UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #67 - 991018

FÖRORD

Hej och välkommen till detta 68:de nummer av Följeslagarna! Inte för att 68 är någon speciell siffra, men nog känns det som vi kommit upp i en rätt imponerande mängd utskick? Känns i alla fall hur kul som helst för vi som varje vecka lägger ner tid på detta projekt att vårt arbete uppskattas och att vi konstant ökar i medlemsantal.

Denna vecka blir det ytterligare en bokrecension. DESPERATIONs tvillingbok VÄKTARNA kom ju nu för ett par veckor sedan och nu är det dags för oss att beta av den. Denna recension är dock inte så avslöjande, men vi varnar i alla fall.

I samband med denna recension introducerar vi en liten ny grej som kommer att dyka upp då och då när andan faller på. Vad det är ser ni lite längre ned i utskicket…

I veckans frågeavdelning har det dykt upp två förslag, snarare än frågor, men det gör kanske ingenting om de placerades där i och med att vi ändå "svarade", eller åtminstone kommenterade dem. Kommer det fler förslag och liknande så kanske vi döper om avdelningen till något mer lämpligt.

…och som avslutning konstaterar vi att vi nu nått över en annan "drömgräns" – 250 medlemmar! Härligt!

Hälsningar - Anders & Lilja
Medlemsantal: 253


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* BLOOD AND SMOKE. Nu pekar allt mer på att denna kassettbok kommer redan i år. Enligt en icke namngiven källa hos Simon & Schuster ska den släppas redan den 22:a november 1999. Detta även om det står listad som en januari 2000-bok.

* MISERY. Den svenska scenversionen av MISERY som vi berättat om tidigare har nu fått ett premiärdatum. Den kommer att få Sverigepremiär i Örebro den 21:a januari 2000. Senare kommer den att flytta till Stockholm.

* THE GREEN MILE. Premiären för THE GREEN MILE i USA för flyttats fram en vecka, till den 10/12-99. Tänk om samma sak kunde hända här i Norden.

* Det verkar som om Bryan Smith (världens mest kända bilist) har fått sitt körkort indraget under ett halvår.


VÄKTARNA

I den idylliska delen av staden Wentworth, Ohio där Poplar Street korsar Bear Street och Hyacinth Street är allt som en vanlig sommardag. Alla njuter av den varma, härliga solen, speciellt tidningsutdelaren Cary Ripton som cyklar längs Poplar Street med sina tidningar. Plötsligt dyker en röd, mystisk skåpbil upp och när den passerar Cary sticker gevärspipor ut ur fönstren och Cary blir fullständigt nedmejad framför de förvånade grannarna på gatan. Plötsligt har den idylliska bilden gått i tusen bitar…

Så inleds den senaste, och förmodligen sista Richard Bachman-boken på svenska. Ingen förutom Bachman, som inte utan anledning kallats "Stephen King utan ett samvete", kan måla upp en så vacker bild för att sedan förstöra den med kraftiga penseldrag med svart färg.

VÄKTARNA är förra årets Stephen King-bok DESPERATIONs onda tvilling, och vi möter åter igen paret Jackson, familjen Carver, författaren Johnny Marinville, veterinären Tom Billingsley, polisen Collie Entragian och Steve Ames och Cynthia Smith för att nämna några av de välbekanta karaktärerna från DESPERATION. Men VÄKTARNA är ingen uppföljare eller föregångare – det är en helt fristående tvillingroman. Projektet DESPERATION/VÄKTARNA är något av det häftigaste duon Stephen King/Richard Bachman åstadkommit och det var verkligen synd att ursprungsidén – att böckerna släpptes samtidigt så att läsaren kunde välja vilken bok han eller hon ville läsa först – gick förlorad i Sverige.

Åter till Poplar Street där allt blir allt absurdare. Skåpbilarna återvänder och avverkar fler invånare på gatan och inte nog med det – själva gatan förändras utseendemässigt. Plötsligt har gatan välbekanta västernmiljöer samtidigt som den påminner om en futuristisk tecknad filmmiljö… Och det dyker upp föremål och varelser som ser ut "som ett barn har tecknat dem"…

Vad är det som skapat denna mardröm? Jo, det är en 8-årig autistisk pojke vid namn Seth Garin som har upplivat sina favoritfigurer från TV. Inte helt utan hjälp dock, Seth har nämligen ett litet välbekant väsen i sig – demonen/vampyren/vad det nu är Tak. Tak använder Seth, precis som människorna den använde sig av i DESPERATION, som ett kärl för att förverkliga sina onskefulla önskningar. Taks karaktär är lite annorlunda jämfört med den i DESPERATION, men det har ju sin förklaring. Det här är ju en helt annan bok av en helt annan författare!

Hur hamnade Tak i Seth kan man undra? Två år tidigare åkte Seth med sin familj förbi en viss stad i Nevada och en viss gruva… Seth, som plötsligt börjar prata som vanligt folk, övertalar sin familj att stanna till vid gruvan och efter viss möda får de titta in i gruvan. Men Seth sätter av mot den "gamla gruvan" – Kinaschaktet där hundratals kineser en gång i tiden blev instängda och i denna gruva är saker och ting inte som det ska…

Strax efter denna incident blir Seths familj nermejade av några skåpbilar och Seth flyttar till sin faster Audrey Wyler, en av Poplar Streets innevånare. När mardrömmen två år senare sätter igång är Audrey den enda personen som har en aning om vad som händer och det blir hennes uppgift att ta itu med situationen.

VÄKTARNA är en ganska komplicerad roman som lätt blir rörig första gången man läser den, men jag anser att de flesta frågetecknen rätas ut fram emot slutet av boken. I jämförelse med DESPERATION är VÄKTARNA uppbyggd på ett lite annorlunda sätt, med utdrag ur brev och dagböcker mellan kapitlen. Det finns även utdrag ur manus för TV-serierna Väktarna och MotoKops, som kan ses som onödiga men de har faktiskt betydelse för historien som helhet. Bachman använder sig även av ett gammalt Kingtrick i slutet av romanen, i själva klimaxet, där kapitlen är korta och man får uppleva samma situation från olika karaktärer, inklusive Tak.

För att knyta an till idén med gemensam utgivning av DESPERATION och VÄKTARNA där läsaren själv kunde välja vilken bok som skulle läsas först så har det visat sig att folk gillat den bok de läst först bäst, oavsett vilken av dem de valde. Jag föredrar alltså DESPERATION, som jag tycker är logiskt övernaturlig, medan VÄKTARNA är ologiskt övernaturlig, även om det som sagt ordnar till sig lite fram emot slutet. Jag tycker även att det är fler syftningar på DESPERATION i VÄKTARNA än vice versa.

VÄKTARNA som film? Nja, jag tycker nog att det skulle vara ganska omöjligt att överföra denna ganska komplexa historia till en film som folk skulle förstå, men faktum är att Bachman baserade denna bok på ett gammalt filmmanus av King skrivet 1984 ämnat för att bli film av den legendariske Sam Peckinpah, men denne dog innan arbetet hann inledas. I en mindre artikel i FANGORIA från tidigt 90-tal återger King ett litet synposis för historien som inleds på en förortsgata:

"It’s Maple Street, of course, from THE TWILIGHT ZONE. It’s summertime and the kids are running around. The college professor’s drunk and trying to get the barbeque startet. Teenage boys are playing grab-ass with a Frisbee and some girls. It’s a suburbian work-a-daddy, work-a-mommy, late afternoon."

"And onto this block pull there long, black Cadillacs with smoked-glass windows. They just sort of cruise down the block. Everybody just sort of stops and looks at them. They’re alien, like spaceships. They go out of sight but they come back. This time the windows go down, and these shotguns poke out and open up on the street, killing about half of the people. They blow holes in the houses."

"More of them come and the people are pinned down in their houses. Night starts to fall and some of the people go down to the bottom of the street, but the rest of the world is gone! It just ends at the end of the block, both ways. The McGuffin is that it’s in the middle of the West and there was a hanging there a century ago, and because of that, it’s this vigilante thing. But, mostly it was about these people being pinned down by the unknown."

Har ni redan läst VÄKTARNA så inser ni att ovanstående synopsis är i stort sett identiskt med boken, med undantaget att det inte verkar finnas någon Tak med i bilden. Hur som helst är jag tveksam till en film (det vore dock OTROLIGT fräckt om man kunde få läsa manuset till THE SHOTGUNNERS, som filmen skulle heta), men jag gillar idén som teamet bakom filmsiten Coming Attractions lägger fram på DESPERATION delen av sin hemsida:’

"With the understanding that this and The Regulators are different books and different stories with the same characters, wouldn't it be a hoot to shoot them back to back using the same cast? Or is it just us?"

Dags att tycka till på allvar då: som jag sagt känns VÄKTARNA lite rörig och väl komplicerad, i alla fall första gången man läser den, men ändå så tycker jag att Bachman lyckas få ihop alla lösa trådar mot slutet, så betyget blir 4 Följeslagare av 5 möjliga.

[Anders]

Tvärtemot vad Anders säger (och vad som verkar gälla de flesta) så gillar jag den bok av DESPERATION och VÄKTARNA som jag läste sist. Jag tycker att VÄKTARNA är den bättre av böckerna och jag läste den alltså sist. Jag tycker att det är en bra bok och kopplingarna till DESPERATION och de personer som finns med i den boken gör den ännu bättre.

VÄKTARNA är en stark berättelse av Bachman och jag hoppas verkligen att det inte är den sista vi får läsa. Om man läser redaktörens inledning så kan man ju ana att det kan komma en eller annan Bachmanbok till i framtiden.

Förutom att det är en bra bok är jag glad att Bra Böcker väljer att ge ut den som en Richard Bachmanbok och inte som en bok skriven av Stephen King under namnet Richard Bachman. I Norden är det endast Danmark som publicerat den som en Kingbok. Jag antar att ni även sett att Bachman publicerat en hel del böcker under namnet Stephen King…

Betyget blir bra, VÄKTARNA får 4 av 5 möjliga Följeslagare.

[Lilja]


VÅR FRÅGA TILL ER

Detta är en ny rubrik som vi infört i och med detta nummer. Den kommer att återkomma när vi tycker att det passar. I vanliga fall är det ju vi som svarar på era frågor men nu tänkte vi göra tvärt om, ni ska få svara på en fråga från oss. Ni behöver bara svara JA eller NEJ men ni får gärna skicka med en kort motivering till ert svar.

Veckans fråga är:

- Tror du att många kommer att missa att VÄKTARNA är en Stephen Kingbok?

Skicka era svar, med subject "Vår fråga", så vi har dem senast på lördag. Vi kommer att presentera resultatet i nästa nummer.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Stefan Söderlindh:

1. Hej! Jag undrar om SÖMNLÖS har kommit ut i pocket än?

- SÖMNLÖS har inte släppts än. Det verkar som om Bra Böcker återigen blivit försenade med ett boksläpp. SÖMNLÖS skulle egentligen ha kommit redan under vecka 34 (slutet av augusti), vilket den alltså inte gjorde. Inget nytt datum finns i dagsläget. Vi kan bara vänta och hoppas att Bra Böcker skärper till sig inför kommande böcker. [Lilja]

Förslag från Shahram Farashbandi:

2. Hej! Ni är säkert jättetrötta på alla mail ni får angående Koontz, men det är en sak ni aldrig kommer ifrån, och det är att många av oss Följeslagare är samtidigt stora Koontz-fans. Det är en faktum ni måste ta hänsyn till... Nu till saken, jag undrar om det inte finns någon Följeslagare som är lika kunnig om Koontz som Anders och Lilja verkar vara på King, för jag tror att en liknande forum åt oss alla Koontz-fans skulle vara nästan lika framgångsrik som Följeslagarna verkar ha blivit (jag känner personligen minst 20 personer som skulle gå med direkt...). Skulle också vilja tacka Anders och Lilja för det enorma jobb de verkar lägga ned varje vecka... (skulle inte vilja vara i era skor).

- Det skulle nog vara lite trångt om en massa folk skulle vara i våra skor…! Nåväl – är det någon som känner för att dra igång ett internetforum för Koontz så kommer vi givetvis att hjälpa till att marknadsföra det. Vill någon få lite mer inblick i hur Följeslagarna fungerar rent praktiskt så är det bara att höra av sig så ska vi dela med oss av våra kunskaper när det gäller det praktiska runt Följeslagarna. [Anders]

Förslag från Kenneth Bodin:

3. Hallå där!!! Jag vet inte om denna lilla fråga ämnar plats i FRÅGOR & SVAR, men "What the heck" som spanjoren sade när han fick en rutig basker i bröllopspresent. Det hade vart kul att ha någon träff med Följeslagarna någon gång, så man får chans att snacka med alla King-fans som verkar bo i landet Sverige, vilket jag själv är medlem av. Ja, det blev ju ingen fråga direkt, men ni fattar vinken. Hoppas jag!! :)

- Jodå, vi fattar och faktum är att vi faktiskt redan under förra året spånade på idéer och möjligheter angående någon slags träff för de som är intresserade. Tyvärr föll det på något då, men det kan ju vara aktuellt att börja jobba med en sådan här idé igen. Det skulle ju vara hur kul som helst att träffa er, men det stora problemet är ju det ekonomiska (som vanligt).

I händelse av en träff så vill vi ju inte att de medverkande inte ska betala mer än bara själva resan till den plats där träffen hålls – det vill säga: själva träffen ska inte kosta något. Det innebär alltså att vi måste skaka fram lite kapital för att täcka kostnader för hyra av någon slags lokal etc. Ni förstår säkert.

Är det någon som känner till ställen där man kan söka bidrag till evenemang liknande detta så hör av er till Följeslagarna. Är det någon som dessutom känner sig manad att spåna på detta projekt så är det bara att hör av sig! [Anders]


EFTERORD

Jaha, då var det slut för denna vecka. I nästa veckas nummer kommer ni att få läsa en recension på Kings senaste korthistoria, "The Road Virus Heads North". Ni kommer även att kunna läsa en artikel om den senaste svenska boken, BENRANGEL.

Utöver detta kommer vi även att presentera resultatet av "Vår fråga", som vi hoppas få mycket mail om. För övrigt får ni som vanligt hemskt gärna skicka in frågor, åsikter och annat som ni vill dela med er av.

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025