UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #63 - 990913

FÖRORD

Så har det då hänt! Vi är över 200 medlemmar och det känns ju helt otroligt att Följeslagarna fortfarande växer duktigt varje vecka! När vi började med arbeta med idén till Följeslagarna för snart två år sedan var det "om vi får ihop 15 medlemmar så kör vi!" – och nu får vi 15 nya medlemmar på två veckor – det är klart positivt!

Denna vecka behandlar vi Kings andra bok – ’SALEM’S LOT – vampyrhistorien om staden som försvann i Maine, denna del av Amerika som King kan bättre än sina egna bakfickor. Som vanligt har ni fått vara med och betygsätta boken, och resultatet ser ni lite längre ned i detta utskick.

I övrigt rapporterar vi lite om lite av efterspelet gällande Kings olycka i somras, mer om det här nedan.

Glada hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 204


KINGS OLYCKA

Bryan Smith, mannen som körde på King i somras säger nu att han skulle vilja be King om ursäkt, ansikte mot ansikte.

"Jag blev distraherad" säger han till Bangor Daily News. "Det hände en gång, och endast en gång. Jag är verkligen, verkligen ledsen."

Smith fortsätter med att säga att han lider av depression efter olyckan. Han säger att kan kom ut på kanten av vägen när han försökte kontrollera sin hund. En brottmålsjury kommer under ett sammanträde den 30 september att avgöra om åtal ska väckas mot Smith.

King själv säger att han har inga planer på att stämma Smith men han vill att hans körkort ska återkallas. Smiths körkortsregister innehåller fyra fortkörningar, rattfylleri och fara för andra. Smith insisterar dock att han inte är farlig, som King påstår.

"Kanske för 15 år sedan. Femton? Tjugo? Ja. Jag var farlig," sa Smith.

På den officiella hemsidan (http://www.stephenking.com) har King skrivit följande:

"I am improving slowly but surely. Half of the external fixater on my leg has been removed and I can bend my knee almost 90 degrees. I am still having a fair amount of pain, but it is better than it was and I am working slowly but surely on my writing book. "

Stephen King, September 7, 1999


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* I Sverige kan man nu köpa HEARTS IN ATLANTIS. De bokhandlare som inte tagit hem exemplar av boken borde kunna beställa hem den på några dagar. Förhoppningsvis gäller det samma i övriga nordiska länder. Spring och köp! HEARTS IN ATLANTIS släpps för övrigt "på riktigt" i morgon, den 14:de september.

* Som ni säkert har sett, och i vissa fall påpekat, så har BENRANGEL och VÄKTARNA kommit ut i handeln, så spring iväg och köp dem om ni inte redan har gjort det. Den stora frågan är dock varför Bra Böcker inte skickar ut sina recensionsex innan boken kommer i handeln, men det har nog att göra med att böckerna kom direkt från tryckeriet ut i handeln. Nåja, de kommer väl så småningom.

* Nu ska vi läska er lite igen… På filmsidan Dark Horizons (http://www.darkhorizons.com) kunde man i förra veckan läsa lite om en testvisning av THE GREEN MILE som gjordes alldeles nyligen. Det har ju redan på förhand pratats om THE GREEN MILE i Oscar-sammanhang, och nu förstärks det snacket ytterligare. Testpubliken blev eld och lågor över vad de såg och gav filmen ett betyg i "de högre 90-talen" (vi antar att detta betyder att de satte betyg mellan 0 och 100 och att snittet blev över 90!), vilket är bland det högsta en film från Warner fått någonsin. Det blev dock en väldigt lång film till slut – just nu är filmen 3 timmar och en minut, men Frank Darabont planerar att klippa bort 5 minuter. Detta kommer att bli den bästa King-filmen någonsin!

* STEPHEN KING’S F13, det är det nya namnet på den CD-ROM som vi berättade om för några nummer sedan. Då skulle den heta THE STEPHEN KING DESKTOP COMPANION. Nu har dock detta ändrats till STEPHEN KING’S F13. F13 syftar på den knapp som egentligen inte finns på våra tangentbord, det finns ju endast F1 till F12. Detta har man nu alltså tagit fasta på och frågar sig därför "Vad skulle hända om det plötsligt dök upp en F13-knapp, skulle vi våga trycka den?" Detta är en fråga som varit obesvarad tills nu…

Vad kommer då denna CD-ROM att innehålla? Jo, den kommer att innehålla bl.a. följande och mycket mer:

- "Everything’s Eventual". Denna korthistoria av King kommer att vara illustrerad och ha realistiska ljud.
- 6 olika skärmsläckare.
- 4 olika minispel.
- "Bug Splat" – Insekter som springer över din skärm. Det är upp till dig att krossa dom innan de når för långt in i din dator.
- Frågor om King.
- 10 specialgjorda skrivbordsteman och flertalet blodisande ljud.

CD-ROM:en kommer att släppas lagom till Halloween och kosta strax under $30. På följande adress finns den officiella hemsidan: http://www.frightware.com/

* TV4 meddelar att om allt stämmer kommer de att visa avsnittet "The Moving Finger" (som bygger på Kings korthistoria från NIGHTMARES & DREAMSCAPES) den 15:e september, dvs på onsdag kl. 01:35.

* 999 är nu ute. I Sverige blir det nog dock svårt att hitta den i några butiker (eventuellt finns den i de största) så det enklaste sättet är nog att beställa den från webben. Kings historia heter som bekant "The Road Virus Heads North".

* THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON: Nu är det även klart att det kommer en finsk översättning redan i höst, den finska titeln kommer att bli EKSYNEIDEN JUMALA. I och med detta kan vi även, tyvärr, konstatera det faktum att Sverige återigen blir sist med en översättning av en Kingbok i Norden…


GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER – DEL 3: ’SALEM’S LOT

* Carries uppföljare

När Stephen King skulle följa upp debuten CARRIE lade han fram två manuskript till Bill Thompson på Doubleday. Det ena var en kortare roman kallad BLAZE som handlade om en efterbliven jättefigur (inte helt olikt beskrivningen på John Coffey i THE GREEN MILE) som blev lurad till att kidnappa ett barn. I sinom tid blir han förtjust i barnet och i slutet av berättelsen flyr han för sitt liv och blir ihjälskjuten.

Det andra var en längre roman kallad SECOND COMING, en vampyrhistoria. Bill valde det andra alternativet och BLAZE är än i dag opublicerad och finns bevarad i specialarkivet i biblioteket på Maines universitet. King arbetade om SECOND COMING och den fick till slut namnet ’SALEM’S LOT.

Bill var dock lite orolig över att publicera ’SALEM’S LOT. Han sa till King att om vi publicerar en vampyrbok som uppföljare kommer King att bli stämplad som en skräckförfattare, varpå King svarade: "Låt dom kalla mig vad de vill. Jag menar, namn är namn, och det är lugnt. Det besvärar inte mig".

Att det blev ’SALEM’S LOT som fick följa upp CARRIE är ganska intressant. Då debuten var en kort roman är ’SALEM’S LOT en förhållandevis tjock bok, dock inte att jämföra med de tegelstenar som komma skulle. ’SALEM’s LOT är också intressant av den anledningen att det var den första boken där King skapade ett helt samhälle med ett stort utbud av karaktärer och figurer, något som han senare gjort i historier som NEEDFUL THINGS och STORM OF THE CENTURY.

* Inspiration och historia

Inspirationen till ’SALEM’S LOT kom tveklöst från Bram Stokers "Dracula". Det finns oerhört många referenser till "Dracula" i historien. Vid flera tillfällen frågar sig huvudpersonerna "vad hade de gjort i ’Dracula’ i denna situation?". Men "Dracula" var inte den enda inspirationen. Boken "I am Legend" av Richard Matheson har haft en stor betydelse för ’SALEM’S LOT, och inte bara för den boken utan för Kings skrivande överhuvudtaget.

"I am Legend" är en bok om en man som jagar vampyrer på nätterna (han är en av de få som finns kvar i världen som inte är vampyr). Poängen är att boken utspelar sig i Los Angeles, och inte i något mystiskt östland under 1800-talet. "I am Legend", med sin övernaturliga skräck i en naturlig värld, fick King att inse att skräcken drabbar vanliga människor, i vanliga situationer.

Hur idén till ’SALEM’S LOT kom upp vet vi inte, men redan 1969 lär King ha funderat på idén då han skrev en liten notis i en av sina "Garbage Truck"-krönikor: "I det tidiga 1800-talet försvann en hel sekt – Shakers, en ganska underlig religiös samling – från deras stad (Jeremiah’s Lot) i Vermont. Staden är obefolkad än i dag."

Och även i Kings fiktiva stad – Jerusalem’s Lot – hände det underligheter under 1800-talet. Läs bara korthistorien med samma namn i samlingen NIGHT SHIFT… Passa även på att läsa "One For the Road" ("Snöstormen") som också handlar om ’Salem’s Lot…

Finns "Jerusalem’s Lot" i verkligheten då? Nja, små spökstäder finns det väl överallt och det är ju mycket troligt att King hämtade inspiration till själva samhället från de småstäder han bodde i under sin uppväxt. Kanske kom mest inspiration från Durham där kyrkan Shiloh finns – en stor mäktig byggnad som sägs vara inspirationen till Marstens hus i ’SALEM’S LOT, där allt det hemska har sin start…

När ’SALEM’S LOT kom ut 1975 var King fortfarande okänd, det var ju först 1976 som filmen CARRIE gjorde King till skräckens mästare, och följaktligen publicerades ’SALEM’S LOT med "By the author of CARRIE" på omslaget.

* Uppföljaren som aldrig kom

King har alltid sagt att ’SALEM’S LOT är en av hans bästa skräckböcker, och även fansen gillar den skarpt, så att det hittills varit ’SALEM’S LOT som legat bäst till för att få en uppföljare är väl ingen direkt överraskning. Men, det blev aldrig någon uppföljare, men nog har King haft idéer.

I Följeslagarna #57 skrev vi lite om en idé King hade: "Jag tänker mycket på en uppföljare. Jag vet till och med vilka som skulle vara med och vem som skulle ha huvudrollen…det är Fader Callahan. Jag vet var han är. Folk frågar mig, ’Man ser honom lämna staden i en Greyhoundbuss; vad hände med honom?’ Nå, jag vet vad som hände med honom. Han åkte till New York City och från New York drev han genom landet tills han hamnade i Detroit. Han är i staden och han driver ett soppkök för alkoholister, mest svarta, och han har blivit attackerad ett par gånger, och han har varit intagen på sjukhus, och folk tror att han är knäpp. Han bär inte prästkragen längre men han gör detta ändå och han försöker att göra rätt med Gud. Så en dag kommer den här killen in, han är döende och säger ’Jag måste prata med dig Fader Callahan.’ Och Callahan säger ’Jag är inte en präst längre och hur visste du att jag varit en?’. Till slut dör killen. Han hostar upp blod och det sista han säger, när han tar Callahan i tröjan och drar ner honom i dimman av öl och whiskey och spyor och allt annat är, ’Det är inte över i Lot än’, sedan faller han död ner".

En annan idé King har nämnt är att huvudpersonen Ben Mears, som flyttat till London, får ett läskigt telefonsamtal från sin mor som säger: "Dom gör mig illa", och då förstår han att det fortfarande inte är över.

Men som sagt, det bli ingen uppföljare, men däremot har King mer eller mindre lovat att Father Callahan ska dyka upp i någon av de kommande DARK TOWER böckerna, hur det nu ska gå till. Framtiden får utvisa.

* Filmen, Kings första miniserie

’SALEM’S LOT var Kings första miniserie, dock inte den sista. Som vanligt är censuren hårdare när det gäller filmer för TV än när det gäller filmer för bio, så även i detta fall. Ni som sett miniserien vet att de löst det så att när det ska till att hända något hemskt, som t.ex. när en vampyr ska bita någon i halsen, så fryses bilden sekunden innan han hinner sätta tänderna i offrets hals. Detta är visserligen ett ganska så effektivt sätt men det är tyvärr också ganska föråldrat nu. När den hade premiär var det säkert helt OK.

Den hemskaste av alla vampyrer, Mr Barlow, är en kopia av Nosferatu. En mystisk figur som inte säger något. Detta gillade dock inte King som för övrigt verkar rätt nöjd med ’SALEM’S LOT. Så här kommenterade han det:

"Jag godkände inte direkt att de förvandlade Barlow till en sorts Nosferatu, som inte säger något… Det är ett helt annat koncept än mitt, och jag tycker att det är ett koncept som saknar något."

Ett guldkort i filmen är James Mason som spelar Mr Straker. Han gör här sitt livs roll. I en annan roll ser vi David Soul, han som fick sitt genombrott i den stentuffa deckarserien "Starsky And Hutch".

För att miniserien skulle kunna nå en bredare publik så beslutades det även att den skulle släppas på video i USA och på bio i Europa, vilket den också gjorde. Det finns dock vissa skillnader mellan miniserien och filmen. Den kanske självklara förändringen var att de klippte ner den. På den här tiden var ju filmerna otroligt långa om de var över 1:45. Därför minskade man ner den 3,5 timmar långa miniserien till dels en TV-film som var på 2,5 timmar och en bioversion (’SALEM’S LOT – THE MOVIE) som var strax under 2 timmar. Detta gjorde tyvärr att en hel del viktig handling gick förlorad och att handlingen nu känns ganska så tunn.

Den andra skillnaden var att när det gällde bioversionen var det helt plötsligt andra censurregler som gällde. När de spelat in vissa scener till miniserien, t.ex. när en av vampyrerna får en påle i hjärtat fick de inte filma direkt på pålen. Det kunde man göra när det gällde bioversionen. Man spelade med andra ord in olika versioner av vissa scener. Detta ledde till att bioversionen är blodigare men kortare än miniserien.

* Uppföljaren som tyvärr kom

Som så många andra av de filmer som är baserade på Kings böcker fick även ’SALEM’S LOT en uppföljare. Även om uppföljare är fel namn på denna skitfilm. Det enda den har gemensamt med originalet är att den handlar om vampyrer och utspelar sig i samma stad. A RETURN TO ’SALEM’S LOT är endast ett billigt sätt att tjäna pengar på Kings namn.

Filmen handlar om Joe Webber och hans son som luras till ’Salem av ett gäng vampyrer för att skriva deras släktes historia. De lyckas dock döda vampyrerna med hjälp an en vampyrdödare som lämpligt dyker upp…

A RETURN TO ’SALEM’S LOT kom endast till för att rättigheterna till en uppföljare ingick i försäljningen av rättigheterna till originalfilmen. Manuset är skrivet av Larry Cohen, som för övrigt skrev ett manus till originalfilmen som dock förkastades (ute efter revansch?), och filmen gick direkt till videohyllorna.

* Udda faktan

- Även om det skulle dröja flera år till innan den första limited edition boken kom, så är ändå den första upplagan av ’SALEM’S LOT lite extra värdefull. Den har nämligen en lite pinsamt fel på innerfliken till omslaget. Det står att prästen heter "Father Cody", då han egentligen har efternamnet "Callahan". "Cody" är en annan karaktär i boken.

- Den kände regissören George Romero (CREEPSHOW med mycket mera) var från början tänkt att förvandla historien till film, men då det kom ut två andra vampyrfilmer samma år (1979) bestämde sig Warner Bros för att göra en TV-serie istället. Romero hoppade då av projektet då han inte trodde att han skulle kunna göra filmen som han ville på grund av TV:s censurregler.

- ’SALEM’S LOT blev censurerad av Doubleday! King säger följande i den suveräna Playboy intervjun: "I det första utkastet till ’SALEM’S LOT hade jag en scen där Jimmy Cody, ortens doktor, blir uppäten i en källare av en hord råttor från stadens soptipp, ditkallade av vampyrernas ledare. De svärmar över honom likt en levande lurvig matta, bitande och klösande, och när han försöker skrika fram en varning till sina vänner, hoppar en råtta in i munnen på honom och biter av tungan. Jag älskade scenen, men min redaktör klargjorde för mig att det fanns inte en möjlighet att Doublday skulle publicera något sådant. Jag insåg väl det till slut och lät stackars Jimmy bli spetsad på knivar istället. Men fan, det var inte samma grej."

* Seriösa faktan

1975 kom ’SALEM’S LOT ut som bok i USA första gången.
1979 kom miniserien som baserats på ’SALEM’S LOT. Den visades på CBS den 17:e och 24:e november.
1979 kom ’SALEM’S LOT – THE MOVIE.
1985 kom ’SALEM’S LOT ut på svenska (den svenska titeln är STADEN SOM FÖRSVANN). Sverige var först i Norden med en översättning.
1987 kom ’SALEM’S LOT ut på norska (den norska titeln är NATTENS HUS).
1987 kom filmen A RETURN TO 'SALEM’S LOT som skulle föreställa en alternativ filmatisering.
1990 kom ’SALEM’S LOT ut på finska (den finska titeln är PAINAJAINEN).
1991 kom ’SALEM’S LOT ut på danska (den danska titeln är DE DØDES BY).

* Personliga reflektioner

Anders: Första gången jag läste ’SALEM’S LOT var runt 1987 eller så, så nu i somras tyckte jag det var lämpligt att läsa om boken, speciellt som denna artikel var på ingång. Det är ganska lättläst bok, i ett bra tempo, och visst har den sina poänger, men i mitt tycke är den alldeles för ooriginell för att jag ska gå igång på allvar. Jag gillar dock prologen och epilogen som ringar in själva huvudhistorien, på det viset får man liksom på redan inledningsvis att det är en berättelse som heter duga som man har framför sig att läsa. Och för övrigt så tycker jag att den svenska titeln på boken – STADEN SOM FÖRSVANN – är en riktig fullpoängare – det är ju precis vad som händer. Betyget får, från min sida, bli tre Följeslagare av fem möjliga.

Lilja: Första och enda gången jag läste ’SALEM’S LOT var för c:a 10 år sedan. Jag minns att jag då tyckte att det var en ganska så bra bok. Inte något mästerverk kanske men en riktigt bra bok. Jag ger den tre Följeslagare av fem möjliga. Sedan jag började läsa King, för c:a 15 år sedan, har jag läst om de flesta av Kings böcker minst två gånger, dock inte ’SALEM’S LOT. Varför vet jag inte. Jag har alltid tänkt att nu är det dags men sedan har något annat dykt upp. Kanske man skulle gå och läsa den nu, direkt efter att jag är klar med detta…

* Följeslagarnas medelbetyg

30 röstande blev det denna gång och det var ju lite mindre än sist, men vi förstår att alla kanske inte läst dessa tidiga böcker än, så antalet röstande lär väl öka i sin som tid. Dock, var ni lite mer positivt lagda till ’SALEM’S LOT än CARRIE, för medelbetyget stannade på prick 3,5 Följeslagare av fem möjliga. Fördelningen var en 1:a, två 2:or, tolv 3:or, elva 4:or och fyra 5:or. När vi kommer lite längre fram i denna genomgång får vi göra någon slags sammanställning av alla röster.

[Anders & Lilja]


VEM VANN SLADE?

Vi lovade ju att dra en vinnare bland de som var med att röstade, en vinnare som får ett alldeles eget läse-ex av Kings gamla westernkomedi "Slade" som vi skrev om i förra numret. En kravet på att vara med i utlottningen, var ju att ni var tvungna att skicka med er postadress, och det var det inte alla som gjorde. Med de flesta gjorde det och vi kunde till slut dra en vinnare och det blev Magnus Bergsvik i Huddinge! Grattis säger vi, "Slade" kommer som ett brev på posten i dagarna!


FÖLJESLAGARNA 2000

Nu är det dags igen! Vi behöver idéer och önskemål till artiklar för både resten av 1999 och inför nästa år. Det börjar sina lite i idéfloran så vi överväger starkt att göra utskicken varannan vecka från årsskiftet. Det är ju lite tråkigt om det skulle bli så, men det är ett hårt och krävande arbete att sätta ihop alla dessa utskick varje vecka. Det är ju fortfarande en bra bit kvar på 1999 så vi ska inte ta några förhastade beslut redan nu.

Vill ni hjälpa till och hålla Följeslagarna levande så hör av er med idéer eller önskemål. Vi behöver all hjälp vi kan få! Skicka till foljeslagarna@swipnet.se.


EFTERORD

Då var det åter igen dags att sluta, men som vanligt är vi tillbaka redan om en vecka. Då kommer vi att berätta lite mer om Kings inblandning i seriernas värld. Denna gång menar vi dock inte TV-seriernas utan de tecknade seriernas värld. Mer om detta om en vecka.

Till dess, glöm inte att skicka in förslag på kommande artiklar ni vill läsa (detta är ert tillfälle att påverka innehållet i Följeslagarna), era frågor och andra kommentarer, vi ser fram emot att få mail från er.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?
2023 års septemberbok blir Holly
Dokumentärfilm om Stephen King

SENASTE RECENSIONERNA

Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep
In the Tall Grass

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Mr. Harrigan's Phone
Film. Film med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Salem's Lot
- Biofilm. Premiär framskjuten till våren 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Boogeyman
- Film, adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Biopremiär i USA 2/6.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Holly
- Roman, släpps på engelska i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt