UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #52 - 990531

FÖRORD

Hej och välkomna tillbaka till ljugarbänken! Även denna vecka lyckades vi inte hålla vad vi lovade sist i förra veckans utskick. NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN har ännu inte letat sig hit, men däremot dök DEN GRÖNA MILEN, alla sex delar samlad i ett band, upp så vi har läst den i stället. Recension längre ned i veckans utskick.

Ibland är det bra att det finns experter ibland oss som kan vägleda oss när vi irrat in oss i något som vi inte alls har kläm på. Vi talar förstås om Stephen King och Science Fiction som vi försökte oss på lite grann i förra veckan. Denna vecka kommer det lite bättre svar på tal från en expert i ämnet, vilket vi tackar för.

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 126


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Vi har ju tidigare berättat att boken DÖDSBÄDDEN ska komma ut igen i Sverige, troligen efter mycket tjat från Följeslagaren Steffe Söderlindh och nu förmedlar Steffe att Bröderna Wahlströms förlag beslutat sig för att dela upp boken i två delar (anar man inspiration från Repliks uppdelning av NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP?) där de första 10 berättelserna ska publiceras i mars 2000 och de resterande i augusti 2000. Böckerna kommer att vara kartonerade. Tjata vidare, Steffe, så kanske du får fart på ett ny tryck av VARULVENS ÅR också!

* APT PUPIL nyheter: Filmen kommer att dyka upp i både Norge, Sverige och Danmark inom en snar framtid. I Sverige kommer den att släppas den 16/6 med titeln SOMMARDÅD, I Danmark kommer den dagen efter, den 17/6. Den danska titeln är DEN GODE ELEV. Norge får vänta lite längre. Närmare bestämt till den 14/7. I Norge kommer den att heta EN GOD ELEV.

* THE GREEN MILE: Nu bekräftar Warner att den fått ett preliminärt biodatum i Sverige, nämligen den 18 februari år 2000, precis som vi kunde berätta redan för en månad sedan. Även i Norge kommer den under 2000. Tyvärr har vi inte något mer exakt datum än.

* STORM OF THE CENTURY kommer att få videopremiär i Sverige den 22:a september och kommer att vara 4 timmar lång.

* THE NIGHT FLIER: Nu har det dykt upp nya rykten om denna film. Nu sägs det att den kommer att släppas preliminärt vecka 30 av Egmont. Vi har dock inte fått detta bekräftat från Egmont än...

* Bett’s Bookstore har börjat annonsera ut att de har en bok där Kings tidiga korthistoria "The hotel at the end of the road" (från hans första "bok" PEOPLE, PLACES AND THINGS) ingår. Detta visade sig inte alls vara en ny bok utan en som heter "The Market Guide For Young Writers" som är en sådan där bok som finns i alla klassrum i USA. Den har kommit ut flera gånger, men det är inte känt om Kings historia varit med i de föregående upplagorna. På amazon.com kan man läsa följande lilla text om boken: "There is also a short story which Stephen King wrote as a teenager -- and which he admits is bad." Vi kommer att berätta mer om "boken" PEOPLE, PLACES AND THINGS i ett kommande nummer av Följeslagarna.

* Nu kan ni som är riktigt sugna på att läsa höstens King bok göra det, det har nämligen börjat dyka upp ARC versioner av HEARTS IN ATLANTIS på eBay (http://www.eBay.com). Men räkna inte med att få dom billigt. Dom kostar från $45 (c:a 400 SEK) plus porto, och uppåt.


SVAR PÅ TAL

* I förra numret ställde Dan Linder en fråga om Kings relation till Science Fiction världen, och Anders svarade, som den amatör på Sci-Fi han är, med något svamligt och oförståeligt. Som tur är har vi en expert i Följeslagarna som kan ge bättre svar på tal. Ordet lämnas därför över till John-Henri Holmberg:

- Det här har jag ju svårt att bara låta passera. Om inte annat så för att jag sysslat med science fiction större delen av livet och det senaste året börjat samla på mig material till min fjärde bok om sf.

Först det här med definitioner. Mitt förslag, som jag tycker är användbart och som jag redovisade lite mer utförligt i boken FANTASY för några år sedan, är att gränslinjerna mellan de tre primära "icke verklighetsavbildande" litterära fälten går att definiera i stort sett så här:

Science fiction är i den bemärkelsen realistisk att berättelsen utspelas i vårt kända universum, dvs med gällande naturlagar, orsak-verkan-sammanhang osv, men där rationellt spekulativa element förts in och utgör grundval för handlingen. (Ett en smula problematiskt specialfall är här frågan om så kallad "ESP" -- "extrasensoriell perception", alltså förmågan att åstadkomma olika effekter uteslutande med tanken, sånt som telepati, telekinesi, teleportation osv. Några vetenskapliga belägg för att sådant skulle kunna vara möjligt finns inte, och följaktligen är antagandet snarast att hänföra till fantasy -- dvs författaren måste postulera en värld där naturlagarna medger den sortens företeelser. Å andra sidan har man trots det brukat peka snarare på att det inte hittills kunnat fullständigt teoretiskt uteslutas att ESP kan existera, med hjälp av någon för oss hittills ännu inte känd eller mätbar energiform, och följaktligen brukar spekulationen ändå godtas som sf.)

Fantasy är såtillvida icke-realistisk som att berättelsen utspelas i ett av författaren fritt skapat universum där naturlagar, orsak-verkan osv kan vara helt annorlunda än i vår verklighet.

Traditionell skräck är ett slags hybrid såtillvida att den klassiska skräckberättelsen baseras på att icke-rationellt spekulativa element förs in i vår kända verklighet.

Eller, med andra ord, sf utspelas i den värld vi känner och med de regler vi känner, men bygger på något antagande som inte får vara uppenbart irrationellt men som inte heller är något vi vet verkligen har hänt. Medan skräck också utspelas i den värld vi känner, men där reglerna har ändrats så långt att något uppenbart irrationellt kan inträffa.

Givet det här är det väl rätt uppenbart att King skrivit inte bara i alla de här tre fälten utan dessutom i det fjärde som helt enkelt är traditionell, verklighetsavbildande realistisk litteratur. Tar man romanerna (men se ovan rörande ESP) skulle man, om man nu accepterar ESP-spekulationer som sf, kunna säga att CARRIE, ELDFÖDD, DÖD ZON, DET, PESTENS TID, KNACKARNA, DEN GRÖNA MILEN, DESPERATION, VÄKTARNA faktiskt formellt är i första hand science fiction. Vi förutsätter då dessutom att monstren i DET respektive DESPERATION/VÄKTARNA är något slags utomjordiska väsen som liksom varelserna i KNACKARNA hamnat på jorden för mycket länge sedan. Dessutom är förstås Bachmans MARATONMARSCHEN och DEN FLYENDE MANNEN sf. Formellt skulle sedan på motsvarande sätt JURTJYRKOGÅRDEN, STADEN SOM FÖRSVANN, DRAKENS ÖGON, DET SVARTA TORNET, KÖPLUST, SÖMNLÖS, RASANDE ROSE och TALISMANEN vara fantasy. Medan (fortfarande bara min uppfattning, förstås) CUJO, LIDA, DOLORES CLAIBORNE och GERALDS LEK är "vanlig" realistisk litteratur, och i själva verket enbart VARSEL, CHRISTINE och Bachmans FÖRBANNELSE är traditionell skräck.

Betraktade på samma sätt är det väl också uppenbart att Dean Koontz, som började som renodlad science fiction-författare, i själva verket hela tiden fortsatt att skriva huvudsakligen sf, men med någon enstaka fantasy och någon lika enstaka nutidsrealistisk thriller inslängda.

Å andra sidan är det kanske ofta viktigare att se till något betydligt mer svåranalyserbart när man vill bedöma litteraturs hemvist: kombinationen av författarintentioner och emotionell tonvikt i verket. Diana Gabaldons romaner handlar om kvinnor som förflyttas i tiden och därefter upplever stormande romanser med skotska klanhövdingar på 1700-talet. Men räcker tidsförflyttningen för att man ska kunna påstå att Gabaldon verkligen syftar till att skriva sf eller fantasy, beroende på om man nu betraktar just hennes tidsresande som realistisk spekulation eller fri fantasi? Nej, knappast; hon ägnar två sidor åt att flytta hjältinnorna och sedan 650 åt att skildra deras kärleksförhållanden; vad hon skriver är historiska romanser. Och i flertalet av de av Kings (liksom Koontz) romaner som formellt kunde kallas sf är det inte spekulationen som är det väsentliga, utan skräckeffekterna -- i DET eller DESPERATION/VÄKTARNA ligger tonvikten knappast vid från varifrån de utomjordiska varelserna kommit till jorden, hur de kunnat överleva här, hur de fungerar, vilken inverkan kunskapen om deras existens kan få på oss eller något av det andra science fiction skulle betrakta som betydelsefullt. Tonvikten ligger vid huvudpersonernas rädsla och reaktioner på sin rädsla. Med andra ord är den formella klassificeringen ointressant; romanerna är avsedda som och fungerar som i första hand skräckberättelser. (Undantag finns för all del. Visst är KNACKARNA en traditionell sf-roman, tyvärr inte alltför bra, och visst är TALISMANEN en traditionell fantasy.)

Så utifrån det här menar jag att om man ser till författarintentionen har Kings romaner passerat genom några stadier där man kanske kunde säga att han började med att skriva i första hand för att skrämmas (CARRIE, VARSEL, ELDFÖDD, CUJO, DÖD ZON, JURTJYRKOGÅRDEN, STADEN SOM FÖRSVANN); sedan gradvis blev mer intresserad av att försöka undersöka skräckens väsen och människans natur (DET, PESTENS TID, LIDA, SÖMNLÖS), och så småningom övergått till att skriva allt mer skickligt utmejslade psykologiska porträtt av människor i utveckling eller förvandling (DOLORES CLAIBORNE, RASANDE ROSE, DEN GRÖNA MILEN, BAG OF BONES). Min misstanke om detta med litterära fält är att King helt enkelt finner frågan rätt likgiltig. Förmodligen säger han, med all rätt, att Kristina och Oskar i UTVANDRARNA är precis lika påhittade och därmed lika lite verkliga som Kalle Anka; vad skulle det då spela för avgörande roll om man låtsades att de funnits? All litteratur är fantasi; alla fantasier är fritt fabulerande. Definitionerna av skilda typer av fantiserande är när allt kommer omkring påhittade i efterhand av läsare och kritiker som försöker skapa något slags ordning i det kaos som består av författarnas drömmar och visioner.

--John-Henri

* Vi tackar John-Henri för denna minst sagt uttömande utläggning om definitionerna för sf, fantasy och skräck.


RECENSION AV DEN GRÖNA MILEN

När Stephen King skrev och publicerade DEN GRÖNA MILEN 1996 var det ett stort experiment från hans sida. Han hade bollat med idén till storyn i sitt huvud i flera år, men inte lyckats få till det tillräckligt bra för att kunna få ned det på papper, men så när idén om att ge ut en bok i delar, en del per månad under ett halvår, kom upp såg han sin möjlighet att "bli av med sin idé".

Att ge ut romanen i en serie böcker var dock inte Kings idé. Det var hans agent Ralph Vicinanza som hade diskuterat med en engelsk förläggare om att återuppta den serieutgivning som Charles Dickens använde sig av och låta en modern författare använda sig av samma metod. Valet föll på Stephen King som tände direkt på denna udda idé. Ha i åtanke att 1996 också var året som han gav ut tvillingromanerna DESPERATION och THE REGULATORS – 1996 måste ha varit Kings knäppaste år!

King såg möjligheten att ha full kontroll över sina läsare. För första gången kunde läsaren inte bläddra fram till slutet för att se i förväg hur berättelsen slutar (om man nu är lagd åt det hållet). Så böckerna, sex till antalet, kom ut en och en. Så även i Sverige, fast ett år senare, och tyvärr blev hela grejen med en bok i månaden lite haltande och vissa delar blev försenade plus att det kom ett jobbigt två månaders uppehåll mellan två delar på grund av sommaren, vilket kändes allt annat än smidigt.

Anledningen till att King valde att publicera boken på nytt i ett komplett band berodde på att trots att böckerna var tunna pocketböcker så blev det inte alls speciellt billigt att köpa alla sex delarna. Priset blev bra mycket högre än vad en normal inbunden bok kostar i USA, så en samlad volym var nästan ett måste. Lustigt nog förutsätts det av ägarna till den samlade volymen att de läst de individuella delarna, eftersom Kings nya inledning avslöjar rätt mycket av berättelsen som ska följa. Ett varningens ord till de som ännu inte läst DEN GRÖNA MILEN men som köpt den samlade volymen: hoppa över inledningen!

Berättelsen handlar om hur den gamle Paul Edgecombe sitter på ett ålderdomshem och skriver ned sina minnen från tiden som vaktchef vid block E på Cold Mountain fängelset. Block E är där de dödsdömda sitter och väntar på att få gå sin sista mil, i detta fall sin sista gröna mil eftersom golvet är en grön linoleummatta, till rummet där den elektriska stolen Gamle Gnisten står och väntar på dem. Paul minns året 1932 då John Coffey hamnade på milen. John Coffey, en jättelik efterbilven neger (för det var så man kallade svarta på den här tiden) som tagits på bar gärning med två döda, nakna småflickor i hans armar. "Jag kunde inte hjälpa det", sa John Coffey när de tog fast honom, "Jag försökte ta tillbaks det, men det var för sent.". Klart han är skyldig, eller är han det…?

Block E har även fler fångar; den nervösa, svaga lilla skalliga fransmannen Eduard Delacroix som av någon anledning retar upp den elake fångvaktaren Percy Wetmore så mycket att hans död blir den kanske mest grafiska och grymma någonsin i Kings värld, samt den vilda och galna William Wharton som gör allt han kan för att ställa till det för vakterna och medfångarna, och som faktiskt har en mer betydande roll i berättelsen i sin helhet än vad man kan tro från första början.

Det finns även en annan liten figur på Den gröna milen som först kanske ses som obetydlig, men som egentligen har en väldigt central roll: Mr Jingles, en smart liten mus som blir Delacroix vän och hans enda tröst i väntan på den sista gröna milen.

Men det är ändå runt John Coffey, vars initialer inte är någon tillfällighet, det hela kretsar. Paul blir allt mer fascinerad av den tystlåtne och gråtande giganten. Paul tvivlar på att han är skyldig till sitt brott, och till slut blir han mer och mer övertygad om att John Coffey omöjligtvis har begått det brott han dömds till döden för. Det händer mycket 1932 som får stora konsekvenser för Pauls liv, både det han levde då och det han lever nu när han sitter och minns.

DEN GRÖNA MILEN är en väldigt bra bok. Det som nästan är bäst med den är den varma ton berättelsen återges i. Paul Edgecombe är en man som levt ett långt liv och på ålderns höst känner han att det är dags att skriva ned vad som egentligen hände 1932 och det berättas för oss med en gammal mans enkla, avslappnade stämma. I tredje person hade nog inte berättelsen blivit lika smidig.

I och med att den ursprungliga svenska utgivningen var så oregelbunden var det bra att Paul började nästa del med att upprepa lite vad han hade berättat i delen innan, men så här i samlad form känns det lite hackigt. King skriver i sin inledning att han har haft planer på att skriva om DEN GRÖNA MILEN ytterligare en gång så att den blir den roman han ursprungligen hade tänkt sig. Även om jag inte tror att det kommer att hända så skulle nog vissa små fadäser ordna till sig då. Det finns bland annat någon referens till "att titta på TV", men 1932 fanns det väl ingen TV?

Nu när DEN GRÖNA MILEN kommer som film, inom en inte allt för avlägsen framtid, så kunde jag inte låta bli att föreställa mig skådespelarna framför mig när jag läste boken. Tom Hanks som Paul Edgecombe, Doug Hutchison som Percy och så vidare. Jag ser oerhört mycket fram emot filmen.

Med tanke på under vilka förutsättningar DEN GRÖNA MILEN skrevs så kan man inte bli annat än imponerad. Här fanns det ingen tid för revideringar och putsningar. Ibland är det spontana att föredra.

På grund av en bra story som innehåller allt från skräck till sorg, berättad med en varm och behaglig röst delar jag ut fyra stolta Följeslagare av fem möjliga till DEN GRÖNA MILEN.

[Anders]

Jag kan bara instämma i Anders positiva ordalag och säga att DEN GRÖNA MILEN helt klart är en av Kings bästa böcker. Det enda som jag inte gillar med den svenska översättningen är att de översatt "Old Sparky" med "Gamle Gnisten", det låter som om han skriver om en gammal häst…

Trots detta får det dock fyra väldigt starka Följeslagare av fem möjliga.

[Lilja]


BUTIKEN

Annonsera i BUTIKEN! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

Säljes

- Donald Johansson
Har några Kingböcker över:
* The Talisman köpt i England Pappersomslag
* Christine också köpt i England Pappersomslag. Båda är olästa. Skapligt skick
På svenska:
* Jurtjyrkogården, Kartonage 4:de kartonerade upplagan
* Carrie, Pocket 2:a upplagan
Byter helst mot böcker som jag saknar. Det är bl a: Dödsbädden, Raseri, Maratonmarschen, Det svarta tornet del 2, Creepshow, Dödsdansen, Rasande Rose, Den gröna milen -komplett, Desperation står högst på önskelistan, Nattmaror och Drömlandskap, Väktarna, Svarta syner.
Vill även ha Död zon, Vinterverk i kartonage eller inbundna för att byta ut mina pockets.
Bor i närheten av Kalmar.

- Erik P-zon
Talismanen och Den förskräckliga apan, i kartonage säljes för 50 kronor styck. Porto tillkommer, om ni inte bor i Örebrotrakten.


EFTERORD

Det var allt för denna gång. Nästa vecka är det dags för en intervju igen. Vi kommer att presentera en man vid namn James Cole. James har (även om det är få som vet om det) gjort en filmversion av Kings korthistoria "The last rung on the ladder", mer om det nästa vecka.

Till dess får ni som vanligt gärna skicka in frågor och andra synpunkter, vi läser ALLA mails och svarar på ALLA frågor.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt