UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #61 - 990830

FÖRORD

I detta veckas nummer tar vi ett rejält kliv bakåt i tiden, närmare bestämt 30 år och skärskådar Kings krönika "Stephen King’s Garbage Truck" som han publicerade i "The Maine Campus" när han gick på Maines universitet i Orono. Vad skrev han om? Känner man igen något från dagens King? Kommer alla att kunna läsa dessa krönikor? Det är några av frågorna vi svarar på längre ned i dagens utskick.

I övrigt fullpackat med spännande nyheter och annat trevligt!

Mycket nöje - Anders & Lilja
Medlemsantal: 184


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Nu har King för första gången givit en intervju om sin olycka. Läs hela intervjun här
http://www.bangornews.com/News/82899InKingsWo.html

* HEARTS IN ATLANTIS går nu att köpa hos vissa svenska bokhandlare. Undersök om ni kan få tag på den hos er lokala handlare. Från medlemmar som redan fått tag på boken på ett eller annat sätt kommer nu förslaget att sätta sig in i kortspelet "Hearts/Hjärter" som ligger med i Windows. Det ingår tydligen i en berättelse.

* Förra veckan skrev vi lite om en DVD-version av THE STAND som var på gång. Det visade sig att det var fler Kingfilmer på gång på DVD under den närmaste tiden. Nämligen följande:

- SOMETIMES THEY COME BACK… FOR MORE, 7:de september (inklusive trailer)
- THE DARK HALF, 28:de september (inklusive trailer)
- CREEPSHOW, 12:e oktober (inklusive trailer)
- 'SALEM’S LOT, 12:e oktober (inklusive trailer)
- CHILDREN OF THE CORN 666: Isaac's Return, 19:de oktober
- THE SHAWSHANK REDEMPTION, 26:e oktober (inklusive trailer, ljudkommentarer av Morgan Freeman)
- THE STAND: Special Edition, 26:e oktober (inklusive produktionsinfo, interaktiva menyer, "featurettes", biografier över cast och crew, storyboards, ljudkommentarer)

* Penguins pocketversion av den sedan länge utgångna kaffebordsboken NIGHTMARES IN THE SKY som vi nyligen räknade som indragen, har nu fått ett nytt datum: 1:a december.

* Som ni alla vet vid det här laget så kommer Spielberg att göra en miniserie av Stephen King och Peter Straubs bok THE TALISMAN. Tyvärr så får man sällan höra vad Straub tycker om detta, det är oftast endast Kings namn som dyker upp. För att ändra på detta mailade vi Straub och frågade vad han tyckte om saken. Han verkade mycket positiv, såhär svarade han:

"You ask for a comment in response to the recent news of Stephen Spielberg apparently agreeing to produce a mini-series of The Talisman. All I can say is that it sounds fine to me. The book has been in development limbo for fifteen years, so any sort of progress is welcome."

I dagsläget ser det inte ut som om vare sig King eller Straub kommer att vara involverad i miniserien (även om det ryktas om att King ska skriva manuset). Vi kan ju dock hålla tummarna för att detta ändras. Det vore ju en dröm om King och Straub kunde samarbeta med manuset, som de gjorde med boken.

* THE GREEN MILE: I december kommer alla som vill att kunna läsa manuset till filmen. Simon & Schuster kommer nämligen att ge ut (troligen via dotterbolaget PocketBooks) boken THE GREEN MILE: THE SCREENPLAY (ISBN: 0684870061) i en häftad volym. Den kommer troligen att påminna om STORM OF THE CENTURY. Boken kommer att vara på 192 sidor och kosta runt 100-lappen. Som ni vet är manuset INTE skrivet av King utan av regissören Frank Darabont. Det första utkastet till manuset finns för övrigt att ladda ned från nätet, något för er som vill vara lite ekonomiska. Adressen är:
http://www.script-o-rama.com/table.shtml

* THE NIGHT FLIER: Det ser ut som om denna film är otursföljd. Det verkar nu som om den "kanske" flyttats fram igen, dock inte så mycket. Det tidigare datumet som var den 1:a september (uppges av diverse videobutiker, både på webben och utanför) verkar nu ha blivit den 29:e september (uppges av Sandrews på deras hemsida). Vilket som är rätt får framtiden utvisa, vi kommer naturligtvis att bevaka utgivningen. Tyvärr har vi inte fått tag på någon information om denna films framtid i de andra nordiska länderna men är det någon medlem som vet, skicka oss ett mail!

* STORM OF THE CENTURY kommer ju som bekant ut på hyrvideo i Norge (i Norge kommer den att släppas på två kassetter) den 8:e september men ni som är riktigt ivriga kan köpa den på köpvideo redan den 6:e, dvs hela två dagar tidigare. På följande adress kan ni ta en titt på det norska omslaget:
http://www.videonett.no/Cover/2127.jpg

* PIKEN SOM ELSKET TOM GORDON: Kings norska förlag Aschehoug berättar lite mer om handlingen på följande sida:
http://www.aschehoug.no

* VÄKTARNA har återigen blivit försenad (man börjar undra vad Bra Böcker håller på med!). Nu är det vecka 35 och inte vecka 33 som gäller. Vi får hoppas att den verkligen kommer då… I så fall blir det en riktig Kingvecka i Sverige i och med att BENRANGEL även ska komma ut den veckan. Har man tur kanske SÖMNLÖS pocketen också släpps då, för den har ju inte dykt upp än.

* PARANOID: Nu kommer äntligen alla att kunna se denna kortfilm från 1990. Vadå kortfilm, tänker ni säker nu, men det är faktiskt sant. 1990 förvandlade bolaget Adakin Productions Kings dikt från SKELETON CREW till en kortfilm. Denna film har dock inte varit tillgänglig för allmänheten…inte förrän senare i år. Då kommer den nämligen att släppas på video i USA. Läs mer om den på följande sida:
http://users.aol.com/adakinprod/paranoid.html


HEMSIDE-NYTT

I samband med detta utskick byter vi lösenord till medlemsavdelningen av hemsidan. Separat ska ni ha fått ett mail med ämnet "Nytt lösenord". Där finns det nya ordet. Under en övergångsperiod kommer även det gamla att fungera som lösen.

Inom en snar framtid kommer vi även att få en ny feature i medlemsavdelningen, ett slags diskussionsforum (i stil med en gästbok), men mer om det när det väl är dags.


TELEFONSIGNAL

Under denna konstiga rubrik publicerar vi ett inlägg från Magnus Lange:

En telefon skall ju inte låta "ring...ring" längre, utan det skall ju vara melodier. Jag har hittat denna:
Fa#a#apfa#a#ap#aaggpfg
som har en King-anknytning. Enligt sidan jag fann den på skall det vara "Stand By Me" Jag har inte prövat den själv då jag har lite problem att fixa till tecknen , men det är på "G". :-)

Någon som kan göra "Don´t fear the reaper" eller har hittat andra "Kinglåtar"?

* Lange hälsar att detta gäller mobiltelefonen Ericsson 888.


STEPHEN KING’S GARBAGE TRUCKS

Vad är nu detta? Någon ny Kingbok? Nej, snarare tvärt om, detta är nästan 30 år gammalt material. När King läste på University Of Maine skrev han mellan den 20:e februari 1969 och den 21:a maj 1970 en kolumn/krönika i tidningen "The Maine Campus", som hette STEPHEN KING’S GARBAGE TRUCKS. Jag har nu läst igenom alla 47 krönikorna och tänkte berätta lite om dessa för er.

Man märker ganska snart att dessa texter faktiskt är skriva för snart 30 år sedan. En del handlar om saker som är väldigt lokala och som man inte förstår värst mycket av. Det är dock väldigt intressant att se att King hade förmågan att uttrycka sig redan innan han blev "Stephen King – Skräckens Mästare".

Vad skriver han då om? Det är en hel del filmrecensioner (han nämner bl.a. den svenska filmen "Jag är nyfiken – gul" (I Am Curious – Yellow) fyra gånger. Det finns också en del skivrecensioner, alldagliga problem, kritik och beröm. Jag har plockat fram en del guldkorn som jag tänkte berätta lite närmare om.

King är ofta samhällskritisk i sina texter och beskriver på ett mycket sarkastiskt sätt samhället han lever i. I samband med de övergrepp av poliser i som skedde Chicago 1969 beskriver han i #3 (6/3-69) en del idéer han har för kommande gameshows i TV. En av dessa idéer kallar han för "The Brutality Game". Så här beskriver han handlingen: "40 Chicago poliser mot en grupp pacifister, hippies, högskoleprofessorer och etniska minoriteter. De poliser som först oskadliggör en av varje vinner en resa till Tjeckoslovakien och en äkta nazist pansarvagn".

King kritiserade även mer lokala saker. I en mycket kritisk text (#13, 22/5-69) totalsågar han den elev som ställer upp i valet av en plats i "The Board Of Trustees". King avslutar med följande ord: "Denna krönika har inte lämnat efter sig en värst god smak i munnen, men om den kan hjälpa till att stoppa detta innan det händer, är det värt det."

King är dock inte bara kritisk. En del texter är skrivna i humorns tecken. Som #20 (25/7-69) där han beskriver hur han rakade sig tre gånger inför en date, och det är för att våga ringa upp tjejen och bjuda ut henne… I #5 (20/3-69) berättar han om sin första kyss… "Hon hade vackert blont hår och M & M’s på kinden. Hon var nio, jag tio".

Vidare berättar han i #32 (4/12-69) att han har en teori som går ut på att världens alla problem bottnar i att vi människor dricker för lite vatten och för mycket av andra drycker. Detta i sin tur leder till att vi får problem med urinvägarna vilket gör att vi inte kan tänka klart och då fattar felaktiga beslut…en mycket intressant teori.

Den roligaste av alla 47 krönikorna är helt klart #45 (30/4-70) där King lär oss hur man ska spana in tjejer på ett sofistikerat sätt. King kallar den "Steve King’s Guide to Girl Watching, or , how to tell the real ones from the falsies". Där får vi bl.a. lära oss att gröna skuggiga platser är bra ställen att spana på. Vi får även veta att det bästa vädret för spaning är soliga dagar med tillräcklig blåst för att blåsa alla sorters kjolar åt diverse håll…

Vad rekommenderade då den 22-årige King sina läsare att läsa och lyssna på? Ja, när det gällde böcker så gav han följande rekommendationer: "The Dead Beat" (Robert Bloch), "The Shrinking Man" (Richard Matheson), "The Coffin Things" (Michael Avalione) och "Dracula" (Bram Stoker).

De skivor som hamnade överst på hans lista var: "Nashville Skyline" (Bob Dylan) och "Abbey Road" (The Beatles).

Märker man då något av dagens Stephen King i dessa kolumner? Jo, det tycker jag att man gör. Speciellt i #41 (30/4-70) där King målar upp ett scenario om vad som skulle hända om det aldrig slutade att snöa. Detta påminner enormt mycket om "The Mist", man känner verkligen igen dagens King. Som kuriosa kan det nämnas att King bl.a. skriver följande mening: "And we wander through our hunted woodland, holding hands, knowing that here there be Tygers, and we can only catch glimpses of them behind us, stalking, green eyes flaring like battle-lanterns". "Here There Be Tygers" hade King då redan 1968 publicerat i Ubris (University of Maine literary magazine)… Den finns även samlad i boken SKELETON CREW från 1985.

[Lilja]

När jag läser igenom Garbage Truckarna gör jag det ur en lite annorlunda synvinkel, jämfört med Lilja. I mitt dagliga liv, utanför Följeslagarna alltså, är jag bland annat frilansjournalist och faktiskt krönikör, och det är alltid kul att undersöka hur "konkurrenter" skriver (inte för att jag anser mig vara någon konkurrent till Stephen King!).

En sak kan man konstatera ganska fort. Krönikor är dagsländor. De har inte speciellt lång livslängd, så det är egentligen inte så kul att läsa Kings nostalgi, typ "Kommer ni ihåg den filmen? Kommer ni ihåg den skivan?". Det är ju en helt annan sak om man tillhör samma generation och faktiskt minns alla dessa saker, men så är inte fallet med mig.

Garbage Truck publicerades ju i en universitetstidning så man bör nog ha en slags vetskap om hur det är att vara student på högskola eller universitet för att uppskatta texterna ordentligt, och det har inte jag någon vetskap om. Allra bäst är det när King blir politisk. Han har sunda åsikter och man förstår snabbt att han var en speciell person på skolan. De mer humoristiska bitarna är de som man känner igen mest från dagens King, han är ju en riktigt rolig människa.

För länge sedan fick vi frågan om King planerade att publicera Garbage Truck på nytt, och det kan vi nu besvara mer säkert: Nej. 1990 ville UMO (University of Maine, Orono) samla alla Kings krönikor och ge ut dem i en liten bok. Men när de hörde av sig till King för att få tillåtelse och för att diskutera royalties fick de ett kallt, nästan otrevligt svar. Förklaringen var enkel. King skämdes för sina krönikor och ansåg att de var ungdomliga synder. Han kände ett stort ansvar inför sina nuvarande läsare så förväntar sig det bästa, och krönikorna håller helt enkelt inte standarden.

UMO gav inte upp. De hävdade att texterna tillhörde tidningen i och med att det var där de hade publicerats först och kontaktade därför en advokat. Men till slut fick de ge sig. De insåg ganska snart att det inte var någon mening med att ge sig in i en rättstvist med en av världens mest berömda författare. "Vi har helt enkelt inte råd att gå in i en rättstvist. Vi vill inte få honom att känna sig illa till mods professionellt. Jag tror att det är bäst att vara rättvis mot honom, och det bästa sättet att vara rättvis mot honom är att låta hela saken glida ut i sanden", sa tidningens redaktör Doug Vanderweide i en artikel i Bangor Daily News 1990.

Så, vill ni läsa dessa texter får ni leta rätt på dem på egen hand, vilket förstås inte är det lättaste, men jag inte påstå att ni missar något speciellt om ni inte läser dem.

[Anders]


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Dan Linder

1. Hej. Vet ni om King fortfarande röker eller har han lagt av?

- Ett tag rökte King upp till två paket Pall Malls om dan men han har nu, engligt George Beahm’s "Stephen King A to Z, slutat…av hälsoskäl. Ni som läst intervjun med King (som vi berättade om i nyheterna) märkte dock att det verkar som om King faktiskt fortfarande röker. Jag antar att endast King vet säkert… [Lilja]

Fråga från Kenneth Bodin

2. Man har ju läst en del om det här avtalet mellan King och Stanley Kubrick, i vilket King inte får lov att uttala sig om Kubricks filmatisering av THE SHINING. Men det som känns lite luddigt, är varför och i vilket sammanhang detta avtal gjordes.

- Jag ska försöka klargöra detta, så gott jag kan.

* I vilket sammanhang: Avtalet slöts i samband med att King skulle göra miniserieversionen av THE SHINING. Eftersom det var Kubrick som ägde filmrättigheterna så var det han som bestämde villkoren och King hade bara att acceptera eller strunta i att göra miniserien… King accepterade.

* Varför: King hade i tidigare sammanhang kritiserat Kubricks version och Kubrick ville väl inte riskera att King skulle göra det ännu mer när han marknadsförde sig egen version. Sedan kan man nog även förutsätta att Kubrick var mycket väl medveten om att han gjort "Stanley Kubrick’s THE SHINING" och inte "Stephen King’s THE SHINING", något som han antagligen inte ville att King skulle påpeka mer än han redan gjort. [Lilja]

Fråga från Kristian Skillstedt

3. Tjena!! Jag har bara en liten fråga. Jag tog en titt inne på filmarkivet för att kolla lite information om dom filmer som ni hade skrivit. Men sen så gick jag in på THE SHINING. Då märkte jag att ni har använt den gamla framsidan som fanns till filmen som kom 1980 och inte det nya. För serien som visades 97 var ju från den nya filmen och inte den gamla. Varför har ni inte använt den riktiga framsidan? Jag bara undrade.

- Som designansvarig för Följeslagarnas hemsida anser jag mig manad att svara. Artikeln handlar om båda filmatiseringarna av THE SHINING så därför är den länkad både från 80-versionen och 97-versionen. Om jag förstår saken rätt har du klickat på 97-länken och fått upp bilden på Jack Nicholson. Den bilden, som är en beskärning av omslaget är helt enkelt en bra bild så det är därför den är där. Dessutom har jag inte hittat någon bra bild från 97-SHINING än. När den (97:an alltså) visas på svensk TV i höst får den en egen sida. [Anders]


EFTERORD

Då var det dags att sluta för denna gång. I nästa nummer hade vi planerat att recensera THE NIGHT FLIER men detta kanske faller om det visar sig att den inte kommer förrän den 29:e. Nåja, ni lär märka om det blir filmrecension eller något annat spännande. Till dess, fortsätt att skicka in frågor, synpunkter och åsikter, vi vill gärna höra vad ni tycker!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker
You Like It Darker officiellt annonserad
Kan två annonseringar vara på gång?
Recension: Jurtjyrkogården: Blodslinjer

SENASTE RECENSIONERNA

Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släppts i september 2023. Läs vår recension.
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Kommande:
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
You Like It Darker
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025