UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #64 - 990920

FÖRORD

Välkommen till ännu ett utskick! Idag läser vi serietidningar! Nja, eller vi har läst serier baserade på Kings berättelser. Att säga att det finns en uppsjö av sådana är att överdriva, men det finns några stycken och de har vi tittat närmare på idag.

I övrigt måste vi tyvärr konstatera att det är ett tunt nummer. Det verkar inte ha hänt någonting i Kingvärlden den senaste veckan, och så värst mycket frågor har det heller inte dykt upp. Nåväl, ni får vara nöjda med vad det är – det kommer ju att komma betydligt fetare utskick här framöver.

Tunna hälsningar- Anders & Lilja
Medlemsantal: 210


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Glöm inte bort att fira Stephen King i morgon för då fyller han 52 år! Köp tårta och presenter!

* Planera in 4 timmar och 9 minuter i slutet på veckan, för på onsdag kommer STORM OF THE CENTURY på video! Nu kan ni äntligen se denna suveräna miniserie, skriven direkt för TV av King! Vi garanterar att den är så bra som alla har sagt… En omfattande recension i nästa nummer av Följeslagarna!

* Följeslagarna gratulerar Håkan Carlsson som fått sin site om King recenserad i senaste numret av Internet World! Kul! Adressen till Håkans site är: http://m1.526.telia.com/~u52602369

* Det är nu bekräftat att THE GREEN MILE innehåller scener med den äldre Paul. Ett tag var det snack om att de scenerna skulle stykas, vilket i så fall hade varit ett stort fiasko. Scenerna filmades under de sista veckorna i juli och det är inte en sminkad Tom Hanks som gör rollen, utan en äldre skådespelare som heter Dabbs Greer.

* AOL gjorde nyligen en omröstning om vilken som var århundradets bok, och före givna klassiker som "Lord of The Rings", "1984" och "Catcher in the Rye" kom faktiskt THE STAND på en oväntad första plats med 16,7% av rösterna (18 213 röster). Kul!


VIRUSVARNING

Vi går för ovanlighetens skull ifrån ämnet (King alltså) för att bara förmedla lite information om ett nytt datavirus som håller på och sprider sig via nätet. Ni har säkert fått varningsbrev från olika håll, men här kommer det i alla fall igen:

Om ni mottager ett email med titeln" Please help this poor dog and win a vacation" (på engelska eller spanska) skall ni INTE öppna detta . Det vill nämligen radera ut allt på hårddisken. Det är ett nytt virus som inte så många känner till, så förmedla varningen vidare.

Så, då går vi tillbaka till Kingvärlden, som är betydligt trevligare än virusvärlden!


KING I SERIERNAS VÄRLD

King som seriefigur? Såvitt jag vet har detta endast inträffat en gång och det var en ruta i tidningen Larsson. Det var något om en ung King i en trädkoja. Det finns dock med största säkerhet fler. Skicka gärna in mails om ni sett några.

Kings historier har dock, med eller utan Kings inblandning, förvandlats till serier mer än en gång. Närmare bestämt hela fyra gånger. Första gången var redan 1981, då "The Lawnmower Man" dök upp som serie i tidningen "Bizarr Adventuer". King skrev texten till den och det är antagligen därför som den är så bra! Den följer Kings historia till fullo (till skillnad från en viss film) och är mycket underhållande och bra tecknad! Det ryktades även om att det skulle komma en serietidningsversion av filmen. Detta inträffade, som tur var, aldrig.

Året därpå, 1982, kom den mest kända serieversionen av Kings verk, CREEPSHOW. Även om tidningen dök upp i samband med filmen så är det faktiskt så att "The Crate" och "Weeds" tidigare även publicerats i textformat. Jag tänker dock inte fördjupa mig i CREEPSHOW nu utan vi sparar det tills vi kommer till den boken i vår genomgång av alla Kings böcker.

1985 skapades "Heroes For Hope Starring The X-Men". Detta är en serietidning där flera olika personer varit med och skrivit ett par sidor var, bl.a. Stephen King, Harlan Ellison och George Martin, om en grupp superhjältar som går under namnet "The X-Men". Det funkade ungefär som ett kedjebrev, en börjar med ett par sidor och lämnar sedan över till en nästa som gjorde samma sak osv. Det fanns dock säkert ett manus att följa så deras frihet var nog inte helt obegränsad. Denna tidning skapades för att samla in pengar, alla intäkter från tidningen gick till hungernödens offer i Afrika.

King skapade tre sidor (10-12). De ritades av Berni Wrightson, samma man som ritade CREEPSHOW och illustrationerna i CYCLE OF THE WEREWOLF. Kings sidor handlar om hur en ond figur, som av sina vänner kallas för "Hunger". Han svälter nästan ihjäl en av medlemmarna i X-Men, Kitty Pryde, i ett försök att få henne att förstå världshunger. Tidningen är inte något av det bästa King medverkat i men man känner dock igen Kings stil på de sidor han skapade. En någorlunda rolig tidning som jag tycker ni ska läsa om ni får chansen.

Efter "Heroes For Hope" dröjde det ända tills 1992 innan det kom något nytt. Då publicerades en serieversion av "Popsy" i J.N. Williamson’s Masques. Detta är, så vitt jag vet, den enda längre serie som skapats utan Kings inblandning. Detta är dock en mycket underhållande serie som är mycket bra tecknad av en man vid namn Matt Thompson. Även den följer Kings story mycket noggrant.

Intressant är att de bästa av dessa serier, "The Lawnmower Man" och "Popsy" är tecknade i svartvitt medan de andra är färglagda. Jag vet inte om detta påverkat mitt intryck av serierna men jag tror att det kan ha gjort det, åtminstone en smula… De blir lite mer mystiska och kommer lättare bort från "barnkänslan" när man utelämnar färgerna.

Hur lätt är det då att få tag på dessa serier? CREEPSHOW borde inte vara så svår att få tag på. Den har ju givits ut både på engelska (1982), svenska (1991) och finska, så den borde gå att få tag på. Lite svårare kanske det blir för er som bor i Danmark och Norge. Den engelska går dock troligen fortfarande att få tag på från förlaget om ni vill ha den, kolla med er bokhandlare eller någon på nätet.

De andra är det dock värre med. Skulle man lyckas hitta några får man nog vara beredd att betala en del (inga astronomiska summor men dock mer än för en vanlig serietidning), om man över huvud taget hittar några. Men å andra sidan så cirkulerar det kopierade versioner som är lättare att få tag på, om man inte absolut måste ha original.

[Lilja]


FRÅGOR OCH SVAR

Fråga från Steffe Söderlindh

1. Hej! Jag undrar om VINTERVERK med framsidan med kyrktornet och månen är sällsynt? Jag har aldrig sett den... Är den svårare att få tag på än den med halvcirkeln? Finns den i pocket? Är STEPHEN KING skrivet med silvertext på den?

- Den versionen av VINTERVERK som du beskriver är den senaste tryckningen, så tekniskt sett borde den vara lättare att få tag på än den första (med halvcirkeln), men å andra sidan borde upplagan vara mindre än den med det första omslaget, så det är kanske så kallat "jämt skägg". Frågar du i bokhandeln om den går att beställa så är det med största sannolikhet "kyrktornet"-omslaget du får. Den bör finnas i både kartonage och pocket (troligast att det enbart är pocketversionen som finns att få tag på idag). Den första varianten fanns enbart inbunden och i pocket, alltså inte i kartonage. SOMMARDÅDs motsvarighet (alltså senaste tryckningen) har en nazi-hatt på omslaget med röd bakgrund. [Anders]


EFTERORD

Då var det slut på detta nummer. Nästa vecka kommer vi att recensera filmen STORM OF THE CENTURY som kommer på video nu på onsdag i Sverige och Danmark, (I Finland och Norge finns den redan ute) så se till att ni sett den till nästa måndag.

Till dess får ni som vanligt skicka in frågor och åsikter. Vi läser gärna mail.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

You Like it Darker ute i dag på engelska
Gwendy-trilogin ute i dag
Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025