UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #5 - 980518

Förord

Hej och välkomna till nummer 5! I detta nummer kommer ni att få uppleva premiären av Butiken, vi hoppas att det ska finnas något för alla där. Kom bara ihåg att meddela oss om era annonser blir inaktuella. Tyvärr har responsen varit lite svag, förhoppningsvis kommer det att finnas mer annonser i nummer 7, eller? Av den anledningen utgår avdelningen Frågor och svar men den är tillbaka nästa gång, så fortsätt att skicka in era frågor – vi svarar så gott vi kan!

Vi har gjort lite justeringar i vår planering som ni kan kolla in på hemsidan. Sätt igång och läs nu – det kommer en riktigt god nyhet direkt i nästa avdelning!

Soliga hälsningar – Lilja & Anders
Medlemsantal: 22


Nyheter från Territorierna

Vi börjar med en riktigt positiv och efterlängtad nyhet! Nu kommer äntligen NIGHTMARES & DREAMSCAPES på svenska!!! Det är bokförlaget Replik som ger Bra Böcker en match om King i Sverige, och publicerar boken under namnet NATTMAROR OCH DRÖMLANDSKAP, fem år efter att den kom ut i USA. I vanlig svensk ordning delas boken upp i två volymer och del ett kommer i oktober. Del två kommer ut våren 1999, men detta innebär att 1998 blivit det bästa svenska King året på 10 år! (Ni minns väl 1988, då fem nya böcker publicerades och sju kom i lågprisvariant? Dessa minnen…)

Anledningen till att NIGHTMARES & DREAMSCAPES inte översatts förrän nu är – och nu spekulerar vi vilt – att novellsamlingar aldrig funkat bra i Sverige, i alla fall enligt tidigare förlag. Kanske har Replik insett det och bestämt sig för en mindre upplaga, för cirkapriset är ovanligt högt, över 300 kr per bok. N&D innehåller 23 noveller av skiftande kvalité. Vissa är riktiga guldkorn, medan andra är rent av pinsamma. En udda grej är att en berättelse – ”Head down” egentligen är en artikel om baseball som King skrev för The New Yorker och King har sagt att det är det svåraste han någonsin skrivit. Boken innehåller även en dikt och manuset till en kortfilm.

Mannen som gjort detta möjligt är John-Henri Holmberg som varit den person som översatt de senaste King böckerna på svenska. John-Henri är numera medlem i Följeslagarna, vilket vi ser som ett rejält tillskott. Förhoppningsvis ser vi mer av John-Henri i kommande utskick!

IKVÄLL GÄLLER DET! Glöm inte bort ”Monster” på TV4 i kväll 00.35 – enda tillfället att se Stephen Kings THE MOVING FINGER (en av de berättelser som finns i nyss nämnda NIGHTMARES & DREAMSCAPES!). Ursäkta om vi tjatar, men det ÄR ju viktigt!

Mary Charlton från Lockwood, New York betalade 5300 amerikanska dollar (knappt 41,000 kronor) vid en auktion för att få vara med i en av Kings böcker eller kortnoveller. Som ni som har koll på Betts Bookstores websida redan vet så gick King med på att använda namnet på den som betalade mest dollar på en rollfigur i en kommande bok eller novell. Pengarna donerade han till Bangor Symphony.

King och Clive Barker håller på att förhandlar om att deras historier ska ligga till grund för pilotavsnittet av en serie som heter NIGHT GALLERY och ska visas på NBC. Den King historien som de är intresserade av är THE BOOGEYMAN. Detta är ju lite trist eftersom att den redan finns filmad på videofilmen STEPHEN KING’S NIGHT SHIFT COLLECTION, det hade ju varit roligare att se en ny historia filmad. Det ryktas även att den legendariske Rod Serling (skapare av The Twilight Zone) kommer att presentera avsnitten med hjälp av datorgrafik, eftersom han inte finns med oss längre. King och Barker har ju tidigare delat på ett pilotavsnitt, då var det i serien QUICKSILVER HIGHWAY (EVIL HIGHWAY heter den på video i Sverige).

Penguin kommer att ge ut NIGHTMARES IN THE SKY i pocketversion någon gång under nästa år. Detta är boken där King har skrivit text till en massa bilder på gargoyler (statyer) i USA. Läs mer om denna bok i Följeslagarna #8.


Oumbärliga ting - The Shinings fall och uppgång

Om du är ett riktigt Kingfan så fnyser du åt allt snack om att Stanley Kubricks filmatisering av THE SHINING är alla tiders bästa skräckfilm, för i själva verket är det inget annat än en total slaktning av Kings klassiska roman!

Det låter kanske lite väl radikalt att tycka så – ”nu har den där Anders tokat ur totalt”, tycker ni kanske, men gör då följande test: Läs VARSEL, där huvudpersonen Jack Torrence blir vansinnig efter att ha forskat i the Overlook Hotels historia, bott isolerad en längre tid, varit alkoholiserad, blivit misshandlad som barn och dessutom blivit besatt av de onda krafter som huserar i hotellet, och sedan går lös på fru och barn med en krocketklubba. Se sedan Kubricks THE SHINING där huvudpersonen Jack efter en halvtimme helt plötsligt blir oxtokig och vevar med en yxa (?). Ni kommer då att för alltid förakta Kubrick!

Detta är endast några få exempel där Kubrick fritt tolkat romanen. Det finns dock några bra partier. Avslutningen med jakten i labyrinten (som inte finns i boken) och slutklämmen där det visar sig att Jack blir ett med hotellet är fräckt värre, men det är i stort sett det enda.

King har alltid utryckt sin besvikelse över Kubricks filmatisering. I den klassiska Playboy intervjun från 1984 säger han bland annat: ”Jag anser att det finns två grundläggande fel med filmen. Ett, Kubrick är en väldigt kall människa – pragmatisk och rationell – och han hade stora problem med att förstå den övernaturliga aspekten. Han brukade ringa från England när som helst på dygnet – jag minns en gång när han ringde klockan sju på morgonen och frågade ’tror du på gud?’. Jag torkade bort raklöddret, funderade en minut och sa ’ja, jag antar det’. Kubrick svarade ’nej, jag tror inte att det finns en gud’ och la på. Inte för att religion hör ihop med skräck, men en så pass grundlig skeptiker som Kubrick kunde bara inte greppa Overlooks omänskliga ondska. Han sökte istället efter ondskan i människorna och gjorde då en domestisk tragedi med endast vaga övernaturliga övertoner. Det var det grundläggande felet: eftersom han inte trodde på det, kunde han inte göra filmen trovärdig för andra. Det andra problemet var rollbesättningen. Jack Nicholson är visserligen en bra skådespelare, men han var helt fel för rollen. Hans senaste stora roll hade varit i Gökboet och med den i färskt minne och hans maniska leende, blev han från första scenen sedd som en galning av publiken. Boken handlar ju om hur Jack Torrence gradvis blir allt galnare via Overlooks elakartade inflytande. Overlook, som är som ett enda stort batteri laddat med en ondska stark nog att inta alla som kommer i kontakt med det. Om snubben är galen redan från början är hela tragedin med hans förfall förstörd. På det viset har filmen ingen stomme eller hjärta, trots dess briljanta kameravinklar och fräcka användning av Steadicam. Vad som egentligen är fel med Kubricks film, är att det är film gjord av en man som tänker för mycket och tycker för lite, och det är därför som den aldrig griper tag om halsen som riktig skräck bör göra. Jag skulle vilja filma THE SHINING på nytt någon dag, kanske till och med regissera själv om någon ger mig tillräckligt med rep att hänga mig själv i.”

Och det var precis det någon gjorde. ABC beställde en TV-serie baserad på THE SHINING och King skrev själv ett manus, regin stod Mick Garris för. Här har vi en verkligen lyckad filmatisering. Filmen är över fyra och en halv timme lång och följer boken nästan exakt. King har själv ändrat slutet en smula, men i stort sett är det kapitel för kapitel. Rollbesättningen är bra. Rebecca De Morney (Wendy Torrence) gör det aldrig ont att se, och Courtland Mead (Danny Torrence) är helt okej, även om hans irriterande täppt-i-näsan framtoning går en på nerverna. Bäst är dock Stephen Weber som haft den oerhört svåra uppgiften att toppa alla tiders galning, och det gör han bra. Han är ju mest känd från komediserien Vingar (Kanal 5, 8.50 varje morgon) och med tanke på det var det nog många som var negativa. Jag började titta på Vingar efter att ha sett STEPHEN KING’s THE SHINING, så jag hade ingen förutfattad mening. Det är i alla fall helt klart att Kings THE SHINING spöar Kubricks med hästlängder, och har ni inte hyrt dubbelkassetten än så är det dags att göra det nu! Har ni inte råd med det, så kan ni vänta till någon gång under 1999 då STEPHEN KING’s THE SHINING kommer att visas i tre avsnitt på Sveriges Television. Något mer konkret datum är inte satt ännu.

Senaste nytt angående STEPHEN KING’s THE SHINING är att King och Mick Garris vill ge ut en specialversion av serien i formatet DVD, och trots att de båda lovat inkludera kommentarer och många ”bakom kulisserna”-scener, så tvekar Warner. Vill du hjälpa till och påverka Warner, surfar du till: http://www.dvdresource.com/index.shtml

Visste ni förresten att VARSEL kortats ned med fem kapitel? Från början ingick även en prolog under namnet ”Before the play” där man får veta lite mer om hotellets historia och även läsa lite mer ingående om vissa av de episoder som nämns i boken. ”Before the play” publicerades i tidningen ” Whispers” och är än idag lite okänd för allmänheten.

[Anders]


Butiken

Annonsera i Butiken! Det kostar inget, men det måste handla om King! Din annons publiceras vid tre tillfällen, och blir den inaktuell under tiden så måste ni höra av er. Butiken kommer att gå i vartannat nummer från och med nu.

Säljes

- Lilja:
Insomnia & Rose Madder (engelska inbundna förstautgåvor. Pris = 200 + porto/bok)
Nightmares & Dreamscapes (amerikanska inbunden förstautgåva. Pris = 200 + porto)
Carrie, Salem's Lot & The Shining (häftade samlarutg. 150 + porto/bok)
I Nöd Och Lust & Svarta Syner (svenska inbundna förstautgåvor. Pris = 100 + porto/bok)

- Anders
Den förskräckliga Apan (kartonage. Pris = 120 kr inkl. porto)

Köpes

- Anders (darkshine@swipnet.se)
Jag behöver ett perfekt ex av Pestens Tid – Den oavkortade versionen INBUNDEN för att göra min samling komplett. Hör av er med prisförslag.


Efterord

Å nej! Redan slut?! Deppa inte – vi har massor i bagaget för resten av året, ni kollar väl på våran hemsida? I nästa nummer, till exempel, har vi tittat lite närmare på både berättelsen ”The Moving Finger” och filmatiseringen av den. Vi hörs då!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Never Flinch: Omslag och utdrag
Cujo nysläpps i pocket 2025
Nästa bok: Never Flinch
Salem's Lot är här!
Chuck kommer först nästa sommar - kanske

SENASTE RECENSIONERNA

Salem's Lot
Shine On: The Forgotten Shining Location
Så du vill ha det mörkare
Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Salem's Lot
Film. Långfilm som hade premiär på MAX 3/10 2024. Läs vår recension
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
Bok. Samling med 12 noveller, släpptes 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning. Läs vår recension
Gwendytrilogin
Bok. Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpptes enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
Kommande:
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins. Amerikansk premiär 21/2 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025-02-21
Never Fllnch
- Kommande roman. Släpps 27 maj 2025 i USA
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan. Visades på Toronto International Film Festival 6/9 2024 kommer att ha sin breda premiär i USA sommaren 2025.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Long Walk
- Långfilm i regi av Francis Lawrence. Spelas in just nu för eventuell premiär 2025.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Institute
- Tv-serie. Under inspelning just nu med eventuell premiär 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt