UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #62 - 990906

FÖRORD

Ännu ett nytt utskick och återigen ett steg tillbaka i tiden. Vi fortsätter i detta nummer med att kolla in vad King skrev under sin tid på Maines universitet i Orono. Vi har läst westernkomedin "Slade" som även den precis som "Stephen King’s Garbage Truck" publicerades först och sist i skoltidningen "The Maine Campus".

Vi kan även meddela att höstens utskick kommer att bli lite speciella. På grund av alla förseningar och annat kommer det att bli mycket recensioner här framöver. Vi kommer att ge oss på VÄKTARE, BENRANGEL, HEARTS IN ATLANTIS, "The Road Virus Heads North", THE NIGHT FLIER och STORM OF THE CENTURY under september, oktober och november. Det kommer bli jobbigt, men vi hoppas in i det sista att kunna genomföra det.

Men det ligger som sagt en bit in i framtiden, nu är det veckans utskick som gäller! Som ni ser här nedan så har vi växt alldeles enormt på sistone! Vi närmar oss nästa magiska gräns – 200 – med stormsteg! Vi misstänker att det har att göra med en liten "blurb" om Följeslagarna som dök upp i film-e-zinet VUJER i veckan. Så här skrev redaktören Magnus Gustavsson (en Följeslagare):

>>>Jag är ett stort King fan som läst nästan alla hans böcker. Så när jag tidigare i somras upptäckte att King har fått ett eget fanzine i Sverige blev jag otroligt glad. Bakom det står två stora King fans, som kan briljera med otroliga kunskaper om den kända skräckförfattaren. Varje måndag utkommer det ett nytt nummer av nyhetsbrevet "Följeslagarna", där intressanta artiklar varvas med det absolut senaste om King. Ett självklart val för alla ni som uppskattar Stephen King. Så gör det enda rätta och anmäl er till nyhetsbrevet.<<<

Samma dag och dagen därpå ramlade det in över 10 nya medlemmar! Tack Magnus (om det nu är din förtjänst!), och vi kan inte göra annat än att ge er adressen till VUJER: http://www.swc.nu/vujer/ eller http://home.swipnet.se/vujer/

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 197


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Förseningar är vi vana med i Sverige vid det här laget, så då kommer det väl inte som någon överraskning att VÄKTARNA och BENRANGEL blivit försenade ytterligare några veckor. Enligt Bra Böcker ska böckerna komma till deras lager denna vecka, så med lite tur är de ute i handeln nästa vecka. Men det känns det ju som vi har hört förut…

* Fler förseningar! Ni har säkert redan sett det själva, THE NIGHT FLIER kom inte i onsdags, den 1/9. Den har, som vi befarade i förra numret, blivit framflyttad. Nu är det den 29/9 som gäller.

* En lite roligare nyhet: STORM OF THE CENTURY vann en Emmy för "Best Sound Edition, Miniseries or Special"! Miniserien, som bara om några veckor kommer på video i Skandinavien var ju även nominerade i klassen "Special Visual Effects for a Miniseries or a Movie", men där blev det ingen Emmy. Filmen släpptes för övrigt på video i Finland den 1:a september, de var alltså först ut i Norden!

* Vi vill passa på att påminna våra norska medlemmar om att STORM OF THE CENTURY kommer på köpvideo idag och hyrvideo på onsdag (den 8/9). Sedan är det även Norden premiär för THE RAGE: CARRIE 2 i Norge på fredag (den 10/9).

* Har du den senaste tiden hört talas om en ny Kingbok vid namn NICE PRETTY BUNNIES, som precis som THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON kom som en överraskning? Om du gjort det, glöm det, för det var ett stort skämt. I ett nyhetsbrev från SKEMERs i förra veckan kunde man läsa en notis om Kings första bok sedan olyckan som bara helt plötsligt skulle komma ut den 1/9. Det var till och med ett citat från Kings sekreterare Julie Eugely som sa att hon inte hade någon aning om att han ens hade jobbat på en ny bok. Men, som sagt, det visade sig vara båg. Det var ett internt skämt från de medlemmar i SKEMERs som träffades i Bangor i somras. Lite oansvarligt att gå ut med en sådan "nyhet" måste man nog konstatera. Det finns ju alltid folk som tror att alla sådana här nyheter är på riktigt… Nu vet ni Följeslagare i alla fall att detta inte var något annat än ett skämt.

* THE SHINING: tyvärr så får alla svenska medlemmar vänta på att se miniserien på TV. SVT meddelar nu att de inte kommer att sända den förrän tidigast i vår. Däremot kommer SVT att visa Stanley Kubriks THE SHINING under oktober. Som om det skulle vara en kompensation!


SLADE

Då var det åter igen dags att göra en djupdykning i Kings ungdomssynder. Denna gång är det korthistorien "Slade" som jag ska berätta lite mer om. King skrev "Slade" 1970 och den publicerades samma år (under juli/augusti) i "The Maine Campus". En kul omständighet är att detta faktiskt är Kings första serienovell, senare skulle han som bekant skriva THE GREEN MILE i sex delar, "Slade" publicerades i åtta delar.

Vad är då "Slade"? Jo, det är en westernkomedi, jo ni läste rätt, en westernkomedi! I "Slade" berättar King om den svartklädde Slade, en av westerns snabbaste revolvermän. Det går många rykten om varför han alltid är klädd i svart från topp till tå, till och med hans "ondskefulla" (de omnämns alltid som "ondskefulla") 45:or är svarta. En del tror att det är för att han sörjer sitt livs kärlek, Miss Polly Peachtree, som omkom i en otrolig olycka. Hon satt i familjen Peachtrees lada och mjölkade korna när är en brinnande luftballong kraschade ner i ladan. Andra tror att han är klädd i svart för att han är liemannens hantlangare. Sedan finns det de som tror att det beror på att han är skummare än en 3-dollarsedel, men det vågar ingen säga honom rätt i ansiktet.

Slade har nu anlänt till Dead Steer Spring för att hjälpa Miss Sandra Dawson att försvara sig mot Sam Columbine som försöker att överta hennes ranch, Bar-T. Till sin hjälp har han en hel del revolvermän som Slade tvingas möta. Naturligvis är det ingen som undkommer Slade, inte ens ranchens kock, Sing-Loo, som av misstag får smaka på Slades bly.

När Slade äntligen, efter diverse dödande, kommer ut till Sams ranch är denne tillsammans med sin fruktade medhjälpare, "Pinky" Lee, vid mexikanska gränsen och torterar gränsvakterna. Detta genom att "Pinky" häller honung över deras fötter och sedan låter sin tama björn slicka dem. Slade sätter genast av mot gränsen. När han kommer dit parkerar han sin häst, Stokely, vid en parkeringsmätare och letar reda på Sam och "Pinky".

Efter att, på ett listigt sätt, ha dödat "Pinky" är Slade redo att göra det samma med Sam. Just då kommer Miss Sandra Dawson springande. Hon har just upptäckt att hon i själva verket är Miss Polly Peachtree, Slades livs kärlek. Hon har lidit av en så stark minnesförlust att hon inte ens märkt att hon över sitt blonda hår haft en mörk peruk. Slade blir naturligtvis överlycklig och omfamnar henne. I samma stund sätter Sam tre kulor i vår hjältes rygg och Slade faller ihop på marken…

Det hela visar sig dock vara en komplott, Sam och Miss Polly Peachtree är ett par och de har planerat detta för att få bort Slade. Som väntat är det dock Slade lurat dom och inte tvärtom. Han hade nämligen för dagen tagit på sig sina skottsäkra underkläder och överlevt Sams bakhåll. Slade skjuter nu sitt livs kärlek Miss Polly Peachtree och Sam. Hela äventyret slutar med att Slade ömt viskar följande ord i Stokelys öra innan de rider bort i solnedgången, "Äntligen, älskling, är vi ensamma".

Vad ska man då tro om denna historia? Faktum är att detta är en kanonkul historia som gott och väl skulle överleva en ordentlig publicering…kanske i nästa samling? Det som är extra utmärkande med historien är Kings humor, den är underbar. Vid ett tillfälle i historien skriver King t.ex. att Slade har små hissanordningar i skorna…för att han har komplex för sin längd. Vid ett annat tillfälle kommer en liten kille fram och ville ha Slades autograf. Slade, som inte vill uppmuntra sådant beteende, sätter då en kula i killens ben.

"Slade" är en underbart rolig historia!

[Lilja]

Vad finns det att tillägga? Inte mycket förutom att tyvärr kommer nog denna underhållande berättelse aldrig att publicerats igen. Som vi skrev i förra veckans artikel om "Stephen King’s Garbage Truck" så ville universitetet i Maine ge ut hans krönikor i en bok, och då var även "Slade" planerad att ingå. Som ni kommer ihåg så var inte King alls intresserad av någon återpublicering, och lär inte vara det i framtiden.

Dock tycker jag att King skulle ge sig på ren komedi fler gånger. Han kan skriva väldigt roligt, vilket har framgått i några av hans publicerade berättelser, och jag skulle inte ha några problem att läsa något riktigt roligt mitt ibland alla läskigheter i en kommande samling.

"Slade" är för övrigt en snabb, nedstrippad historia om ungefär 14-15 sidor ren text. Den publicerades veckomässigt i 8 delar. Dock blev det ett upphåll en vecka då de ansvariga bestämde sig för att censurera ett avsnitt. King, som inledde varje del med en lätt resumé berättar att det var en lite väl eldig kärleksscen mellan Slade och Sandra Dawson som de ansvariga inte kunde gå med på. King sammanfattar vad som hända innan kärleksscenen och fortsätter därifrån med att Slade klubbar ned den kärlekskranka Sandra med orden "Min mamma varnade mig för flickor som du".

Lite tidigare i samma sekvens har Slade fritagit Sandra (som varit kidnappad), då säger hon: "Jag är räddad! Tack gode gud! … / … Du kommer alltid i rätt ögonblick!", varpå Slade svarar: "Det gör jag alltid. Steve King ordnar det".

Steve King ordnar det mesta, även westernkomedier.

[Anders]


NÄSTA NUMMER

I nästa nummer fortsätter vi genomgången av Kings böcker, då det är dags för vampyrhistorien ’SALEM’S LOT (eller STADEN SOM FÖRSVANN på svenska). Vi puffar lite extra för detta och vill nu ha in betyg, mellan 1 (sämst) och 5 (bäst) som vanligt. Hoppas vi slipper skicka ut ett extra tjatbrev denna gång! Skicka in era betyg så snart som möjligt, deadline är söndag den 12:e. Och precis som med CARRIE så ska betyget gälla BOKEN och inte FILMEN!

Alla som skickar in betyg på ’SALEM’S LOT kommer automatiskt att delta i en utlottning av ett exemplar av den tidigare recenserade "Slade". Skicka era mails till den vanliga adressen och ange "Salem’s Lot – Betyg" som subject! Det spelar ingen roll om ni tycker om ’SALEM’S LOT eller inte, dragningen är helt slumpmäsig, men vill ni vinna så är det bäst om ni skickar med er adress. Det vore ju tråkigt om just DU skulle vinna och DU glömt skicka med adressen… Ingen adress = ingen vinst.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Dan Linder

1. Hej. Apropå artikeln om Kings rehabilitering. Jag tycker det är trist att han inte kommer att kunna jobba lika mycket i fortsättningen och att han inte kommer att kunna gå ordentligt. Å andra sidan får man väl unna King lite nedtrappning efter 26 år. Vet ni hur det går med hans pågående projekt? Vad är klart och vad är på g? Har ni hört något? I artikeln står det ju att han inte kommer att kunna jobba lika mycket som förr. Men han har ju flera saker klara så det lär väl inte märkas förrän om ett par år.

- Tyvärr är det ju lätt att vara egoistisk i en sån här fråga. Vi fans vill ju ha vår årliga Kingdos, men som det ser ut just nu finns det en viss risk att utgivningen kommer att halta lite den närmaste tiden. Men å andra sidan lär King nog börja arbeta allt mer allteftersom smärtorna ger med sig. Om han jobbar en och en halvtimme nu jämfört med vanliga fyra timmar, så kanske han är uppe i tre timmar arbete om dagen om ett halvår eller så.

Vad det gäller pågående projekt så vet vi följande: manuset till ON WRITING ska lämnas in i april nästa år och då ser det ju illa ut om den ska publiceras nästa höst. Det kan ju bli så att han levererar manuset tidigare, vi vet ju ingenting om i vilket skede denna non-fiction bok befinner sig i. Manuset till FROM A BUICK 8, som King lämnade ett första utkast till innan olyckan och som dessutom inte ingår i något kontrakt, måste vila i ett år då King ska göra någon research för att färdig ställa det. Troligen handlar det om att han måste resa någonstans, något som är omöjligt i dagsläget.

Sedan finns det, vad vi vet inget undanstoppat. Man kan ju spekulera lite fritt att King sammanställer samlingen ONE HEADLIGHT, men det känns ju ytterst tveksamt att den ska publiceras så tätt inpå HEARTS IN ATLANTIS, som också är en slags samling. Tiden lär utvisa vad som ska komma och inte komma.

Personligen är jag mest orolig för de kommande DARK TOWER delarnas framtid. King har ju sagt att det är dags att göra klart dem nu, och del fem skulle enligt planerna komma 2001, men det är ju frågan om den gör det nu. Detta är ju förstås min egoism som visar upp sitt fula tryne, men det är nog fler människor som är sugna på mera DARK TOWER! [Anders]

- Glöm inte kassettboken BLOOD AND SMOKE med två nya historier som kommer i januari. [Lilja]


EFTERORD

Då var det åter dags att säga farväl för denna gång. I nästa nummer är det alltså ’SALEM’S LOT som gäller så se till att skicka in era betyg så fort som möjligt. Fortsätt att skicka in frågor till oss, och tipsa gärna era vänner om Följeslagarna! Vi vill definitivt vara över 200 medlemmar nästa vecka!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025