UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #57 - 990712

FÖRORD

Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna. Vi hoppas att ni hunnit ta en titt på vår nya hemsida samt att ni deltar i vår tävling. 1:a pris är en kopia av den svåråtkomliga King historien THE NEW LIEUTENANT’S RAP, så skynda er dit, än hinner ni. Vi vill ha era svar senast den 17/7. Två dagar senare publiceras rätt svar och vinnaren på hemsidan.

I detta nummer kommer vi att berätta lite om de böcker som King skrivit men som han av någon anledning valt att inte publicera samt en del böcker som det är osäkert om de existerar eller bara är tomma rykten. En omfattande artikel lite längre ned i utskicket.

Som ni ser har det försvunnit några medlemmar sedan sist. Det beror på att vi i samband med lanseringen av vår nya hemsida förra måndagen (där det bland annat ingår nya rutiner för medlemskapsanmälan) valde att tillfälligt "utesluta" de medlemmar som inte hade registrerat sig. Några har nu återanmält sig vilket vi är mycket glada över.

I sommarvärmen - Anders & Lilja
Medlemsantal: 128


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* ON WRITING: Här och var har det framkommit att denna bok skulle komma redan i april nästa år (vilket då fick oss att tro att ytterligare en bok skulle komma till hösten, FROM A BUICK 8 då kanske). Detta är dock inte sant. Det är först i april som King enligt kontrakt ska lämna in en ny bok. Efter det sker redigering och korrektion, design och "proof"-tryckningar, så det är inte alls säkert att den ens kommer till hösten 2000, men man får hålla tummarna och hoppas på det bästa.

* I Dagens Nyheter förra måndagen kunde man läsa att George Beahm nu skrivit sin sista bok om Stephen King och nu satsar på en karriär som romanförfattare. Beahm anser nu att han skrivit allt han har att skriva om King och att denne nu förmodligen känner sig lättad: "Om jag var Stephen King och någon skulle skriva så många böcker om mig, skulle det definitivt kännas nervöst. Jag skulle tänka: När ska det här sluta?".

7 böcker har det blivit sedan 1989, och parallellt med det ger Beahm ut fanzinet Phantasmagoria, som han säkert kommer att fortsätta med så att han "skrivit allt han har att skriva om King" var nog en överdrift.

Mer George Beahm på: http://www.gbbooks.com

* Dan Linder har surfat rätt på texten till The Wallflowers "One headlight", vars titel King snott till en kommande (?) novellsamling. Dan berättar att låten handlar om ett par som åker i en gammal bil mot "city of dead dreams". Det låter ju som en strålande berättelse så det är bara att hoppas på att King snott mer än bara titeln… Läs mer om ONE HEADLIGHT (boken) lite längre ned i detta utskick.

* BAG OF BONES har fått pris igen! Den 3:dje juli hölls en bankett i Spokane, Washington där science fiction tidningen Locus Magazine delade ut sitt Locus Award. BAG OF BONES vann priset som "Best Horror Novel". Intressant är också att samlingen LEGENDS (med Kings DARK TOWER-novell "Little Sisters of Eluria" vann pris som "Best Anthology" samt att Michael Whelan (illustratör i THE GUNSLINGER med mera) vann pris som "Best Artist".

* Apropå LEGENDS - ni som ser fram emot pocketupplagan av denna fantasysamling får vänta till september för att få läsa "Little Sisters of Eluria". En positiv sak, för er som är ekonomiska, är att samlingen delas upp i tre pocketböcker där Kings novell ingår i den första. Kan innebära att det inte blir överdrivet dyrt att läsa denna utmärkta berättelse.

* På http://www.vema.together.com/king.htm hittar man ett transcript av ett tal kallat "The Bogeyboys" som King läste upp vid VEMAs (Vermont Library Association) årliga möte i Killington, Vermont inför 700 andra författare. Ett bra tal där King kritiserar amerikas vapen- och våldsfyllda samhälle. Han passar också på att berätta om varför RAGE drogs in från marknaden. Mycket intressant. Hela evenemanget finns tydligen också på video.

* I årets MLB All Star Program "The baseball" bidrar King med en essä som heter "Fenway and the Great White Whale" och handlar om hans bästa "Red Sox world serie"–minnen. Programmet finns att beställa för $10 på följande websida: http://www.sportsstore.com/sportsstore/product.asp?nav_store=14&nav_department=1166&department_id=2705&product_id=26544

* THE NIGHT FLIER: Nu är det återigen dags för ett rykte om denna films öde i Sverige. Denna gång kommer det dock från en person som sett en förhandsversion av filmen i Sverige, så det borde ju vara ganska så pålitligt. Detta rykte gör gällande att filmen kommer att släppas av Sandrew Metronome (detta måste vara det 100:de bolaget som ska ge ut denna film) och den kommer preliminärt vecka 39 (sista veckan i september). Håll nu tummarna för att detta stämmer!

* PIGEN SOM ELSKEDE TOM GORDON. Detta är den danske titeln på boken THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON när den snart släpps i Danmark. Tyvärr har vi inget exakt datum än.


STEPHEN KINGS OLYCKA

* Kings hälsa

Nu börjar det se mycket bättre ut för i fredags skrevs Stephen King ut från Central Maine Medical Center efter en nästan tre veckor lång vistelse där. Redan på tisdagen uppgraderades hans tillstånd till "fair" i stället för "serious" och det rapporterades att han inlett sin fysiska terapi för att komma tillbaka i sin gamla form (även om det som bekant kommer att ta upp till ett år).

Äntligen kan man pusta ut!

Med detta har Central Maine Medical Center avslutat sitt nyhetsrapporterande på sin hemsida.

* Udda saker

I samband med nyheterna om Kings hälsa har det dykt upp en del udda och roliga saker. I förra veckans specialutskick kunde ni läsa om hur vissa påstår att ett spöke skulle stå bakom olyckan! Riktigt så vansinniga saker ska vi inte ta upp nu, utan mer roliga saker.

- Canadian Broadcasting Corporations kulturwebtidning InfoCulture skriver att sympatierna för King fått en liten oväntad inriktning. Tydligen har flera radiostationer blivit överösta med önskemål om att spela "Stand By Me" som King sjunger på skivan "Stranger Than Fiction".

- Mr Showbiz ger ett bevis på Kings goda humör, trots all smärta och den otrevliga situationen. Tydligen hade King upptäckt att en av läkarna läste en av hans böcker, och King erbjöd sig då att berätta hur den slutade! Läkaren avböjde vänligen men bestämt.

- Kathy Bates (som spelar Annie Wilkes i MISERY) skickade ett kryptiskt krya-på-dig-kort till King. "Got any Novril?" stod det bara. Novril var Annies "favoritmedicin" i MISERY. Även James Caan (Paul Sheldon i MISERY) sägs ha skickat ett mystiskt kort med någon syftning till MISERY.

* Viktiga länkar

http://headlines.yahoo.com/Full_Coverage/Entertainment/Stephen_King/
Yahoos fulla täckning av olyckan, länkar till tidningsartiklar och annat.

http://www.stephenking.com/condition_update.html
Aktuellt om Stephen Kings hälsa på den officiella sidan, där man även kan posta ett "krya på dig-meddelande" till King.


OUMBÄRLIGA TING: OUTGIVNA BÖCKER AV STEPHEN KING

Finns det verkligen böcker av King som INTE är utgivna? Hinner han verkligen skriva alla böcker han ger ut OCH en massa som han inte ger ut? Ja, det gör han faktiskt, även om de outgivna är färre än de utgivna… tror jag.

När det gäller Kings outgivna böcker finns det tre typer. Den första är det de böcker som han erkänner att han skrivit men av någon anledning inte valt att ge ut. Den andra är böcker vars handling han berättar om i tidnings- eller TV-intervjuer. Dessa kan vara böcker han börjat på, böcker han vill börja på eller böcker han skojar om att man borde skriva, endast King vet säkert. Den tredje varianten är de böcker som det ryktas om, dessa böcker kan existera men kan lika väl bara vara påhittade.

Innan jag börjar vill jag klargöra en sak. För vissa av böckerna anges storleken med antal ord och för att ni ska ha något att jämföra med så är BAG OF BONES (c:a 530 sidor) på 200,000 ord.

Vi börjar med den första varianten, böcker King erkänt att han skrivit. Den tidigaste är från 1963 och har titeln THE AFTERMATH. Detta är en ganska så kort bok, på endast 50,000 ord. Handlingen i denna science-fiction historia utspelar sig efter att ett kärnvapenkrig har utplånat större delen av jordens befolkning. Världen styrs nu av Sun Corps, en ondsint organisation. Den 18-årige Larry Talman, som överlevt, ger sig ut på ett uppdrag, ett uppdrag som går ut på att förinta Sun-Corps.

Boken finns nu på universitetet i Maine. Där finns den i "The Special Collections Archive Of The Raymond Fogler library at the University of Maine at Orono" tillsammans med andra Kingmanus. För att komma åt dessa måste man numera ha ett skriftligt godkännande av King, förr kunde vem som helst knalla in och läsa dessa böcker.

Nästa bok är från 1970 och heter SWORD IN THE DARKNESS, eller BABYLON HERE som den hette ett tag. Den är betydligt längre än THE AFTERMATH, med sina 150,000 ord. Boken handlar om Arnie Kalowski som tvingas se sin mor och syster dö och därefter ta hand om sin far som lider av ett nervöst sammanbrott. Bokens riktiga handling kommer dock inte förrän mot slutet av boken. King berättar då om Marcus Slade, en svart advokat som kommer till staden. Det fruktas att detta ska leda till rasupplopp, vilket det naturligtvis gör, med lite hjälp från en grupp kriminella. King skickade berättelsen till ett dussintal förlag men inget ville ge ut boken. Även denna bok finns på universitetet i Maine.

Den tredje av de mest kända icke-utgivna Kingböckerna är BLAZE från 1973. BLAZE är på 50,000 ord och handlar om Claiborne Blaisdee JR. Claiborne är en misshandlad, utvecklingsstörd 130-kilos man som tvingas kidnappa ett spädbarn och kräva 1 000 000 dollar i lösen. Det hela slutar med att han jagas och skjuts till döds. Denna bok var påtänkt som uppföljare till CARRIE vilket även ’SALEM’S LOT var. Som vi alla vet blev det ’SALEM’S LOT och BLAZE finns nu i arkivet på universitetet i Maine.

1974 började King på en bok med titeln THE HOUSE ON VALUE STREET. Boken handlade om kidnappningen av Patty Hearst. King slutade dock arbetet med boken när han inte tyckte att han kom någonstans. Två år senare, 1976, började King på två böcker - CORNER och WELCOME TO CLEARWATER. Han avslutade dock ingen av dessa.

1977 bestämde King sig för att skriva en "engelsk novell". Den skulle handla om Dorothy Sayers detektiv, Lord Peter Wimsey och fick titeln WIMSEY. Tyvärr skrev King endast första och början på andra kapitlet (16 sidor) innan han övergav projektet.

Under inspelningen av CREEPSHOW, 1982, skrev King THE CANNIBALS (den hade även titeln UNDER THE DOME ett tag) som var på 100,000 ord. Boken handlar om några människor som är fångar i ett hyreshus och det hela slutar med att de äter upp varandra.

MY PRETTY PONY var från början en gangsterbok som skulle ges ut av Richard Bachman. När King skrivit sex kapitel var han dock missnöjd med resultatet och skalade bort allt utom en scen där en av gangstrarna ser tillbaka på sin barndom. Den finns nu samlad i NIGHTMARES AND DREAMSCAPES som "My Pretty Pony". Om originaltiteln på boken även den var MY PRETTY PONY är oklart.

DOORS är en annan av Kings outgivna böcker. En del av denna finns i en ms-notebook som King donerade till välgörenhet, till förmån för Manny Wade Wellmans änka. WEEDS är en novell på 20,000 ord som King övergav och omvandlade till korthistorien med samma namn.

MILKMAN är ytterligare en bok som King övergav och gjorde om till korthistoria, eller rättare sagt två korthistorier i detta fall. "Morgonleveranser (Mjölkbudet 1)" och "Hjul Som Rullar: En Berättelse Om Tvättköret (Mjölkbudet 2)" från SKELETON CREW är båda tagna från MILKMAN.

I en dokumentär om King som bl.a. visats på belgisk TV visade King upp manuset till en bok som han kallade ON THE ISLAND. Han sa dock att den var riktigt dålig och aldrig skulle ges ut.

1989 berättade King att han försökt skriva en western: "För ett par år sedan, försökte jag verkligen att skriva en western, eftersom jag gillar westernböcker. Jag skrev ungerfär 160 sidor och den enda scenen som hade riktig glöd var när en gammal gubbe söp sig full utanför en bondgård och ramlade in i grisstian, och grisarna åt upp honom."

Den senaste boken som King nämnt är en som skulle heta ONE HEADLIGHT. King nämner den i ett brev som dels publicerats på Scribners King-sida samt längst bak i den amerikanska pocketvarianten av BAG OF BONES. King säger där att han hade för avsikt att ge ut en novellsamling som skulle vara lite större än NIGHT SHIFT men lite mindre är SKELETON CREW. Så här sa King om innehållet:

"Jag hade en del riktigt bra historier, en del som hade publicerats tidigare i mindre tidningar och en hel del som inte publicerats alls. (Bara två, "Everything's Eventual" och "The Man in the Black Suit," hade publicerats i större tidningar.) Jag hade till och med bestämt bokens titel: ONE HEADLIGHT, efter The Wallflowers song. Det verkade passa; om inte skrivandet av korthistorier är att försöka hitta hem med en strålkastare, vet jag inte vad som är det."

Jag tror även att vi skulle fått se följande korthistorier i boken ONE HEADLIGHT: "Autopsy Room 4", "L.T.'s Theory Of Pets", "Luckey Quarter", "Lunch At The Gotham Café" (från SIX STORIES) och "Little Sisters Of Eluria" (från Legends) samt troligen "That Feeling, You Can Only Say What It Is In French" (publicerad i The New Yorker). Om och när det kommer ytterligare en novellsamling av King återstår att se.

När det gäller böcker som King diskuterat men inte skrivit ner, eller endast skrivit ner delvis får man ta dem med en nypa salt. King diskuterar ofta handlingar som han inte har en tanke på att göra något med medan andra faktiskt utvecklas till böcker.

En av de som King faktiskt skrivit ner delar av är STEEL MACHINE från 1989. Det som King skrivit ner finns publicerat i boken STARK, det är de delar som George Stark tvingar Thad att skriva. King sa följande om utgivningen av STEEL MACHINE:

"Om jag skulle ge ut den, skulle den ges ut som STEEL MACHINE av Richard Bachman, inte av George Stark. Detta på grund av att George Stark inte existerar medan, Richard Bachman gör det".

I Douglas E. Winters bok FACES OF FEAR från 1985 berättar King om en historia som han skrivit (i sitt huvud), den har dock aldrig överförts till papper… än så länge. Så här sa King om THE RATS ARE LOOSE ON FLIGHT 74:

"Och jag tänkte, tänk om någon sa, ’Jag behöver en kudde’, och flygvärdinnan öppnade facket över sätena och alla dessa råttor vällde ut över hennes ansikte, och hon började skrika, och råttorna bet av henne näsan, och en av passagerarna i första klass öppnade stolsfickan för att ta fram en spypåse för att det var så äckligt, och råttorna vällde fram därifrån också, råttorna vällde fram överallt. Namnet på historien skulle bli THE RATS ARE LOOSE ON FLIGHT 74. Jag har bara inte kommit mig för att skriva ner den än, men jag kommer antagligen att göra det."

Så vitt jag vet har King inte kommit sig för det än… och om han har det har han inte valt att publicera den.

I en intervju från den 31/1 1988 berättar King om en ide han fick när han gick genom ett varuhus. Den handlar om dessa åkattraktioner som finns för de mindre barnen, de där man stoppar in en 5:a och sedan kan dom åka i helikoptern i fem minuter eller rida på hästen i tre minuter:

"Du vet dessa ’kiddie rides’ i varuhusen? Nå, vad skulle hända om en mor satte sitt barn i en av dessa åkattraktioner, stoppade i en ’quarter’ och tittade på medan den spann runt, runt några gånger och när den stannade var ungen borta"

King nämner ingen titel men kanske skulle den ha hetat THE KIDDIE RIDE, eller något liknande. I samma intervju beskriver King ytterligare en ide, den skulle kanske ha hetat THE AIRPORT LADIES’ ROOM om den publicerats:

"En man och hans fru är på flygplatsen och ska just gå ombord på planet. Kvinnan måste gå på toaletten så mannen väntar utanför på henne. Och väntar. Hon kommer aldrig ut. Snart märker han att andra kvinnor går in men inte kommer ut. Män och pojkvänner står kvar utanför med en olustig känsla, men vill inte gärna tala med varann. Till slut kallar dom på flygplatsvakten, sedan guvernören och till slut presidenten, för att lösa mysteriet."

Detta låter inte så seriöst i mina öron men det är det som är saken med King, man vet aldrig vad som till slut blir en historia och vad som inte blir det.

King har även nämnt att han vill skriva en bok om Jonestown och/eller Jim Jones. 1989 sa han i en intervju: "Jag har ett intresse att skriva en bok om vad som hände i Jonestown". Ett år senare sa han följande: "Vad jag vill göra under nästa år – tanken har aldrig släppt mig – är att skriva en bok om Jonestown". Det har tyvärr inte dykt upp någon sådan bok men kanske i framtiden…

Ryktena om Kings böcker är som tur är inte så många som man skulle kunna tro. Det har dock funnits några rykten.

Det största och mest ihärdiga är det om boken THE PRETENDER som dök upp 1996. Boken skulle vara en "Rock-And-Roll" bok. Kings kontor dementerade senare att King arbetade på boken och sa att det endast var ett rykte. Det som dock talar för att denna bok existerar är bl.a. är en artikel i USA TODAY:

1996-03-05
USA TODAY:
"Skräcktoner: Stephen King har en rock n’ roll bok på gång. Skrämselkungen läste från sin ofullständiga bok, The Pretenders, på måndagens "Literacy Partners" gala i New York, led av Liz Smith.--/ /-- Han skriver om en man som berättar för sin brorsdotter hur "vi ville avsluta kriget och rasismen, men nöjde oss med att skicka ett fax till alla hus och dubbla erbjudanden hos Blockbuster". Han strör referenser i boken som kommer den tiden, allt från Jimi Hendrix till Michael Bolton till Sex Pistols."

En pålitlig källa säger att King själv nämnde boken i en av sina föreläsningar under hans INSOMNIA turne 1994. Det är alltså troligt att denna bok existerar, antingen delvis eller hela. Eventuellt skulle King kunna ha givit ut den under ett annat namn, även om inget talar för det…

När ryktena om HEARTS IN ATLANTIS började spridas sa ett av dom att en av historierna skulle handla om ett priskrig i en speceriaffär i Detroit på 60-talet. Detta visade sig senare inte stämma så kanske detta är en annan bok eller novell King jobbar med.

Tro det eller ej men King planerade en gång i tiden att skriva en bok på franska. Den skulle heta LIVRE NOIR (BLACK BOOK) och vara en "mystery" bok. Som tur är har dessa planer runnit ut i sanden, King hade nog inte lyckats så bra.

En annan bok som det länge ryktats om är en uppföljare till ’SALEM’S LOT. I en intervju i Fangoria 1982 sa King följande:

"Jag tänker mycket på en uppföljare. Jag vet till och med vilka som skulle vara med och vem som skulle ha huvudrollen…det är Fader Callahan. Jag vet var han är. Folk frågar mig, ’Man ser honom lämna staden i en Grayhoundbuss; vad hände med honom?’ Nå, jag vet vad som hände med honom. Han åkte till New York City och från New York drev han genom landet tills han hamnade i Detroit. Han är i staden och han driver ett soppkök för alkoholister, mest svarta, och han har blivit attackerad ett par gånger, och han har varit intagen på sjukhus, och folk tror att han är knäpp. Han bär inte prästkragen längre men han gör detta ändå och han försöker att göra rätt med Gud. Så en dag kommer den här killen in, han är döende och säger ’Jag måste prata med dig Fader Callahan.’ Och Callahan säger ’Jag är inte en präst längre och hur visste du att jag varit en?’. Till slut dör killen. Han hostar upp blod och det sista han säger, när han tar Callahan i tröjan och drar ner honom i dimman av öl och whiskey och spyor och allt annat är, ’Det är inte över i Lot än’, sedan faller han död ner".

Denna bok kommer nog tyvärr endast att förbli en önskedröm men en gång i tiden hade King alltså för avsikt att skriva en uppföljare. På en föreläsning 1989 sa han att tiden passerat och att han inte skulle skriva en uppföljare. Intressant är att det även var tal om att Kings fru, Tabitha, skulle skriva en uppföljare, eller att de eventuellt skulle skriva den tillsammans. Även detta rann ut i sanden.

I efterordet till THE DARK TOWER 4 – WIZARD AND GLASS skriver King ännu en gång om ’SALEM’S LOT:

"…även Fader Callahan, den dömda prästen från ’SALEM’S LOT, som lämnade New England med en Grayhound buss och bosatte sig på gränsen till Mid-World, ett ställe som heter Thunderclap"

Det verkar alltså inte som om King helt och hållet lagt tankarna på någon form av fortsättning på hyllan, även om det kanske inte blir i en bok som heter ’SALEM’S LOT 2.

Kommer vi då någonsin att få se dessa böcker ute i handeln? En del kanske, några troligen (t.ex. den som det pratats en del om på senaste tiden, FROM A BUICK 8), andra kommer för alltid stanna i Kings skrivbordslåda. Vi kan bara vänta, hoppas och se!

[Lilja]


BOKTIPS

Från Magnus Lange:
- MITT LIV SOM POJKE av Robert McCammon. I stil med NATTSOMMAR/DET. Han skulle låtit den utvecklas till något annat än vad den blev. Låtit det "övernaturliga" råda lite mer. Kyrkscenen är kanon !


SURFTIPS

Svårt att få pengarna att räcka till nu i sommar? Surfa till http://www.adlibris.se och köp NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN för endast 210 kr (+ 39 kr frakt). Den finns tydligen inte i deras register än, men går att beställa via email. Tack till Emma Kihlberg för tipset!


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Carina

1. Hejsan! Ville bara säga att ni gör ett grymt bra arbete, fortsätt med det. Har en fråga som kanske ni kan svara på. Vart kommer berättelserna till CREEPSHOW (filmen) ifrån? Finns dom med i någon bok, vilken/vilka i så fall? I CREEPSHOW 2 är ju endast "Flotten" Stephen Kings verk, är det så med CREEPSHOW också? Vore tacksam för svar. Trevlig sommar till er alla.

- Tack för berömmet! Manuset till filmen CREEPSHOW är skrivet av King själv så alla filmerna är hans idéer. De historier som finns i nedskriven form är: "The Lonesome Death Of Jordy Verrill" är baserad på korthistorien "Weeds" (publicerad i Cavalier 1976) och "The Crate" som är baserad på "The Crate" (publicerad i Gallery 1979 och i novellsamlingen "The Giant Book Of Horror Stories från 1991). [Lilja]

- Sen finns ju givetvis HELA CREEPSHOW som ett seriealbum också. Finns både på svenska och engelska och är väl inget "måste" att ha i samlingen… [Anders]

Fråga från Steffe Söderlindh

2. Är Stephen King god vän med Dean R Koontz? Har ni läst många Koontzböcker... jag har inte läst någon än, men är han en bra författare? Tack på förhand!

- Så vitt jag vet känner de inte varandra. King verkar dock gilla Koontz böcker. I en intervju fick han frågan om han hade läst några böcker av Jane Austen. King svarade då att det hade han inte…men han förklarade leende att han hade lästa alla Koontz böcker.

Jag har endast läst några få böcker av Koontz och gillade dem sådär. Om ni ska börja läsa hans böcker kan jag rekommendera PSYKOPATEN, den var faktiskt riktigt bra. Annars verkar det som om många tycker att de flesta av Koontz böcker handlar om samma saker, en kvinna utsätts för hot från någon myndighet och räddas av en stilig man, detta är dock mer än jag vet… [Lilja]

- Jag har inte läst en enda Koontzbok hittills, men jag har en god vän som läst de flesta (antar jag). När han läste boken EN OND PLATS upptäckte han att några sidor i boken var tomma, tryckfel alltså. Jag vet inte vad som flög i min kompis men han skickade boken till Koontz och skrev att han kunde väl skriva något på sidorna om han hade lust. En tid senare kom det ett paket tillbaka. Mycket riktigt hade Koontz skrivit en massa skämt och annat på sidorna och även bifogat en limited version av boken (A BAD PLACE) som han hade personligt signerat till min kompis. Detta bevisar väl mest att Koontz inte är lika stor som King, för det är ganska otroligt att King skulle göra samma sak.

Om någon av Följeslagarna har läst Koontz så får ni gärna höra av er, men kom ihåg att detta är ett forum för King i första hand! [Anders]

Frågor från Emma Kihlberg

3. STORM OF THE CENTURY - finns det nåt som tyder på att det kommer på svenska?

- Men undantag för TV-serien som kommer på video med svensk text i september så är det nog ytterst tveksamt om SOTC kommer i svensk översättning. Det handlar ju trots allt om ett manus, och det är kanske inte direkt det mest lättsålda i Sverige. Men efter att ha läst översättningen av "Sorry, Right Number" i NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP. ANDRA BOKEN så tycker jag att Kingmanus även fungerar i översättning, och det skulle säkert en översättning av SOTC också göra. Det är med andra ord bara att hålla tummarna så hårt det går, men hoppas inte på för mycket. [Anders]

4. THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON - den borde ju verkligen komma på svenska - någon uppfattning om när?

- I och med att BAG OF BONES kommer på svenska nu i höst, så borde THE GIRL… ligga bra till hands inför nästa vår eller höst (beroende på om HEARTS IN ATLANTIS känns mer attraktiv eller inte). Det enda som egentligen talar emot en översättning av boken är att den är ganska amerikansk i och med att den handlar om en sport som inte är så stor här. Men det är ett fånigt argument i sammanhanget. [Anders]

5. THE DARK TOWER – THE WASTE LANDS samt WIZARD AND GLASS - finns det inget hopp om att dom kommer på svenska någon gång? Det är ju alltid en viss känsla att läsa på sitt eget språk.

- Här är det nog tyvärr stopp för gott. Eventuellt, och detta är mycket spekulativt, kan det bli mer aktuellt när serien är fullständig, det vill säga efter del 7, men även det känns tveksamt. Vi har fått veta att REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA är de sämst säljande Kingböckerna i Sverige någonsin och det var mycket därför serien tog slut efter bok två, något som Sverige nog är ganska ensamma om. Dessutom tror jag att det kan bli konstigt om översättningar av de två senaste delarna skulle dyka upp. Det blir ju inte samma översättare vilket gör att språket, eller flödet i språket inte blir det samma. Speciella uttryck kan få nya översättningar och det känns lite avigt. "The Dark Tower" har numera (i förordet till DEN GRÖNA MILEN) översatts till "Det Mörka Tornet" och inte "Det Svarta Tornet" som det hetat tidigare. Bara en sådan sak. Men man ska aldrig säga aldrig… [Anders]

- Jag håller med Anders men vi ska inte glömma att King faktiskt fått ett uppsving i Sverige det senaste åren. 1997 kom alla sex delarna av DEN GRÖNA MILEN, 1998 kom DESPERATION och NATTMATOR OCH DRÖMLANDSKAP 1. 1999 kom(mer) DEN GRÖNA MILEN, och NATTMATOR OCH DRÖMLANDSKAP 2, VÄKTARNA och BENRANGEL. Så mycket böcker har det inte kommit sedan slutet på 80-talet, början på 90-talet. Det gäller bara att någon släpper del 3 så sedan flyter det nog på med de andra delarna också, tror jag. Vi håller tummarna… [Lilja]

6. Har suttit senaste dagarna och läst ALLA gamla veckobrev. Blev nyfiken när jag läste att SÖMNLÖS har en koppling till DARK TOWER. Jag har läst SÖMNLÖS, inte DARK TOWER men är jäkligt nyfiken på den kopplingen. Nån som har lust att berätta?

- Det är därför vi finns här! SOMNLÖS har ganska många kopplingar till DARK TOWER. Vissa tror att när Ralph förflyttar sig mellan olika "nivåer" så är det i själva Tornet. Den skumma figuren "Den Röde Kungen" (Crimson King) har även nämnts i DARK TOWER böckerna, där han förmodligen är någon slags väktare av tornet eller likadant. Tills de sista delarna av serien kommit ut kan man inte göra mycket annat än att spekulera. Den största kopplingen är dock en liten pojke med ett stort ärr över näsan – Patrick Danville. Pojken anses vara ämnad att förändra världen på ett dramatiskt sätt. Detta upprör "Den Röde Kungen" eftersom han vet att Patrick arton år senare kommer att rädda livet på två personer. Dessa anses vara Eddie och Roland (i THE DARK TOWER serien), eftersom Patrick har drömmar om att Roland når Tornet och konfronterar "Den Röde Kungen". Jag har även för mig att Patrick ritar någon teckning föreställande två personer framför ett torn med en mark täckt av rosor. Det är på grund av detta som "Den Röde Kungen" beordrar Ed Deepneau att begå olika sorters onda handlingar för att egentligen ha kål på Patrick.

Ganska komplicerat det här, men är man intresserad så rekommenderar jag att ni läser "The Dark Tower FAQ" på http://www.europa.com/~jordanl/dtfaq1.htm där man kan läsa lite mer ingående om hur SÖMNLÖS är kopplad till THE DARK TOWER. [Anders]


BUTIKEN

Annonsera i BUTIKEN! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.

OBS! BUTIKEN kommer att gå i varje nummer fram till utskick #60, därefter försvinner den ur utskicken och kommer bara att finnas på vår hemsida (där det redan nu finns några annonser). Skicka alltså inte in annonser via mail längre utan posta dem från hemsidan.

Köpes

* Steffe
- Tjena! Jag skulle vilja köpa Vinterverk, Dödsbädden, Den förskräckliga apan eller Maratonmarschen. Pocket på alla. Fint skick. Betalar 20 - 70 kr boken.

* Niklas Sundenius
- Dödsbädden och Varulvens År, kan även byta med ett exemplar av Creepshow (oläst och obläddrat) som dellikvid.

* Emma Kihlberg
- Jag skulle väldigt gärna vilja bli ägare av ett ex vardera av DÖDSBÄDDEN resp. DÖDSDANSEN. Pocket/Inbunden spelar ingen roll. Maila om du har nåt att erbjuda!


EFTERORD

Så var detta jättelika utskick slut och nu dröjer det två veckor igen till nästa nummer, det vill säga till måndagen den 26:e juli. Då kommer vi att presentera första delen i en omfattande artikelserie där vi går igenom alla Kings böcker, från början till slutet. Vi börjar dock med PEOPLE, PLACES AND THINGS, en "bok" som King publicerade själv med sin medförfattare Chris Chelsey när han var 13 år… Om två veckor får ni läsa mer, men om en vecka kan ni alltså se de rätta svaren på Följeslagarnas tävling och se vem som vann det åtråvärda priset… Det kan vara DU!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt