UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #65 - 990927

FÖRORD

Välkomna till ytterligare ett nummer. I detta nummer recenserar vi filmen STORM OF THE CENTURY, som nu finns ute på video i hela norden. Har ni inte sett den så rusa genast ut och hyr den, efter att ni läst detta utskick förstås.

Vidare så har vi lite trevliga nyheter angående filmen THE GREEN MILE att erbjuda. Mer om detta längre fram.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 216


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* Bangor Daily News meddelade i en artikel den 17:e att Bryan Smith, mannen som körde på King, skulle berätta sin version om vad som hände i TV. Hans hund "Bullet" som distraherade honom skulle också få vara med på ett hörn. Programmet sändes den 20:e september.

Det var tillslut TV-programmet "Extra" som fick Smith att berätta sin historia. Tidigare hade Smith endast talat med Lisa Williams från Ackley of the Bridgton News och med Bangor Daily News. Efter detta säger Smith att han blev nedringd av journalister som ville ha hans version av händelsen. Smith säger att han valde "Extra" för att "they said this should help me out. I want to get this over with and I want to get this right". Både Smith och en talesman för "Extra" säger att Smith inte fick något betalt för sin medverkan. Tidigare hade han dock blivit erbjuden upp till $5,000 för att berätta.

TV-teamet filmade det mesta av sitt material runt och vid olycksplatsen. De filmade även den väg Smith färdats, platsen där olyckan hände, Smiths hund Bullet, Smiths körkort, som inte längre hade den röda stjärna som satt där tidigare. En stjärna som indikerar att ägaren kört påverkad. Det dom inte kunde film var Smiths van, den som han körde när olyckan skedde. Detta på grund av att Kings advokat, Warren Silver, köpt den för $1,500.

Silver som är familjen Kings talesman fanns inte tillgänglig för en kommentar. Smith hade dock följande att säga efter intervjun, "I'm kinda proud of myself on how I did this. I told the truth. I did everything right. I didn't say anything bad about Mr. King. I did it to help me out."

King själv har inte kommenterat själva intervjun men har tidigare sagt att "It's God's grace that he isn't responsible for my death. The only thing that he has that I would like to see taken away is his driver's license." King som ådrog sig avsevärda skador tros ha fått tillbaka 85-90% av sin förmåga att gå till nästa sommar.

* För de som tycker om att köpa Kings filmer så kommer STORM OF THE CENTURY som köpvideo den 6/10 och THE NIGHT FLIER en dryg vecka senare, den 14/10. Datumen gäller i Sverige. DVD:n med STORM OF THE CENTURY kom redan i onsdags.

* Ni som blev sugna på att se TV versionen av ’SALEM’S LOT efter vår artikel om den i #63 får nu chansen…om ni kan se Kanal 5 det vill säga. Kanal 5 visar nämligen del 1 i natt (0:30) och del 2 i morgon natt (0:00)

* THE RAGE: CARRIE 2 kommer att få videopremiär i Norge den 26:e december.

* Åhléns slår till med en lite minibokrea nu och där kan man köpa DEN GRÖNA MILEN och RASANDE ROSE (båda i kartonage) för blott 69 kr styck. Bra pris tycker vi.

* Suget efter THE GREEN MILE filmen blir allt större, speciellt när till och med trailern (!) höjs till skyarna! Läs själv på http://www.aint-it-cool-news.com/display.cgi?id=4435. För er som vill ta en titt på trailern själva går det bra att göra på den officiella hemsidan http://www.thegreenmile.com. Där kan ni även se en ny filmaffisch samt läsa om filmen. En annan bra sida med en massa information om filmen är http://countingdown.com/greenmile/news.htm.


KING I SERIERNAS VÄRLD - UPPFÖLJNING

Vi har fått reda på vad serierutan i en gammal Larsson gick ut på och tydligen finns det två varianter.

Rubriken på den första bilden ska vara "Sängdags hos familjen King" och bilden visar Stephen, med en tjock bok under armen, dragande sina barn efter sig. Barnen är dock måttligt roade och skriker "Nej, låt inte pappa läsa för oss ikväll igen!" eller liknande.

På den andra bilden sitter en ung Stephen King uppe i en trädkoja. I trädkojan har han även en myrfarm. Tyvärr har vi inte fått fram mer information om denna serieruta.

King har även skrivit förordet till ett Larsson-album. Tack till Andreas Eriksson, Andreas Mattsson och Peter Hansen för informationen.


VIRUSBLUFF

Vi har även fått reda på från flera medlemmar att virusvarningen vi hade med i förra utskicket inte var något annat än en stor bluff. Själva "viruset" var tydligen att sprida varningen så gott det gick. Hade vi vetat detta hade vi aldrig haft med det i utskicket, men nu resonerade vi att det var bästa att ta det säkra före det osäkra. Virus är inga roliga grejer, det vet vi av erfarenhet.


STORM OF THE CENTURY

Efter att ha sett Kings miniserie STORM OF THE CENTURY kan jag bara säga en sak…WOW!!! Miniserien är kanon! Tim Daly är bra som Mike, Deborah Farentino är även bra som Molly men den som är bäst är Colm Feore i rollen som Andre Linoge. Synd att han inte fick någon Emmy nominering…

Det hela börjar med ett brutalt mord på en av öns innevånare. Förövaren, Linoge, sätter sig efter mordet tungt framför TV:n, håll noga koll på vad han ser på TV:n, medan han väntar på att Mike ska komma och arrestera honom. Det är något ovanligt och underligt med Linoge…

Folket på Little Tall Island börjar snart, till synes helt oplanerat, begå självmord eller ha ihjäl varann. Folk som tidigare varit fromma som lamm. Samtidigt börjar det dyka upp ett kryptiskt meddelande på olika ställen, alltid samma meddelande "Give Me What I Want And I’ll Go Away". Så småningom förstår man att det är Linoge som ligger bakom allt som hänt. Man inser även att det är han som vill ha något av dem…frågan är bara vad?

Så småningom kallar Linoge alla till ett "townmeating" där han förklarar att han är döende och behöver en arvinge. Av öns åtta barn måste innevånarna ge honom ett. Om inte så hotar han med att döda alla på ön genom att få dom att gå ut i havet. Han ger dom en halvtimma att fundera… Alla, utom Mike, kommer fram till att dom inte har något annat val än att göra som han säger. För att avgöra vilket barn det ska bli får alla ta en sten ur en påse Linoge har, sju av stenarna är vita och en är svart. Den som får den svarta få ge honom sitt barn. Naturligtvis blir det Mike och Molly som förlorar och Linoge tar deras son.

En av sakerna som jag tycker är bra med denna serie är att Mike INTE få några oanade krafter och dödar Linoge, han hinner INTE ikapp Linoge när denne flyr med hans son, serien får INTE ett lyckligt slut. Mike kan INTE förlåta Molly för att hon gick med på att ge Linoge ett av barnen och till slut lämnar han henne. Det är INTE ett typiskt Hollywoodslut där allt ordnar sig till det bästa, det tycker jag är BRA!

Finns det då inget negativt med serien? Jo, det finns några brister. Det värsta är den falska snön! Jag såg en intervju med King där han sa att den bestod av plast- och potatisflingor, och att den kostade 2,000,000 dollar!!! För det priset borde de kunnat få det bättre, det syns att det inte är riktig snö. Sedan kanske scenerna där Linoge flyger med barnen inte är de bästa heller…det ser lite för fejkat ut. Dessa missar kan man dock leva med, varför? Jo, för att handlingen är så fruktansvärt bra!

Jag tror dock att det kan bli lite problem för serien på video. Det faktum att den är strax över 4 timmar lång kommer nog att avskräcka många från att hyra den. Vem har tid att sitta 4 timmar framför videon, om man inte är ett stort King-fans? Den kommer säkert att få bättre respons om den kommer på TV någon gång i framtiden, och då visas i tre delar.

En sak till som jag blev lite besviken på…varför var inte King med mer? En liten roll som advokat i en TV-reklam? Han kunde gärna haft en större roll. Ni höll väl koll på vad Linoge såg på TV:n, eller?

Jag hoppas att King kommer att fortsätta historien om Linoge, för det finns mer att berätta! Vad hände med Ralphie? Vem är egentligen Linoge? Kommer vi någonsin att få veta vad som hände sedan? Detta är några av frågorna som jag hoppas att King kommer att besvara i kommande böcker/filmer/miniserier.

Filmen får samma höga betyg som boken fick, av fem möjliga Följeslagare får STORM OF THE CENTURY – fyra.

[Lilja]

Som vi skrev i Följeslagarna #43 (990329), då vi skrev om manuset till STORM OF THE CENTURY var Kings ambition att skriva en roman för TV och det tycker jag han verkligen har lyckats med. STORM…s berättelse flyter mycket bättre än andra miniserier baserade på Kings romaner. Allt händer liksom i ett naturligt följe, och det känns helt rätt och mycket lyckat. Nu kan det i och för sig bli lite styltigt emellanåt med lite onödigt långa moment på snötäckta hus, men det beror ju på att manuset skrevs i bestämda bitar så att reklambreak kunde stoppas in. Tyvärr, men så är det i USA.

Vad Lilja eventuellt missade i genomgången av skådespelarna är att även folket i birollerna är mycket bra, speciellt de små barnen. Sonen Buster till stadens borgmästare är precis så odräglig och jobbig som han beskrevs i manuset. För första gången kan man säga att filmen följer boken till punkt och pricka (nästan i alla fall), men det har ju sin självklara förklaring.

Jag slår också till med fyra Följeslagare, för STORM OF THE CENTURY är tveklöst den bästa miniserie som gjorts baserat på Kings verk. När ska den visas på TV?

[Anders]


EFTERORD

Nästa vecka blir det mer film för då är det äntligen dags för THE NIGHT FLIER som vi väntat på så länge! Spring och hyr den nu på onsdag då den släpps, så får ni läsa en recension på den i nästa nummer. Till dess får ni gärna mata in en massa frågor, för nu var det länge sedan vi fick svara på något! Vi svarar på allt!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Salem's Lot till Max under året
Gwendytrilogin släpps på svensk ljudbok
Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
Gwendytrilogin
- Svensk översättning av trilogin skriven tillsammans med Richard Chizmar. Släpps enbart som ljud- och ebok på Storytel 21 maj.
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024-05-21
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Långfilm som får premiär på Max under 2024. Exakt datum okänt just nu.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025