UTSKICK UR ARKIVET

Följeslagarna #6 - 980525

Förord

Hej och välkomna till ännu ett utskick av Följeslagarna! Ni missade väl inte ”The Moving Finger” på TV4 förra måndagen? Om ni nu gjorde det, så deppa inte allt för mycket, för denna veckas Oumbärliga ting avhandlar både berättelsen och kortfilmen!

Från och med nästa vecka och sommaren ut (till september för att vara exakt) kommer Följeslagarna att skickas ut varannan vecka. Något undantag kan ske, om det händer något extra viktigt. Trots det kommer knappast kvalitén på utskicken att försämras, snarare tvärtom, och vi kommer fortfarande att svara på frågor och annat. Vi har många planer, nya avdelningar bland annat, en ny introduceras i detta nummer.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg, ni har fortfarande hela #6 att läsa, så sätt igång!

Lilja & Anders
Medlemsantal: 27


Nyheter från Territorierna

Det börjar bli lite nyhetstorka, men detta är vad vi har att komma med denna gång: En populär hobby för King fans är att lokalisera förstautgåvor, det har ju både ett rent ekonomiskt och personligt värde. Nu på senare år har det inte blivit lika svårt i och med att Stephen Kings senaste böcker publicerats i rejäla upplagor från första början. Kommande BAG OF BONES trycks i 1,75 miljoner ex i första omgången…

…att jämföra med de 4000 ex Replik planerar att trycka av NATTMAROR OCH DRÖMLANSKAP VOL 1, lite skillnad kanske?! Det är i alla fall klart vilka berättelser som kommer att ingå i den första volymen, nämligen: "Dolan's Cadillac", "The End of the Whole Mess", "Suffer the Little Children", "The Night Flier, "Popsy", "It Grows on You", "Chattery Teeth", "Dedication", "The Moving Finger", "Sneakers", "You Know They Got a Hell of a Band", "Home Delivery" och "Rainy Season".

Intressant att notera i detta fall är att ”The Night Flier”, ”Dedication” och ”Sneakers” redan går att läsa på svenska i de samlingar vi nämnt tidigare i Följeslagarna. ”The Night Flier” finns för övrigt filmad som långfilm. Det sägs vara en av de bästa (och blodigaste) filmatiseringarna av en King berättelse hittills. Vi får hoppas att den dyker upp på video här i Sverige snart. ”Chattery Teeth” och ”The Moving Finger” finns även de filmade i det kortare formatet. ”Chattery Teeth” finner ni på videon EVIL HIGHWAY och ”The Moving Finger” gick ju som bekant på TV4 förra måndagen.


Oumbärliga ting - The Moving Finger

”The Moving Finger” är berättelse nummer nio i samlingen NIGHTMARES & DREAMSCAPES (som ni nu vet kommer att komma på svenska i höst). Den är 40 sidor lång i den inbundna boken, och borde vara ungefär lika lång på svenska.

Berättelsen handlar om Howard Mitla som är en hejare på Jeopardy från soffan. Medan han sitter och kan alla de rätta frågorna hör han ett skrapande ljud från badrummet. I rädslan för att det är en mus eller en råtta avvaktar han en smula innan han ger sig in i badrummet. Väl där inne upptäcker han att skrapandet kommer från handfatet där ett finger sticker upp ur avloppet. Howard tror inte sina ögon och oroar sig för vad hans fru ska göra när hon får se fingret. Dessvärre lyser fingret med sin frånvaro när fru Mitla vistas i badrummet, och Howard som har problem att ”göra ifrån sig” med andra människor i badrummet, får finna andra ställen för att bli av med sina behov.

I en dröm där Howard deltar i Jeopardy kommer han på hur han ska få bort fingret – han köper därefter en riktigt stark propplösare och ämnar att lösa upp fingret. För säkerhets skull köper han även en elektronisk häcksax, för man vet ju aldrig… Väl hemma bryter en ljudlig strid ut, där Howard slås mot ett allt längre finger. Vid den här punkten tycker jag att ”The Moving Finger” ballar ur en smula. Jag menar – en människa slåss mot ett flera meter långt finger?! Men så kommer det då en riktigt klämmig slutpoäng som räddar allt! Kings specialare!

Jag tycker att ”The Moving Finger” är en medelbra story. Ingen av de bättre i N&D, men inte den sämsta heller. Jag vill alltid jämföra med olika saker och när jag läste just den här berättelsen tänkte jag både på Kafkas ” Förvandlingen” och Arkiv X figuren Tooms, som om det skulle vara till någon hjälp!

[Anders]

Kortfilmen ”The Moving Finger”... ja, vad kan man säga om den? Först trodde jag att det var fel avsnitt av ”Monsters” jag tittade på, jag trodde att avsnittet hette något i stil med ”Masken i avloppet” eller något liknande. Jag insåg dock snabbt, till min fasa, att det verkligen var rätt avsnitt.

Både fingret och sedan armen, som användes i det ”nya” slutet var mycket dåligt gjorda. Visserligen är filmen från 1990 och visserligen är den gjord för TV men visst kunde de ha gjort bättre ifrån sig?

Det fanns nog goda avsikter när man började arbetet med den. Den följer ju korthistorien väldigt bra, i vissa fall ordagrant. De första misstagen gjorde man redan när man tillsatte rollerna, skådespelarna är verkligen kassa, och inte nog med det, det skiljer ju minst en meter i längd mellan dom. Detta behöver ju egentligen inte vara något dåligt, men när man lägger till deras dåliga agerande och de dåligt gjorda specialeffekterna blir det nästan komiskt.

Ett annat misstag som de gjorde när de spelade in var att de inte hade speciellt bra kontroll över vad som hände. En granne skriker t.ex. att Howard ska dämpa sig, INNAN han börjat föra oväsen…om man nu kan kalla det att föra oväsen när man slamrar lite med en kartong?!? Jag tvivlar att på att det hördes in till grannen. Som glasyren på kakan har man också låtit den irländske polisen bli en ung kvinna…tänk att könsbyten är så populära. Varför?

Som avslutning måste jag säga att jag tror INTE att detta var vad King såg för sin inre syn när han skrev berättelsen!

Betyg: Av 5 möjliga följeslagare får ”The Moving Finger”-filmen av:
Lilja: 1 Följeslagare. Enbart för att den följer den skrivna historien så bra!
Anders: 1 Följeslagare. ”Monsters” B-ighet fördärvar Kings historia!

[Lilja]


Forum

Inga frågor och svar denna gång heller utan en helt ny avdelning i Följeslagarna. Vad är då Forum för något? Jo, det är något som ska göra Följeslagarna mer interaktivt och som i slutändan kanske gör att vi lär känna varandra lite bättre. Det går ut på att vi ställer en enkel fråga och ni svarar och så sammanställer vi allt till något slags klämmigt resultat.

Frågan denna gång lyder: - Vilken är Kings bästa bok, och varför?

Skicka in 3-5 meningar som motivation så publicerar vi resultatet av detta forum i nästa nummer. Vi förbehåller oss rätten att redigera texten så det blir mer enhetligt. För att göra det lite bökigt gäller veckans fråga bara de böcker som finns publicerade på svenska.

Så skicka in era svar till foljeslagarna@swipnet.se så fort som möjligt. Forum kommer att komma tillbaka vid lite olika tillfällen under året.


Efterord

Tyvärr har vi inte mer att komma med denna gång, men vi kommer likt en bumerang tillbaka om en vecka igen med nya texter. Bland annat ska Lilja berätta om alla olika språk King finns översatt till, och utan att säga för mycket har vi en festlig överraskning i bagaget…! Vi ses då!

Anders - http://come.to/gallery
Lilja - http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://home5.swipnet.se/~w-55592/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Vad vet vi om Kingåret 2024?
Så du vill ha det mörkare släpps 2024
Recension av fin referensbok
Ny svensk Kingbok i dag!
Hela innehållet i You Like It Darker

SENASTE RECENSIONERNA

Stephen King: A Complete Exploration of His Work, Life, and Influences
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Holly
The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
Jurtjyrkogården: Blodslinjer
Film. Prequel till Jurtjyrkogården. Digital hyrfilm: 23/10. Läs vår recension
Holly
Bok. Roman, släpptes i september 2023. Läs vår recension.
Kommande:
You Like It Darker/Så du vill ha det mörkare
- Samling med 12 noveller, släpps 21/5 2024 på engelska och 23/7 i svensk översättning
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2024 och kanske på Max.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2024
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
The Life of Chuck
- Långfilm av Mike Flanagan.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2024-2025
The Monkey
- Långfilm av Oz Perkins.
• Format: Film
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025-2025
Welcome to Derry
- Prequelserie till It-filmerna. Kommer till Max 2025.
• Format: TV-serie
• Status: Under produktion
• Utkomst: 2025