UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #51 - 990524
FÖRORD
Så var det dags för veckans utskick. Vi måste tyvärr inleda med att ta tillbaka det löfte vi gav sist i förra veckans utskick. Vi hoppades på att kunna recensera den andra boken av NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP, men den har försenats ytterligare. Förhoppningsvis kommer vi att skriva om den i nästa veckas nummer, men vi kan inte lova något…
Vi försöker därför ta igen det och till att börja med har vi ett par rejält intressanta nyheter för de svenska Följeslagarna (se första punkterna i nästa avdelning) och sen har vi lite tillfälligt tagit in en gästrecensent, nämligen Bev Vincent som är en av de lyckliga satar som faktiskt ÄGER ett ex av den mycket begränsade THE NEW LIEUTENANT’S RAP, som vi skrivit om under de senaste veckorna. Bev har skrivit ihop en liten artikel, inklusive synopsis, till oss på väldigt kort tid, och det tackar vi för. Nu ser vi bara fram emot att få kunna läsa den själva också, i höstens Kingbok HEARTS IN ATLANTIS, som ni också kan läsa lite mer om längre fram i detta späckade utskick!
Och med det önskar vi en trevlig stunds läsning! - Anders & Lilja
Medlemsantal: 125
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* Vi börjar med en riktigt positiv nyhet för de svenska Kingdiggarna – BAG OF BONES kommer på svenska redan i augusti i år under titeln BENRANGEL! Det är förstås Bra Böcker som ger ut boken, men det är inte John-Henri Holmberg som står för översättningen, det gör Thomas Preis. John-Henri hälsar att han är ledsen över att han missade möjligheten att översätta en av Kings bästa romaner men att han anser Preis vara en utmärkt översättare. Samma månad ska även den ruggigt försenade VÄKTARNA (THE REGULATORS) komma. Blir en riktigt härlig King sensommar med andra ord!
* Men glädjeyran för de svenska diggarna tar inte slut där, för det verkar som om 1999 blir ett bra år när det gäller utgivningen av Kings böcker på svenska. Som synes verkar Bra Böcker nu ha fått tillstånd att ge ut de äldre böckerna i lågprisutgåvor då RASANDE ROSE och SÖMNÖS kommer i nya varianter i juli. Semester-/sommarlovsläsningen är räddad!
* Här har ni hela årets svenska utgivning så ni kan markera i almanackan:
- DEN GRÖNA MILEN (i kartonage) finns nu ute i handeln
- NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN (i kartonage) - maj
- RASANDE ROSE (i kartonage) – juli (vecka 30)
- SÖMNLÖS (i pocket) – juli (vecka 30)
- VÄKTARNA (i inbundet) – augusti (vecka 33)
- BENRANGEL (i inbundet) – augusti (vecka 35)
* Numera blir man överraskad och glad när Stephen King syns i Sverige. Annat var det förr. I en vårkatalog för bokhandelskedjan Bokia listas den kompletta, kartonerade versionen av DEN GRÖNA MILEN, som nu finns i butik – NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN blev alltså inte årets första svenska Kingbok - till det mycket tilltalande priset 129 kr och på http://sverige.bokus.com/se var veckans erbjudande DESPERATION med tillhörande text till priset 202 kr. Det finns hopp för Sverige i alla fall.
* Förra måndagen inleddes en tredelad radiodramatisering av "Secret Window, Secret Garden" från FOUR PAST MIDNIGHT i engelsk radio. Det är inte första gången BBC dramatiserar Stephen King verk. Bland annat finns det en dramatisering av PET SEMATARY sedan tidigare. Andra delen sänds idag och tredje nästa måndag. Enligt en liten sökning på amazon.co.uk så verkar det som om dramatiseringen kommer ut som ljudbok inom en snar framtid.
* Filmen THE SUN DOG, som vi berättat om tidigare, kommer alltså att visas på jättefilmdukar på filmbolaget Imax biografer. Nu har det framkommit att Cosmonova i Stockholm hör till Imax på något sätt, så med lite tur kommer den att visas där. Då är det banne mig dags för årsmöte för Följeslagarna!
* I väntan på att http://www.thegreenmile.com ska sätta igång på allvar med bilder och annat trevligt så finns det en annan sida att titta på ifall man vill se hur skådisarna i filmen ser ut:
http://www.cus.cam.ac.uk/~rln1001/greenmile/greenmile.html
Det är alltså inte bilder ur filmen utan enbart bilder på skådisarna ur andra sammanhang. Väldigt intressant.
* I den amerikanska pocketutgåvan av BAG OF BONES (inte den internationella som funnit i våra butiker ganska länge nu) som kommer nu i juni finns det ett brev från Stephen King inkluderat där han berättar lite om höstens bok HEARTS IN ATLANTIS. Detta brev finns även på nätet på adressen:
http://www.simonsays.com/king/heartsletter.cfm
men för att göra det enkelt för våra "konstanta läsare" har vi sammanfattat essensen ur brevet en i en mindre artikel längre i slutet av nästa avdelning.
OUMBÄRLIGA TING – THE NEW LIEUTENANT’S RAP OCH BREV FRÅN STEPHEN KING
* THE NEW LIEUTENANT’S RAP
Stephen King har hittills hållit en låg profil kring ämnet Vietnam i sina tidigare verk. Några av hans karaktärer har varit där (Rainbird i FIRESTARTER förlorade sitt öga till en landmina och Uncle Al i CYCLE OF THE WEREWOLF var också en veteran), men generellt har denna tid i deras liv endast nämnts i förbifarten. Denna låga profil är intressant med tanke på att King var collegestudent under Vietnameran och en campusfigur som gjorde väsen av sig då det begav sig.
Den enda berättelse av King som specifikt behandlat Vietnam och dess efterföljd tidigare är "Squad D", den hittills opublicerade korthistorien ämnad för Harlan Ellisons sedan länge försenade antologi "The Last Dangerous Visions". Den berättelsen handlar om några nästan verkliga spöken från det förflutna som hemsöker några veteraner.
Denna höst kommer King att ge ut en samling med Vietnamrelaterade berättelser, under namnet HEARTS IN ATLANTIS och som ett litet smakprov använde han sitt egna Philtrum Press för att själv publicera en liten bok kallad THE NEW LIEUTENANT’S RAP för att hylla sina 25 år i branschen vid ett party i New York förra månaden. Denna lilla berättelse är en längre och ändrad version av ett kapitel från en av berättelserna i HEARTS IN ATLANTIS, troligen "Why We’re in Vietnam" som även var bokens originaltitel.
I sin introduktion säger King att han hoppas att den följande berättelsen gör läsaren lika illa till mods som den gör honom. Omslaget till boken är rent förutom en handritad fredssymbol, en ikon som är finns överst på första sidan och längst ned på den sista. Sidorna utgörs av Kings handskrivna text, en intressant blandning av tryck och skrift som är väldigt lättläst och som på något sätt lägger till mer känsla till historien som berättas.
Platsen är en gränd bredvid en begravningsmottagning. Två veteraner, Sully och Dieffenbaker (Deef) sitter och röker cigaretter efter att ha medverkat vid begravningen av en av deras kompisar från kriget, Pagano. Pags, som de kallar honom, dog av cancer i bukspottkörteln. Deef minns honom som en ganska okej kille. Ingen ängel direkt, men en som inte förtjänade att dö i cancer efter allt de gick igenom i ’Nam. Spökena från det förflutna är mer figurativa i denna berättelse.
Deef är titelns "nya löjtnant", men varför han kallas så framgår inte av detta korta utdrag. Historien utspelar sig i nutid (referenser görs till Jerry Springer, Mariah Carey, Celine Dion och James Camerons "Titanic") och Dieffenbaker är nu en skallig dataförsäljare, men King kallar honom den nya löjtnanten vid flera olika tillfällen i berättelsen och Sully kallar honom "loot" (förkortning av "lieutenant") vid ett tillfälle.
Efter att de suttit och kommit ihåg gamla tider ett tag (det har gått två år sedan de senast såg varandra) och rökt cigarett efter cigarett medan begravningen avslutas inne i mottagningen, frågar Sully Dieffenbaker: "Varför var vi egentligen i Vietnam?". Detta är startpunkten för Deefs "rap", som egentligen är mer av en predikan. Från och med denna punkt blir berättelsen mestadels en monolog där Deef utvecklar sina tankar om Vietnamgenerationen – hans generation. Hans utdömning är svepande. Han ärar sin generation för att vara känd för trivialiteter som dataspelet Myst, crack kokain, Richard Simmons, internet porr, direktsända biljakter i TV, World Federation Wrestling och the Weather Channel.
Deef säger att det finns massvis med folk i hans ålder som han gillar en och en, vissa som han till och med beundrar, men han avskyr hela sin generation på grund av sitt borttappade potential. Det är en delvis känd klagosång – vår generation sålde sig. Men, säger Deef, hans generation sålde sig inte, den GAV BORT allt sitt potential.
Och priset för att sälja framtiden? Deef säger att kostnaden är att man aldrig riktigt kan lämna det förflutna bakom sig. Det är fortfarande 1969 och Deef, Sully och alla deras kamrater är fortfarande i Vietnam. Han är så äcklad av samhällets utveckling i Vietnamerans efterbörd att han föredrar att anse den vara icke-existerande. En "bubblande gryta", kallar han det. "Vietnam är bättre. Livets höst för en som sålt sig är inte det", avslutar han.
Berättelsen slutar med att Deef kommer underfund med hur länge han har pratat och de två männen förbereder sig för att gå skilda vägar. Deef är ursäktande och inbjuder Sully för att ta en drink med honom och lovar att han inte ska fortsätta med sin harang, men både Deef och Sully verkar veta att det är ett svagt löfte som bäst. Dieffenbaker har passerad medelålderskrisen, han är förmodligen runt 50 år gammal och han är trött på allt och redo att ventilera sig för vem som helt som är villig att lyssna. Hans monolog har en raplåts rytm – han har gjort det förut.
Berättelsen ger även vinkar om grymheterna som utfördes i Vietnam, händelser som förhoppningsvis kommer att redovisas mer genomgående i den fullständiga novellen eller korthistorien som detta utdrag är ett kapitel i. Det finns passion i berättelsen och man avslutar den med att fundera på var exakt det nordamerikanska samhället har tagit vägen de senaste 30 åren och vart det är på väg.
Text: Bev Vincent. Översättning: Anders
* Från och med nu kan ni titta på omslaget till denna lilla spännande bok på både Anders och Liljas hemsidor. Adresser sist i detta utskick. Tack till Bev Vincent för ovanstående artikel.
* BREV FRÅN STEPHEN KING
King inleder med det vi redan känt till sedan länge, att han erbjöd Scribner tre böcker - romanen BAG OF BONES, en samlingsvolym med korthistorier och en kombinerad memoar och hur-man-skriver-bok kallad ON WRITING. King trodde att samlingen skulle bli enkel att få ihop. Han hade en massa berättelser, vissa som publicerats tidigare och några som inte hade det. Han hade till och med en titel på boken - ONE HEADLIGHT, efter en låt med The Wallflowers. "Det verkade passa in, om inte skrivandet av korthistorier är som att köra hem med endast en fungerande lykta, så vet jag inte vad som är det", säger King i sitt brev.
Men något hände. King kände sig energisk över att jobba med nytt folk och mycket var att fånga en inspirerande idé och sedan surfa på den som en bra våg. När BAG OF BONES höll på att bearbetas skrev han "Hearts in Atlantis", en av hans "småromaner" - för lång att vara kort och för kort för att vara lång. King berättar att han vid flera tillfällen under sin karriär skrivit berättelser av den typen som sedan hamnat i samlingarna DIFFERENT SEASONS och FOUR PAST MIDNIGHT. Dessa böckers berättelser hör till Kings favoriter.
King hade ingen intention att sätta ihop ytterligare en sådan bok efter BAG OF BONES med "Hearts in Atlantis" ändrade på det. Den släppte lös en vilja som legat och puttrat inne i King i 30 år eller så - att skriva om sin egen generation. King inbillade sig dock att det skulle vara svårt, eftersom han inte kunde tänka sig en karaktär som gör fredstecknet och säger "Hey... groovy!".
Men King satte igång med skrivandet av "Hearts in Atlantis" och tänkte inte så mycket på eventuella negativa konsekvenser. Han utgick från en händelse från hans collegetid och hade egentligen inga planer på att publicera berättelsen utan mera låta sina barn ta del av den. Men det var då King började inse hur han skulle kunna behandla ämnet på rätt sätt, att skriva om vad de (hans generation alltså) nästan hade, vad de tappade bort och vad de slutligen fick, och det utan att ta till en predikande ton.
När "Hearts in Atlantis" var färdigskriven skrev han ytterligare en längre berättelse - "Low Men in Yellow Coats". Han plockade fram gamla SIX STORIES-berättelsen "Blind Willie" och justerade den en smula för att passa in i sammanhanget och skrev sedan "Why We're in Vietnam" för att runda av vad han ville ha sagt, men det kändes inte helt avslutat så han skrev ytterligare en kortare berättelse "Heavenly Shades of Night are Falling" som definitivt avslut.
HEARTS IN ATLANTIS, som nu alltså innehåller fem mindre berättelser, inleds med Bobby Garfield 1960 och avslutas i "Heavenly Shades of Night are Falling" med Bobby 40 år senare. Resultatet, speciellt med tillägget av det sista stycket, är nu mer likt en roman än en samling. King är nöjd med resultatet, han anser att berättelserna både är skrämmande och roliga, ledsamma och eftertankeframkallande. "Man kan aldrig få sagt allt man vill säga", säger King men menar att han surfade tillräckligt på vågen för att bli nöjd och påstår sedan att han aldrig kunde ha skrivit en sådan här bok för 10 år sedan, inte ens om han hade planerat den.
HEARTS IN ATLANTIS kommer ut den 14:de september och åtminstone jag tror att den kommer att stärka Kings status som amerikansk författare ytterligare. Mannen kan fortfarande överraska.
[Anders]
FRÅGOR & SVAR
Frågor från Dan Linder
1. Tja, undrar om King någon gång har tänkt på att skriva "ren" Sci-Fi utöver KNACKARNA och småberättelserna i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN? Har han rentav gjort, som jag kan ha missat?
- Definitionen på Sci-Fi är ganska vag. Jag grundar det på nyinkomna uppgifter om att THE DEAD ZONE ingått i en samling böcker under namnet "Masterpieces of Science Fiction" och om nu THE DEAD ZONE är en Sci-Fi roman, ja då vet jag inte vad som är det! Man skulle kanske kunna klassa Bachmanromanerna THE LONG WALK och THE RUNNING MAN för Sci-Fi berättelser i och med att de utspelar sig i framtiden (som om det skulle vara någon slags godtagbar definition)? Några andra berättelser som har att göra med "tid" är ju bland annat "Langoljärerna", "Slutet på eländet" (NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP) plus även ytterligare korthistorier i DÖDSBÄDDEN och NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. Även SÖMNLÖS är väl lite Sci-Fi på sitt sätt, men jag är för dålig på sådant. THE DARK TOWER har väl lite Sci-Fi i sig, även om det snarare är en fantasy-saga. Om King har ambitioner att skriva en renodlad Sci-Fi historia i framtiden återstår att se, vi har i alla fall inte hört något. [Anders]
2. Vet ni hur det går med filmatiseringen av ROSE MADDER?
- Som vi skrev i Följeslagarna #46 så har HBO, som haft filmrättigheterna ett bra tag, inte för avsikt att göra någon film, och utöver det har det inte rapporterats något mer. Det enda man kan göra är att hoppas på att rättigheterna säljs vidare. [Anders]
EFTERORD
Tack för idag, slut för idag! Som vi sa inledningsvis har vi som mål att recensera NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN i nästa utskick, men det hänger helt och hållet på om den dyker upp i tid. Annars får vi väl improvisera med något annat i stället. Det är i alla fall dags för BUTIKEN igen så skicka in eventuella annonser om ni har något att komma med. Ha det bra till nästa vecka.
Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna