UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #69 - 991025

FÖRORD

Välkommen till ett nytt nummer av Följeslagarna! I detta nummer fortsätter vi med att recensera nytt Kingmaterial. Denna gång korthistorien "The Road Virus Heads North" från samlingen 999. En riktigt klassisk skräckhistoria!

Vidare det spännande resultatet på VÅR FRÅGA som vi ställde i förra numret. Tyvärr var det inte så överdrivet många som svarade, men det blir kanske annorlunda nästa gång?

Och som en liten extra bonus kommenterar vi den senaste Kingboken på svenska – BENRANGEL. Mycket att läsa i detta nummer med andra ord.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 256


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* BLOOD AND SMOKE. Ni som var oroliga för att ni skulle få ställa en vanlig simpel CD skiva i bokhyllan nu när BLOOD AND SMOKE kommer, kan andas ut. Simon & Schuster kommer att lägga ner en hel del arbete på förpackningen av CD:n. Den kommer att ligga i ett cigarettspaketliknande fodral. På locket kommer texten "Three unfiltered stories available only on audio" att finnas. Det kommer även att finnas en varningsetikett på boxen, en liknande den som finns på riktiga cigarettpaket. "Warning: Listening after dark, may cause fear, trembling, and ultimately, insanity". Den kommer att bestå av två kassetter eller två CD.

* Stephen King medverkar i The Today Show i morgon, den 26:e oktober.

* En gammal baseballessä av King från förra året har nu dykt upp online:
http://www.yankees.com/features/showfeatures.php3?clmn=/features/19991015_king.prm

* I fredagens Aftonbladet kunde man läsa en lite udda nyhet om Kings 29-åriga dotter Naomi. Hon har skapat stora rabalder på University of Chicago då hon planerar att gifta sig med sin 34 år äldre kvinnliga professor Thandeka. Romansen har väckt starka känslor och många anser att förhållandet mellan lärare och elev är olämpligt, "men ingen vågar ingripa eftersom Naomis pappa är rik och berömd", säger en källa.

Men skolans rektor William Murry ser inget konstigt i förhållandet och skulle gärna se att de gifte sig på skolan.


THE ROAD VIRUS HEADS NORTH

Denna korthistoria, som finns i samlingen 999, skulle passa perfekt som ett avsnitt i TV-serien "The Twilight Zone". Man kan nästan tro att King hade det i tankarna när han skrev den.

Vi får här följa författaren Richard Kinnell som, när vi möter honom, är på väg hem från ett framträdande i Boston. När han kommer till den lilla staden Rosewood stannar han vid en loppmarknad. Där hittar han en tavla som föreställer en blond ung man som sitter i en Grand Am (ett bilmärke), med ena armen slött hängande ut över förardörren. Den unga mannen ler ett självsäkert leende och i detta leende ser Kinnell mannens huggtänder. Kinnell faller direkt för tavlan, som heter "The Road Virus Heads North", och känner att han måste ha den.

När han betalar tavlan får han höra historien om dess skapare. Den unge målaren, Bobby Hastings, hade blivit tokig, bränt alla sina tavlor, utom just denna, och sedan hängt sig. I sitt avskedsbrev skrev han följande: "Jag står inte ut med vad som händer mig". Den unge mannen måste ha varit galen, eller?

Detta är en perfekt upptakt. Man får veta just precis lagom för att man ska börja fundera på vad som kommer att hända, hur ska Kinnell trassla till det för sig med tavlans hjälp? Ska han bli tokig som dess skapare?

På vägen hem stannar Kinnell även till hos sin moster Trudy. Hon har alltid det senaste skvallret om släkten, och hon är inte rädd för att berätta vad hon vet. När Kinnell visar henne tavlan blir hon likblek och ser ut som om hon sett ett spöke. Hon ber genast Kinnell att stoppa tillbaka den i bilen och sedan slänga den i floden på sin väg hem. Kinnell som inte förstår hennes reaktion kollar åter på tavlan och ser då att den förändrats. Nu kan han se mannens tatuering, som tidigare var dold (nu blir det starka "Twilight Zone"-vibbar). Är detta möjligt? Hur är detta möjligt?

Kinnell som blir förskräckt gör som hans moster föreslagit och gör sig av med tavlan. Därefter fortsätter han hem, nu något lugnare. Väl hemma upptäcker han dock, till sin fasa, att tavlan redan är där, den hänger på väggen i hans vardagsrum…

Inte nog med att tavlan tagit sig hem före Kinnell (känner ni "Twilight Zone-vibbarna" än?), det visar sig att den unge mannen åker samma väg som Kinnell tagit hem och just nu besöker han loppmarknaden. Där har han halshuggit föreståndarinnan och sedan åkt vidare, vidare mot moster Trudys hus, eller kommer han direkt till Kinnell? Kinnell tvivlar förstås på om detta verkligen händer eller om han håller på att bli tokig. När han sedan ser TV-nyheterna vet han att det händer, de rapporterar nämligen om mordet.

Det hela slutar naturligtvis med att mannen kommer hem till Kinnell och det är nu historiens briljans och finness försvinner. Fram till nu har det varit det perfekta upplägget för ett fantastiskt "Twilight Zone-slut", men något händer. Det verkar som om King fått alldeles för bråttom med att bli klar. Slutet stressas fram och är inte alls bra. Det är faktiskt riktigt slarvigt och betyget blir därför lågt, hårt men rättvist!

Av fem möjliga får "The Road Virus Heads North" endast två Följeslagare.

[Lilja]

När "The Road Virus Heads North" inleds ler man lite för Kinnell är en framgångsrik skräckförfattare, han har precis firat sin 25-års dag som publicerad författare, har är på väg hem till Derry (med bil eftersom han inte tycker om att flyga) från ett framträdande där de vanligaste frågorna han fick var "var får du alla idéer ifrån?" och "skrämmer du dig själv?". Vi vet ju alla vem det här är…

Kanske uppstod idén till den här historien under någon av de långa resor King gjort hem till Bangor – vem vet?

Själva idén med en tavla som förändras tyckte jag var lite väl mycket upprepning av "The Sun Dog" och ROSE MADDER, men det förbiser man rätt snabbt då detta är en av få riktiga skräckhistorier som King skrivit under de senaste åren.

Slutet är dock lite fattigt, men helt OK enligt mig så för min del får det bli en ganska så stark 3:a i betyg.

[Anders]


KOMMENTAR TILL BENRANGEL

Att BAG OF BONES kom ut på svenska endast ett år efter originalpubliceringen i USA är ju givetvis ett klart positivt tecken. De senaste åren har ju Kingmässigt varit lite sega i Sverige. Att böckerna tar två år på sig att komma hit är inget ovanligt, så från och med nu kanske man kan hoppas på lite snabbare utgivning. De övriga nordiska länderna är ju betydligt bättre på att få ut King på det egna språket snabbt.

Men det som känns lite extra kul för oss i Följeslagarna är att utgivningen av BENRANGEL på något sätt symboliserar att vi trots allt hållit i gång det här projektet under en längre tid. BENRANGEL är med andra ord den första "nya" Kingbok som vi först skrivit om på engelska.

Någon recension av BENRANGEL blir det inte tal om här, då hänvisar vi hellre till recensionen av BAG OF BONES i Följeslagarna #15 (980914) – den framstår fortfarande, oavsett språk, som en av King första riktigt "vuxna" böcker med sin varma ton. Att Mike Noonans sommarhus Sara Laughs nu heter Sara Skratt känns dock lite skevt, men så är det väl när man är van vid originalnamnen.

[Anders]


RESULTATET AV VÅR FRÅGA

Då var det alltså dags att redovisa vad ni, medlemmarna av Följeslagarna, tycker. Veckans fråga var:
- Tror du att många kommer att missa att VÄKTARNA är en Stephen King bok?

Det blev en väldigt jämn fördelning på svaren vi fick in. Vi fick in 18 svar (vilket inte gör denna undersökning allt för heltäckande) och så här tyckte ni:

10 stycken trodde att många kommer att missa att VÄKTARNA är en Stephen King bok. Mycket på grund av att bokhandlarna och Bra Böcker inte sköter marknadsföringen av böckerna ordentligt. Vi fick bland annat in kommentarer som:

- Bokhandlarna gör det ju inte lättare när de sätter boken under B i stället för K, dessutom brukar ju böckerna i regel stå med ryggen utåt och där står bara Richard Bachman som författarnamn vilket gör att man måste känna till pseudonymen innan för att veta att det är King.

- En del bokhandlare verkar inte känna till kopplingen mellan King och Bachman alls, eftersom de inte ens bemödar sig om att beställa hem VÄKTARNA till butiken. Därför tror jag att det är stor risk att många missar boken. Dessutom är ju Bra Böckers marknadsföring under all kritik.

8 av er (alltså endast två färre än de som tror att folk kommer att missa boken) tror inte att den kommer att missas:

- Stephen King är så pass känd genom sina många gjorda filmer och böckerna att dom har nog hört något om att Richard Bachman är Stephen King.

Alltså 10 av de 18 som svarade tror att folk kommer att missa boken och 8 tror det inte. Vi antar att vi får vänta ett tag och sedan kolla upp hur många ex som sålts av VÄKTARNA, för att se om den sålts sämre än till exempel. DESPERATION.

Av de som skickade in sina åsikter har vi helt oannonserat dragit en som vi tänkte skicka ett ex av "The Road Virus Heads North" till. Denna person är (trumvirvel) Jonas Bengtsson. Grattis! Skicka oss din adress så snart som möjligt så kommer priset per post.


FRÅGOR & SVAR

Fråga från Curt Dahl:

1. Hej - skulle gärna vilja veta om det finns någon lista över Kings böcker och någon "rating" på vad som är läsvärt, och även filmerna. Svensk eller engelsk, rentav.

- På vår hemsida har vi ju listat den svenska utgivningen från 1980 till 1999, och vi kommer snart att komplettera med listor över de andra nordiska länderna samt den amerikanska utgivningen. När det gäller en "rating" - som du kallar det – så är ju det oerhört subjektivt från läsare till läsare. Det är inte säkert att din favorit King-stil stämmer överens med den som betygsatt böckerna. Det finns sidor ute där på nätet där folk betygsatt alla böcker, så det är bara ut och surfa! [Anders]

Fråga från Dan Linder:

2. Hej. Undrar om ON FICTION. King sa ju i en intervju redan förra hösten att den var halvklar. Så jag trodde den skulle komma ut i höst, men det gjorde den ju inte. Vet ni hur det går med den? Är han klar snart? Om han skrev på den redan förra hösten borde den ha varit färdig, såvida inte THE GIRL WHO LOVED TOM GORDON kom emellan. Ja, inte vet jag.

- Det råder lite delade meningar om när denna bok faktiskt kommer. En representant för Scribner sa tidigare i år att de räknade med att få in manuset från King i april. Det skulle betyda att boken "kan" finnas i handeln fram emot slutet av år 2000.

När man sedan frågar Kings engelska förlag, Hodder & Stoughton, får man dock ett annat svar. De påstår att King avslutat arbetet med ON WRITING och att den ska släppas nästa vår. De påstår även att King nu arbetar på en ny bok (som INTE är en THE DARK TOWER bok) som de ska släppa i slutet av 2000 eller i början av 2001.

Själv är jag dock skeptisk till Hodder & Stoughtons uppgifter och tar den med en nypa salt… fast det klart, när det gäller King kan man ju inte vara säker… [Lilja]

Fråga från Lars

3. Hej! Jag undrar om böckerna DARK TOWER III & IV kommer att översättas till svenska?

- En ständigt återkommande fråga som tyvärr är lika tråkig att besvara. Tyvärr är det så att det inte är aktuellt med fler delar av THE DARK TOWER på svenska. Det har visat sig att REVOLVERMANNEN och FÖLJESLAGARNA är de två sämst säljande Kingböckerna i Sverige genom tiderna och det har förstås haft sin inverkan på bokförlagens inställning till en fortsatt publicering. Kanske ändras det hela när serien är komplett, men det är ju långt kvar till dess. Sverige är, vad vi vet, det enda landet i världen som inlett en publicering av DARK TOWER böckerna, men avslutat den efter endast två delar, och det är ju tråkigt värre. [Anders]

Fråga från Andreas Mattsson

4. Har STORM OF THE CENTURY kommit ut på köpvideo? Jag har letat genom hela Uppsala men bara hittat den på hyrvideo.

- Den kom den 6/10 och http://www.boxman.se har ett väldigt bra pris på den, annars bör du kunna be din lokala handlare att ta hem den åt dig. [Anders]


I NÄSTA NUMMER

…kör vi nästa del i den stora genomgången av Stephen Kings böcker och då är det dags för klassikern THE SHINING. Vi vill som vanligt ha in ert betyg på BOKEN mellan 1 och 5, där 1 förstås är sämst och 5 bäst. Skicka in ditt namn och adress också så deltar du i utlottningen av ett hemligt THE SHINING-paket som inte kommer att göra någon besviken… Men kom ihåg att skicka med adressen, annars deltar du inte i utlottningen!


EFTERORD

Slut för idag, tack för idag! I nästa nummer så betar vi som sagt av THE SHINING helt och hållet, men innehållet i övrigt ligger delvis i era händer. Skicka med andra ord in frågor och förslag så bidrar ni till att göra Följeslagarna ännu bättre! Väl mött i nästa vecka alltså!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025