UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #53 - 990607

FÖRORD

Nu börjar det bli riktigt pinsamt för även denna gång håller vi inte vad vi lovat! James Cole har inte hunnit svara på vår intervju så den får vänta ytterligare en vecka. Säger vi i alla fall, snart kommer ni att sluta lita på vad vi säger överhuvudtaget…

I stället blir det en ny liten genomgång om vad som egentligen kommer att hända i Kingvärlden i år, med tonvikten på HEARTS IN ATLANTIS – höstens spännande Kingbok. Vi har nämligen fått fram lite information om vad de olika delarna i boken handlar om samt sidantalen.

Tack för idag - Anders & Lilja
Medlemsantal: 126


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu är det snart dags för premiären av Följeslagarnas nya hemsida! Bland nyheterna hittar vi bland annat att alla recensioner och artiklar vi skrivit om Stephen Kings böcker och filmer numera kommer att finnas publicerade på webben, länkade från respektive titel på sidorna med bok- och filmtitlarna. Detta innebär att ni på ett enkelt sätt kan läsa gamla artiklar utan att leta i gamla utskick eller i vårt arkiv.

Vi kommer även att ha en nyhetssida med de senaste nyheterna lite kortfattat, och på sikt kommer vi även att presentera den första Stephen King FAQ:en på svenska. Allt detta för att ge Följeslagarnas hemsida lite mer liv och för att givetvis kunna ragga nya medlemmar.

För de som redan är medlemmar kommer det finnas en möjlighet att logga in sig på en speciell medlemsavdelning där Följeslagarnas utskicksarkiv, ICQ-listan, Butiken och aktuella saker (som vi kanske refererar till från utskicken) ska finnas. Vi kommer att göra ett separat utskick med login-ordet när det väl är dags att byta hemsida.


VAD HÄNDER 1999 – YTTERLIGARE EN UPPDATERING

-- NYA VERK --

* APT PUPIL video:

Filmen släpps nu på video i Norden och alla som missade den på bio en chans att se David Schwimmer från "Vänner" med mustasch, kanske det bästa med hela filmen…

I Sverige släpps den, den 16/6 med titeln SOMMARDÅD, i Danmark kommer den dagen efter, den 17/6 med titeln DEN GODE ELEV. Norge får vänta lite längre, närmare bestämt till den 14/7. I Norge kommer den att heta EN GOD ELEV.

* STEPHEN KING LIVE! kassett:

Detta är en bandad föreläsning King gjorde i London under sin PR turne där för BAG OF BONES. King läser sin berättelse "L.T.’s theory of pets" och blir intervjuad av Muriel Gray. Delar av denna intervju fanns som Real Audio snuttar på nätet för ett tag sedan, där även ett "transcript" av hela intervjun fanns. Dubbelkassetten släpps av Hodder & Stoughton den 17/6.

* SECRET GARDEN, SECRET WINDOW kassett:

Detta är en radiodramatisering som sändes i tre delar på Radio4 BBC i England nu i maj. Den kommer att släppas som köpkassett den 2/8.

* THE REGULATORS bok:

Denna bok (VÄKTARNA på svenska) skulle egentligen ha kommit under 1998 i Sverige men har av okänd anledning blivit framskjuten gång på gång. Det datum som gäller nu är augusti (vecka 33) 1999, vi får hoppas att det håller. I Norge (VOKTERNE), Danmark (REGULATORERNE) och Finland (TELOLTTAJAT) finns den redan utgiven.

* BAG OF BONES bok:

Denna bok, som kommer att få titeln BENRANGEL, i Sverige kommer att släppas i augusti (vecka 35). I Norge (SKINN OG BEIN), Danmark (KNOGLERNE) och Finland (KALPEA AAVISTUS) finns även denna bok redan utgiven.

BENRANGEL, liksom VÄKTARNA publiceras i Sverige av Bra Böcker.

* 999 bok:

Den första utgåvan av denna bok, innehållande Kings historia "The Road Virus Heads North", ges ut av Hill House/Cemetery Dance. Boken kommer även att innehålla 28 andra historier av olika författare. Den "limited" versionen är signerad av samtliga författare UTOM King. Den skulle från början släppas den 1/6 med har nu flyttats fram 4 – 6 veckor.

"Trade" versionen av 999 släpps av Avon (i USA) och Hodder & Stoughton (i England) under september.

* HEARTS IN ATLANTIS bok:

Denna bok har det hänt mycket med på senaste tiden. Först, visserligen för ett bra tag sedan, ändrades titeln från WHY WE’RE IN VIETNAM till HEARTS IN ATLANTIS. Sedan bestämde King sig nyligen för att flytta fram utgivningsdagen från den 21:a till den 14:e september, och inte nog med det, han lade även till en historia, "Heavenly Shades Of Night Are Falling". Boken kommer att publiceras på engelska den 14:e september av Hodder & Stoughton i England och av Scribner i Amerika.

Alla historierna handlar på något sätt om en man vid namn Bobby Garfield och honom får vi följa genom alla berättelserna, från det att han är 11 år och 40 år framåt. Boken kan, precis som THE GUNSLINGER, ses som en bok med flera kapitel i.

"Low men in yellow coats" är den längsta historien i boken (243 sidor).

I denna historia möter den 11-årige Bobby en nykomling i staden, en gammal man som introducerar honom i seriöst läsande, bl.a. "Lord Of the Flies". Tyvärr har läraren sina egna demoner och Bobbys mor litar inte på den gamle mannens motiv. Denna historia ska också enligt rykten ha en koppling till THE DARK TOWER, men det återstår att se.

"Hearts in atlantis" som boken fått sin titel från är näst längst (150 sidor).

Denna historia handlar om en samling män som blir beroende av hjärtan (?!?) och lär sig en läxa i medmänsklighet de aldrig kommer att glömma. Historien utspelar sig på Universitetet i Maine, strax efter att Amerika blir inblandade i Vietnamkriget.

"Blind Willie" är avsevärt kortare (46 sidor).

En före detta marinsoldat som lever sig in i sin roll, går ombord på ett tåg. Han visar sig dock ha en dold identitet som är långt mer olycksbådande och fängslande. Denna version ska tydligen vara ordentligt omarbetad jämfört med den version som finns i SIX STORIES.

"Why we’re in Vietnam" är marginellt kortare är "Blind Willie" (44 sidor).

Denna historia handlar om Bobbys barndomsvän Sully-John som växte upp för att slåss i kriget och aldrig kan se saker på samma sätt igen. Sully-John nämns även i "The New Lieutenant's Rap", dessa två versioner är dock mycket olika!

I den här historien dyker även Mary Charlton upp. Mary är kvinnan som betalade c:a 45,000 svenska kronor för att få bli en figur i en Kingbok. Hon kommer att dyka upp som Dieffenbakers flickvän. Deef, är för övrigt "The New Lieutenant". Hennes roll är dock inte stor, inte med tanke på vad hon fick betala åtminstone. Hon har några få repliker, men är mest en bakgrundsfigur. Hennes fullständiga namn är Mary Theresa Charlton.

"Heavenly shades of night are falling", den historien som slängdes in i sista sekunden är även kortast (13 sidor).

Om denna finns det inte mycket detaljer men den ska tydligen vara en bra avslutning på berättelsen om Bobbys liv.

* STORM OF THE CENTURY video:

Från början skulle STORM OF THE CENTURY släppas redan den 31/3 i Sverige men på grund av förseningar har den blivit framflyttad. Det datum som nu gäller är 22:a september. Den kommer i Sverige att släppas på tre separata kassetter, antagligen blir det likadant i Norge och Danmark också. Serien visades på den amerikanska TV-kanalen ABC den 14:e, 15:e och 18:e februari i år och efter att ha sett den kan jag bara säga att det helt klart är Kings bästa miniserie.

I USA släpps den som köpvideo/DVD redan i juni och DVD:n kommer även att innehålla ett ljudspår med kommentarer av Stephen King.

* THE GREEN MILE biofilm:

Filmen kommer att få premiär i USA runt jul, det datum jag hört är den 19:e december. Förhoppningsvis (troligen) kommer Warner att promota denna film, som bygger på Kings serie böcker med samma namn, ordentligt nu när självaste Tom Hanks finns i rollistan. Detta är en filmatisering som vi personligen tror mycket på, dels på grund av att det är Frank Darabont (mannen bakom THE SHAWSHANK REDEMPTION) som står för regi och manus, men även för att vi har läst manuset, som är kanon!

Även filmen är gjord i sex delar, eller rättare sagt sex akter (i en film), precis som Kings originalböcker…mycket bra! Om den färdiga filmen blir lika bra som manuset, skulle inte jag bli förvånad om det blev ett antal Oscars nästa gång…

I Sverige har man satt ett preliminärt datum, den 18/2-00 och även i Norge räknar man med att den kommer under 2000. När den kommer i Danmark vet vi inte men även där borde den komma under 2000.

Filmens officiella hemsida (som i dagsläget inte innehåller något) hittar ni här:
http://www.thegreenmile.com

Doug Hutchison (Percy Wetmore i filmen) har sin journal från inspelningen online på:
http://www.doughutchison.com/gmile.htm

…och här är en länk till en sida med bilder på skådespelarna i filmen, dock ur andra sammanhang:
http://www.cus.cam.ac.uk/~rln1001/greenmile/greenmile.html

* THE MAKING OF THE GREEN MILE bok:

Detta är en bok OM filminspelningen av THE GREEN MILE. Boken kommer att ges ut i samband med att filmen får premiär. Den kommer antagligen att vara ganska så lik den bok som gavs ut om inspelningen av THE SHAWSHANK REDEMPTION och skrivs av Tyson Blue.

* CHILDREN OF THE CORN 666: ISAAC’S RETURN video:

Denna film kommer antagligen att få videopremiär i USA under året. I denna film, som enligt filmbolaget ska vara den sista i serien, återkommer Isaac från originalfilmen.

* NIGHT FLIER video:

Filmen kommer förhoppningsvis att släppas under året. Tyvärr är det inte klart vilket bolag som har rättigheterna (både ScanBox, Warner och Egmont har nämnts) men vi har i dagsläget inte lyckats fått något säkert releasedatum… Under veckan har nämligen Egmont meddelat att de INTE kommer att släppa filmen vecka 30, som vi sa i förra numret.

* THE RAGE: CARRIE 2 bio eller video:

Detta är en fortsättning på den första filmen…nästan. Kopplingen mellan den här filmen och den första är att Rachel (Emily Bergle) är Carries halvsyster och därför har fått liknande krafter som Carrie hade. När sedan den unga Rachel Lang blir kär i skolans fotbollskille och blir illa behandlad, leder detta till att hon blir mycket arg…

UIP som har rättigheterna i Sverige kunde inte ge några exakta besked om när eller hur filmen kommer att dyka upp i Sverige men det blir troligen i år. Tyvärr har vi inte någon information om övriga Norden. Efter att ha läst manuset till filmen tror jag att den kan bli ganska så bra. Det fanns åtminstone ordentliga anknytningar till originalfilmen…

-- ÅTERUTGIVNINGAR --

*NIGHTMARES IN THE SKY bok:

Detta är inte någon ny bok, den kom inbunden (Viking) redan 1988. Det är en så kallad "kaffebordsbok", det vill säga en stor, tunn inbunden bok med mycket bilder i. Bilderna i denna bok är tagna av en man vid namn F-Stop Fitzgerald och föreställer "gargoyles" (statyer av små monster). King bidrar med en essä. Boken släpps nu i pocketformat av Pocket Books i juni.

* THE SHINING (miniserien) TV-serie:

TV serien kommer att visas i tre delar på svensk TV någon gång under slutet av året. Tyvärr har vi inga uppgifter om detsamma gäller för övriga Norden, det borde ju dock inte vara alldeles omöjligt.

* LÅGPRISUTGÅVOR böcker:

I Sverige kommer RASANDE ROSE att släppas i kartonage och SÖMNLÖS i pocket under juli, närmare bestämt vecka 30. I USA ska nyutgivningar av Kings tidiga böcker komma ut genom Pocket Books. Dessa ska ha nya introduktioner av King. CARRIE kommer i oktober och ’SALEM’S LOT i november.

[Lilja]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Dan Linder

1. Förut gav ju King en jäkla massa manus till sitt gamla universitet. Det var mest äldre grejer. Vet någon om han skänkt originalmanusen till någon av de nyare böckerna?

- Det verkar inte som om King skänkt några manus på senaste tiden. Det senaste jag kunnat hitta är THE TALISMAN. [Lilja]

Fråga från Niklas Sundenius

2. Jag undrar över THE DARK TOWER del III och IV, dvs THE WASTELANDS och WIZARD AND GLASS. Finns dessa att få tag på i inbundna versioner, alltså inte pocketversionerna med konvolut? Tacksam för er eventuella adresskännedom.

- Ja, dessa böcker är relativt enkla att hitta inbundna, publicerade av Donald M. Grant. Priset brukar ligga runt $45 dollar, så det är ju fortfarande inga billiga böcker, men försök hitta en första utgåva av THE GUNSLINGER till det priset! Vi rekommenderar de gamla vanliga webhandlarna, Betts, BadMoon, Camelot och Gargadillo som vi skrev om i #39. Deras adresser är:

Betts Bookstore
Hemsida: http://www.bettsbooks.com
Email: bettsbooks@aol.com
Gargadillo
Hemsida: http://www.gargadillo.com
Email: gargadillo@gargadillo.com
Bad Moon Books
Hemsida: http://www.horrorcollector.com/badmoon.htm
Email: BadmoonBks@aol.com
Camelot Books and Gifts
Hemsida: http://www.camelotbook.com
Email: tony@camelotbook.com

Prova även engbooks@engbooks.com som visat sig vara ett väldigt bra alternativ för oss nordbor att köpa utländska böcker i och med att man betalar med postgiro, eller motsvarande. Fort går det också, plus att priserna är väldigt bra. Eller så kan du prova direkt med förlaget. Donald M. Grant Publsihing – http://www.grantbooks.com – men de brukar vara sega att kommunicera med, så vi rekommenderar hellre webhandlarna. [Anders]


EFTERORD

OK, nästa vecka gör vi ett nytt försök med intervjun med James Cole, mannen som köpte filmrättigheterna till Kings korthistoria "The Last Rung on The Ladder" för blott en futtig dollar! Det blir även en mindre artikel inför videoutgivningen av SOMMARDÅD, och så BUTIKEN förstås – men se till att skicka in annonser för just nu finns det bara en liten annons… Frågor och annat tas som vanligt emot med öppna armar! Ha det så bra under veckan!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Trailer: Pet Sematary: Bloodlines
Recension: Holly
Summering av sommarens nyheter
Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans

SENASTE RECENSIONERNA

Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Pet Sematary: Bloodlines
- Prequel till Pet Sematary. Premiär på Paramount+/SkyShowtime 6/10. Ingen svensk distribution bekräftad.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Ännu ej officiellt utannonserad samling som ska komma 2024.
• Format: Bok
• Status: Rykte
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt