UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #58 - 990726
FÖRORD
Hej och välkommen till det sista numret av Följeslagarna på tre veckor! I morgon försvinner nämligen Anders till USA i 17 dagar och under den tiden tar Lilja över på heltid. Alla brev med frågor, nyheter, funderingar och annat måste därför skickas direkt till Lilja på h.lilja@oreline.net och inte till Följeslagarnas adress. Följeslagarnas mailbox kommer inte att tömmas på 17 dagar, så för att förhindra total översvämning av emails, ber vi er skriva direkt till Lilja under dessa tre veckor.
Vi hoppas dock att detta riktigt mastiga nummer ska vara tillräckligt att leva på tills #59 kommer den 16:de augusti. Vi inleder i detta nummer en omfattande artikelserie som vi kallar GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER, där vi ska beta av ALLA böcker från CARRIE och framåt. Men vi börjar med en helt annan bok, en okänd liten sak…
Vidare får alla som är sugna på att läsa Dean R. Koontz veta vad som är bra och dåligt med denna författare, plus att vi skriver lite om efterspelet angående Kings olycka.
Till sist vill vi bara göra er uppmärksamma på att medlemsantalet har ökat med otroliga 21 personer sen förra utskicket för två veckor sedan! Varför denna massiva ökning har skett har vi ingen aning om men gissa om vi är glada?!
Glada hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 149
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* Som ni vet har King fått en enorm mängd med "krya-på-dig" kort (ni har väl skickat ett?) och för att visa sina fans att han uppskattade detta gjorde han följande uttalande på den officiella siten
( http://www.stephenking.com/condition_update.html):
"I want to thank everyone for their concern from the bottom of my heart. I have never been so shaken and touched and moved than by the concern that so many people have expressed for me. I am quite badly hurt, bedridden, but with all my senses intact. My doctors tell me that I should be able to walk again after a long period of recovery, and I hope you will keep me in your thoughts and prayers."
Stephen King
July 12, 1999
Om ni vill skicka ett kort till King så är adressen: Stephen King, 49 Florida Ave, Bangor, ME 04401, USA.
* Ni som missade "That Feeling, You Can Only Say What It Is In French", Kings novell i The New Yorker förra året får nu en ny chans. Novellen finns med i samlingen "Year's Best Fantasy and Horror Twelfth Annual Collection". Omslaget samt länk till boken på Amazon.com finns på "Aktuellt"-sidan på http://welcome.to/foljeslagarna
* THE GREEN MILE: Nu har det börjat dyka upp lite tecken på att filmen faktiskt är på väg. I USA har folk sett trailers och filmposters för den. Det datum som gäller för USA premiären är den 17:e december, drygt två (långa) månader innan den kommer till Sverige. På den officiella filmsiten http://www.thegreenmile.com finns det nu en stor bild på filmaffischen + lite allmän information. Mer är på gång, lovar siten. Det underbart suveräna manuset till filmen (i alla fall det första utkastet) finns på sidan: http://www.script-o-rama.com/table.shtml
* BAG OF BONES: Enligt Reuters har King sålt filmrättigheterna till BAG OF BONES till Deborah Raffin och Michael Viner. Deborah Raffin är en skådespelare, (dock inte så värst känd), hon har mest gjort sådant som visats på TV (Death Wish 3, Scanner 2 och Sidney Sheldons "The Sand Of Time"). Michael Viner är hennes man och en filmproducent. De flesta av hans verk har även de visats på TV.
* BAG OF BONES har ju fått en del priser nu på sistone, men även STORM OF THE CENTURY (TV-serien) kan få pris, den har i alla fall blivit Emmy-nominerad i några tekniska klasser, nämligen "Sound Editing for a Miniseries, Movie or a Special" och " Special Visual Effects for a Miniseries or a Movie". Det lustiga är att den första nominering gäller del 2 och den andra del 1. Varför man ser serien som separata delar vet jag inte, men det är kanske fullt normalt.
* PIGEN SOM ELSKEDE TOM GORDON kommer, som vi berättade i förra numret, att släppas på danska senare i år, närmare bestämt i oktober. Den kommer då, på grund av sin korta längd, att släppas i pocket. Tyvärr verkar det inte som om Vinten har några planer på att översätta STORM OF THE CENTURY, så där får även ni från Danmark hålla tillgodo med den engelska versionen…
* Stephen King som skådespelare? Jo, det stämmer faktiskt. King skulle göra (eller har eventuellt gjort) en roll i filmen MONKEY BONE (DARK TOWN). Tyvärr verkar det som om King inte hade hunnit med sina tagningar innan olyckan och i sådant fall är det kört.
Filmen handlar om Stu som har skapat den nästa "inne" seriefiguren, Monkey Bone. När Stu så ska njuta av sin framgång sker en olycka som gör att Stu hamnar på sjukhus, i koma. Men Stu är egentligen inte i koma, han är egentligen i staden "Dark Town", ett ställe där monstren regerar… Läs mer på:
http://aint-it-cool-news.com/display.cgi?id=3768
* Denna vecka är det tänkt att SÖMNLÖS i pocket och RASANDE ROSE i kartonnage ska komma ut. På Bra Böckers hemsida om RASANDE ROSE står det dock att boken ska komma i augusti, men det är ju inte så långt kvar till augusti så håll ögonen öppna om ni missat dessa böcker.
* Tidningen Entertainment Weekly gjorde en intervju med King strax innan olyckan som man nu kan läsa online på:
http://cgi.pathfinder.com/ew/feature/0,1917,148,stephenkinginterview.html – där det även finns en hel del coola foton på King som man inte sett förut. I intervjun får King bland annat kommentera vissa av de filmatiseringar som gjorts på hans böcker, det bästa är avslutningen:
EW: Okay, one last one. How about, um, "Children of the Corn I-V?
SK: The long answer or the short answer?
EW: The long answer.
SK: They all sucked.
* Entertainment Weekly har även listat tidernas läskigaste filmer och Stanley Kubricks filmatisering av Kings THE SHINING hamnade på nionde plats. Vann gjorde EXCORCISTEN.
* Ni glömmer väl inte att leta efter tidningen "Family Circle Magazine"? Numret som har datumet 3/8-99 innehåller ett utdrag ur Kings historia "Low Men In Yellow Coats", som kommer att ingå i höstens Kingbok, HEARTS IN ATLANTIS. Det är hela 8 sidor samt originalillustrationer. Spring till er utländske tidningshandlare och leta, eller kolla in tävlingen längre ner!
* Mer tidningsnyheter. I det aktuella numret av serietidningen "Larson" hälsar Robotman på i ett visst hotell... nämligen Overlook Hotel…
* För er som vill ha allt som har det minsta med King att göra finns det nu ytterligare ett objekt att leta efter. I USA ger man nämligen ut en serie (tyg)björnar som går under namnet "Celebrity Bear". Nummer 13 i serien (som finns att beskåda på följande url: http://www.celebritybears.com/star13.htm) ska tydligen vara en "Stephen King Bear", detta för att den har vissa detaljer från Kings böcker på sig bl.a. en gravsten med texten "King of Horror", en orange katt, en hundkoja med bokstaven "C" över ingången samt en döskalle (ska tydligen vara från BAG OF BONES). Personligen tycker jag (Lilja) att detta är ett oförskämt sätt att försöka tjäna pengar (den kostar $10-15, ca 85-130 kr) på Kings namn, ett av de sämsta jag varit med om!
TÄVLING
För att ge några av er en chans att få läsa delar av "Low Men In Yellow Coats" innan HEARTS IN ATLANTIS kommer i september, kommer vi nu att lotta ut tre omgångar kopior av historien. Det enda ni behöver göra är att maila Lilja (h.lilja@oreline.net) senast den 1/8-99. Det räcker dock inte med att ni anger namn och adress, ni måste också uppge titlarna på de fem historier som kommer att ingå i HEARTS IN ATLANTIS. Av alla svar som kommer in kommer vi sedan att lotta ut tre lyckliga vinnare. Lycka till!
* Ni missade väl inte att det var Cesa i Kumla som vann nättävlingen vi hade i samband med lanseringen av vår nya site? De rätta svaren + en sammanställning av de tävlande finns på vår hemsida.
KINGS OLYCKA FORTFARANDE UNDER UTREDNING
Följande artikel fanns att läsa i Bangor Daily News den 16/7-99:
BANGOR – Den efterlängtade polisrapporten angående olyckan den 19/6 med en fotgängare och en minivan som skadade den internationellt kände skräckförfattaren Stephen King väntas inte bli klar förrän, tidigast, i slutet av nästa vecka.
Kapten James Miclon från Oxford County Sheriff's Department sa på torsdagen att han var medveten om att händelserna den 19:e var offentliga, men att han inte skulle avslöja några detaljer i hans rapport förrän den var klar "i slutet av månaden". "Det inkluderar om föraren av minivanen, Bryan Smith från Fryeburg, testats för alkohol i blodet.
"Allt kommer att finnas i rapporten", sa Miclon.
King, vars permanenta bostad ligger i Bangor, gick mot trafiken när han vandrade på väggrenen längs Route 5 i North Lovell, ett samhälle i västra Maine, då han blev påkörd av Smiths minivan. King har en sommarstuga i Lovell.
Smith, försökte enligt polisen kontrollera sin Rottweiler, som heter Bullet och var lös i minivanen, när han vinglade av vägen och träffade King. Polisen sa att författaren såg minivanen komma mot honom och försökte kasta sig undan. Han träffades dock och kastades ner i diket, fyra meter bort.
Varken Smith eller Bullet skadades vid olyckan, sa Miclon. King däremot drabbades av flertalet brott på höger höft och ben, en kollapsad lunga, brutna revben samt skrubbsår i ansikte och huvud. Han genomgick fem operationer på Central Maine Medical Center i Lewiston innan han skrevs ut för en vecka sedan. King fortsätter nu sin rehabilitering i sitt hem i Bangor.
Miclon sa att han försöker vara grundlig i sin undersökning och väntar på två vittnen som är på väg hem från sin semester för att dubbelkolla en del detaljer. "Jag släpper inte allt förrän jag fått allt undersökt", sa han. "Mitt rykte säger att jag är långsam, men grundlig".
Miclon sa att han är medveten om att vissa detaljer i rapporten kommer att misstros men han ville inte specificera vilka. En del av de lokala tidningarna har nämnt att en sak kan vara att två av poliserna är släkt med antingen föraren eller det enda vittnet, Chip Baker. Smith är bror till Sgt. Everett Smith från grannstaden Fryeburg och Baker är farbror till polismannen Matt Baker, som var den polis som var först på olycksplatsen.
"Det finns alltid folk som säger, ‘Hur kommer det sig att du inte gjorde si och hur kommer det sig att du inte gjorde så‘" sa Miclon. "Det finns många tillfälligheter", fortsatte han. "Alla poliser, mig själv inräknad, är släkt antingen vid giftemål eller via familjeband med någon i samhället. Vi har alla stora familjer. Det är inte ovanligt".
Bland de som väntar på polisrapporten finns åklagaren i Oxford County, vilka kommer att gå igenom den och sedan besluta om de ska väcka åtal eller inte mot Smith. Även familjen King behöver rapporten för till sina anspråk på försäkringar, sa Miclon.
"Jag har tagit med detta i beräkningarna, men vi har ett gott rykte här", avslutade han.
GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER – DEL 1: PEOPLE, PLACES AND THINGS
Vad är nu detta för något? Jo, för länge, länge sedan bad vi om idéer till artiklar. Det kom inte in speciellt många sådana, men en riktigt bra kom in från Cesa i Kumla, och det var att beta av Kings böcker en efter en, från början med CARRIE och fram till idag, och ge er lite intressanta faktan om böckerna (och i viss mån filmerna), i stället för renodlade recensioner (som det inte finns någon anledning att göra på gamla böcker). Denna idé tände vi på, men det har tagit ett bra tag att komma igång då detta är ett ganska omfattande arbete. Med andra ord kommer denna artikelserie inte vara speciellt regelbunden, men den kommer att fortsätta.
Vi börjar dock inte med CARRIE, som man skulle kunna tänka sig, utan med PEOPLE, PLACES AND THINGS – en "bok" som kom många år innan CARRIE… Anledningen till att vi börjar med den är att vi ändå hade tänkt skriva om den i de artiklar om Kings noveller som kommer senare i år, men det kändes lämpligt att inleda denna artikelserie med en liten outsider.
Sedan, när vi går in på böckerna, kommer vi veckan INNAN artikeln be er att skicka in ert betyg (mellan 1 och 5) på boken ifråga (eventuellt också med någon kort kommentar) så att vi kan få fram ett medelbetyg bland Följeslagarna. Första boken ni får sätta betyg på blir då CARRIE så ni kan ju fundera på det till det blir dags.
Nu pratar vi inte mer om det utan inleder denna första del…
PEOPLE, PLACES AND THINGS (hädanefter PPT) var namnet på en liten bok, om man nu anser ett stencilerat häfte som en bok, som King och barndomsvännen Chris Chelsey skrev ihop. Det var en samling om 18 väldigt korta berättelser – allt mellan en halv sida till en hel – där författarna stod för hälften var.
Boken publicerades först 1960 för att sedan återtryckas 1963. Hur många ex som trycktes sammanlagt är okänt och det sägs att alla är försvunna förutom ett ofullständigt original som King hittade i någon låda 1985. Man kan väl misstänka att boken såldes till de närmast sörjande, som förmodligen under årens lopp blivit av med sina ex, vilket de med största sannolikhet ångrar bittert nu då PPT är den största rariteten bland Kings verk.
Eftersom boken publicerades när King (och även Chelsey får man förmoda) var 13 år är berättelserna därefter. Det är med andra ord inga magiska mästerverk PPT innehåller. Det är snarare bevis på en väl utvecklad fantasi och en omfattande inspiration än några litterära höjdpunkter. Flera av berättelserna är dessutom uppbyggda efter en och samma mall: en eller två personer är med om något konstigt för i att sista stycket – "dagen därpå" eller "två veckor senare" - råka ut för den riktigt konstiga händelsen. Någon karaktär blir döv, en annan vaknar upp förlamad för att bli mummifierad och förvandlas till ett museiobjekt, och en person dör då han hamnat på planeten Venus som visat sig vara levande… och ganska hungrig.
Dock finns det två historier av King i boken som kan kopplas till senare verk. "The other side of the fog", som vi skrev lite om i Följeslagarna #42, kan tänkas ha legat som grund för novellen "Dimman" i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN.
Intressantast är dock "The thing at the bottom of the well" som handlar om en riktig skitunge – Oglethorpe Crater – som gillar att plåga djur, rycka vingarna av flugor och även utföra busstreck mot människor. En dag hittar han en djup brunn som han ropar "Hello!" ner i för att testa ekot. Döm om hans förvåning när en mjuk röst svarar "Hello Oglethorpe!" nedifrån hålet. När Oglethorpe frågar vem det är säger rösten "Come on down and we’ll have jolly fun". Så Oglethorpe försvinner ner i brunnen. När de senare hittar pojken har han fått armar och ben avslitna (precis som han själv gjorde med flugorna) och även torterats på alla möjliga otäcka vis.
Detta påminner, enligt mig, klart om inledningsscenen i DET när Georgie träffar på clownen i avloppsbrunnen, och det skulle inte förvåna mig om King mindes vad han skrev i "The thing at the bottom of the well" när han skrev just den scenen i DET.
Även i Kings övriga berättelser finns det tankar och idéer som kan jämföras med senare verk. För mer information om detta bör man läsa Stephen J. Spignesis djupgående recension i THE LOST WORK OF STEPHEN KING.
Titlarna på de övriga berättelserna av King är "Hotel At the End of the Road", "I’ve Got To Get Away!", "The Dimension Warp" (försvunnen), "The Stranger", "I’m Falling" (försvunnen), "The Cursed Expedition" samt "Never Look Behind You", som de båda skrev ihop. Chelseys berättelser heter: "Genius", "Top Fourty, News, Weather, and Sports", "Bloody Child" (försvunnen), "Reward" (försvunnen), "A Most Unusual Thing" (försvunnen), "Gone" (försvunnen), "They’ve Come" (försvunnen), "Scared" (försvunnen) och "Curiousity Kills the Cat" (försvunnen).
Av dessa är det endast en som publicerats på nytt, "Hotel at the End of the Road". Den finns i boken "The Market Guide For Young Writers", en bok som finns i de flesta amerikanska klassrum. Man kan tänka sig att berättelsen är med för att visa att även de stora författarna börjar i mindre (och definitivt sämre) skala. Rykten säger att denna bok hamnade i "remainder"-högarna (slutrea av inbundna böcker för bara några få dollar) hos bokhandlarna, men att den nu säljs betydligt dyrare (runt 20 dollar) av vissa av de erkända Kingbokhandlarna.
PEOPLE, PLACES AND THINGS är en stunds rolig läsning, men att det skulle vara något Kings bästa eller mest betydande verk, det kan man inte skriva under på. Men det är ju intressant att se hur det hela började.
[Anders]
DEAN R. KOONTZ
I förra numrets frågeavdelning uppkom frågan om Koontz och King är kompisar och om Koontz är bra. Vi kunde inte ge något bra svar på den frågan på grund av okunskap i ämnet och lämnade därför över ordet till de Följeslagare som faktiskt läst Koontz och har en åsikt. Det kom långa inlägg… vilket förstås var kul, men något mer Koontz blir det inte i Följeslagarna. Ämnet avslutas i och med detta utskick.
* Hejsan, ni ville veta lite om Koontz...
Dean Ray Koontz föddes i Everett, Pennsylvania 1945. Han hade en olycklig barndom (tur för fansen!?). Fadern var alkoholist och modern orkade inte skydda barnen från pappans vredesutbrott.
Ursprungligen var Dean lärare (reflektion - så även King). Han har alltid skrivit och han debuterade 1966 med en novell. Sedan kom romandebuten 1968, därefter lade han från sig lärarrollen och blev författare på heltid. Till en början skrev han inom alla genrer och använde sig av ett flertal pseudonymer. På 70-talets slutskede blev vissa av hans romaner mer uppmärksammade än andra och han insåg att han funnit sin stil och därmed sin genre - brett berättande, spänningsfyllda romaner med inslag av skräck!
Koontz romaner har sålts i mer än 50 miljoner exemplar världen över (gammal fakta). För övrigt bor han med sin fru Gerda i Orange, Kalifornien.
Rekommenderar böcker som:
NATTFROSSA: En trevlig story om en idyllisk liten villastad i Maine (*ler*), där invånarna drabbas av en nattlig frossa som övergår i vanvett. Black River blir en mardrömsstad. Ond bråd död drabbar de boende. Och det är bara början…
VÄKTARE: Ett forskningslab varifrån två varelser lyckats fly. Den ena god, den andra ondskan materialiserad, som bara väntar på att få hämnas på dem som gav den liv…
Detta med att en kvinna utsätts för hot från någon myndighet och räddas av en stilig man, stämmer inte riktigt... Har läst kring 20 böcker skrivna av Koontz så vet med ganska stor säkerhet att fallet inte är så. Vet dock inte hur det är i böckerna under pseudonym.
Dean Koontz är mitt andrahandsval efter Stephen King..
Tack för ordet // Mia
* Tänkte bara skriva några rader vad det gäller Koontz med anledning av senaste utskicket! Mycket av det han gjort känns faktiskt mer som ren kiosklitteratur. Om man t.ex. jämför med Kings personskildringar så framstår Koontz beskrivningar som väldigt platta och ibland rentav konstruerade. Men jag tycker ändå att han har haft en del roliga idéer.
BLIXTSKEN t.ex. har en rätt kul story om tidsresenärer från gamla nazityskland, givetvis ihopvävt med en liten kärlekshistoria. En höjdare i den boken är scenen där en tidsresenär från framtiden söker upp gamle Winston Churchill och levererar hans egna memoarer innan han själv ens har skrivit dom!
Ett annat problem vad det gäller Koontz som i alla fall jag stört mig på är att i princip alla historier slutar lyckligt... flicka får pojke, puss å kram, bla, bla, bla... The End... Inte så roligt i längden! Dessutom tycker jag att man saknar det som King nästan alltid gör, nämligen att brodera ut persongalleriet ordentligt. Man lär helt enkelt känna karaktärerna i Kings böcker på ett sätt som Koontz väldigt sällan lyckas med.
Avslutningsvis skulle jag vilja rekommendera (om det går för sig här???) att läsa Clive Barker som är en annan av mina favoriter...
MVH Ture
* Hej
I förra utskicket dök frågor om Dean R Koontz upp, då jag själv äger samtliga av Koontz böcker (jag har även läst dem) kan jag säga att han är en läsvärd författare som främst verkar inom det som Följeslagarna tidigare definierat som "skräckgenren". Det stämmer att King har gjort uttalanden om att han gillar Koontz böcker men i en jämförelse föredrar jag Kings böcker då King har mycket större bredd och variation, både i och mellan sina olika verk. Koontz verk lider av att i längden vara synnerligen stereotypa. Upplägget är ALLTID det samma med avseende på persongalleriet (i viss mån har Koontz här skärpt till sig på senare tid med ex PSYKOPATEN):
Vek (men innerst inne stark) kvinna möter stillsam man (som dock tidigare varit polis/elitsoldat eller någon annan slags hårding), de får problem med diverse monster eller liknande otyg och kvinnan blir förvånad över hur den stillsamme mannen visar sina stridsfärdigheter.
Detta är dock ett mönster som utkristalliserar sig då man läst ett tiotal av Koontz verk och om man bortser från min ovanstående ironi är Koontz en synnerligen läsvärd författare. Koontz har ett utmärkt språk och hans romaner är intensivt spännande, långa retoriska utlägg är man som läsare besparad ifrån. Koontz styrka i mitt tycke är hans förmåga att skapa trovärdighet - i flera av romanerna är det DNA-manipulering eller andra vetenskapliga experiment som resulterar i de hemskheter som konfronterar huvudpersonerna, detta kan jämföras med vissa av Kings varelser som bara finns där...
King ger här naturligtvis läsaren utrymme för egna spekulationer - fanns det eller fanns det inte någon demon i skogen i THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON och vad var egentligen IT för något? Detta har enligt mitt tycke en konstnärlig finess.
Men för den som gillar spännande skräckromaner har Koontz en given plats i bokhyllan - hans i mitt tycke absolut bästa verk är de tidiga böckerna där VÄKTARE (Militärt DNA-projekt går inte som det ska - MYCKET bättre än det låter, kanske Koontz bästa bok, ett måste för den som gillar skräck) och PHANTOMS (Två kvinnor kommer till en bergsby som verkar totalt övergiven, endast blodspår är att finna...) kan nämnas.
Andra läsvärda titlar är SKUGGELD, FRÄMLINGAR, SEKTEN och VISKNINGAR.
Titlar som NATTFROSSA, MÖRKRET FALLER, KALL ELD och DRAKTÅRAR känns massproducerade - här blir "förklaringarna" sämre och karaktärerna allt mer stereotypa - ser ni dessa böcker på butikshyllan så låt dem stå kvar och köp VÄKTARE istället eller läs IT en gång till - detta är ju som sagt ett forum för King.
- Niklas Sundenius
* Hej!
Ni gör ett fantastiskt bra jobb, tack för det! I ert senaste utskick ville ni ha synpunkter på Koontz. Var så goda:
Stephen King sägs uppskatta Koontz böcker, och det är väl ännu ett bevis på att även solen har sina fläckar. Att jämföra Stephen King och Dean R Koontz (vilket ofta sker) är inget mindre än ett helgerån. Dean R Koontz har en berättelse som han ständigt återberättar med lite olika kosmetika. Stephen King har hur många som helst, ibland flera i samma bok. Dean R Koontz har några få endimensionella personer som återkommer i varje bok medan Stephen King är en av de mest mästerliga personskildrare som finns. I min ungdom var det skräckberättaren Stephen King som lockade, numera är det framför allt hans fantastiska skildringar av människor. Ingenting är svart eller vitt hos Stephen King. Människor är ofta otrevliga men sällan onda och alltid mycket mänskliga. (Jo, de rena skräckfigurerna är givetvis helonda men de är inte heller människor.) Dean R Koontzs människor är trista och stereotypa.
Alltså, läs gärna Koontz men nämn honom inte i samma andetag som Stephen King. Det är han inte värd.
Hälsningar Brita Planck
* Jag har läst en del Koontz böcker, och måste säga att VÄKTARE är favoriten. Visst handlar det om en kvinna som räddas av en (snygg vet jag inte) man, och får problem med myndigheterna, men Koontz blandar ut det med många andra saker: En hund som kan förstå allt vad människor säger, som lär sig att räkna, plus att det hemskt monster är ute efter dem mm.
Skillnaden mellan King och Koontz är att Koontz är modern och skriver ofta om högteknologiska saker, som är en liten nackdel, eftersom man inte förstår allt.
En liten påpekelse: Koontz är som King, en av världens mest lästa författare, så känd är han allt. Kings kommentar om Koontz är b.la. "Koontz är världens bästa skräckförafattare". Om det är smör eller om det är ärligt vet jag inte.
Tack för mig // Magnus
FRÅGOR & SVAR
Frågor från Niklas Fridh
1. Berätta gärna hur ni jobbar, samlar in info om King. Vilka sidor surfar ni på, vilka kontakter har ni? Hur många timmar lägger ni egentligen ner i veckan?
- Den här frågan får vi allt svara individuellt, men det var kul att du ställde den! Ett normalt utskick börjar som ett Worddokument som skickas fram och tillbaka mellan oss, där "nästa" version alltid har nytt innehåll. Så småningom växer det fram till det som tidigt på måndagen skickas ut till er. Hur utskicket blir grundas mycket på hur mycket nyheter som dyker upp och hur mycket material det kommer ifrån er (frågor etc), så var inte blyga med att höra av er!
I min dator finns det en mapp som heter Stephen King (inte helt oväntat) och där samlar jag det mesta jag kan hitta, intervjuer, artiklar och små notiser. Sedan finns det referensböcker och kopior på artiklar samlade i pärmar som det bläddras frekvent i när artiklarna ska skrivas. Man kommer ganska långt med de referensböcker som George Beahm och Stephen J. Spignesi har skrivit.
Vilka kontakter vi har ska vi inte avslöja (lite hemlisar måste vi få ha!), men om vi stöter på ett problem så finns det alltid någon som har svaret. I alla fall har det varit så hittills.
Min huvudsakliga uppgift är att ta hand om alla mail som kommer in (har blivit betydligt fler nu i och med nya siten) och framför allt uppdatera hemsidan. I samband med varje utskick tillverkas en HTML-fil med utskicket som sedan måste redigeras ganska häftigt (sparar man ett Worddokument som HTML blir det inte alltid så bra) och det är nästan det som tar mest tid. Det är i alla fall det som är tråkigast.
Jag skulle kunna tänka mig att jag spenderar allt mellan 30 minuter till 2-3 timmar åt Följeslagarna varje dag. Det är ganska mycket tid. [Anders]
- Jag spenderar inte lika mycket tid på Följeslagarna som Anders. Åtminstone inte om man ska räkna den tid som jag sitter med nästa utskick framför mig. Jag har inget att göra med hemsidan (förutom innehållet), det är helt Anders förtjänst att den är så bra som den är. Det går dock åt en hel del tid att leta information, maila samt skriva ihop artiklarna som ni läser i utskicken.
Min del ligger mest i att få fram information om ALLT som har med King att göra. Jag brukar göra det på en massa olika sätt. Jag surfar på Internet (jag kollar alltid in Eds King sida http://www.eddog.com/sk/, ett måste). Sedan skickar jag åtskilliga mails till diverse personer, företag, bokförlag och filmbolag med frågor. Sedan har jag naturligtvis mitt referensbibliotek som innehåller en del böcker om King, hans böcker, hans filmer, hans korthistorier, hans familj, hans framträdanden, hans essäer, hans…ni förstår vad jag menar.
Allt det som jag och Anders fått ihop sätts sedan samman till ett Worddokument (som Anders sa). I detta lägger vi sedan in era åsikter och frågor och skickar mellan oss under veckan, tills vi (oftast på söndag eftermiddag) tycker att det är färdigt. [Lilja]
2. Angående Koontzresonemangen i förra utskicket kan jag hålla med om att hans böcker är mycket mer förutsägbara. Jag gillar många av dem ändå. Är det någon som vet adressen till en bra Koontznyhetssajt (svensk eller engelsk)?
- Jag har surfat runt lite och det är ju lite svårt att leta efter bra sidor angående något som man inte är så himla intresserad av. Det verkar dock inte finnas någon officiell site, som www.stephenking.com men det finns en webring på adressen: http://www.call-us.demon.co.uk/dean/dkring.html där man kan hitta diverse siter. Men precis som i webringen för King så är det onödigt många sidor som bara innehåller länkar till andra Koontzsiter… Kom över lite intressant information dock: Koontz har använt sig av inte mindre än 10 pseudonymer! [Anders]
3. Ibland ser man spekulationer huruvida SK skulle har skrivit böcker och givit ut i sin frus namn och tvärtom. Ligger det något i dessa rykten? Vilka böcker gäller det? Vad tror ni?
- Att King skulle ha skrivit Tabithas böcker var något nytt, men knappast troligt. Det andra scenariot tog vi upp i utskick #34 under rubriken "Ett illasinnat rykte", så leta rätt på det utskicket för mer information. Det hela gällde i korta drag "kvinnoromanerna" DOLORES CLAIBORNE, GERALDS LEK och RASANDE ROSE som folk påstod att det var Tabitha som låg bakom, eftersom kvinnokaraktärerna var så verkliga. Vad vi tror om det? Ja, efter att ha läst era åsikter om Koontz så verkar det som King är en mästare på karaktärer och människor, så då klarar han väl av att skriva trovärdiga kvinnor likväl? [Anders]
4. Har ni info om hur många exemplar varje bok sålt i Sverige/världen? Kan man hitta sådan? Var?
- Det lättaste sättet att få svar på denna fråga är att vända sig direkt till varje förlag som publicerat King, de borde ha sina siffror. En sammanställning har vi inte lyckas komma över än. [Anders]
5. En berättelse jag alltid har velat se filmad är DRAKENS ÖGON, finns planer för detta, är rättigheterna sålda?
- Det brukar alltid ryktas om filmversioner av de flesta av Kings berättelser , men just DRAKENS ÖGON har jag aldrig hört något om. [Anders]
Fråga från Niklas Sundenius
6. Hej, jag tänkte beställa böcker från Betts Bookstore, vad jag har förstått från era tidigare utskick har ni handlat från USA. Hur gjorde ni grabbar med betalningen - det känns lite vanskligt att uppge mitt betalkortnummer över Internet. Tacksam för svar
- Alla de bokhandlare vi rekommenderat genom Följeslagarna är pålitliga personer som inte gör något dumt, så därför ska du nog inte oroa dig. Däremot kan det ju hända saker med emailet på vägen, och det skulle väl vara det enda stora problemet. Men det finns metoder att lösa detta! Tag kontakt med den du ska skicka ditt nummer till och kom överens om något kodsystem, till exempel att byta ut siffrorna mot bokstäver, eller skicka numret i bitar, eller som jag gjorde en gång – skriv ut numret med bokstäver ("onethreefoursevenzero…" etc).
Eller varför inte göra det ännu enklare och faxa eller ringa över numret? :)
Ett sista tips på vägen från mig i alla fall när det gäller affärer med utlandet: Lägg alltid till 25% i skatt på det slutgiltiga beloppet, speciellt om du köper något som är dyrt och värt mycket. Allt för ofta fastnar ditt paket i tullen och då kan du garanterat räkna med en tullavgift (vanligtvis 25% på det deklarerade värdet). I detta läge kommer tullen att be om en faktura, så be att en sådan skickas separat i samband med paketet. [Anders]
BUTIKEN
Annonsera i BUTIKEN! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.
OBS! BUTIKEN kommer att gå i varje nummer fram till utskick #60, därefter försvinner den ur utskicken och kommer bara att finnas på vår hemsida (där det redan nu finns flera annonser). Skicka alltså inte in annonser via mail längre utan posta dem från hemsidan. Dock kommer vi nu under de kommande tre veckorna att tillfälligt ta bort formuläret för BUTIKEN (även det för ICQ-listan) för att unvika översvämning i Följeslagarnas mailbox.
Köpes
* Steffe
- Tjena! Jag skulle vilja köpa Vinterverk, Dödsbädden, Den förskräckliga apan eller Maratonmarschen. Pocket på alla. Fint skick. Betalar 20 - 70 kr boken.
* Niklas Sundenius
- Dödsbädden och Varulvens År, kan även byta med ett exemplar av Creepshow (oläst och obläddrat) som dellikvid.
* Emma Kihlberg
- Jag skulle väldigt gärna vilja bli ägare av ett ex vardera av DÖDSBÄDDEN resp. DÖDSDANSEN. Pocket/Inbunden spelar ingen roll. Maila om du har nåt att erbjuda!
* Daniel
- Jag har börjat samla på Stephen King filmer och vill ha alla utom CUJO, THE SHINING, ELDFÖDD och KÖPLUST. Det enda jag kräver är att det inte är nåt fel på banden och att själva fodralet är i hyfsat skick. Jag är villig att betala högst 50 kronor per band. OBS! Filmerna ska gärna vara textade på svenska och jag kan betala extra för ocensurerade versioner.
EFTERORD
Nu tar vi långledigt ett tag så skicka inga mails till foljeslagarna@swipnet.se under perioden 26/7 – 13/8. Skicka istället era mails direkt till Lilja på h.lilja@oreline.net. Den 16/8 (känns väldigt avlägset just nu…) kommer vi tillbaka med ett fullmatat utskick, nummer 59 i ordningen och då blir det en rejäl genomgång av alla pjäser och liknande som baserats på Kings verk. Väl mött då och njut av de sista sommarveckorna!
Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna