyvärr förbi, trots att King enligt nyliga undersökningar är en av de populäraste författarna i Sverige. VARULVENS ÅR fanns i stort sett bara när den kom ut (direkt i kartonage), och det kan inte ha varit en speciellt stor upplaga på den. Jag missade själv att köpa den, men fick tag på den för ett tag sedan. Återigen uppmanar vi till en djupdykning i antikvariaten!

Fråga 2 – Cesa
- Jag undrar var man kan få tag på info om försäljningen av Kings böcker, vilken som sålt mest i Sverige, i världen, hur mycket den sålt osv, osv.

Svar – Lilja
Jag antar att man måste vända sig till respektive bokförlag i det landet man är intresserad av för att få veta vilken som sålt bäst, eller kolla listplaceringar. Jag tvivlar starkt på att det skulle finnas någonstans där man kan kolla hela världen på en gång.

Magnus Lange har bett oss berätta lite om olika varianter på amerikanska böcker om man nu är intresserad av att byta böcker med amerikaner eller beställa via internet. Det är nämligen så att amerikaner är faktiskt ganska sugna på svenska/utländska böcker i och med att det är "exotiskt" på något vis. Jag har själv gjort flera utmärkta byten med amerikaner, vad sägs till exempel om åtta extremt slitna svenska pockets mot två inbundna amerikanska böcker i perfekt skick (NIGHTMARES & DREAMSCAPES och THE STAND - UNCUT)?!

De tre vanligaste amerikanska boktyperna är hardcover, paperback och trade paperback. Hardcover, som också kan gå under namnet hardback eller cloth, är samma sak som de svenska inbundna varianterna med omslag. Omslag heter förresten dust jacket på engelska. De amerikanska inbundna böckerna är oftast mycket snyggare än de svenska, med relieftryck på omslaget (upphöjda detaljer) samt snygga typsnitt och allmänt läckra. Paperback är samma sak som pocket och även här håller böckerna oftast hög klass. Det finns vissa undantag och det är det som kallas för mass-market paperbacks som är en slags "kiosk"-variant. Att notera är att det kommer ut en himla massa olika pockets på samma bok i USA. I samband med en filmatisering ändras ofta omslaget till det som finns på filmaffischen. Trade paperback är en slags lyxigare variant av pocket som nästan är lika stor som en inbunden. Alla böcker publiceras inte i detta format, utan endast vissa som till exempel THE DARK TOWER-serien. Man skulle nästan kunna jämföra trade paperback med den svenska bokformen kartonage som inte har någon amerikansk motsvarighet. Kartonage är som ni kanske vet den första lågprisupplagan i Sverige, böcker med omslaget tryckt på själva boken, lite inplastat sådär.

Det finns förstås finare bokbindningar. Leather är såklart läder och används ibland på "limited edition" böckerna (som vi kommer att gå igenom totalt i ett kommande utskick), som i de allra flesta fallen är ännu lyxigare inbundna böcker. Ibland säljs limited edition böckerna i slipcase eller traycase. Slipcase används oftast till den upplaga av limited edition som kallas trade, begränsade men inte signerade, och det är ett slags fodral som man stoppar boken i, oftast gjort i hårdpapp som själva bokens pärmar med ett snyggt tryck på. Det närmaste vi kommit ett slipcase i Sverige är den där lågbudgetvarianten som DET-böckerna låg i. Traycase är mer som en låda som man stoppar ner boken i och används oftast till den signerade och numrerade upplagan av limited edition böckerna.

När det gäller att köpa King böcker över internet så finns det vissa bokhandlare som i stort sätt specialiserat sig på King, som till exempel Betts Bookstore, BadMoon Books, och The Overlook Connection. Vi har handlat med både Betts och BadMoon och har inte haft några som helst problem, och vi tror heller inte att Overlook skulle vara svåra att handla med. Man handlar med kreditkort och alla uppgifter hanteras diskret. Vi rekommenderar dock att ni försöker upprätta någonslags kontakt med handlarna innan ni köper något, ett par e-mail för att få igång en kommunikation skadar inte.

Lycka till i byteshandeln och inköpen!

[Anders]

Skicka gärna in mer frågor – vi svarar så gott vi kan!


Efterord

Allt har en slut, och tyvärr också utskick #4 av Följeslagarna! Men håll ut, om en vecka kommer nästa nummer och då får ni äntligen läsa om den nya versionen, Kings version av THE SHINING, som i USA gick som miniserie på TV. Glöm nu inte att vi kör igång Butiken i nästa nummer så se till att ni skickar in era annonser i tid. Frågor och annat tar vi emot med öppna modemanslutningar!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt