UTSKICK UR ARKIVET
FÖLJESLAGARNA #59 - 990816
FÖRORD
Välkomna till ett nytt nummer av Följeslagarna, det var ett tag sedan. Hoppas att ni utnyttjat tiden till att njuta av solen istället för att sitta inne framför datorn. I detta nummer kommer ni bl.a. att få läsa mer om en CD-ROM med King-material som kommer i höst samt Kings böcker som teaterpjäser.
På de tre veckor som gått har vi utökat vårt medlemsantal med hela 21 personer, så Följeslagarna växer stadigt! Alla nya medlemmar hälsas hjärtligt välkomna till detta sällskap! I och med detta nummer fungerar alla formulär och liknande på hemsidan igen!
Glöm inte bort att hålla utkik efter VÄKTARNA som enligt vad Bra Böcker sagt ska släppas denna vecka.
Hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 172
NYHETER FRÅN TERRITORIERNA
* Den 4:e augusti var King tillbaka på sjukhuset i Lewiston, denna gång för att få skruvarna i benet borttagna…ett positivt sjukhusbesök alltså. Den 27/7 gav Kings fru Tabitha följande uppdatering av Kings hälsa via Kings officiella hemsida (http://www.stephenking.com)
"Stephen continues to work hard at his physical rehabilitation. He spends more time out of bed each day, using a walker or wheelchair. Part of his physical therapy is throwing an Aerobie (like a Frisbee, but is flat and has a large hole in the middle) to his dog from the wheelchair. The dog, Marlowe, catches it and flips it over his head to wear like a lei around his neck.
Stephen has resumed work on his current writing project, using a laptop and writing for an hour and a half each day. He is unable because of the injuries to his pelvic bones to sit for the long periods that a normal work day at the word processor would require of him. The project that he completed in first draft a few days before being struck by a van requires research that he will not be able to do until next year, and so publication of that work will be delayed by about a year.
He was visited in the past week by his youngest son, Owen, and his oldest son, Joe, Joe's wife Leanora, and their three-and-a-half month old, Ethan. Ethan is the first grandchild for the Kings and is already a devoted Red Sox fan, who took in his first full game at Fenway at age 10 days.
A report of a fifty-cent contribution by a seven-year-old boy to the Camp Jordan Fund brought a grin and a laugh from Stephen. Continuing contributions to the Camp Jordan Fund are very gratifying to him."
King och hans familj har bett att alla som tänker skicka blommor istället skänker pengarna till "The Camp Jordan Capital Campaign"
The Camp Jordan Capital Campaign
101 Camp Jordan Way
Ellsworth, ME 04605
Federal ID #01-0211485
Camp Jordan är ett sommarläger för barn som opererats på Bangor YMCA. King sitter med i styrelsen och detta är en av hans favoriter bland välgörande ändamål. Kort och brev till King kan sändas till följande adress:
Stephen King
49 Florida Avenue
Bangor, ME 04401
USA
* FROM A BUICK 8: Tyvärr kommer denna bok alltså att försenas med c:a ett år. Även fast boken är klar i ett första utkast kräver den en del efterforskningar som King inte kommer vara kapabel att utföra förrän någon gång nästa år, vilket leder till dess försening.
* BLOOD AND SMOKE: Vad är nu detta? Jo detta är en bok som King kommer att släppa i januari nästa år. Det lustiga med den är, förutom alla rykten och gissningar som varit på Internet den senaste tiden, att den enbart kommer att släppas på kassett och CD!!!
BLOOD AND SMOKE kommer att innehålla 3 historier, som alla handlar om rökning. Titlarna är: "Lunch At The Gotham Cafe", som redan finns utgiven i SIX STORIES och "1408" och "In The Deathroom" som båda är nya och outgivna. De tre historierna kommer att vara c:a 3 timmar långa (tillsammans) och vara inlästa av King själv. Tydligen läste han in dessa redan i våras…innan olyckan.
* Nu är det klart att även Norge kan glädja sig åt att THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON kommer att släppas översatt under 1999. Det är Aschehoug som kommer att ge ut den i november och den norska titeln blir PIKEN SOM ELSKET TOM GORDON
* I Finland finns nu APT PUPIL ute både som hyrvideo och som köpvideo under titeln MALLIOPPILAS
* STORM OF THE CENTURY: Nu är datumen för videoutgivningen i Norden klara. Finland blir först ut, där kommer den, den 1/9, den 8/9 är det Norges tur och sedan den 22/9 är den Sverige och Danmarks tur. Det verkar dock som om den kommer att få behålla originaltiteln i hela Norden. I Sverige meddelar ScanBox att den inte, som de tidigare planerat, kommer att släppas på tre kassetter, den kommer nu att vara på endast en. Dess längd är 4 timmar och 9 minuter.
* THE NIGHT FLIER: Nu har vi äntligen konkreta nyheter om denna films öde i Sverige. Det är, som vi sagt tidigare, Sandrew Metronome som släpper den och det gör dom den 1:a september.
* THE RAGE: CARRIE 2 kommer att få biopremiär i Norge den 10 september. Norge är, så vitt vi vet, först ut i Norden med att visa filmen. Läs mer på: http://www.filmweb.no/uip/filmer/4253.html
* THE GREEN MILE kommer att få biopremiär i Norge i februari nästa år. Det är Norsk Filmdistribusjon som kommer att ge ut den och den kommer att få behålla originalets titel.
* CHILDREN OF THE CORN 666: Isaac's Return kommer att släppas på video i USA den 19/10.
* NIGHTMARES IN THE SKY: Den nypress av denna gamla "coffeetablebook" med foton på gargoyler (statyer på hus) av f-stop Fitzgerald och en längre essä av King, verkar ha blivit indragen. Boken skulle som tidigare sagts släpps som tradepaperback av det gamla förlaget Viking, men vi misstänker nu att Kings byte av förlag förmodligen har ett finger med i spelet. Vi kommer förstås fortsätta att rapportera om denna bok OM en ny upplaga är på gång.
* Vill du ändå försöka få tag på NIGHTMARES IN THE SKY så kan du prova med att söka efter boken på http://bibliofind.com – ett http://www.abebooks.com liknande ställe där man enligt rykten kan göra fynd. Prova!
* För något år sedan kom det nyheter om att HyperBole Studios skulle släppa en CD-ROM med diverse King material på, bl.a. en opublicerad korthistoria. Efter detta har det varit knäpptyst om saken…tills nu. Nu står det nämligen klart att den kommer att släppas i år, närmare bestämt lagom till Halloween (oktober).
CD-ROM:en, som enligt rykten fått titeln "The Stephen King Desktop Companion", kommer att innehålla skrivbordsteman, skärmsläckare, ljud, interaktiva spel samt korthistorien "Everything's Eventual". Tyvärr så är ju inte "Everything's Eventual" opublicerad längre (den publicerades i 1997-års oktober/november nummer av Fantasy & Science Fiction), men det kanske spelar mindre roll…
ANDERS I USA
För de 21 nya som anslutit sig och de som missat det tidigare så har anledningen till detta treveckors upphåll varit att jag varit i USA (och i och med att det är jag som har foljeslagarna@swipnet.se kontot och att jag administrerar hemsidan har det varit lågsäsong för Följeslagarna) på turné med mitt band Nasum. Jag ska inte ta upp någon större plats här i Följeslagarna med detta som inte är Kingrelaterat (jag har dock skrivit en text baserad på DESPERATION under titeln "Can De Lach" samt fått in fraserna "my life for you" och "all the work and no play" (från Kubrick THE SHINING dock) i två andra låtar!), men för de som är intresserade kommer någon slags sammanfattning av turnén publiceras på bandets hemsida: http://come.to/nasum
Nå vad i Kingväg hände i USA? Inte mycket är jag rädd… Dock var det en teckning av ett öga i en triangel samt orden "Fornit some fornus" på en vägg backstage på någon klubb (alla som läst "Balladen om den flexibla kulan" i DEN FÖRSKRÄCKLIGA APAN vet vad jag pratar om), samt att på en kassett med en medlem i en av grupperna vi turnérade med:s tidigare band (oj, vad komplicerat det blev!) fanns det en sampling från THE DEAD ZONE filmen! Även en person i turnésällskapet läste BAG OF BONES…
Jag hann inte göra de långa och ingående besök i amerikanska antikvariat som jag hade hoppats på innan jag åkte, men några nya bokhandlare var jag inne i. King syns i bokhandlarna, men inte så poängterat som jag hade förväntat mig. Det är säkert annorlunda när en ny bok kommer ut, vilket inte var fallet just nu. Nåväl, ett besök på Borders resulterade i inköp av George Beahms STEPHEN KING FROM A-Z samt två böcker av Dave McKean (illustratören i THE DARK TOWER IV: WIZARD AND GLASS).
I och med att vårt skivbolag ligger i Lancaster, PA, endast två timmar från Philadelphia var tanken att jag skulle hälsa på SKEMERs-diktatorn Michelle Rein (som bor i Philadelphia), men tyvärr fanns det inte tid till detta, men jag pratade i alla fall med henne via telefon och beklagade mig.
Det var typ allt som hände under USA resan i Kingväg (jag läste i och för sig ut STADEN SOM FÖRSVANN på nytt under en bilresa, samt kortisen "Autopsy Room 4"). I andra avseenden hände det OTROLIGT mycket roliga saker, men det är en helt annan historia…
[Anders]
KING OCH PJÄSER
King och pjäser, går det verkligen ihop? Eller King och musikaler, går det ihop? De flesta skulle nog svara nej på den frågan men faktum är att de faktiskt går ihop… eller åtminstone försöker.
1988 hade "Carrie: The Musical" premiär. Ni läste rätt, en musikal baserad på Kings bok CARRIE! Musikalen producerades av "The Royal Shakespear Company" och spelades på Broadway, närmare bestämt "The Virginia Theatre".
Jag kommer ihåg att jag läste en liten notis om detta i någon obetydlig tidning här i Sverige och trodde mer eller mindre att detta var något skämt, tyvärr menade man allvar. Musikalen hade premiär den 12:e maj och den lades ner den 15:e maj?!? Det gavs endast 5 föreställningar (utöver de 16 repetitioner de hade). Inte blev det bättre av att man använde en slogan (på affischerna) som löd: "Carrie – aldrig har det funnits en musikal som hon".
Trots att musikalen kallades "Den dyraste floppen i Broadways historia" (totalt förlorade de 7 000 000 dollar (60 000 000 SEK) på den) så spelades den även i London, resultatet blev även där en flopp.
Tydligen var detta en så stor flopp att det talas om den än idag, "Carrie: The Musical" har blivit ett begrepp. Den kom en bok för några år sedan som handlade om de största flopparna på Broadway, och den heter: "Not Since Carrie".
Vill ni se bilder och läsa mer om den kan ni styra era webläsare till följande sida: http://www.geocities.com/Broadway/Stage/2890/carrie3.htm
1989 var det så RAGEs tur att bli teater. Pjäsen producerades av "Pearl Productions", som ägs av författaren Robert B. Parker och hans fru Joan. Anledningen till att det satte upp pjäsen var att deras son tjatade på dem om att de skulle få King att skriva något åt dem?!? (tänk om man kunde få något sådant så lätt…). King var dock inte intresserad men erbjöd dem att köpa rättigheterna till en av hans historier för 1dollar (man kanske skulle testa att tjata lite…), de accepterade och valde RAGE. Man kan ju undra vad King tycker om det idag…med tanke på att han dragit in boken.
Premiären var den 30:e mars 1989 och allt som allt framförde de sju förställningar på "Blackburne Theatre" i Gloucester. Naturligtvis spelade Daniel Parker, Roberts son, huvudrollen själv, var det någon som trodde något annat? Tyvärr har jag inte hittat några uppgifter om detta blev en succé eller en flopp.
MISERY är den bok som spelats som teater flest gånger. Första gången var 1992 på "Criterion Theatre" i London. Manuset till denna föreställning, som är skrivet av Simon Moore, finns att köpa i bokform, utgiven av bokförlaget "Samuel French LTD" i London. Tyvärr har jag inte hittat några uppgifter om denna föreställning, annat än att den hade premiär den 17:e december 1992.
MISERY har även spelats i Sverige (den är för övrigt den enda som spelats i Sverige), då med titeln LIDA. 1993 framförde "Skånska Teatern" den i "Magasinet Skonaren" i Landskrona. Jag hade själv möjligheten att se den och blev djupt imponerad, även om kritikerna inte tyckte att den var skrämmande nog. Premiären hölls den 19:e november och den spelades tills den 31:a mars 1994. Paul Sheldon spelades av den för mig okände Tommi Barte och Annie Wilkes av den mer kända Lena-Pia Bernhardsson. Denna föreställning bygger dock inte på samma manus som den tidigare nämnda föreställningen. Detta bygger på ett framtaget av Isidor Torkar.
Är det något nytt på gång för scenen då? Jo, det är det faktiskt.
Det är snart dags för MISERY på nordiska scener igen. Den kommer, enligt vad jag hört, att få premiär i Danmark redan under hösten och sedan i Sverige (den framförs av olika teatersällskap) i januari. Den kommer då att få premiär i Örebro för att sedan efter en månad flytta upp till Stockholm. Den svenska uppsättningen kommer denna gång att gå under namnet MISERY och inte LIDA och bygga på en översättning av Simon Moores manus. Vi återkommer med mer uppgifter längre fram…
Naturligtvis har det även förekommit parodier på Kings verk också. En av dessa heter "Scarrie: The Musical" och framfördes på en teater i Chicago vid namn "Sweetcorn Playhouse" 1998. Den baseras naturligtvis på Kings bok CARRIE och på musikalversionen av densamme. Folk som sett den beskriver den som mycket underhållande, den framfördes nämligen av transvestiter!
Har King då skrivit några egna pjäser? Jo då, faktiskt två stycken. Den ena heter "The Accident" och om den vet jag ingenting. Jag antar att King skrivit den, nämnt det för någon och sedan kasserat (eller gömt) den. Den ska dock vara skriven någon gång under 1969.
Då finns det desto mer att berätta om den andra, "An Evening At God's". Detta är en opublicerad pjäs på en minut som King skrev åt American Repetory Theatre's institute for advanced theater training. Manuset auktionerades bort den 23:e april 1990 på Hasty Pudding Theatre in Massachusette.
Så här sa King om den i The Boston Globe den 15:e april 1990:
"Gud sitter hemma och dricker några öl när St. Peter kommer in med diverse papper. Gud tittar på en komedi på TV. Och jorden hänger liksom i vägen för TV:n, och han försöker titta runt den för att se TV:n."
Efter att ha läst manuset till "An Evening At God's" kan jag konstatera två saker. 1) Det är otroligt roligt 2) Det kommer antagligen aldrig att sättas upp på någon scen. Det minsta man kan säga är att Gud INTE uppträder som många nog tycker att han skulle…
[Lilja]
FRÅGOR & SVAR
Fråga från Dan Linder
1. Jag har en fråga. Hur kommer det sig att Danmark redan har en översättning av THE GIRL... på g medan det fortfarande dröjer innan VÄKTARNA och BAG OF BONES kommer ut på svenska? Är Kings utgivning bortprioriterad eller vad är det frågan om?
- Jag tror, och detta är endast mina åsikter, att King har varit bortprioriterad. King hade sin höjdpunkt i Sverige mellan åren 1985 och 1988, då det kom ut ett ganska så stort antal böcker per år. Efter det så fick vi nöja oss med att få en bok per år i ett par år. Nu verkar det dock som om detta är på väga att vända. Vi fick ju två titlar översatta förra året och hela fyra i år. Jag tror även att det har att göra med att under åren 1985 och 1988 så fanns det ganska så många böcker som inte översatts, det finns det inte nu...och det är ju en fördel om det finns böcker att översätta.
Vad det sedan beror på att det tar ett till två år för Bra Böcker att ge ut de nya titlarna medan våra grannar Danmark, Norge (se nyheterna för mer info) (och eventuellt Finland) får sina översättningar inom ett år vet jag inte. Det kan vara så att Bra Böcker kanske inte får köpa rättigheterna fortare, även om det inte låter troligt. Det är nog troligare att det kanske blir lite billigare att vänta istället för att köpa en bok när den är ny. [Lilja]
- Min misstanke är att King inte säljer så bra i Sverige längre att förlaget (i detta fall Bra Böcker) måste invänta försäljningssiffrorna av den aktuella boken innan de ger sig in på nästa. Om detta är fallet eller inte vet bara förlaget, så det är väl dit man får vända sig med sina frågor. [Anders]
BUTIKEN
Annonsera i BUTIKEN! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er.
OBS! BUTIKEN kommer att gå i varje nummer fram till utskick #60, därefter försvinner den ur utskicken och kommer bara att finnas på vår hemsida (där det redan nu finns några annonser). Skicka alltså inte in annonser via mail längre utan posta dem från hemsidan.
Köpes
* Steffe
- Tjena! Jag skulle vilja köpa Vinterverk, Dödsbädden, Den förskräckliga apan eller Maratonmarschen. Pocket på alla. Fint skick. Betalar 20 - 70 kr boken.
* Niklas Sundenius
- Dödsbädden och Varulvens År, kan även byta med ett exemplar av Creepshow (oläst och obläddrat) som dellikvid.
* Emma Kihlberg
- Jag skulle väldigt gärna vilja bli ägare av ett ex vardera av DÖDSBÄDDEN resp. DÖDSDANSEN. Pocket/Inbunden spelar ingen roll. Maila om du har nåt att erbjuda!
* Daniel
- Jag har börjat samla på Stephen King filmer och vill ha alla utom CUJO, THE SHINING, ELDFÖDD och KÖPLUST. Det enda jag kräver är att det inte är nåt fel på banden och att själva fodralet är i hyfsat skick. Jag är villig att betala högst 50 kronor per band. OBS! Filmerna ska gärna vara textade på svenska och jag kan betala extra för ocensurerade versioner.
EFTERORD
Nästa vecka är det dags för Följeslagarnas 60:nde nummer – kan ni tänka er att vi kommit upp i så många nummer?! – och då tänkte vi fortsätta genomgången av Kings böcker med den första riktiga romanen CARRIE. Det betyder att vi vill ha in ert betyg (mellan 1-5, 1 = sämst, 5 = bäst) på CARRIE så vi kan få fram ett medelbetyg på boken från Följeslagarna. Skicka in betyget med "Betyg på Carrie" som meddelande i mailet. Sedan får ni förstås skicka in allt annat ni har lust med, vi gillar mails! Ha det bra tills nästa måndag!
Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna