UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #50 - 990517

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer av Följeslagarna. I detta nummer kommer vi att berätta om George Beahms nya bok STEPHEN KING COUNTRY, en bok om Kings liv i Bangor med omnejd.

Vi hoppas även att ni kommer att märka att det från och med nu kommer att finnas mer nordiska nyheter när det gäller King, främst från Norge och Danmark. Vi har haft som mål att göra Följeslagarna till ett nordisk forum för Stephen King fans (även om vi i fortsättningen fortfarande kommer att skriva på svenska), och nu har vi tagit ett steg i den riktningen. Vi har nämligen lyckats engagera en medlemmar från respektive land som kommer att hålla oss uppdaterade om vad som händer i Norge och Danmark, när det gäller King.

Nordiska hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 124


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Äntligen har det börja hända lite på den officiella King sidan. Där kan man, under rubriken FUTURE, läsa bl.a. att I-Max börjat producera filmen THE SUN DOG, att produktionen av filmen DESPERATION inte påbörjats ännu men att förhandlingar pågår. Mick Garris kommer att regissera. Vidare står det att Frank Darabont äger rättigheterna till filmen THE MIST, tyvärr har han dock inte påbörjat arbetet med den än. Sist konstateras det att THE DARK TOWER 5 kommer att finnas i butikerna 2001…OM allt går som man hoppas…

* Nu är det klart! Vad? Jo, att Sverige är sist i norden med att ge ut BAG OF BONES. Den har nyligen publicerats i Danmark med titeln KNOGLERNE. I Finland finns den utgiven med titeln KALPEA AAVISTUS och i Norge heter den SKINN OG BEIN.

* THE MOVING FINGER. En tråkig nyhet till alla er som sett fram emot att se denna kortfilm på TV4 den 18/5. I ett mail från TV4 meddelar dom att det just nu har visat avsnitt nummer 43 och THE MOVING FINGER är nummer 70. Detta betyder, som ni förstår, att det är ett tag kvar tills den visas. TV4 "trodde" dock att det skulle bli under sommaren. Vårt råd är dock att spela in ALLA avsnitt, för säkerhets skull.

* Vi vill nu passa på att gratulera våra norska medlemmar, det ser ljust ut för er när det gäller nya King böcker. Aschehoug Forlag meddelar att de redan tagit kontakt med Kings agent för att få de nya titlarna (vi misstänker att det gäller THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON, HEARTS IN ATLANTIS och eventuellt STORM OF THE CENTURY). Vidare meddelar dom att de kommer att försöka ge ut böckerna redan i år, eller senast under år 2000. Inte dåligt!!!


STEPHEN KING COUNTRY

George Beahms STEPHEN KING COUNTRY är en perfekt bok för er som vill veta mer om Kings uppväxt, vad han gjorde som yngre och var. Detta är även en ganska så bra resehandbok för er som ska till Bangor med omnejd. Tyvärr talar inte Beahm om hur man tar sig till de olika platserna, men lite får man väl klara av själv, eller hur? Boken är indelad i 6 kapitel, som innehåller allt som rör King. Det finns ett kapitel som sammanfattar hans karriär som författare och det finns andra kapitel som handlar om var King bott, spelat in filmer, gått i skolan och vad han skänkt när det gäller donationer.

Detta är dock inte boken för er som vill lära er lite mer om King som författare. Kapitlet som handlar om det är mycket ytligt och sammanfattande. Detta är inte en bok om King som enbart författare utan en bok om King som människa, författare och medborgare.

I boken får vi veta en hel del saker som King skulle kunna använda som svar på den fråga han så ofta får: "Var får du dina idéer från?" Vi får bland annat höra historien om hur King och barndomsvännen Chris Chesley brukade lura ut inte ont anande nyinflyttade i en lite sjö. När de sedan steg upp var de täckta av blodiglar. Detta använde King senare i korthistorien "The Body" (filmad som STAND BY ME). Vi får även höra historien om den riktiga "Carrie". Hon var en av de som åkte i samma taxi (det fanns inga pengar till en skolbuss) till skolan som King.

PET SEMATARY bygger även den på en riktig historia, King skrev den efter att hans dotter Naomis katt, Smucky, dött och de begravt den på en lokal djurkyrkogård. Tyvärr så fick Amy Stanchfield, vars äldre syster gjort originalskylten (som faktiskt var felstavad, precis som i boktiteln), ta ner den efter åtskilliga stöldförsök.

Beahm berättar även att Kings första hus låg i Bridgeton och hade följande adress: RFD #2, Kansas Road, Bridgeton, Maine 04009. Nu bor ju familjen King som bekant i Bangor, i ett hus som heter "The William Arnold House" efter personen som byggde det 1856. King har dock låtit bygga ut det så att det nu innehåller 23 rum och är omgärdat av ett stort järnstaket. Ett flygfoto i boken visar hela huset – ett imponerande bygge.

Vidare bekräftar Beahm det som varit ganska så känt under en längre tid, nämligen att King älskar sitt Bangor. Han pumpar årligen in en stor mängd dollar i stadskassan genom antingen donationer eller genom att tvinga Hollywood att göra filmerna baserade på hans böcker där.

I kapitel 4 berättar Beahm om de verkliga platser som ligger till grund för Kings fiktiva städer. Bland annat så konstaterar han att Bangor är den stad som ligger till grund för Kings stad Derry. I IT finns det till och med en karta som stämmer otroligt bra överens med Bangor. Beahm fortsätter i kapitel 5 med att berätta om ställen utanför Maine som King använt till sina historier, bl.a. Esters Park, Colorado (THE SHINING), Gatlin, Nebraska ("Children Of The Corn"), Rock And Roll Heaven, Oregon (You Know They Got A Hell Of A Band") och Desperation, Nevada (DESPERATION).

Beahm glömmer inte heller att berätta för oss om Castle Rock. Castle Rock är ju som bekant ett av de fiktiva ställen där flertalet Kingböcker utspelat sig. Namnet, som för övrigt var namnet på den enda officiella fanclubben (den finns ej längre) kommer från William Goldings bok "Lord Of The Flies" och är även namnet på ett filmbolag (som tidigare ägts av Rob Reiner) som gjort filmer som bl.a. STAND BY ME, MISERY och NEEDFUL THINGS.

I det avslutande kapitlet berättar Beahm om hur King lyckade få Hollywood att filma i Maine och på så vis pumpa in tusentals dollar i de lokala företagen, något som inte gick så lätt som man skulle kunna tro.

Nå, är detta en bok man bör köpa då? Om ni endast gillar att läsa böcker av King eller om hur King skriver sina böcker är svaret NEJ. Däremot om ni vill ha lite djupare bakgrund till varför King är den person han är idag och varför han gör som han gör är svaret JA! Förutom all text innehåller denna 144 sidor långa bok även en massa bilder på King i olika skeden av hans liv, samt bilder av olika platser som haft/har betydelse för King. Boken kostar runt 15 dollar och kan tyvärr vara lite svår att få tag på utanför USA men ge inte upp. Om ni inte skulle hitta den hos er lokale bokhandlare finns ju alltid Betts…

Betyget för denna bok blir högt, jag tycker verkligen att Beahm har lyckats. Av fem möjliga Följeslagare får STEPHEN KING COUNTRY fyra, starka.

[Lilja]

Jag har ännu inte fått tillfälle att inhandla och läsa boken ännu, men den snabbtitt jag gjorde hemma hos Lilja gav sannerligen mersmak. Förutom att själva idén är rätt originell samt att den är rikligt illustrerad med foton, så är det även en riktigt tjusig bok, och för blott $15 verkar det vara väl investerade pengar.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Stefan Söderlindh

1. Tjena! Jag undrar om NIGHTMARES AND DREAMSCAPES (hela boken) går att få tag på i pocket? Den är så jävla snygg, och dessutom är Kings noveller i en klass för sig! Kommer den att komma på svenska (pocket)? Tack på förhand!

- N&D finns komplett på engelska i både amerikansk och engelsk pocket, så det är bara att be din lokale bokhandlare att ta hem, eller beställ via nätet. John-Henri Holmberg meddelar att han hoppas kunna ge ut NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP i pocket, men det blir tidigast hösten 2000, troligen senare. Detta kräver dock ett godkännande från Kings agent i och med att King förbjudit Bra Böcker (Kings huvudsakliga svenska förlag) att göra lågprisvarianter av böckerna, då det tidigare förlaget gjorde för många sådana. [Anders]

Frågor från Dan Linder

2. Hej. Hur hänger egentligen alla noveller i HEARTS IN ATLANTIS ihop? Jag vet att King har pratat om ett tema som ska binda dem samman. Vet ni mer?

- Det genomgående temat ska vara 60-talet. Mer komplicerat än så är det inte. [Anders]

- Tydligen skall även Vietnamkriget spela en central roll i alla historierna. [Lilja]

3. Och en sak till: kommer novellerna i SIX STORIES ut på svenska någon gång?

- En "rak" översättning av SIX STORIES kommer nog aldrig på tal, men om HEARTS OF ATLANTIS översätts så hänger ju "Blind Willie" med där. De övriga fem kommer väl förmodligen att samlas i en liknande bok som NIGHTMARES & DREAMSCAPES, men när den kan tänkas komma och om eller när den skulle kunna komma på svenska är det ingen som vet idag. Det ligger nog låååångt in i framtiden, tyvärr. [Anders]

Frågor från Magnus Lange

4. Ville bara komma med lite kommentarer om "...Rap". Folk vill alltså har mer för denna än för THE PLANT? Där rök ju drömmen om en Philtrum Press samling :-( Är det just "jubileumsgrejen" i hela projektet som drar upp priset eller? För själva silvervärdet i fredsymbolen är det väl inte? ;-) Eller är det så att ingen sålts ännu och därmed ingen riktig norm satts?

- Vad det beror på att den kostar så mycket är nog en blandning av att det dels inte sålts något ex (offentligt), vilket som du säger gör att ingen norm satts, samt att King är extremt populär och produktiv just nu. Jag tror att många vill investera i denna bok med förhoppning om att den ska öka i värde längre fram.

En annan anledning tror jag är att THE PLANT var personligt signerad, de skickades ju ut som julkort medan King (troligen) signerade THE NEW LIEUTENANT’S RAP endast med sitt namn, vilket gör den mer värdefull, även om den givits ut i fler ex än THE PLANT (THE NEW LIEUTENANT’S RAP 500 ex, THE PLANT 226 ex/del). Sedan kan ju det faktum att den symboliserar Kings 25-års jubileum även hjälp till att dra upp priset. [Lilja]

5. King stödjer ju författare ibland (skriver ett förord och signerar) Finns det någon lista någonstans på Kingsignerade böcker som inte innehåller en Kinghistoria. Jag kommer på 3 st , men det kanske finns fler?

- Tyvärr har jag inte hört talas om någon lista men visst finns det böcker som King signerat utan att medverka i. Jag tänker bland annat direkt på John Ketchums bok "The Girl Next Door", som tydligen är en riktigt ryslig historia. Problemet är ju att King, som ni vet, är mycket produktiv. Om man inkluderar alla förord från böcker och tidskrifter så finns det ofantligt många. Här är några exempel på böcker King skrivit introduktioner till: "The Shapes Of Midnight" (Payne Brynnan), "When Michael Calls" (Harlan Ellison) och "The Blackboard Djungel" (Evan Hunter). [Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i BUTIKEN! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Donald Johansson
Har några Kingböcker över:
* The Talisman köpt i England Pappersomslag
* Christine också köpt i England Pappersomslag. Båda är olästa. Skapligt skick
På svenska:
* Jurtjyrkogården, Kartonage 4:de kartonerade upplagan
* Carrie, Pocket 2:a upplagan
Byter helst mot böcker som jag saknar. Det är bl a: Dödsbädden, Raseri, Maratonmarschen, Det svarta tornet del 2, Creepshow, Dödsdansen, Rasande Rose, Den gröna milen -komplett, Desperation står högst på önskelistan, Nattmaror och Drömlandskap, Väktarna, Svarta syner.
Vill även ha Död zon, Vinterverk i kartonage eller inbundna för att byta ut mina pockets.
Bor i närheten av Kalmar.

- Erik P-zon
Talismanen och Den förskräckliga apan, i kartonage säljes för 50 kronor styck. Porto tillkommer, om ni inte bor i Örebrotrakten.


EFTERORD

Nästa vecka hoppas vi kunna leverera en recension på NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN, årets första Kingbok på svenska, men i dagsläget är det tyvärr ganska osäkert om boken kommer att komma fram och hinna bli läst tills nästa måndag. Vi hoppas på det bästa, men i värsta blir det någon annan sorts artikel. Till dess får ni ha det så bra, och hör gärna av er men funderingar och frågor.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt