UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #54 - 990621

FÖRORD

Välkomna till veckans nummer av Följeslagarna! Som nu vet vid det här laget var King inblandad i en olycka i lördags, något som skapade mer rysningar än mannens böcker hos alla oss fans. Mer om detta kan ni läsa i nyheterna.

I detta nummer kommer vi även att berätta om Kings favorit "bad-guy", Randall Flagg. King har i flertalet böcker använts sig av honom så vi tyckte att det var på tiden att granska honom lite noggrannare.

Trevlig läsning (trots allt) - Anders & Lilja
Medlemsantal: 132


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Som vi kunde berätta redan igår så blev King påkörd i lördags. De första nyheterna gjorde gällande att det var ganska så allvarligt ställt med honom men under söndagen meddelades det att King nu endast led av benbrott och efter en operation under söndagsnatten mådde han relativt bra. Vad operationen gällde meddelades ej, förhoppningsvis var det endast för att återställa King ben men familjen ville dock inte släppa mer information om hans tillstånd till pressen. Vi får hoppas att detta inte betyder att det är allvarligare än vad som meddelats.

Det var alltså i lördags eftermiddag, runt 16:30, när King var ute och gick på väg 5 i North Lovell, där familjen har sitt sommarhus, som olyckan var framme. King blev påkörd bakifrån av den 41-årige Bryan Smith, från Fryeburg. Bryan förlorade kontrollen över sin bil, en Dodge Caravan, på grund av att hans hund var lös i bilen. King kastades flera meter bort i smällen och bilens framruta var helt intryckt. Vad som hände mer exakt har inte framkommit.

Under lördagen meddelade talesmän för Central Maine Medical Center att Kings tillstånd var allvarligt men att han var vid medvetande vid 20:30 på lördagen. Man meddelade även att Kings skador var en punkterad lunga och ett brutet ben. Nu verkar det dock som om King klarat sig bättre än vad man först trodde. I de senaste rapporterna nämndes ingen punkterad lunga och det är ju positivt.

Oxford Countys Sheriff Matt Baker meddelade att enligt vittnen till olyckan verkade inte Bryan Smith ha kört för fort och inget åtal kommer att väckas mot honom. Tänk bara vad som kunde ha hänt om han hade kört för fort… då hade det varit en annan stämning i dag…

Vi återkommer med mer information, eventuellt i form av extra utskick, när vi får den.

* LIDA kommer att sättas upp som teater i Sverige igen. Den kommer att gå under originaltiteln MISERY och ha premiär i Örebro någon gång i januari 2000 för att en månad senare ha premiär i Stockholm. Vi kommer att återkomma med mer information längre fram.

* BENRANGEL: Omslaget till den svenska utgåvan kommer inte att ha samma omslag som den amerikanska (vilket har varit fallet med de senaste böckerna), tack för det Bra Böcker! Faktum är att omslaget ser mycket bra ut. De av er som har tillgång till tidningen "Svensk Bokhandel" (den borde finnas på alla bibliotek) kan se omslaget där. Ni andra får vänta tills vi lägger upp det på nätet (det borde ske relativt snart).

* Följeslagarna har varit på Hultsfredsfestivalen och kunde konstatera en Kingreferens under den suveräna spelningen med det svenska bandet Dead Starlet. Dead Starlet, med sångerskan Camela Leierth i spetsen är en väldigt teatralisk grupp och i slutet på konserten korades Camela till Miss America för att sedan få en hink "blod" hälld över sig precis som i CARRIE. Följeslagarnas utsände jublade och klappade händerna.


OUMBÄRLIGA TING – RANDALL FLAGG

Av alla Kings onda figurer borde det förmodligen vara Randall Flagg som fastnat bäst hos fansen. Inte bara hos fansen, utan även hos King himself för Flagg är fortfarande med i matchen. Men den stora frågan är: Är det samma Flagg som figurerar under det namnet alla gånger han dyker upp i Kings verk, eller är det olika figurer? I denna lilla artikel ska vi försöka reda ut det, med en liten genomgång av Flaggs framträdanden.

Flagg traskade bokstavligen in i Kingvärlden i 1978 års THE STAND där han gick längs väg US 51 i Nevada. Flagg har här utseendet av en helt vanlig person, klädd i slitna jeans och välanvända boots (även om skenet verkligen bedrog…). Den lätt efterblivna Tom Cullen är den som kanske prickar in Flaggs karaktär bäst av alla:

"Han ser ut som vem som helst ute på gatan. Men när han flinar faller fåglarna ned döda från telefonledningarna. /…/ Gräset gulnar och dör där han spottar. Han är alltid utanför. Han kommer från tiden. Han känner inte sig själv. Han har tusen demoners namn. En gång gjorde Jesus honom till svinaherde. Hans namn är legio legion. /…/ Han kan trolldom. Han kan kalla till sig vargarna och leva i kråkorna. Han är kung av ingenstans." (från PESTENS TID – DEN OAVKORTADE VERSIONEN, Legenda 1995, översättning Lennart Olofsson)

Flagg i THE STAND är en glad person. Elakt glad eftersom han känner på sig att det något är på gång att hända, något riktigt dåligt för civilisationen…

I den oavkortade versionen av boken, som kom ut 1991, dyker han även upp i slutet, i en text som inte fanns i den ursprungliga versionen. Då går han dock under namnet Russell Faraday som vaknar upp på en benvit strand. Flagg överlevde alltså den stora smällen, Trashcanmans slutgiltiga hyllning.

Sju år tidigare (eller sex år senare, beroende på ifrån vilken THE STAND man räknar) förekom namnet Flagg i THE EYES OF THE DRAGON. Jag skriver "namnet" och inte bara Flagg, eftersom det inte alls är säkert att detta är en och samma person. Flagg i EYES OF THE DRAGON är en sann magiker i kungens hov. Han är en uråldig person, över 100 år gammal som figurerat i riket Delain av och till under åren. Han bär dock på ett kaos inombords och vill helst av allt förstöra riket.

Är detta samma Flagg som i THE STAND? Kanske, det finns både saker som talar för det och saker som inte gör det. Människorna i Delain kallar honom "the dark man", precis som Randall Flagg kallas och när han i slutscenen "dör", eller kanske snarare försvinner, sker det på samma sätt som Randall Flagg försvinner när den stora bomben ska smälla – kroppen försvinner men kläderna står tillfälligt kvar upprätt innan de slutligen faller ihop i en hög.

Så långt uppenbara likheter, men Flaggs förnamn nämns aldrig i boken, och man får även reda på att han innan han blev kungens magiker levt under namnen Bill Hinch och Browson, två namn som saknar de viktiga RF initialerna.

Det som skulle kunna bekräfta att Randall Flagg och magikern Flagg är en och samma person är THE DARK TOWER-serien, eftersom Flagg även förekommer där samt att det finns klara kopplingar till både THE STAND och EYES OF THE DRAGON.

Flagg nämns i förbifarten i den första DARK TOWER boken THE GUNSLINGER under Rolands palaver med Mannen i Svart – Walter – där den sistnämnde berättar att för att Roland ska nå Det Svarta Tornet måste han först träffa på "the Ageless Stranger – Maerlyn" och ta kål på honom. Två böcker senare, i THE WASTELANDS bekräftar Flagg att han kallats "the Ageless Stranger" och även Merlin eller Maerlyn.

Flagg nämns dock vid namn först i bok två – THE DRAWING OF THE THREE där Roland berättar att han känt magiker och trollkarlar och han minns speciellt en sådan vid namn Flagg som han såg i samband med att hans land Gilead förintades. Roland beskriver Flagg som en demon förklädd till människa. Roland säger också att Flagg jagades av två män, Dennis och Thomas, samma Dennis och Thomas som figurerar i EYES OF THE DRAGON. I slutet av den boken berättas det att de skulle träffa på Flagg igen. Frågan är om Dennis och Thomas kommer att dyka upp fler gånger?

Tillbaka till THE WASTELANDS där Flagg , i detta fall 100% Randall Flagg, rekryterar Andrew Quick – The Tick-Tock Man för att hindra Roland och hans följeslagare att nå Tornet. Andrew Quick beskriver Flagg som någon som ser ut som en man, men kanske inte är det, klädd i en kort, mörk jacka, slitna denimbyxor och gamla, dammiga boots. Ett mode vi känner igen.

Flagg är arg och stressad och säger att Rolands gäng måste stoppas, de måste dö för de håller på med saker de inte har att göra med. De får inte komma närmare Tornet än vad de redan är. Quick går med på att hjälpa Flagg och uttalar den klassiska frasen "My life for you!", precis som Trashcanman gjorde i THE STAND.

I senaste DARK TOWER boken – WIZARDS AND GLASS gör Flagg en lite annorlunda entré. Inledningsvis hamnar Roland och gänget plötsligt i "vår" värld, i en övergiven stad i THE STANDs tid. "Watch for the Walkin’ Dude" står det sprayat på en vägg till gängets förvåning. De hade ingen aning om vad det betydde men kände ändå att det var något illavarslande. Vi läsare vet ju att "the Walkin’ Dude" är ännu ett av Flaggs många namn.

I slutet av boken försöker då Flagg med hjälp av Quick ta död på revolvermännen, men Quick misslyckas kapitalt och stryker med på kuppen. Roland konfronterar då Flagg och känner direkt igen honom som Marten Broadcloak, en man som var i hans faders tjänst.

"Marten… eller Maerlyn… eller vad du nu kallar dig", säger Roland. "Flagg, faktiskt" svarar mannen framför honom, men när Roland drar sin pistol för att skjuta honom försvinner Flagg i en grön rök, och lämnar efter sig en lapp där han klargör att nästa gång de ses kommer han inte att försvinna. Detta är deras sista varning, och så avslutar han lappen med ett oväntat "And have a nice day!". Minns Randall Flaggs knapp med smile-gubben…

Detta betyder ju helt klart att den Flagg som vi träffat på här i de två senaste DARK TOWER delarna är samma Flagg som hade förnamnet Randall i THE STAND. Men om nu denna Flagg är den person som Roland känner som Marten, hur kommer det sig att han inte kände igenom honom när han såg magikern Flagg bli jagad av Dennis och Thomas? Kan det vara så att det finns två Flagg? Kom ihåg att Flagg aldrig bar ett förnamn i EYES OF THE DRAGON, så magikern Flagg kan mycket väl vara Randall Flaggs bror, eller far, med tanke på åldern.

Detta är dock sådant som vi får fundera på tills återstående delar av THE DARK TOWER publiceras, eftersom det är endast där (?) som Flagg kommer att förekomma igen i Kingvärlden. Förhoppningsvis får alla våra frågor svar, men det kan lika gärna bli så att vi fortfarande är förbryllade när sista sidan i THE DARK TOWER 7 är utläst…

[Anders]


SURFTIPS - http://www.malakoff.com/sking.htm

Materialet till ovanstående artikel om Randall Flagg kommer ursprungligen från en hemsida med den adress ni finner i rubriken här ovan. Ibland stöter man på Kinghemsidor som på något sett känns lite speciella i mängden, och den ni finner på adressen är just en sådan. Faktum är att jag varit inne på den flera gånger, men inte riktigt utforskat den ordentligt förrän nu.

Det finns två detaljer, nämligen, som bidragit till att besöken blivit korta tidigare. För det första är den inte så speciellt överdrivet snygg, men å andra sidan är den ganska fattig när det gäller bilder vilket gör att den är snabb, och det är ju bra. Det andra, och det värsta, är att det liggen en jobbig ljudfil som bakgrundsmusik och det är frustrerande värre!

Men innehållet är desto bättre. Sidan innehåller inte alls de gamla vanliga uttjatade sakerna utan genomarbetade listor över diverse intressanta och kanske inte så intressanta saker. Alla ölsorter som nämnts i Kings böcker, listade från A-Z, till exempel. Eller jämförande listor över DESPERATION/THE REGULATORS - karaktärslistor, listor över vilka som dör och hur många det är, Taks språk, och en massa andra skojiga saker som kan vara lämpliga att undersöka när man läst BÅDA böckerna.

På sidan som är tillägnad Randall Flagg kan man utöver den text ni nyss ha läst även finna en lista över Flaggs olika namn (The Ageless Stranger etc) och alias (Richard Fannin etc). Kan vara intressant att kolla om man tyckte att ovanstående artikel var intressant, eller om man är ett stort fan av Flagg.

Utöver det finns det liknande sidor för alla "crossovers" mellan de olika böckerna, ALLA karaktärer i Kings verk från A-Z, samt specialsidor om Richard Bachman och THE DARK TOWER. Med andra ord en riktig kanonsida att utforska, men stäng för guds skull av ljudet i er dator!

Mannen bakom sidan heter Elliot och har givetvis givit oss tillåtelse att skriva en artikel baserad på hans text.

[Anders]

* Om ni stöter på en extra cool sida där ute så får ni gärna bidra med ett litet surftips, eller skicka in URL:en så kollar vi in den ifall ni inte orkar skriva något.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Magnus Gustavsson

1. Hejsan! Jag heter Magnus Gustavsson och jag är ny prenumerant på ert nyhetsbrev! Måste säga att det är otroligt bra och välgjort rätt igenom! Har läst nästan samtliga av era gamla nyhetsbrev och ser nu fram emot nya brev! Det jag tänkte fråga är om det finns någon film på någon av följande noveller "Dimman" och "Flotten" eller boken RASERI?

- Hej och tack för berömmet! Filmrättigheterna till "Dimman" ("The Mist") har Frank Darabont (THE SHAWSHANK REDEMPTION, THE GREEN MILE), men när denna kan bli film är väldigt oklart. Darabont säger att han väldigt gärna vill göra filmen, men han har många andra projekt på gång (det sägs bland annat att han ska vara inblandad i en av de nya Star Wars-filmerna). Det har även rapporterats att ingen annan än Michael J. Fox (Spin City) har visat stort intresse för huvudrollen i filmen då han är en stor Kingfantast. "Flotten" ("The Raft") finns filmad och ingår CREEPSHOW 2. Denna film är dock numera väldigt svår att få tag på så det kan bli svårt att se den. RASERI (RAGE) finns inte filmad och lär nog tyvärr aldrig filmas heller, även om tusentals Kingfans skulle vilja det. Som bekant har boken figurerat i helt fel sammanhang, nämligen i några av dessa onödiga dödsskjutningar som ungdomar i Amerika ställer till med ibland. Numera är boken indragen eftersom King valt att dela upp samlingsvolymen THE BACHMAN BOOKS i tre delar där alltså RAGE inte ingår. [Anders]


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. I nästa nummer kommer ni äntligen att få läsa en recension av NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN. Till dess får ni som vanligt gärna skicka in frågor och/eller synpunkter. Vi tycker det är toppen med mycket mail och vi läser naturligtvis alla mail som kommer in. Och stöter ni på någon som helst ny information om Kings olycka så skicka den omedelbart till oss.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025