UTSKICK UR ARKIVET

FÖLJESLAGARNA #70 - 991101

FÖRORD

Dags igen för ett långt, mastigt utskick. Vi fortsätter genomgången av Stephen Kings böcker och har kommit fram till THE SHINING, en bok som ni verkligen gillar (i alla fall om man ser till de som varit med och betygsatt boken denna gång).

I samband med artikeln om THE SHINING kör vi en ny VÅR FRÅGA TILL ER, som kanske inte är direkt oväntad… Hoppas ni har lust att svara på den, resultatet av den förra frågan blev ju ganska lyckat.

I övrigt finns det inte så mycket att säga, utan vi håller detta förord kort.

Trevlig läsning - Anders & Lilja
Medlemsantal: 262


NYHETER FRÅN TERRITORIERNA

* I Guiness Rekordbok för år 2000 står King med som "världens rikaste skräckförfattare", vilket vi givetvis redan visste. Tyvärr står det ingen summa för att illustrera hans förmögenhet. Däremot illustreras rekordet av en rätt misslyckad bild på King och en av hans kvinnliga kompisar i The Rock Bottom Remainders på en scen någonstans i USA.

* Nu är Pocket Books nysläpp av ’SALEM’S LOT på gång, inklusive ny introduktion av King. Omslaget är förstås snyggt och går i samma stil som CARRIE, men många tycker även att det påminner mycket om Scribners BAG OF BONES omslag. Hur som helst finns omslaget att beskåda på nyhetssidan på vår hemsida.

* King skulle, enligt förhandssnacket, ha medverkat i NBCs Today Show i tisdagen den 26:e, men det var inget inslag, konstaterade arga King fans i USA. Detta inslag kommer nu istället att visas idag, den 1:a november. King kommer även att medverka i en längre intervju i programmet "Dateline" senare ikväll. "Dateline" försöker även få tillgång till det 911-samtal som spelades in efter att King blivit påkörd.

Delar av innehållet i intervjuerna kan ni läsa på nätet redan nu, då Boston Globe publicerat ett sammandrag. Intervjuerna verkar ha gjorts vid ett väldigt dåligt tillfälle för King, för han framstår som mycket deprimerad över sin situation som författare. Han tror inte att han kommer att skriva en enda bok till… "Det är som att börja om från början", säger King. Vi får verkligen hoppas att detta endast är en tillfällig svacka, för annars är detta betydligt mer allvarligt än det "hot" om pensionering som figurerade förra hösten. Läs mer på:
http://www.boston.com/dailynews/302/region/King_talks_about_writing_slump:.shtml

* THE GREEN MILE. Danmark verkar nu bli först in Norden med att visa THE GREEN MILE. Redan den 28:e januari är det premiär.

* ON WRITING. Med tanke på frågan om denna bok som vi hade med i förra numret vill vi rapportera att den nu står med under kommande på Kings officiella sida. Det står dock inget datum för boken och Simon & Schuster meddelade att de inte vet när den kommer att ges ut. Vi får hålla tummarna för att den kommer under 2000.

* I en TV-reklam för "bankboken" som visas på svensk TV just nu figurerar två grannar där den ena grannen envisas med att föra en massa oväsen med motordrivna häckklippare och gräsklippare. Det slutar med att den andra grannen asfalterar oljudsgrannens tomt. Hur som helst är det en scen där den tysta grannen somnat i en solstol och över sitt bröst har han en Stephen King bok! Den som lyckas se vilken bok det är får ett hedersomnämnande i ett kommande utskick!


TIPS

Vi har fått ett litet tips från Jonas Flising som skriver följande:

"Sound and Vision som finns i Göteborg, vet inte om det finns någon annanstans, säljer videofilmer. 2 för 99 kronor! Bland titlarna finns: GOLDEN YEARS, CUJO, CREEPSHOW och EVIL HIGHWAY."

Ett bra tillfälle att komplettera samlingarna för ni videofilmssamlare där ute. Vi räknar med att Jonas förmedlar adress och telefonnummer till Sound and Vision.GENOMGÅNG AV STEPHEN KINGS BÖCKER - DEL 4: THE SHINING

Om man frågar en vanlig människa om de kan nämna en enda Stephen King roman, så vågar vi sätta vår sista potatis på att det är THE SHINING som de nämner. Mycket av THE SHININGs popularitet beror på Stanley Kubricks film med samma namn, som anses vara en riktig skräckklassiker.

Som så många andra av Kings historier är THE SHINING baserad på verkliga händelser – i detta fall en enslig vistelse på ett tomt hotell i Colorado. Men vi återkommer till det alldeles strax.

* Nya miljöer, nya inspirationer

1974, då CARRIE hade publicerats och SECOND COMING (’SALEM’S LOT) hade lämnats till förläggaren kände King att han behövde ett miljöbyte. Både CARRIE och ’SALEM’S LOT utspelade sig i Maine och King tyckte att det var lämpligt att flytta och suga upp nya intryck från nya omgivningar. King satte slumpmässigt fingret på USA-kartan och pekade på Boulder, Colorado och familjen flyttade dit. King började arbeta på en ny bok kallad THE HOUSE ON MAPLE STREET, vilken var baserad på en verklig händelse om en dotter till en kändis som hade blivit kidnappad. Men hur väl King än försökte, så stod storyn stilla vecka efter vecka, så han sköt den tillfälligt åt sidan.

Inspirerad av Ray Bradburys "The Veldt" började King arbeta med DARKSHINE – en berättelse om en pojke som fungerade som psykisk mottagare och förstärkare – en berättelse om när drömmarna blir verklighet. "Jag ville ta pojken och hans familj och placera dem på någon avskärmad plats där läskiga saker händer", förklarade King.

Den avskärmda platsen var ursprungligen en nöjespark, men det blev lite fel. En nöjespark är inte speciellt avskärmad och händer det något knasigt är det bara att gå ut ur den och be om hjälp. Återigen fick King skjuta en startad roman åt sidan, men DARKSHINE låg kvar i Kings minne för att plockas fram vid ett senare, mer lämpligt tillfälle.

* Resa till The Stanley Hotel

Paret King beslöt sig för att fira Halloween för sig själva på ett hotell, men när de flesta hotellen redan hade stängt för vintern (trots att det var oktober, snön faller tidigt i Colorado) blev de rekommenderade att resa till The Stanley Hotel – ett stort hotell med en imponerande historia. Problemet var att även The Stanley var på väg att stänga ned för vintern, men paret King fick ändå stanna där och fick rum nummer 217.

På väg till rummet gick de genom långa korridorer med upprullade brandslangar på väggarna och detta satte genast igång Kings fantasi och inspiration – "Då satte det igång, vad det nu är som gör att man vill hitta på saker. Jag var rädd, men jag älskade det!". Kvällens middag intog paret i en stor ödslig matsal, där de flesta stolarna stod på borden och inspelad musik strömmade ur högtalarna. Bandet hade ju redan rest därifrån.

Efter middagen drog sig Tabitha tillbaka till rummet, medan King, som bearbetade sina fantasier, uppsökte hotellets bar där han serverades drinkar av bartendern Grady. När han senare kom tillbaka till rum 217 och gick in i badrummet blev han fascinerad av duschdraperiet och badkaret. "Tänk om någon dött här?" tänkte King och visste då att han hade en bok på gång.

Boken fick titeln THE SHINE och King hyrde ett rum nere i Boulder för att skriva i då huset de bodde i var för litet. DARKSHINE skrotades, men King tog de bästa delarna – pojken med oanade förmågor och en geografiskt isolerad plats där otäcka saker hände. Men King fick även med några av sina personliga spöken som hemsökt honom under åren – rädslan att misslyckas och rädslan av att vara en dålig förälder. "Jag hade möjligheten att få utspel för mina mindre glada aggressiva impulser i Jack Torrence", har King sagt.

* Boken uppbyggd som pjäs

THE SHINE, som bytte namn till THE SHINING på grund av sin nedsättande betydelse, var ursprungligen strukturerad som en fem-akters pjäs, med en prolog – "Before the Play" – och en epilog – "After the Play", men på den här tiden fick inte King göra hur långa böcker som helst, så både prologen och epilogen fick strykas för att korta ned boken. Prologen, som tog upp Overlook Hotels historia publicerades i sin helhet i Whispers och i förkortad version i TV Guide i samband med TV-serien 1997. Epilogen är sedan länge försvunnen, även om en kort epilog finns sist i THE SHINING.

Trots att Kings redaktör Bill Thompson inte var överdrivet förtjust i idén om ett spökhotell ("Först boken om flickan med telekinesiska krafter, sedan vampyrerna och nu ett spökhotell – du kommer att bli klassad som skräckförfattare!"), så blev ju THE SHINING Stephen Kings första riktiga succé. Den blev hans första inbundna bästsäljare med 50 000 sålda ex det första året, och sedan 2,3 miljoner pocketexemplar. Man kan ju ana att det vara filmatiseringen av CARRIE året innan som hjälpte till på sitt sätt.

* Älskad och hatad film

THE SHINING är en av de få böcker som faktiskt filmats två gånger. En gång som biofilm av Stanley Kubrick och en gång som miniserie för TV av King själv. Frågar man Kingfans så säger de flesta att de hatar Kubricks film men älskar Kings miniserie.

Är det då så stor skillnad på versionerna? De bygger väl på samma bok? Ja, visserligen bygger de på samma bok med det är ändå två helt skilda filmer. Filmversionen är verkligen Kubricks version och det är antagligen därför som Kingfans inte gillar den. Kubrick gjorde alldeles för stora förändringar jämfört med Kings bok. Det blev "Stanley Kubricks THE SHINING " istället för "Stephen Kings THE SHINING ". Frågar man däremot filmrecensenter kan de inte berömma Kubricks film nog mycket…men vad vet de? De är ju bara filmrecensenter…

I Kubricks version spelar Jack Nicholson rollen som Jack, Shelley Duvall rollen som Wendy och Danny Lloyd spelar Danny. King själv gillade inte Nicholson i huvudrollen, han menade att han såg galen ut redan från början vilket man får hålla med om. King menade även att Kubrick missade att få fram att det faktiskt är hotellet som gör Jack galen…och inte tvärt om.

* King kan själv

I Playboy intervjun från 1983 sa King följande: "I’d like to remake The Shining someday, maybe even direct it myself if somebody will give me enough rope to hang myself with".

Man brukar ju säga att man ska akta sig för vad man önskar och det verkar stämma. 14 år senare,1997, fick King nämligen chansen. Det var då dags för honom själv att försöka göra film av THE SHINING. Det blev en miniserie i tre avsnitt som är mycket nära Kings bok. Serien blev en succé och vann två Emmys och blev nominerad till ytterligare en. King hade med andra ord undvikit att hänga sig själv. King skrev själv skrev manuset till miniserien, något han även gjorde till Kubricks version. Den gången ratades det dock av regissören. Miniserien filmades för övrigt på det hotell där King fått idén till boken, The Stanley Hotel.

I miniserien är det Steven Weber som spelar Jack, Rebecca De Mornay är Wendy och Courtland Mead är Danny. Även King är förstås med på ett hörn, han spelar kapellmästaren för spökbandet "The Gage Creed Band".

En sak som var lite problematisk när de skapade miniserien var vad de skulle göra med scenen där Jack hugger sig in genom badrumsdörren och skriker "Here’s Johnny!". Detta finns inte med i boken, men eftersom scenen fått så stor genomslagskraft via filmen kände de att de ville ha med den. Till slut bestämde man sig för byta ut Nicholsons berömda fras mot att Steven Weber stoppar huvudet genom dörren och säger "Boo".

Detta, att göra sig smått rolig på Kubricks bekostnad, kan ses som Kings sätt att ge igen. Kubrick krävde nämligen att King skulle gå med på att inte kommentera hans version offentligt igen om han ville ha rätten att filma THE SHINING igen.

* Udda faktan

Hur kommer det sig att Stanley Kubrick filmade THE SHINING? Jo, Kubrick hade en hel hög med böcker som han ögnade igenom på jakt efter ett nytt projekt att filma. Hans sekreterare kunde höra hur han plockade upp en bok, bläddrade i den ett par minuter för att sedan kasta den i väggen. Plötsligt blev det tyst en längre period och när sekreteraren tittade in till Kubrick satt han och läste Kings bok. King själv tycker att det hela är lite konstigt, då boken startar väldigt långsamt.

Kubrick filmade exteriörerna utanför Timberline Lodge på Mt Hood i Oregon, men interiörerna var uppbyggda i England. På Timberland Lodges önskan ändrade Kubrick det klassiska rumsnumret 217 till 237 (som inte fanns i hotellet) med motiveringen att de inte trodde att någon ville bo i rummet. På The Stanley Hotel är 217 det populäraste rummet och personalen får ständigt sätt upp nya siffror på dörren…

Jack Nicholson improviserade den super-klassiska "Here’s Johnny!"-frasen, givetvis direkt kopplad till Johnny Carsons entré i sin "Late Show".

Frasen "All the work and no play, makes Jack a dull boy" (inte med i boken) som Jack skrivit om och om igen i sitt manus, figurerade på olika språk beroende på vilket land filmen visades i. Kubrick lät någon eller några stackare maskinskriva frasen om och om igen på alla de otaliga pappren. Jobbigt!

En scen med Shelley Duvall togs om 127 (!) gånger på Kubriks önskemål.

Det finns otaligt med misstag i Kubricks THE SHINING. Bland annat stolar som flyttar på sig från scen till scen, Jack dras in i kylrummet två gånger, dörrar öppnas och stängs åt olika håll, och så vidare. Se THE SHINING på Internet Movie DataBase för mer information.

Originalversionen av filmen innehöll en slutscen där Wendy Torrence liggande i en sjukhusbädd pratar med hotellets ägare Stuart Ullman som berättar att sökandet efter Jack har upphört. Denna version fanns ute i en vecka tills Kubrick drog in filmen och klippte bort slutet.

Fulllängdsversionen av THE SHINING är 145 minuter lång och finns endast i USA. I övriga världen är filmen 114 minuter – det vill säga en halvtimme film saknas! Den långa versionen har dock visats på brittisk TV någon gång i slutet av 80-talet.

Jämför man teckningen på familjen Torrance på originalomslaget av boken med skådespelarna i Stephen Kings THE SHINING så märker man oerhörda likheter. Undrar om det var planerat?

THE SHINING har figurerat i många olika komiska sammanhang, bland annat finns det en kort Simpsons episod i ett Halloweenavsnitt där Homer anställs av Mr Burns för att se över ett hotell över vintern. Mycket kul! Även i sit-com:en Vänner har THE SHINING varit med. Det gällde då boken som Joey tyckte var så otäck att han var tvungen att lägga den i frysen!

Även om King aldrig sagt det själv så är det ganska självklart att han använde sig av den svenska översättningen av boken – VARSEL – när han skrev romanen THINNER under namnet Richard Bachman. I THINNER finns det flertalet fraser på zigenarspråket romani som i själva verket är svenska fraser från VARSEL. Det känns ganska lustigt när arga zigenare skriker "Ta mig inte till mormor!", eller när zigenarledaren Lemke kallar den allt tunnare Billy för "skummade igenom". Oväntad humor!

"The Gage Creed Band" är döpt efter Gage Creed från PET SEMATARY.

I TV-serien THE SHINING filmades från början en scen med King där hans ansikte smälter och rinner ner över hans bröst. Denna scen blev dock för mycket för TV-cheferna och klipptes ner ordentligt.

TV-serien finns för övrigt inte på video i USA (ytterligare en av Kubricks krav), så amerikanerna får snällt vänta tills den sänds i repris för att då eventuellt banda den.

* Seriösa faktan

1977 kom THE SHINING ut som bok i USA första gången.
1980 kom filmen THE SHINING.
1980 kom THE SHINING ut på svenska (den svenska titeln är VARSEL).
1980 kom THE SHINING ut på danska (den danska titeln är DRENGEN DER SKINNEDE, i pocket heter den ONDSKABENS HOTEL).
1981 kom THE SHINING ut på norska (den norska titeln är ONDSKAPENS HOTELL).
1985 kom THE SHINING ut på finska (den finska titeln är HOHTO).
1997 kom miniserien som baserats på THE SHINING. Den visades på ABC den 27:e, 28:e april och den 1:a maj.

* Personliga reflektioner

Anders: Jag har läst THE SHINING, eller VARSEL då (jag har bara läst den på svenska hittills), två eller tre gånger. Första gången var jag nog för ung, för jag minns att den kändes lite jobbig och komplicerad, men senaste gången gick det mycket bättre. Det var då jag först läste boken, och sen direkt efteråt såg Stanley Kubricks film och mer eller mindre hatade den! Filmen rusar fram och Jack är galen redan från första sekunden (kan bero på att Jack Nicholsons senaste roll innan THE SHINING var ONE FLEW OVER THE COOKOO’S NEST (GÖKBOET) där han definitivt var galen). Om man fick se den där halvtimmen som tydligen saknas kanske filmen skulle få ett bättre flöde. Hur som helst: boken THE SHINING är en riktigt bra skräckbok som likt värmepannan i boken kokar med spänning. En given klassiker som av mig får fyra Följeslagare.

Lilja: Även jag var ganska så ung när jag läste THE SHINING första gången. Innan dess hade jag då sett Kubricks film och tyckte, konstigt nog, att den var snäppet bättre. Jag var alltså så ung att jag tyckte att det var lättare att se en film än läsa en bok ordentligt... I samband med att miniserien släptes såg jag till att först läsa boken, sedan prologen "Before the Play". Efter detta såg jag Kubricks version och sist Kings version. Efter detta kan jag bara säga att jag gillar INTE Kubricks version. Den är helt fel! Jag har även sett den versionen som är 145 minuter men inte ens det räddade filmen, även om den blev lite bättre. Boken och miniserien får båda 4:or i betyg, Kubricks får dock endast en svag 2:a.

* Följeslagarnas medelbetyg på THE SHINING

Denna gång röstade 31 stycken och man måste säga att ni var rörande överens. Hela 24 stycken tyckte att THE SHINING var värd en 4:a, fem tyckte att en 5:a var det enda rätta betygen, medan minoriteten två tyckte att en 3:a fick räcka. Detta gav ett medelvärde på 4,1 (att jämföra med CARRIE: 3,35 - 46 röstande och ’SALEM’S LOT: 3,5 – 30 röstande. Det går uppåt för betygen!).

* Vinnare i utlottningen

Vi lovade att lotta ut ett litet hemligt THE SHINING-paket till de som var med och betygsatte boken, och det ska vi givetvis göra. Paketet består av den berömda TV Guide magasinet med en special om TV-serien THE SHINING (med foton och teckningar, bland annat omslag, av Berni Wrightson). Magasinet innehåller även 3/5 delar av den bortkapade prologen "Before the Play", men för att vinnaren ska kunna njuta av hela prologen slänger vi med kopior på texten i sin helhet. Inte så dumt va?

Slumpen har bestämt att det är Erik Persson som får det käcka paketet! Grattis, priset kommer per post! Vi säger även tack till Magnus Lange som för länge, länge sedan donerade detta ex av TV Guide till oss för att använda som pris i en tävling. Tack så mycket!

* THE SHINING Länkar

http://us.imdb.com/Title?0081505
Stanley Kubricks THE SHINING på Internet Movie DataBase.

http://us.imdb.com/Title?0118460
Stephen Kings THE SHINING på Internet Movie DataBase.

http://www.voicenet.com/~tomveil/shining/
Bra och snygg THE SHINING sida som handlar om både boken, filmen och TV serien.

Vi rekommenderar även att ni följer länkarna från Internet Movie DataBase sidorna – det finns mycket kul där.


VÅR FRÅGA TILL ER

I och med att vi nu har presenterat THE SHINING känns det ganska naturligt att fråga er, medlemmarna i Följeslagarna, vilken av filmatiseringarna ni tycker är bäst. För enkelhetens skull kallar vi Kubricks version för THE SHINING –80 OCH Kings för THE SHINING-97.

Skicka era svar direkt till Lilja senast på lördag. Skicka gärna med en kort motivering om ni vill. Vi presenterar resultatet i nästa nummer.


FRÅGOR & SVAR

Förslag från Jonas Bengtsson:

1. Hej! Jag har ett förslag angående utskicken som kommer var vecka, jag undrar om ni inte kan göra utskicken i .pdf format (Acrobat Reader) eller något annat format? Då skulle ni kunna infoga bilder till texten, lägga in snygga rubriker mm. Det skulle bli mycket trevligare att läsa Följeslagarnas utskick med kanske någon bild till texten.

- Visst skulle det bli trevligare, men vad det handlar om är ju egentligen filstorlek. Vi vill inte att medlemmarna ska behöva sitta och tanka hem onödigt stora mails från oss bara för att det är en massa bilder och annat som bihang. När det gäller PDF-filer är det ju tyvärr inte alls säkert att alla kan läsa dem (även om det inte är något större besvär att ladda hem och installera Acrobat Reader).

Då skulle ju HTML-filer ligga bättre till hands för oss, men då är det fortfarande problemet med bilder… Vi försöker ju, i den mån vi kan, att lägga upp intressanta bilder på vår hemsida som vi hänvisar till i utskicken. Detta eftersom medlemmarna då själva har möjligheten att välja att se de bilder eller annat de vill titta på själva, i stället för att ladda hem oönskat stora mails.

I Följeslagarnas embryostadium, det vill säga innan det första utskicket, var faktiskt planen att utskicken skulle vara Word-dokument, men den idén skrotades av ungefär samma anledningar som vi angivit här ovan. Men i vår fantasi lever fortfarande tanken på en snyggt layoutad pappersvariant av Följeslagarna som skickas ut till de Kingfans som inte har tillgång till Internet… [Anders]


EFTERORD

Då var det slut för denna gång. Vad som kommer i nästa nummer är inte helt klart i dagsläget, men som vanligt blir det något intressant som har med King att göra. Vi har lite häftiga grejer på gång, men vi har inte riktigt bestämt oss för vad det ska bli än…

Glöm inte att skicka in ert svar på vår fråga senast på lördag och denna gång direkt till Lilja. Ni får, som vanligt, också gärna skicka in andra frågor och åsikter. Ha det bra till nästa vecka!

Anders – http://come.to/gallery
Lilja – http://come.to/liljas-library
Följeslagarna – http://welcome.to/foljeslagarna

FÖLJESLAGARNA PÅ FACEBOOK

ARTIKELARKIV

Här är ett urval av artiklar från F�ljeslagarnas utskick mellan 1998-2010.

980506: Apt Pupil - Historien om en förbannelse
980615: Opublicerade böcker
980824: King under pseudonym
990621: Randall Flagg
991227: Stephen King 1999
001225: Stephen King 2000
011224: Stephen King 2001
021028: Kända och udda personer i Kingfilmer
021224: Stephen King 2002
031006: Om att köpa signerade böcker
031230: Stephen King 2003
050201: Stephen King 2004
060101: Stephen King 2005
061201: Stephen King i London 7-10 november 2006
070101: Stephen King 2006
080103: Stephen King 2007

GENOMGÅNG AV KINGS BÖCKER

Här finns detaljerade genomgångar av Kings böcker enligt den originalutgivningen. Ett ambitiöst projekt som kanske fortsätter i framtiden.

1: People, Places and Things
2: Carrie
3: 'Salem's Lot
4: The Shining
5: Rage
6: Night Shift
7: The Stand
8: The Dead Zone
9: The Long Walk
10: Firestarter
11: Roadwork
12: Cujo
13: Danse Macabre
14: Creepshow
15: The Running Man
16: The Gunslinger
17: Different Seasons
18: Christine
19: Pet Sematary
20: Cycle of the Werewolf
21: The Eyes of the Dragon
22: The Talisman
23: Thinner
24: Skeleton Crew
25: It
26: The Drawing of the Three
27: Misery
28: Nightmares in the Sky
29: The Tommyknockers

RUBRIKER UR NYHETSBLOGGEN

Recension: The Boogeyman
Nya filmer från ingenstans
Holly behåller originalomslaget i Sverige
Holly släpps i Sverige 5/9
Filmåret 2023 - flipp eller flopp?

SENASTE RECENSIONERNA

The Boogeyman
Mr Harrigans telefon
En saga
Gwendy's Final Task
Eldfödd
Finn
Billy Summers
Lisey's Story
Later
The Stand
The Stand - förhandskommentar
Blod säljer
The Outsider
Mr. Mercedes - Säsong 3
Doctor Sleep

STEPHEN KING-KALENDARIUM

Aktuellt:
The Boogeyman
Film. Adaption av "The Boogeyman"/"Monstret i garderoben". Hade biopremiär 2/6. Läs vår recension.
Mr. Harrigan's Phone
Film. Med Donald Sutherland och Jaeden Martell. Finns på Netflix. Läs vår recension
Fairy Tale/En saga
Bok. Hösten 2022:s Stephen King-roman. Ute nu! Läs vår recension
Eldfödd
Film. Biofilm, premiär 13/5. Läs vår recension
Billy Summers
Bok. 2021-romanen. Läs vår recension
Kommande:
Holly
- Roman, släpps på engelska och i svensk översättning i september 2023
• Format: Bok
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
Salem's Lot
- Färdig film utan premiär eller format. Kommer kanske 2023.
• Format: Film
• Status: Inväntar release
• Utkomst: 2023
The Talisman
- TV-serie av The Duffer Brothers (Stranger Things)
• Format: TV-serie
• Status: Under planering
• Utkomst: Okänt
Okänd titel (Talisman 3)
- Tredje och sista delen i The Talisman-trilogin, skrivs tillsammans med Peter Straub.
• Format: Bok
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt
Rose Madder
• Format: Film
• Status: Löst rykte
• Utkomst: Okänt